12 definitzii pentru karate

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

KARÁTE s. n. Metoda japoneza de lupta care foloseshte in atac sau aparare mishcari rapide shi violente fara a apela la vreo arma. [Acc. shi: karaté] Din fr. karaté.

karate sn [At: DN3 / A shi: karate / E: fr karaté] Metoda japoneza de lupta care foloseshte in atac sau aparare lovituri cu membrele sau cu capul fara a apela la vreo arma.

KARATÉ s. n. Metoda japoneza de lupta care foloseshte in atac sau aparare mishcari rapide shi violente fara a apela la vreo arma. [Acc. shi: karáte] Din fr. karaté.

KARATÉ s.n. Metoda de lupta de origine japoneza care face apel in atac sau aparare doar la mijloace naturale. [< fr. karaté].

KARATÉ s. n. (sport) metoda japoneza de lupta care inglobeaza o serie de pozitzii deplasari lovituri cu mana sau cu piciorul blocaje eschive parade. (< fr. karaté)

karáte s. (cuv. jap.; sport) Metoda japoneza de lupta care face apel exclusiv la mijloacele naturale atat in atac cat shi in aparare ◊ „O femeie bineintzeles o femeiedetectiv avand grenade [...] inspaimantandushi adversarii la karate vorbind cu ei autoritar iar cu prietenii iubitzii shi shefii feminin shi mangaietor.” R.lit. 18 IV 74 p. 17. ◊ „Ofensiva impotriva cui? Impotriva imaginarilor R.P. shi T. batutzi mar in shedintzele de karaté. R.l. 6 II 79 p. 2 (din fr. karaté engl. karate; DMN 1960 BD 1968; DN3)

KARATÉ n. Metoda de lupta de origine japoneza care face apel in atac sau aparare doar la mijloace naturale. /< fr. karaté

KARÁTE s. n. Arta martziala japoneza fondata pe educatzia vointzei shi pe stapanirea de sine care foloseshte in atac sau in aparare mishcari rapide shi violente fara arme. Din fr. karaté „arta mainilor goale” < cuvant japonez.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

+karate (gen de lupta) (cuv. jap.) s. n.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

KARÁTE (< fr.; cuv. japonez „arta mainilor goale”) subst. Forma straveche de lupta fara arme aparuta (c. sec. 4) in China shi Japonia (practicata de samurai) shi bazata pe shtiintza concentrarii shi a loviturilor decisive in punctele vitale ale corpului ea avand o eficacitate rapida in aparare shi contraatac. A devenit sport in 1926 fiind transformata intrun gen de lupta care imbina pregatirea fizica (o mare varietate de procedee care exclud loviturile in punctele vitale) cu cea spirituala. In 1968 a fost fondata Federatzia Internatzionala de K. primele campionate mondiale incepand sa se desfashoare din 1970 iar cele europene din 1971.

Intrare: karate
substantiv neutru (N35)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • karate
  • karatele
plural
genitiv-dativ singular
  • karate
  • karatelui
plural
vocativ singular
plural
substantiv neutru (N81)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • karate
  • karateul
  • karateu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • karate
  • karateului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

karatesubstantiv neutru

  • 1. Metoda japoneza de lupta care foloseshte in atac sau aparare mishcari rapide shi violente fara a apela la vreo arma. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.