20 de definitzii pentru prezenta

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PREZENTÁ prezínt vb. I. 1. Tranz. shi refl. A (se) face cunoscut celor de fatza spunand numele ocupatzia etc.; a face cunoshtintza (cu cineva); a (se) recomanda. ♦ Refl. A deveni prezent in memorie a aparea in memorie ♦ Tranz. A infatzisha (publicului) un spectacol aspectele unei activitatzi rezultatul unor cercetari etc. 2. Refl. A aparea a se infatzisha intrun anumit loc sau in fatza cuiva pentru a raspunde unei anumite obligatzii sau pentru a oferi ori a solicita ceva. ♦ Refl. shi tranz. Spec. A (se) infatzisha la un examen la un concurs la alegeri etc. 3. Tranz. A pune inainte a inmana a oferi a da. ◊ Expr. A prezenta arma = a da onorul cu arma. 4. Tranz. (Despre lucruri supuse unei examinari) A avea o anumita insushire caracteristica. ♦ Refl. A avea aparentza de... a se infatzisha k... Din fr. présenter lat. praesentare.

PREZENTÁ prezínt vb. I. 1. Tranz. shi refl. A (se) face cunoscut celor de fatza spunand numele ocupatzia etc.; a face cunoshtintza (cu cineva); a (se) recomanda. ♦ Refl. A deveni prezent in memorie a aparea in memorie ♦ Tranz. A infatzisha (publicului) un spectacol aspectele unei activitatzi rezultatul unor cercetari etc. 2. Refl. A aparea a se infatzisha intrun anumit loc sau in fatza cuiva pentru a raspunde unei anumite obligatzii sau pentru a oferi ori a solicita ceva. ♦ Refl. shi tranz. Spec. A (se) infatzisha la un examen la un concurs la alegeri etc. 3. Tranz. A pune inainte a inmana a oferi a da. ◊ Expr. A prezenta arma = a da onorul cu arma. 4. Tranz. (Despre lucruri supuse unei examinari) A avea o anumita insushire caracteristica. ♦ Refl. A avea aparentza de... a se infatzisha k... Din fr. présenter lat. praesentare.

prezenta [At: AR (1829) 1412/10 / V: (inv) ~zin~ (fri) ~zan~ / S shi: ~ese~ ~esin~ / Pzi: prezint (inv) ~tez prezent / E: fr présenter] 1 vt (C. i. cereri rapoarte memorii) A inmana cuiva pentru a informa pentru a rezolva etc. 2 vt A oferi pentru a lua pentru a servi pentru a consuma etc. 3 vt A exprima omagii complimente salutari. 4 vt A transmite omagii complimente salutari. 5 vt (Ie) A ~ arma A manui arma dupa anumite reguli militare fixando intro pozitzie stabilita pentru a da onorul unui superior unei personalitatzi la o ceremonie etc. 6 vt A arata cuiva creatzii rezultate ale unei activitatzi pentru a aprecia pentru a evalua. 7 vt (C. i. oameni sau creatzii manifestari ale lor spectacole etc.) A sustzine inaintea cuiva aspecte ori rezultate ale unei activitatzi shtiintzifice pentru a lua cunoshtintza Si: (ivr) a prezentui. 8 vt (C. i. oameni sau creatzii aspecte ale realitatzii) A descrie. 9 vt (Rar; c. i. spectacole) A reprezenta. 10 vt (Rar) A desemna k reprezentant. 11 vt (Ivr c. i. oameni) A face cunoshtintza cuiva cu altcineva. 1213 vtr (D. oameni) A (se) duce din proprie initziativa sau chemat anume inaintea cuiva sau undeva cu un anumit scop. 14 vr (Spc) A participa la un concurs la un examen la o intrecere etc. 1516 vtr A(shi) spune numele titlurile ocupatzia etc. cand face cunoshtintza cu cineva Si: a (se) recomanda (inv) a (se) recomandalui. 17 vr Ai veni in minte. 18 vr Ai reveni in amintire. 19 vr A avea un anumit aspect o anumita caracteristica o anumita valoare o anumita importantza etc. 20 vt A constitui un anumit aspect o anumita caracteristica o anumita valoare. 21 vr A avea infatzisharea reala sau aparenta de... 22 vr A se infatzisha k...

PREZENTÁ prezint vb. I. Tranz. 1. A face pe cineva cunoscut celor aflatzi de fatza aratind numele (titlul ocupatzia acelei persoane); a recomanda pe cineva unui public (spectator sau auditor) rostindui numele vorbind despre meritele lui. Sami datzi voie sa va prezint mai intii pe directorul nostru. C. PETRESCU C. V. 333. Dna Alexandrescu la dus deunazi la parintzii fetei la prezentat shi la laudat. REBREANU R. I 209. Dami voie satzi prezint pe nepotumeu. VLAHUTZA O. A. III 38. ◊ Refl. Imi datzi voie sa ma prezint 1.. Vartolomeu Diaconu sheful haltei shi pentru moment telefonist telegrafist magazioner hamal shi om de serviciu. C. PETRESCU 280. 2. A aduce pe cineva in fatza cuiva a infatzisha. Acu numi mai ramine decit sal dichisesc sal piepten shi sai dau lustru k sal pot prezenta in fatza lumii. CARAGIALE VII 118. ◊ Refl. Cine eshti tu semetzule de indrazneshti. a te prezenta dinaintea noastra? ALECSANDRI T. I 416. ♦ Refl. A se infatzisha undeva pentru a raspunde unei obligatzii sau pentru a oferi ori solicita ceva. Se prezenta pentru o bursa la seminarul Socola. SADOVEANU E. 92. In fatza oricarei judecatzi oricit de aspre sar prezenta senina. C. PETRESCU C. V. 172. Pina in acest moment. nu sa prezentat nici un inel cu nici un conductor. Sa speram k nu vor intirzia sa se prezinte. CARAGIALE O. VII 6. ♦ A da a intinde cuiva un obiect pentru k acela sa ia cunoshtintza de el sal cerceteze sau sa shil insusheasca sal utilizeze. A prezenta o petitzie.Imi prezenta o priza de tabac. NEGRUZZI S. I 68. 3. A infatzisha publicului un spectacol sau aspectele unei activitatzi rezultatul unor cercetari o problema in studiu etc. Irina a prezentat un scurt referat. BARANGA I. 172. Acum avetzi multzumirea de a prezenta in fatza publicului un buchet de produceri intelectuale care promit un frumos viitor literaturii noastre. ALECSANDRI S. 30. 4. (Cu privire la lucruri care sint supuse unei examinari sau care intereseaza dintrun anumit punct de vedere) A avea a fi inzestrat cu... a oferi. Cercetarile noastre mai prezinta inca un avantaj. BARANGA I. 168. ♦ Refl. A avea aparentza de... a se infatzisha k... In Oltenia casele boiereshti se numesc cule shi se prezinta k nishte ashezari intarite. 5. (In expr.) A prezenta arma = a minui arma dupa anumite prescriptzii ale regulamentului militar pentru k ostashul sa dea salutul unui superior sau onorul la o ceremonie. Un soldat de santinela ne prezinta arma izbindo cu patul in pamint. BART S. M. 21. Prez. ind. shi: (invechit) prezent (ODOBESCU S. III 39) prezentez (ALECSANDRI T. I 178) perf. s. pers. 3 sg. shi: (neobishnuit) prezinta (C. PETRESCU C. V. 61).

PREZENTÁ vb. I. 1. refl. tr. A aparea sau a face sa apara in fatza cuiva a (se) infatzisha. 2. tr. refl. A se recomanda. 3. tr. A infatzisha publicului sinteza unei activitatzi rezultatul unor cercetari un program artistic sau muzical etc. 4. tr. (Mil.) A prezenta arma = a manui arma dupa anumite prescriptzii pentru a da onorul sau in cadrul unei ceremonii. [P.i. prezínt 36 prezinta. / < fr. présenter cf. lat. praesentare].

PREZENTÁ vb. I. tr. refl. 1. a aparea a face sa apara in fatza cuiva a (se) infatzisha. 2. a (se) recomanda. II. tr. 1. a avea a constitui un anumit aspect o infatzishare etc. 2. a infatzisha publicului sinteza unei activitatzi rezultatul unor cercetari un program artistic sau muzical etc. 3. (mil.) a ~ arma = a manui arma pentru a da onorul. (< fr. présenter lat. praesentare)

A PREZENTÁ prezínt tranz. 1) A aduce in prezentza (cuiva) mentzionand numele shi alte informatzii pentru a face sa fie cunoscut; a recomanda. 2) (obiecte) A pune in fatza; a infatzisha; a arata. ◊ ~ arma a manui arma intrun mod special pentru a da onorul. 3) (lucrari proiecte planuri etc.) A aduce spre examinare expunand vederii sau facand cunoscut contzinutul (pe scurt). 4) (spectacole emisiuni reprezentatzii etc.) A face cunoscut publicului (interpretand expunand etc.). 5) (candidatzi) A face sa fie inscris in calitate de participant (la un concurs la alegeri etc.). 6) A insemna prin sine; a constitui; a reprezenta. /<fr. présenter lat. praesentare

A SE PREZENTÁ ma prezínt intranz. 1) (despre persoane) A aparea in propria persoana (in fatza unei autoritatzi); ashi face aparitzia personal (undeva); a se infatzisha; a comparea. 2) A aparea sub un anumit aspect intro forma concreta (k alt obiect sau persoana); a se infatzisha. ◊ ~ bine (sau rau) a produce (la prima vedere) o impresie buna (sau rea). /<fr. présenter lat. praesentare

prezentà v. 1. a infatzisha a oferi: a prezenta un buchet; 2. a introduce: a prezenta intr’un cerc; 3. a intoarce catre: a prezenta pieptul sau inamicului; a prezenta armele a tzinea pushca drept inainte in semn de onoare; 4. a arata: a prezenta un aspect frumos; 5. fig. a expune: a prezenta faptele in ordine; 6. a apare inaintea cuiva: mi s’a prezentat ieri; 7. a se oferi: s’au prezentat multzi.

2) prezént a á v. tr. (lat. praesentare). Intind ofer: a prezenta cuĭva pine shi sare. Infatzishez introduc: a prezenta un amic intr’o societate. Infatzishez ofer arat am: natura prezenta un aspect incintator. Arat expun: a prezenta tablourile shi faptele in ordine. Intorc spre arat amenintzind: a prezenta cuĭva baĭoneta. Ofer suscit: chestiunea prezenta dificultatzĭ. V. refl. Apar vin ma arat: ma prezent la post la apel. Apar ĭes la iveala: o multzime de dificultatzĭ se prezentaŭ. A prezenta armele a le tzinea vertical inaintea corpuluĭ in semn de onoare unuĭ shef orĭ drapeluluĭ. A se prezenta bine saŭ raŭ a avea o aparentza care inspira incredere saŭ nu.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

prezentá (a ~) vb. ind. prez. 1 sg. prezínt 3 prezínta 1 pl. prezentắm

prezentá vb. ind. prez. 1 sg. prezínt 3 sg. shi pl. prezínta 1 pl. prezentam

prezenta (ind. prez. 1 sg. prezint 1 pl. prezentam)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PREZENTÁ vb. 1. a (se) recomanda (inv.) a (se) sistisi. (Ma ~ Popescu; lam ~ lui...) 2. v. exprima. 3. v. transmite. 4. v. reprezenta. 5. v. oferi. 6. v. zugravi. 7. v. descrie. 8. v. povesti. 9. v. rosti. 10. v. preda. 11. v. infatzisha. 12. a se infatzisha. (Virusul se ~ sub forma de corpusculi.)

PREZENTÁ vb. v. constitui fi forma insemna reprezenta.

prezenta vb. v. CONSTITUI. FI. FORMA. INSEMNA. REPREZENTA.

PREZENTA vb. 1. a (se) recomanda (inv.) a (se) sistisi. (Ma ~ Popescu; lam ~ lui...) 2. a exprima. (A ~ cuiva omagiile sale.) 3. a transmite. (Itzi ~ salutarile lui.) 4. a (se) juca a (se) reprezenta (inv. shi pop.) a (se) da (inv.) a (se) parastisi. (Ce se ~ in asta seara la teatru?) 5. a infatzisha a oferi. (Valea Oltului ~ o privelishte minunata.) 6. a contura a infatzisha a zugravi. (~ sugestiv in tablou bucuria muncii.) 7. a descrie a expune a infatzisha a reda a zugravi (inv.) a depinge a prescrie a scrie a zografisi (fig.) a picta. (A ~ intro nuvela viatza de la tzara.) 8. a arata a expune a istorisi a infatzisha a nara a povesti a relata a spune (inv.) a parastisi. (A ~ subiectul piesei.) 9. a expune a rosti. (A ~ o interesanta conferintza.) 10. a depune a inainta a inmina a preda a remite a transmite (pop.) a baga. (lam ~ intreaga documentatzie; a ~ o cerere.) 11. a aparea a se arata a se ivi a se infatzisha a veni (inv.) a se spune (fam.) a se infiintza. (Sa ~ la proces la militzie etc.) 12. a se infatzisha. (Virusul se ~ sub forma de corpusculi.)

Intrare: prezenta
verb (VT56)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • prezenta
  • prezentare
  • prezentat
  • prezentatu‑
  • prezentand
  • prezentandu‑
singular plural
  • prezinta
  • prezentatzi
numarul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult k perfect
singular I (eu)
  • prezint
(sa)
  • prezint
  • prezentam
  • prezentai
  • prezentasem
a II-a (tu)
  • prezintzi
(sa)
  • prezintzi
  • prezentai
  • prezentashi
  • prezentaseshi
a III-a (el, ea)
  • prezinta
(sa)
  • prezinte
  • prezenta
  • prezenta
  • prezentase
plural I (noi)
  • prezentam
(sa)
  • prezentam
  • prezentam
  • prezentaram
  • prezentaseram
  • prezentasem
a II-a (voi)
  • prezentatzi
(sa)
  • prezentatzi
  • prezentatzi
  • prezentaratzi
  • prezentaseratzi
  • prezentasetzi
a III-a (ei, ele)
  • prezinta
(sa)
  • prezinte
  • prezentau
  • prezentara
  • prezentasera
prezanta
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
prezinta
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forma nerecomandata sau greshita – (arata)
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

prezenta, prezintverb

  • 1. tranzitiv reflexiv A (se) face cunoscut celor de fatza spunand numele ocupatzia etc.; a face cunoshtintza (cu cineva); a (se) recomanda. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: recomanda
    • format_quote Sami datzi voie sa va prezint mai intii pe directorul nostru. C. PETRESCU C. V. 333. DLRLC
    • format_quote Dna Alexandrescu la dus deunazi la parintzii fetei la prezentat shi la laudat. REBREANU R. I 209. DLRLC
    • format_quote Dami voie satzi prezint pe nepotumeu. VLAHUTZA O. A. III 38. DLRLC
    • format_quote Imi datzi voie sa ma prezint?... Vartolomeu Diaconu sheful haltei shi pentru moment telefonist telegrafist magazioner hamal shi om de serviciu. C. PETRESCU 280. DLRLC
    • 1.1. A aduce pe cineva in fatza cuiva. DLRLC
      sinonime: infatzisha
      • format_quote Acu numi mai ramine decit sal dichisesc sal piepten shi sai dau lustru k sal pot prezenta in fatza lumii. CARAGIALE VII 118. DLRLC
      • format_quote Cine eshti tu semetzule de indrazneshti... a te prezenta dinaintea noastra? ALECSANDRI T. I 416. DLRLC
    • 1.2. reflexiv A deveni prezent in memorie a aparea in memorie DEX '09 DEX '98
    • 1.3. tranzitiv A infatzisha (publicului) un spectacol aspectele unei activitatzi rezultatul unor cercetari etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Irina a prezentat un scurt referat. BARANGA I. 172. DLRLC
      • format_quote Acum avetzi multzumirea de a prezenta in fatza publicului un buchet de produceri intelectuale care promit un frumos viitor literaturii noastre. ALECSANDRI S. 30. DLRLC
  • 2. reflexiv A aparea a se infatzisha intrun anumit loc sau in fatza cuiva pentru a raspunde unei anumite obligatzii sau pentru a oferi ori a solicita ceva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Se prezenta pentru o bursa la seminarul Socola. SADOVEANU E. 92. DLRLC
    • format_quote In fatza oricarei judecatzi oricit de aspre sar prezenta senina. C. PETRESCU C. V. 172. DLRLC
    • format_quote Pina in acest moment... nu sa prezentat nici un inel cu nici un conductor. Sa speram k nu vor intirzia sa se prezinte. CARAGIALE O. VII 6. DLRLC
  • 3. tranzitiv A pune inainte. DEX '09 DEX '98
    • format_quote A prezenta o petitzie. DLRLC
    • format_quote Imi prezenta o priza de tabac. NEGRUZZI S. I 68. DLRLC
    • diferentziere A da a intinde cuiva un obiect pentru k acela sa ia cunoshtintza de el sal cerceteze sau sa shil insusheasca sal utilizeze. DLRLC
    • chat_bubble A prezenta arma = a da onorul cu arma. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Un soldat de santinela ne prezinta arma izbindo cu patul in pamint. BART S. M. 21. DLRLC
  • 4. tranzitiv (Despre lucruri supuse unei examinari) A avea o anumita insushire caracteristica. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Cercetarile noastre mai prezinta inca un avantaj. BARANGA I. 168. DLRLC
    • 4.1. reflexiv A avea aparentza de... a se infatzisha k... DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • format_quote In Oltenia casele boiereshti se numesc cule shi se prezinta k nishte ashezari intarite. DLRLC
  • comentariu invechit Prezent indicativ shi: prezent prezentez perfect simplu persoana a 3a singular shi: (neobishnuit) prezinta. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.