34 de definitzii pentru pentru
din care- explicative (11)
- morfologice (13)
- relatzionale (3)
- enciclopedice (2)
- argou (5)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
PÉNTRU prep. I. (Exprima un raport cauzal) 1. Din cauza... din pricina... datorita... Pentru asta a plecat. ◊ Expr. Nu pentru alta ci... = nu din alta cauza dar... 2. (Introduce un complement indirect) Multzumeshte pentru buna gazduire. ◊ Expr. Pentru putzin (sau nimic) se spune k raspuns celui care multzumeshte cand i sa facut un serviciu. Pentru nimic in lume = cu niciun pretz in niciun caz. Pentru (numele lui) Dumnezeu! exclamatzie care insotzeshte o cerere sau o rugaminte sau care exprima uimirea indignarea cuiva. II. (Exprima un raport final) 1. (Introduce un complement circumstantzial de scop) Cu scopul de... in scopul... in vederea... Scrie pentru bani. 2. (Introduce un complement indirect) In interesul... in (sau spre) folosul... in favoarea...; in apararea... Pledeaza pentru el. ◊ (In constructzii eliptice) Cincizeci de voturi pentru shi doua contra. ♦ Potrivit cu...; in masura sa... Serviciul nu era pentru el. ♦ Dupa. Plange pentru cel plecat. ♦ (Fatza) de... Are o grija deosebita pentru mama lui. 3. (Introduce un atribut) Hartie shi plic pentru o scrisoare. ♦ Cu directzia... cu destinatzia... Autobuzul pentru Ploieshti. 4. (Intra in compunerea numelor predicative) Acest cadou e pentru tine. 5. (Introduce un complement sau un atribut) Contra impotriva. Medicament pentru diabet. Ia ceva pentru durerile de cap. III. (Exprima un raport de relatzie) Cu privire la... referitor la... in legatura cu... Sau schimbat lucrurile pentru el. ♦ Fatza de... in raport cu... Pentru unii muma pentru altzii ciuma. IV. (Exprima un raport temporal introducand un complement circumstantzial de timp) Pleaca pentru o clipa. ◊ Expr. Pentru moment = deocamdata. V. (Exprima un raport de compensatzie de echivalentza sau de schimb) In schimbul...; in locul... in loc de... Pentru un palton a dat o rochie. VI. 1. (Urmat de un infinitiv are valoare de conjunctzie constructzia fiind echivalenta cu o propozitzie consecutiva negativa cand regenta e afirmativa shi invers) Subiectul e prea vast pentru a putea fi expus intro ora. 2. (Formeaza conjunctzii compuse) Pentru k sau pentru k = fiindca deoarece din cauza k; de vreme ce intrucat. Pentru ce (sau aceasta aceea) = deci ashadar de aceea drept care din care cauza. Din printru.
pentru pp [At: (a. 1626) GCR I 74/2 / V: (irg) paan~ pan~ pantu pan~ pantu pean~ pean~ ~ra ~tu pin~ pintu pre~ pun~ / E: pe + intru] 1 Semnifica ideea de referire retrospectiva la un element invocat k sursa generatoare a ceva Si: din cauza Pentru asta a plecat. 2 (Ie) Nu (e) ~ alta ci... Nu (e) din alta cauza. 3 Cauza decurgerii unui fapt e prezentata k mediator indirect in producerea faptului Am fost pedepsit pentru tine. 4 Exprima sursa din partea careia se adreseaza cuiva prin intermediar faptul respectiv Sarutal de doua ori pentru tata shi pentru mine. 5 Exprima ideea de fapt particularizator prin sursa de existentza a unui fapt Iashiul e renumit pentru vin. 6 Exprima ideea k factorul determinant este un element de conditzionare Na putut sta in pustie pentru lipsa hranei. 7 Introduce un complement indirect cu nuantza de cauza cerut de anumite verbe care implica un factor de indatorire morala Multzumeshte pentru ceva. 8 (Ie) ~ putzin (sau nimic ori nu ai ~ ce) Formula de politetze cu care se raspunde cand cineva multzumeshte. 9 (Ie) ~ nimic in lume Cu nici un pretz. 10 (Iae) In nici un caz. 1112 (Ie) ~ (numele lui) Dumnezeu! Exclamatzie care insotzeshte (o cerere sau) o rugaminte. 1314 (Iae) Exclamatzie care exprima (uimirea sau) indignarea cuiva. 15 Exprima ideea de compensare pentru o fapta Rasplatit pentru credintza sa. 16 Introduce ideea de restabilire a unei echitatzi prin compensare Se face moarte pentru moarte. 17 In scopul... Scrie pentru bani. 18 Introduce un complement indirect cu nuantza de scop cerut de anumite verbe Pledeaza pentru el. 19 In interesul... 20 In folosul... 21 (Eliptic; ioc contra ics) Voturi ~ Voturi favorabile. 22 Potrivit cu Serviciul nu era pentru el. 23 In masura sa. 24 Dupa Plange pentru cel plecat. 25 Fatza de Are grija deosebita pentru mama lui. 26 Introduce un atribut cu sens de scop Plic pentru scrisoare. 27 Cu destinatzia Autobuz pentru Piteshti. 28 Oferit cuiva Cadou pentru Ion. 29 Contra Medicament pentru diabet. 30 Impotriva Leac pentru durerile de cap. 31 Exprima un raport de relatzie Sau schimbat lucrurile pentru el. 32 In legatura cu. 33 Cu privire la. 34 Referitor la. 35 In raport cu. 36 (Ie) ~ unii muma ~ altzii ciuma Se spune cand cineva este partinitor cu unii shi persecuta pe altzii. 37 Exprima un raport temporal Pleaca pentru o clipa. 38 (Ilav) ~ moment Momentan. 39 (Ial) Deocamdata. 40 In compensatzie. 41 In echivalentza. 42 In schimbul A dat o rochie pentru un costum. 43 Exprima o relatzie consecutiva negativa Subiectul e prea vast pentru a putea fi epuizat. 44 Exprima o relatzie consecutiva afirmativa Nu i separe prea mult pentru a reushi. 45 (Ic) ~ k sa In scopul sa. 46 (Ic) ~ k Fiindca. 47 (Iae) De vreme ce. 48 Intrucat. 49 (Ic) ~ ce De ce. 50 (Ic) ~ aceasta (sau ~ aceea) Ashadar. 51 (Iac) De aceea. 52 (Iac) Drept care. 53 (Iac) Din care cauza.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
PÉNTRU prep. I. (Exprima un raport cauzal) 1. Din cauza... din pricina... datorita... Pentru asta a plecat. ◊ Expr. Nu pentru alta ci... = nu din alta cauza dar... 2. (Introduce un complement indirect) Multzumeshte pentru buna gazduire. ◊ Expr. Pentru putzin (sau nimic) se spune k raspuns celui care multzumeshte cand i sa facut un serviciu. Pentru nimic in lume = cu nici un pretz in nici un caz. Pentru (numele lui) Dumnezeu! exclamatzie care insotzeshte o cerere sau o rugaminte sau care exprima uimirea indignarea cuiva. II. (Exprima un raport final) 1. (Introduce un complement circumstantzial de scop) Cu scopul de... in scopul... in vederea... Scrie pentru bani. 2. (Introduce un complement indirect) In interesul... in (sau spre) folosul... in favoarea...; in apararea... Pledeaza pentru el. ◊ (In constructzii eliptice) Cincizeci de voturi pentru shi doua contra. ♦ Potrivit cu...; in masura sa... Serviciul nu era pentru el. ♦ Dupa. Plange pentru cel plecat. ♦ (Fatza) de... Are o grija deosebita pentru mama lui. 3. (Introduce un atribut) Hartie shi plic pentru o scrisoare. ♦ Cu directzia... cu destinatzia... Autobuzul pentru Ploieshti. 4. (Intra in compunerea numelor predicative) Acest cadou e pentru tine. 5. (Introduce un complement sau un atribut) Contra impotriva. Medicament pentru diabet. Ia ceva pentru durerile de cap. III. (Exprima un raport de relatzie) Cu privire la... referitor la... in legatura cu... Sau schimbat lucrurile pentru el. ♦ Fatza de... in raport cu... Pentru unii muma pentru altzii ciuma. IV. (Exprima un raport temporal introducand un complement circumstantzial de timp) Pleaca pentru o clipa. ◊ Expr. Pentru moment = deocamdata. V. (Exprima un raport de compensatzie de echivalentza sau de schimb) In schimbul...; in locul... in loc de... Pentru un palton a dat o rochie. VI. 1. (Urmat de un infinitiv are valoare de conjunctzie constructzia fiind echivalenta cu o propozitzie consecutiva negativa cand regenta e afirmativa shi invers) Subiectul e prea vast pentru a putea fi expus intro ora. 2. (Formeaza conjunctzii compuse) Pentru k sau pentru k = fiindca deoarece din cauza k; de vreme ce intrucat. Pentru ce (sau aceasta aceea) = deci ashadar de aceea drept care din care cauza. Din printru.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
PÉNTRU prep. I. Exprima un raport cauzal. (Introduce un complement circumstantzial de cauza) Din cauza... din pricina... datorita... Asha din senin shi fara cuvint... se minia foc pentru toata nimica. HOGASH DR. II 134. Ipate... era mihnit pentru pierderea lui Chirica. CREANGA P. 178. Stapinitorul ce varsa in razboaie piraie de singe pentru ambitzie. NEGRUZZI S. I 31. ♦ De dragul... Pentro mindra cit o nuca Totzi feciorii se bursuca Pentro mindra cit o ceapa Stau feciorii sa se bata. JARNÍKBIRSEANU D. 434. ◊ Expr. Nu pentru alta... ci... = nu de alta nu din alta cauza... dar... 2. Introduce un complement indirect; dupa verbe k: «a se intrista» «a multzumi» «a ierta» etc. sau dupa adjective k: «recunoscator» complementul arata motivul bucuriei intristarii recunoshtintzei etc. HarapAlb ramine bucuros multzamind sfintei Dumineci pentru buna gazduire. CREANGA P. 214. Pentru atita incredere nu am cum satzi multzumesc. ODOBESCU S. III 9. Cit am ramas de recunoscator bunului parinte pentru aceasta dorita veste. NEGRUZZI S. I 7. ◊ Expr. Pentru putzin (sau pentru nimic) se spune k raspuns celui care multzumeshte cind i sa facut un serviciu. Pentru nimic in lume = cu nici un pretz. Pentru (numele lui) dumnezeu exclamatzie de implorare de deznadejde sau de dezaprobare a unei fapte. Statzi statzi [nu va batetzi] pentru numele lui dumnezeu. ALECSANDRI T. 595. II. Exprima un raport final. 1. Introduce un complement circumstantzial de scop. Lua hotarire... a nu orindui nimic pentru impartzeala pina aproape de moartea sa. CREANGA P. 3. De ce nu voi pentru nume pentru glorie sa scriu? EMINESCU O. I 137. E o vinturatoare ce cutriera lumea pentru placerile ei. NEGRUZZI S. I 44. ◊ Expr. Pentru hatirul cuiva = de hatirul cuiva v. hatir. Jupinul SHtrul aducea pentru hatirul calugarilor shia calugaritzelor tot ce le trebuia. CREANGA P. 119. Pentru hatirul ei invatz flautul. NEGRUZZI S. I 76. ♦ (Complementul este exprimat printrun verb la infinitiv sau printrun abstract verbal) Cu scopul de... in scopul de... Lautarii ishi potriveau zgomotos instrumentele pentru a da de shtire tuturor... k incepe jocul. REBREANU I. 25. Pe amindoi iatras atza la Bucureshti pentru a imbratzisha cariera de copist. CARAGIALE O. II 5. SHi satul vazind k acest om nu se da la munca nici in ruptul capului hotari sal spinzure pentru a nu mai da pilda de lenevire shi altora. CREANGA P. 329. ♦ In vederea... Trec furnici ducind in gura de faina marii saci K sa coaca pentru nunta shi placinte shi colaci. EMINESCU O. I 87. Linga focul de nuiele Unde ard jupitzi de piele Patru miei de la Ispas Pentru prinzul de popas. ALECSANDRI P. II 105. Se imbraca impodobinduse k pentru o sarbatoare. NEGRUZZI S. I 27. In aceste razboaie ei se pregatesc k intro shcoala pentru alte lupte mai mari ce i ashteapta. BALCESCU O. II 12. 2. (Introduce un complement indirect) In interesul... in (sau spre) folosul... in favoarea...; in apararea... Cearca shi tu sa vezi cum tzia sluji norocul. Vorba ceea: «fiecare pentru sine croitor de pine.» CREANGA P. 187. Cela ce se bate pentru a lui tzara Sufletui e focul soarelui de vara. BOLINTINEANU O. 37. Cite stele lucitoare La un loc cu sfintul soare Pentru mine stau sa joare Cas de treaba foarte tare. JARNÍKBIRSEANU D. 398. ◊ (In constructzii eliptice) Cincizeci de voturi pentru shi doua contra. Eu votez pentru. ♦ (Potrivit) cu; de. Nici tu nu eshti de imparat nici imparatzia pentru tine. CREANGA P. 186. Daca critica mea va fi... nedemna shi nepotrivita pentru scrierea ce a provocato rushinea va raminea numai pe seama mea. ODOBESCU S. III 10. ♦ (Dupa verbe care exprima o cerere o rugaminte) Te superi daca teoi ruga pentru un pahar de apa? CARAGIALE O. II 212. ♦ (Dupa verbe care exprima un regret o suferintza) Dupa. Varsatatzi lacrimi pe flori Pentru fiul calator. JARNÍKBIRSEANU D. 193. Trage mindro dor de mine K eu am tras pentru tine. id. ib. 161. ♦ (Dupa verbe k «a se ingriji» «a purta grija» etc.) De. Clucerul de pivnitza... se ingrijea pentru pivnitzele cu vin ale armatei. BALCESCU O. I 16. Mai mult purta grija pentru stapina ei decit de dinsa. DRAGHICI R. 27. 3. Introduce un atribut. Cere hirtie shi plic pentro scrisoare. SADOVEANU R. 35. Ce shuri shi ocoale pentru boi shi vaci perdea pentru oi... facute de mina lui Chirica cit ai bate din palme. CREANGA P. 153. ♦ Cu directzia... cu destinatzia... de... A doua zi dumineca la shase dimineatza ma sui intrun vagon de clasa a treia in trenul de placere pentru Sinaia. CARAGIALE O. II 194. ◊ (Ajuta la construirea formelor de supin) Colonelul scotoci buzunarile tunicii cautind briceagul cu mica ghilotina de otzel pentru taiat virful tzigarii. C. PETRESCU I. I 3. Aici sint nishte buci de la mamuca pentru facut saci. CREANGA P. 176. 4. Intra in compunerea numelor predicative. Acest ravash e pentru tine zise Iliescul. NEGRUZZI S. I 22. Nu e pentru cine se pregateshte ci pentru cine se nimereshte. ♦ (Neobishnuit) Contra. O vizicatorie voiam atzi pune pentru durerea ochilor. DRAGHICI R. 115. III. (Exprima un raport de relatzie) Cu privire la... referitor la... in legatura cu... De unde shtii k nu sor schimba lucrurile in bine shi pentru dta? CREANGA P. 235. Saniutza cuib de iarna e cam strimta pentru doi... ALECSANDRI O. 169. Fatza lui roshie... arata k pentru el viatza navusese zile negre. NEGRUZZI S. I 58. ◊ Loc. prep. Cit pentru = cit despre... in ce priveshte... Cit pentru strainul brunet el parea k nu baga sama k e linga o frumusetza. NEGRUZZI S. I 37. Cit pentru cheltuiala... te voi imprumuta eu. DRAGHICI R. 14. ♦ Fatza de... Pentru unii muma Pentru altzii ciuma Pentru unii miere Pentru ailaltzi fiere. DESHLIU G. 52. Invatzatorul este pentru un tinar aceea ce este shi gradinarul pentru pom. NEGRUZZI S. I 8. Omenia ce... afecteaza shi dragostea ce el arata k are pentru popoarele invinse maresc banuielile... sa nu ascunza gindiri ambitzioase. BALCESCU O. II 271. IV. Exprima un raport temporal. 1. Introduce un complement circumstantzial de timp. Batrina ieshi iar pentru un rastimp. SADOVEANU M. 116. Tata nu mia mai zis nemic: ma lasat in voia mea pentru o bucata de vreme. CREANGA A. 16. Cea mai blinda mea gindire Cea mai gingasha simtzire... TZie numai numai tzie Le inchin pentru vecie. ALECSANDRI P. I 174. Imi robeshte inima Pentruntreaga viatza. JARNÍKBIRSEANU D. 33. ◊ Expr. Pentru moment = deocamdata in clipa de fatza. 2. Introduce un complement circumstantzial de timp exprimat printrun numeral adverbial. Am cunoscut pentru intiia oara pe Leonica Ciupicescu acum citziva ani vara. CARAGIALE O. II 9. Pentru a o suta oara era sa i se adreseze aceeashi intrebare. id. ib. 7. V. Exprima un raport de compensatzie de echivalentza sau de schimb. 1. (Introduce un complement indirect dupa verbele «a da» «a lua» «a lasa» «a plati» «a vinde» «a schimba» etc.) In schimbul... Nu cumva ai pofti sami iai vitzica pentrun cuc armenesc? CREANGA A. 57. Te ashteptai sa fii rasplatit chiar de la inceput prin laude meritate pentru toate cercetarile serioase... pentru toate ostenelile ce ai depus in opera ta. ODOBESCU S. III 10. Vai mindrutzo gura ta Pentru multe nu oash da; Pentruun galben pentru doi Pentru doua mii de boi. JARNÍKBIRSEANU D. 26. 2. (Introduce un complement indirect dupa verbele «a face» «a lucra» «a veni» «a sta» etc.) In locul... in loc de... Sintetzi voi ingaduitori cu dinsul shi pentru mine. REBREANU I. 72. Lasatzi sa vorbesc eu pentru toate. CREANGA P. 9. Spunemi ce voieshti ai scrie caci voi scrie eu pentru tine. DRAGHICI R. 91. VI. (Urmat de un infinitiv are valoare de conjunctzie constructzia fiind echivalenta cu o propozitzie consecutiva negativa cind regenta e afirmativa shi invers) Subiectul e prea vast pentru a putea fi expus intro ora (= incit nu poate fi expus... ). Subiectul nu e prea vast pentru a putea fi expus intro ora (= incit poate fi expus... ). VII. Formeaza conjunctzii compuse. 1. (Urmat de conj. «k» shi de un conjunctiv) a) (Introduce propozitzii subordonate finale) Team incalecat pentru k sa ma portzi in spinare. ALECSANDRI T. I 430. Arau lanuri cit vezi cu ochii unde semanau ghinda de creshteau dumbravi pentru k sa aiba stranepotzii lemne de ars. NEGRUZZI S. I 246. Pentru k sa nul patrunda arshitza soarelui... shau facut o umbreala. DRAGHICI R. 57. b) (Impropriu introduce propozitzii subordonate completive directe) Nui zi lasata de la dumnezeu k sa numi spuna cas cules de pe drumuri... Eu asta nu mai pot pentru k so rabd. C. PETRESCU R. DR. 80. Numi mai da mina pentru k sa tziu nevasta fara zestre. CARAGIALE O. II 257. c) (Copulativ) La inceput a ezitat pentru k apoi sa treaca de partea opusa. 2. (Urmat de conj. «k shi de un indicativ) a) (Introduce propozitzii subordonate cauzale) Fiindca deoarece din cauza k de vreme ce intrucit. Nu te iert de loc pentru k dta nuntzelegi nai idee de ce vorbeshti. CARAGIALE O. II 236. Tu baditz’ ashaai gindit K eu pentru cas negrutza Ma bucur satzi fiu dragutza. JARNÍKBIRSEANU D. 234. (Introduce propozitzii cauzale) Din inima lor nu sa shters purtarea necuviincioasa a spinului... pentru k bunatatea nu are dea face cu rautatea. CREANGA P. 209. Nu te bucura la cishtiguri mici pentru k cu un rac tot sarac. NEGRUZZI S. I 249. b) (Dupa verbe k «a multzumi» «a se cai» etc. introduce propozitzii subordonate completive indirecte cu nuantza cauzala) Incepu sa multzumeasca zinei pentru k la scapat de primejdie. ISPIRESCU L. 7. 3. (Impreuna cu pron. «ce») a) (Introduce propozitzii interogative directe) Daca ai shtiut k ai un bunic asha de grobian pentru ce mai indemnat sa ma lupt cu el? CREANGA P. 53. Dar pentru ce orashul atit de stralucit Acum intre orashe e cel mai umilit? ALEXANDRESCU M. 10. b) (Introduce propozitzii interogative indirecte) Cind tata a zis sa nu intram acolo trebuie sa fi shtiut el ce a zis shi pentru ce a zis sa facem asha. ISPIRESCU L. 50. SHi atunci HarapAlb se infatzisheaza inaintea imparatului Rosh spunindui de unde cum cine shi pentru ce anume au venit. CREANGA P. 249. La urma ma hotarii sa ma duc la doamna B. Nu shtiu pentru ce cum pusei acest gind inima incepu a mi se bate. NEGRUZZI S. I 67. 4. (Impreuna cu pron. «aceasta» sau «aceea» introduce propozitzii coordonate conclusive) Deci ashadar de aceea drept care din care cauza. Facuse un clopot mare... shi avea dragoste sal traga singur la sarbatori mari pentru aceea i shi ziceau clopotarul. CREANGA P. 105. TZara este linishtita... Pentru aceea obshtia nea trimis pre noi satzi spunem k norodul nu te vrea nici te iubeshte shi mariata sa te intorci inapoi. NEGRUZZI S. I 139. SHtiu k dta i eshti prietena pentru aceea... la dta mie nadejdea. id. ib. 51.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PÉNTRU prep. I. 1) (exprima un raport de destinatzie) Haine pentru copii. ◊ Pentru putzin formula de raspuns politicos celui care multzumeshte pentru un serviciu. 2) (exprima un raport final) Cu scopul; in scopul; in vederea. Invatza pentru a avea cunoshtintze. 3) (exprima un raport cauzal) Din cauza; din pricina. A inceput sa planga pentru un fleac. 4) (exprima un raport temporal) Pe. A plecat pentru trei zile. 5) (exprima un raport de schimb sau de echivalentza) In schimb; pe. A dat doua pretzuri pentru aceasta mobila. 6) (exprima un raport de relatzie) Cu privire la; referitor la. Ceea ce sa spus e pentru dansa. 7) (exprima un raport consecutiv) K; incat. Lucrarea e prea mare pentru a fi terminata azi. 8) (exprima un raport de substitutzie) In locul. El astazi face de serviciu pentru mine. 9) In favoarea; de partea; pro. Sa pronuntzat pentru adoptarea constitutziei. 10) fam. Contra; impotriva. Pastile pentru tuse. II. (in locutziuni): 1) Pentru k (exprima un raport final) K. 2) Pentru k (exprima un raport cauzal) Fiindca; deoarece; intrucat. 3): Pentru aceasta (sau aceea) din cauza aceasta; de aceea. /Din printru
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
pentru prep. 1. arata scopul sau destinatziunea: a muri pentru patrie; 2. o consideratziune sau preferintza: fa te rog pentru mine; 3. o favoare: opiniunea publica e pentru el; 4. o relatziune: e prea mare pentru varsta lui; 5. in privintza: am auzit pentru tine k eshti un om prea iscusit PAN; 6. cauza: lam pedepsit pentru lenea lui; 7. k interogativ spre a cunoashte cauza sau motivul: pentru ce? 8. k raspuns cu aratarea cauzei: pentru k... [Contras din pe intru].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
péntru prep. cu ac. (din pe shi intru de unde s’a facut pintru [vechĭ printru din preintru] cum se zice in est shi pintru cum se zice in vest. Pentru [vechĭ prentru] e o forma dialectala veche shi nu e maĭ buna de cit pintru. E acelashĭ caz cu dintre dintru din shi dintre din; pintre pintru pin shi pintre pin). 1. In folosu orĭ favoarea: a muri pentru patrie fac asta pentru tine toate voturile eraŭ pentru el (V. contra). 2. Fatza de in comparatziune cu relativ cu: era cam putzina mincare pentru foamea luĭ greutatea era prea mare pentru el. 3. Pentru acest motiv din aceasta pricina de asta de aceĭa fiindca: pentru asta te rog pentru lene te bat pentru lenea ta pentru k eshtĭ lenesh; araŭ putzin pentru neputintza (N. Cost. 2 34). Pentru ce? de ce din ce cauza pentru care motiv? Pentru k fiindca din aceasta cauza pentru motivu k. Pentru k sa k sa: pentru k sa shtiŭ. (Acest p. k sa e inelegant shi e inlocuit de simplu k sa orĭ pentru a: k sa shtiŭ p. a shti. Numaĭ cu o incidenta se poate zice: pentru k fara nicĭ o grija sa plecam). Vechĭ shi pentru sa: pentru sa scoata banĭ (N. Cost. 2 34).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pantru pp vz pentru
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pantu[1] pp vz pentru corectata
- In original fara accent — LauraGellner
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pentu pp vz pentru corectata
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
pentruca conj. arata cauza sau motivul. [V. pentru 8].
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
péntru prep.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
péntru prep.
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
!péntru k... sa loc. conjctz. (pentru k el sa intzeleaga)
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
péntru k loc. conjctz.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
péntru ce prep. + pr. (lupta pentru ce ishi doreshte)
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
péntru k sa loc. conjctz.
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
péntru k loc. conjctz.
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
péntru ce prep. + pr.
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
pentru k
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
pentru ce
- sursa: MDO (1953)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
pentru k.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
pentru ce.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
pentruca.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
PÉNTRU prep. conj. I. prep. 1. (arata scopul) de. (Planta ~ samantza.) 2. (arata scopul) k de drept spre. (~ incercare; ~ exemplu.) 3. (arata scopul) contra impotriva. (Medicament ~ hepatita.) 4. (final) spre (inv.) catre. (O spun ~ binele tau.) 5. (cauzal) datorita. (~ el nam mai plecat.) 6. (cauzal) dupa. (Varsa lacrimi ~ copilul pierdut.) 7. (cauzal) la. (Il pedepsea ~ cea mai mica abatere.) 8. (instrumental) contra. (Itzi dau o mie de lei ~ un timbru.) 9. (termen comercial; modalinstrumental) pe per. (900 de lei ~ un kg de grau.) 10. (shi adverbial) pro. (~ shi contra.) II. conj. (arata scopul) (pop.) precum. (~ k sa se shtie.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
PENTRU prep. conj. I. prep. 1. (arata scopul) de. (Planta ~ samintza.) 2. (arata scopul) k de drept spre. (~ incercare; ~ exemplu.) 3. (arata scopul) contra impotriva. (Medicament ~ hepatita.) 4. (final) spre (inv.) catre. (O spun ~ binele tau.) 5. (cauzal) datorita. (~ el nam mai plecat.) 6. (cauzal) dupa. (Varsa lacrimi ~ copilul pierdut.) 7. (cauzal) la. (Il pedepsea ~ cea mai mica abatere.) 8. (instrumental) contra. (Itzi dau doi lei ~ un timbru.) 9. (termen comercial; modalinstrumental) pe per. (2 lei ~ kg de griu.) 10. (shi adverbial) pro. (~ shi contra.) II. conj. (arata scopul) (pop.) precum. (~ k sa se shtie.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Pentru ≠ contra impotriva
- sursa: Antonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
PARS PRO TOTO (lat.) parte pentru intreg Figura de stil denumita sinecdoca constand in sugerarea intregului prin descrierea sau numirea unei partzi caracteristice din intreg.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
PRO DOMO SUA (lat.) pentru casa sa Unul dintre cele patru discursuri rostite de Cicero la intoarcerea sa din exil prin careshi revendica averea rapita de patricianul Clodius. A pleda pro domo atzi sustzine cauza propria cauza.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
pen’k conj. deoarece caci
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
pen’ce? pron. interog. pentru ce?
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
pentru bancul acesta mau dat afara de la gradinitza expr. (iron. d. o gluma) e veche! o shtiam de mult!
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
pentru unii muma pentru altzii ciuma expr. (pop.) care este partinitor in relatziile cu oamenii.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
pentru zile negre (pop. d. economii) pentru situatzii imprevizibile pentru momente grele.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
pentruprepozitzie
- 1. Exprima un raport cauzal. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 1.1. Din cauza... din pricina... DEX '09 DLRLCsinonime: datorita
- Pentru asta a plecat. DEX '09
- Asha din senin shi fara cuvint... se minia foc pentru toata nimica. HOGASH DR. II 134. DLRLC
- Ipate... era mihnit pentru pierderea lui Chirica. CREANGA P. 178. DLRLC
- Stapinitorul ce varsa in razboaie piraie de singe pentru ambitzie. NEGRUZZI S. I 31. DLRLC
- 1.1.1. De dragul... DLRLC
- Pentro mindra cit o nuca Totzi feciorii se bursuca Pentro mindra cit o ceapa Stau feciorii sa se bata. JARNÍKBIRSEANU D. 434. DLRLC
-
- Nu pentru alta ci... = nu din alta cauza dar... DEX '09 DEX '98 DLRLC
-
- 1.2. Introduce un complement indirect. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- HarapAlb ramine bucuros multzamind sfintei Dumineci pentru buna gazduire. CREANGA P. 214. DLRLC
- Pentru atita incredere nu am cum satzi multzumesc. ODOBESCU S. III 9. DLRLC
- Cit am ramas de recunoscator bunului parinte pentru aceasta dorita veste. NEGRUZZI S. I 7. DLRLC
- Pentru putzin (sau nimic) se spune k raspuns celui care multzumeshte cand i sa facut un serviciu. DEX '09 DLRLC
- Pentru nimic in lume = cu niciun pretz in niciun caz. DEX '09 DLRLC
- Pentru (numele lui) Dumnezeu! exclamatzie care insotzeshte o cerere sau o rugaminte sau care exprima uimirea indignarea cuiva. DEX '09 DLRLC
- Statzi statzi [nu va batetzi] pentru numele lui dumnezeu. ALECSANDRI T. 595. DLRLC
-
-
-
- 2. Exprima un raport final. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 2.1. (Introduce un complement circumstantzial de scop) Cu scopul de... in scopul... in vederea... DEX '09 DLRLC
- Scrie pentru bani. DEX '09
- Lua hotarire... a nu orindui nimic pentru impartzeala pina aproape de moartea sa. CREANGA P. 3. DLRLC
- De ce nu voi pentru nume pentru glorie sa scriu? EMINESCU O. I 137. DLRLC
- E o vinturatoare ce cutriera lumea pentru placerile ei. NEGRUZZI S. I 44. DLRLC
- Lautarii ishi potriveau zgomotos instrumentele pentru a da de shtire tuturor... k incepe jocul. REBREANU I. 25. DLRLC
- Pe amindoi iatras atza la Bucureshti pentru a imbratzisha cariera de copist. CARAGIALE O. II 5. DLRLC
- SHi satul vazind k acest om nu se da la munca nici in ruptul capului hotari sal spinzure pentru a nu mai da pilda de lenevire shi altora. CREANGA P. 329. DLRLC
- Trec furnici ducind in gura de faina marii saci K sa coaca pentru nunta shi placinte shi colaci. EMINESCU O. I 87. DLRLC
- Linga focul de nuiele Unde ard jupitzi de piele Patru miei de la Ispas Pentru prinzul de popas. ALECSANDRI P. II 105. DLRLC
- Se imbraca impodobinduse k pentru o sarbatoare. NEGRUZZI S. I 27. DLRLC
- In aceste razboaie ei se pregatesc k intro shcoala pentru alte lupte mai mari ce i ashteapta. BALCESCU O. II 12. DLRLC
- Pentru hatarul cuiva = de hatarul cuiva. DLRLC
- Jupinul SHtrul aducea pentru hatirul calugarilor shia calugaritzelor tot ce le trebuia. CREANGA P. 119. DLRLC
- Pentru hatirul ei invatz flautul. NEGRUZZI S. I 76. DLRLC
-
-
- 2.2. (Introduce un complement indirect) In interesul... in (sau spre) folosul... in favoarea...; in apararea... DEX '09 DLRLC
- Pledeaza pentru el. DEX '09
- Cearca shi tu sa vezi cum tzia sluji norocul. Vorba ceea: «fiecare pentru sine croitor de pine.» CREANGA P. 187. DLRLC
- Cela ce se bate pentru a lui tzara Sufletui e focul soarelui de vara. BOLINTINEANU O. 37. DLRLC
- Cite stele lucitoare La un loc cu sfintul soare Pentru mine stau sa joare Cas de treaba foarte tare. JARNÍKBIRSEANU D. 398. DLRLC
- Cincizeci de voturi pentru shi doua contra. Eu votez pentru. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 2.2.1. Potrivit cu...; in masura sa... DEX '09 DLRLCsinonime: de
- Serviciul nu era pentru el. DEX '09
- Nici tu nu eshti de imparat nici imparatzia pentru tine. CREANGA P. 186. DLRLC
- Daca critica mea va fi... nedemna shi nepotrivita pentru scrierea ce a provocato rushinea va raminea numai pe seama mea. ODOBESCU S. III 10. DLRLC
- Te superi daca teoi ruga pentru un pahar de apa? CARAGIALE O. II 212. DLRLC
-
- 2.2.2. Dupa. DEX '09 DLRLCsinonime: dupa
- Plange pentru cel plecat. DEX '09
- Varsatatzi lacrimi pe flori Pentru fiul calator. JARNÍKBIRSEANU D. 193. DLRLC
- Trage mindro dor de mine K eu am tras pentru tine. JARNÍKBIRSEANU D. 161. DLRLC
-
- 2.2.3. (Fatza) de... DEX '09 DLRLCsinonime: de
- Are o grija deosebita pentru mama lui. DEX '09
- Clucerul de pivnitza... se ingrijea pentru pivnitzele cu vin ale armatei. BALCESCU O. I 16. DLRLC
- Mai mult purta grija pentru stapina ei decit de dinsa. DRAGHICI R. 27. DLRLC
-
-
- 2.3. Introduce un atribut. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Cere hirtie shi plic pentro scrisoare. SADOVEANU R. 35. DLRLC
- Ce shuri shi ocoale pentru boi shi vaci perdea pentru oi... facute de mina lui Chirica cit ai bate din palme. CREANGA P. 153. DLRLC
- 2.3.1. Cu directzia... cu destinatzia... DEX '09 DLRLCsinonime: de
- Autobuzul pentru Ploieshti. DEX '09
- A doua zi dumineca la shase dimineatza ma sui intrun vagon de clasa a treia in trenul de placere pentru Sinaia. CARAGIALE O. II 194. DLRLC
- Colonelul scotoci buzunarile tunicii cautind briceagul cu mica ghilotina de otzel pentru taiat virful tzigarii. C. PETRESCU I. I 3. DLRLC
- Aici sint nishte buci de la mamuca pentru facut saci. CREANGA P. 176. DLRLC
-
-
- 2.4. Intra in compunerea numelor predicative. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Acest ravash e pentru tine zise Iliescul. NEGRUZZI S. I 22. DLRLC
- Nu e pentru cine se pregateshte ci pentru cine se nimereshte. DLRLC
-
- 2.5. Introduce un complement sau un atribut: contra, impotriva. DEX '09 DLRLC
- Medicament pentru diabet. Ia ceva pentru durerile de cap. DEX '09
- O vizicatorie voiam atzi pune pentru durerea ochilor. DRAGHICI R. 115. DLRLC
-
-
- 3. Exprima un raport de relatzie. DEX '09 DLRLC
- 3.1. Cu privire la... referitor la... in legatura cu... DEX '09 DLRLC
- Sau schimbat lucrurile pentru el. DEX '09
- De unde shtii k nu sor schimba lucrurile in bine shi pentru dta? CREANGA P. 235. DLRLC
- Saniutza cuib de iarna e cam strimta pentru doi... ALECSANDRI O. 169. DLRLC
- Fatza lui roshie... arata k pentru el viatza navusese zile negre. NEGRUZZI S. I 58. DLRLC
- Cat pentru = cat despre... in ce priveshte... DLRLC
- Cit pentru strainul brunet el parea k nu baga sama k e linga o frumusetza. NEGRUZZI S. I 37. DLRLC
- Cit pentru cheltuiala... te voi imprumuta eu. DRAGHICI R. 14. DLRLC
-
-
- 3.2. Fatza de... in raport cu... DEX '09 DLRLC
- Pentru unii muma Pentru altzii ciuma Pentru unii miere Pentru ailaltzi fiere DESHLIU G. 52. DLRLC
- Invatzatorul este pentru un tinar aceea ce este shi gradinarul pentru pom. NEGRUZZI S. I 8. DLRLC
- Omenia ce... afecteaza shi dragostea ce el arata k are pentru popoarele invinse maresc banuielile... sa nu ascunza gindiri ambitzioase. BALCESCU O. II 271. DLRLC
-
-
- 4. Exprima un raport temporal introducand un complement circumstantzial de timp. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Pleaca pentru o clipa. DEX '09
- Batrina ieshi iar pentru un rastimp. SADOVEANU M. 116. DLRLC
- Tata nu mia mai zis nemic: ma lasat in voia mea pentru o bucata de vreme. CREANGA A. 16. DLRLC
- Cea mai blinda mea gindire Cea mai gingasha simtzire... TZie numai numai tzie Le inchin pentru vecie. ALECSANDRI P. I 174. DLRLC
- Imi robeshte inima Pentruntreaga viatza. JARNÍKBIRSEANU D. 33. DLRLC
- 4.1. Introduce un complement circumstantzial de timp exprimat printrun numeral adverbial. DLRLC
- Am cunoscut pentru intiia oara pe Leonica Ciupicescu acum citziva ani vara. CARAGIALE O. II 9. DLRLC
- Pentru a o suta oara era sa i se adreseze aceeashi intrebare. CARAGIALE O. II 7. DLRLC
-
- Pentru moment = deocamdata. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: deocamdata
-
- 5. (Exprima un raport de compensatzie de echivalentza sau de schimb) In schimbul...; in locul... in loc de... DEX '09 DLRLC
- Pentru un palton a dat o rochie. DEX '09
- 5.1. (Introduce un complement indirect dupa verbele «a da» «a lua» «a lasa» «a plati» «a vinde» «a schimba» etc.) In schimbul... DLRLC
- Nu cumva ai pofti sami iai vitzica pentrun cuc armenesc? CREANGA A. 57. DLRLC
- Te ashteptai sa fii rasplatit chiar de la inceput prin laude meritate pentru toate cercetarile serioase... pentru toate ostenelile ce ai depus in opera ta. ODOBESCU S. III 10. DLRLC
- Vai mindrutzo gura ta Pentru multe nu oash da; Pentruun galben pentru doi Pentru doua mii de boi. JARNÍKBIRSEANU D. 26. DLRLC
-
- 5.2. (Introduce un complement indirect dupa verbele «a face» «a lucra» «a veni» «a sta» etc.) In locul... in loc de... DLRLC
- Sintetzi voi ingaduitori cu dinsul shi pentru mine. REBREANU I. 72. DLRLC
- Lasatzi sa vorbesc eu pentru toate. CREANGA P. 9. DLRLC
- Spunemi ce voieshti ai scrie caci voi scrie eu pentru tine. DRAGHICI R. 91. DLRLC
-
-
- 6. Urmat de un infinitiv are valoare de conjunctzie constructzia fiind echivalenta cu o propozitzie consecutiva negativa cand regenta e afirmativa shi invers. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Subiectul e prea vast pentru a putea fi expus intro ora (= incat nu poate fi expus... ). DLRLC
- Subiectul nu e prea vast pentru a putea fi expus intro ora (= incat poate fi expus... ). DLRLC
-
- 7. Formeaza conjunctzii compuse. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 7.1. Pentru k sau pentru k = din cauza k; de vreme ce. DEX '09 DLRLC
- Team incalecat pentru k sa ma portzi in spinare. ALECSANDRI T. I 430. DLRLC
- Arau lanuri cit vezi cu ochii unde semanau ghinda de creshteau dumbravi pentru k sa aiba stranepotzii lemne de ars. NEGRUZZI S. I 246. DLRLC
- Pentru k sa nul patrunda arshitza soarelui... shau facut o umbreala. DRAGHICI R. 57. DLRLC
- Nui zi lasata de la dumnezeu k sa numi spuna cas cules de pe drumuri... Eu asta nu mai pot pentru k so rabd. C. PETRESCU R. DR. 80. DLRLC
- Numi mai da mina pentru k sa tziu nevasta fara zestre. CARAGIALE O. II 257. DLRLC
- La inceput a ezitat pentru k apoi sa treaca de partea opusa. DLRLC
- Nu te iert de loc pentru k dta nuntzelegi nai idee de ce vorbeshti. CARAGIALE O. II 236. DLRLC
- Tu baditz’ ashaai gindit K eu pentru cas negrutza Ma bucur satzi fiu dragutza. JARNÍKBIRSEANU D. 234. DLRLC
- Din inima lor nu sa shters purtarea necuviincioasa a spinului... pentru k bunatatea nu are dea face cu rautatea. CREANGA P. 209. DLRLC
- Nu te bucura la cishtiguri mici pentru k cu un rac tot sarac. NEGRUZZI S. I 249. DLRLC
- Incepu sa multzumeasca zinei pentru k la scapat de primejdie. ISPIRESCU L. 7. DLRLC
-
- 7.2. Pentru ce (sau aceasta aceea) = de aceea drept care din care cauza. DEX '09 DLRLC
- Daca ai shtiut k ai un bunic asha de grobian pentru ce mai indemnat sa ma lupt cu el? CREANGA P. 53. DLRLC
- Dar pentru ce orashul atit de stralucit Acum intre orashe e cel mai umilit? ALEXANDRESCU M. 10. DLRLC
- Cind tata a zis sa nu intram acolo trebuie sa fi shtiut el ce a zis shi pentru ce a zis sa facem asha. ISPIRESCU L. 50. DLRLC
- SHi atunci HarapAlb se infatzisheaza inaintea imparatului Rosh spunindui de unde cum cine shi pentru ce anume au venit. CREANGA P. 249. DLRLC
- La urma ma hotarii sa ma duc la doamna B. Nu shtiu pentru ce cum pusei acest gind inima incepu a mi se bate. NEGRUZZI S. I 67. DLRLC
- Facuse un clopot mare... shi avea dragoste sal traga singur la sarbatori mari pentru aceea i shi ziceau clopotarul. CREANGA P. 105. DLRLC
- TZara este linishtita... Pentru aceea obshtia nea trimis pre noi satzi spunem k norodul nu te vrea nici te iubeshte shi mariata sa te intorci inapoi. NEGRUZZI S. I 139. DLRLC
- SHtiu k dta i eshti prietena pentru aceea... la dta mie nadejdea. NEGRUZZI S. I 51. DLRLC
-
-
etimologie:
- printru DEX '09 DEX '98