9 definitzii pentru anadiploza

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ANADIPLÓZA anadiploze s. f. Figura retorica prin care se incepe o fraza cu cuvantul sau cu cuvintele de la sfarshitul frazei precedente; repetitzie. Din fr. anadiplose.

ANADIPLÓZA anadiploze s. f. Figura retorica prin care se incepe o fraza cu cuvantul sau cu cuvintele de la sfarshitul frazei precedente; repetitzie. Din fr. anadiplose.

anadiplóza sf [At: DA / Pl: ~ze / E: fr anadiplose] Figura retorica ce consta in repetarea sfarshitului unei fraze la inceputul frazei urmatoare.

ANADIPLÓZA s.f. (Lit.) Procedeu stilistic care consta in a incepe o fraza cu cuvantul sau cu cuvintele de la sfarshitul frazei precedente; geminatzie reduplicatzie. [< fr. anadiplose cf. lat. gr. anadiplosis < gr. ana din nou diplosis dublare].

ANADIPLÓZA s. f. reluare a unui cuvant de la sfarshitul unei unitatzi sintactice sau metrice la inceputul unitatzii urmatoare; geminatzie reduplicatzie. (< fr. anadiplose)

*anadiplóza f. pl. e (vgr. anadiplosis). Ret. Figura pin care se repeta la inceputu frazeĭ sfirshitu frazeĭ precedente. V. retorica.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

anadiplóza (diplo) s. f. g.d. art. anadiplózei; pl. anadiplóze

anadiplóza s. f. (sil. plo) g.d. art. anadiplózei; pl. anadiplóze

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

anadiploza (gr. anadiplosis lat. reduplicatio „reduplicare”) figura care consta in repetarea unui cuvant sau grup de cuvinte din finalul unei unitatzi sintactice sau metrice imediat (sau aproape imediat) la inceputul unitatzii sintactice sau metrice urmatoare: x / x... (R): „Cine face bine bine gaseshte” (Pop.); „Vine! vine! vine! shin sfarshit sarata SHin sfarshit sarata vornicul Motzoc.” (B. P. Hasdeu); „Caci a voastre vietzi cu toate sunt k undele ce curg Veshnic este numai raul: raul este demiurg.” (Eminescu). Cf. lat.: „Deiphobum vidi lacerum crudeliter ora Ora manusque ambas...” (Vergilius; L. § 620). Sin. geminatzie sau reduplicatzie.

ANADIPLOZA (< fr. anadiplose < gr. anadiplosis; cf. gr. ana din nou shi diplosis dublare) Procedeu stilistic intilnit in poezie shi in proza shi care consta in reluarea ultimei partzi dintrun vers la inceputul versului urmator sau a ultimei partzi dintro fraza la inceputul frazei urmatoare. Ex. Au venit dezlegatzi. Dezlegatzi sau intors la casele lor. (ZAHARIA STANCU Descultz cap. Iarba) Dobrishan mi se ruga Mi se ruga shi mii vorbea Cu glas dulcei imblinzea. (Dobrishan poezie populara) Anadiploza este o figura de stil pe cit de frecventa in poezia populara pe atit de rara in poezia culta. In poezie ea se infatzisheaza k un fel de incrucishare intre emistihuri: ab Iara turcul maruntzel bc Maruntzel shi ocheshel... (Badiul poezie populara)

Intrare: anadiploza
anadiploza substantiv feminin
  • silabatzie: -di-plo-za info
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • anadiploza
  • anadiploza
plural
  • anadiploze
  • anadiplozele
genitiv-dativ singular
  • anadiploze
  • anadiplozei
plural
  • anadiploze
  • anadiplozelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

anadiploza, anadiplozesubstantiv feminin

etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.