17 definiții pentru vestă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VÉSTĂ, veste, s. f. Obiect de îmbrăcăminte scurt, fără mâneci și fără guler, purtat de bărbați sub haină și de femei peste bluză. – Din fr. veste.

VÉSTĂ, veste, s. f. Obiect de îmbrăcăminte scurt, fără mâneci și fără guler, purtat de bărbați sub haină și de femei peste bluză. – Din fr. veste.

vestă1 sf [At: GOLESCU, Î. 123 / V: (îrg) ~te / Pl: ~te, (reg) ~turi / E: ger Weste, fr veste] 1 Obiect de îmbrăcăminte fără mâneci și fără guler, care acoperă corpul de la talie în sus și care este purtat mai ales de bărbați (sub haină) Si: jiletcă, (reg) prusluc, sârbă. 2 (Îe) A avea (sau a ține pe cineva sau ceva) în buzunarul de la ~ (ori, rar, ~tei) A avea în puterea sa (pe cineva sau ceva). 3 (Rar) Pulover. 4 (Rar) Jachetă.

vestă2 sf vz veste1

vestă s.f. Obiect de îmbrăcăminte scurt, fără mîneci și fără guler, care acoperă bustul pînă la talie și care este purtat de bărbați sub haină și de femei peste bluză. Avea o vestă în carouri, cu două buzunare mici.Vestă de salvare = obiect flotabil care se îmbracă de oamenii de la bord în caz de naufragiu, de accident aviatic sau de lucru pe puntea unui vas cînd marea este foarte agitată. Vestă antiglonț v. antiglonț. ◊ Expr. A avea (sau a ține) (pe cineva sau ceva) în buzunarul de la vestă = a avea în puterea sa, a domina pe cineva sau ceva. • pl. -e. /<fr., it. veste; cf. lat. vestis, -is „veșmînt”.

VÉSTĂ, veste, s. f. Veșmînt scurt pînă în talie, de obicei fără mîneci și fără guler, purtat de bărbați sub haină (v. jiletcă); veșmînt asemănător cu acesta, purtat de femei peste bluză. Omul se căută în buzunarele vestei negre care-i sugruma burta. DUMITRIU, B. F. 49. Mai căută în buzunarul vestei. Mai descoperi cîteva hîrtii de cinci sute. C. PETRESCU, A. 389. Vezi să nu-mi uiți prosopul și vesta albă. BASSARABESCU, V. 41.

VÉSTĂ s.f. Obiect de îmbrăcăminte fără mâneci, care acoperă pieptul și spatele până la talie și este purtat (de bărbați) sub haină. [< fr. veste, it. vesta].

VÉSTĂ s. f. jachetă scurtă, fără guler și fără mâneci. (< fr. veste)

VÉSTĂ ~e f. Piesă de îmbrăcăminte, de obicei croșetată, fără mâneci și fără guler, care se poartă peste cămașă și acoperă corpul până la talie. [G.-D. vestei] /<germ. Weste, fr. veste

vestă f. jiletcă. [Nemț. WESTE].

*véstă f., pl. e (germ. weste, d. fr. veste, vestă cu mînicĭ p. scrimă, care vine d. it. veste, lat. vestis, haĭnă, veșmînt; ngr. vésta. V. veșmînt). Jiletcă, haĭna scurtă și fără mînicĭ care se poartă pe supt surtuc. V. ilic.

véstă-frigidér s. f. 1967 Vestă folosită de unii muncitori, având canale prin care circulă apă rece v. terilenă //din vestă + frigider//

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

véstă s. f., g.-d. art. véstei; pl. véste

véstă s. f., g.-d. art. véstei; pl. véste

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VÉSTĂ s. jiletcă, (pop.) laibăr. (Purta ~ sub haină.)

VESTĂ s. jiletcă, (pop.) laibăr. (Purta ~ sub haină.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VESTĂ DE SALVARE mijloc de supraviețuire în caz de amerizare, putând fi confecționată din plută sau din cauciuc (acționată pneumatic de butelii cu CO2). Vesta de salvare este utilizată și de parașutiști pentru lansările pe apă.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

veste galbene expr. (tox.) capsule de nembutal, substanță psihotropă.

Intrare: vestă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vestă
  • vesta
plural
  • veste
  • vestele
genitiv-dativ singular
  • veste
  • vestei
plural
  • veste
  • vestelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vestă, vestesubstantiv feminin

  • 1. Obiect de îmbrăcăminte scurt, fără mâneci și fără guler, purtat de bărbați sub haină și de femei peste bluză. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Omul se căută în buzunarele vestei negre care-i sugruma burta. DUMITRIU, B. F. 49. DLRLC
    • format_quote Mai căută în buzunarul vestei. Mai descoperi cîteva hîrtii de cinci sute. C. PETRESCU, A. 389. DLRLC
    • format_quote Vezi să nu-mi uiți prosopul și vesta albă. BASSARABESCU, V. 41. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.