18 definitzii pentru exemplu

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

EXÉMPLU exemple s. n. 1. Ceea ce serveshte drept model ceea ce serveshte pentru a ilustra ceva; persoana care prin calitatzile sale poate servi drept model; pilda. ◊ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel incat sa trezeasca shi in altzii dorintza de al imita a constitui un model demn de urmat. A da de (sau k) exemplu = a atrage atentzia asupra unor persoane a unor lucruri etc. pentru a indemna pe altzii sa le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). 2. Caz sau fapt tipic care intruneshte caracteristicile unei categorii intregi citat pentru a lamuri a sprijini o idee o demonstratzie. ◊ Loc. adv. De exemplu = de pilda bunaoara. [Pr.: egzem] Din fr. exemple lat. exemplum.

exemplu sn [At: AAT 14r / V: (irg) eze~ (inv) ese~ (reg) exam~ (ivr) esempru (Pl: ~ri) / P: egzem~ / Pl: ~le shi (inv) ~ri / E: fr exemple lat exemplum] 1 Caz sau fapt tipic care intruneshte caracteristicile unei categorii intregi citat pentru a lamuri o idee o demonstratzie etc. Si: mostra. 2 (Spc) Text sau pasaj dintrun text care este citat pentru a ilustra o regula gramaticala o explicatzie filologica sau stilistica. 3 (Ilav) De (sau spre inv pentru) ~ Se spune atunci cand urmeaza sa ilustram o idee o teorie o regula etc. printrun exemplu (12) Si: bunaoara de pilda. 4 (Ivr) Lucru asemanator sau comparabil cu acela la care ne referim. 5 (Inv; ila) Fara ~ Fara precedent. 6 (Ial) Fara seaman. 7 Fapta sau persoana care poate servi drept model Si: pilda. 89 (Ie) A da (sau a fi) ~ A da sau a constitui un model demn de urmat. 10 (Ie) A urma ~l (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) ~ A imita pe cineva sau ceva. 1112 (Ie) A (se) da (de sau k) ~ A (se) atrage atentzia asupra unei persoane a unei actziuni etc. care poate servi k model 1314 (Iae) A se pune in evidentza. 15 Persoana care prin calitatzile sale poate servi drept model Si: (rar) exemplar1 (2). 16 Fapta care poate servi drept avertisment Si: lectzie. 17 (Pex) Pedeapsa.

EXÉMPLU exemple s. n. 1. Ceea ce serveshte drept model ceea ce serveshte pentru a ilustra ceva; persoana care prin calitatzile sale poate servi drept model; pilda. ◊ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel incat sa trezeasca shi in altzii dorintza de al imita a constitui un model demn de urmat. A da de (sau k) exemplu = a atrage atentzia asupra unor persoane a unor lucruri etc. pentru a indemna pe altzii sa le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). 2. Caz sau fapt tipic care intruneshte caracteristicile unei categorii intregi citat pentru a lamuri a sprijini o idee o demonstratzie. ◊ Loc. adv. De exemplu = de pilda bunaoara. [Pr.: egzem] Din fr. éxemple lat. exemplum.

EXÉMPLU exemple s. n. 1. Actziune fapta care serveshte de pilda de model; persoana care prin calitatzile care le intruneshte poate fi sau trebuie urmata. Marele exemplu insufletzitor al construirii unei vietzi noi minunate in tzarile lagarului socialismului exercita o inriurire imensa asupra celor mai largi mase populare din lumea intreaga shi stirneshte admiratzia lor sincera. SCINTEIA 1953 nr. 2623. ◊ Expr. A da (sau a fi) exemplu = a te purta in asha fel incit sa trezeshti admiratzia celorlaltzi shi dorintza de a te imita; a fi model de urmat. A fi exemplu de respectare a legalitatzii populare a nu ingadui nimanui nici un fel de abuz sau incalcare a legilor statului shi hotaririlor guvernului constituie datoria de capetenie a organelor de stat. SCINTEIA 1953 nr. 2630. [Miron Costin] a cinstit shtiintza shi a dat frumosul exemplu in acele triste timpuri pierzindushi viatza pentru binele omenirii. BALCESCU O. I 183. A da de (sau k) exemplu = a atrage atentzia asupra unor persoane unor lucruri unor actziuni etc. pentru a indemna pe altzii sa le imite. A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). 2. Caz sau fapt tipic care intruneshte caracteristicile unei categorii intregi (shi care se citeaza pentru a sprijini o teorie o regula o demonstratzie etc.). V. ilustrare. Putem gasi exemple din care se arata clar k zbuciumul luptelor politice a ajutat mult pe unii poetzi k poetzi. CARAGIALE O. III 282. ◊ Loc. adv. De exemplu (intrebuintzat atunci cind se anuntza sau se cere ilustrarea concreta a celor spuse) = de pilda bunaoara.

EXÉMPLU s.n. 1. Actziune care poate servi de model; pilda. ♦ Persoana care intruneshte toate calitatzile pentru a putea fi imitata; model. 2. Caz fapt cu anumite caractere tipice simptomatice care este citat pentru a lamuri a sprijini o idee o demonstratzie etc. 3. Pedeapsa; intamplare care poate servi k invatzatura de minte k pilda. [Pron. egzem pl. le luri. / cf. lat. exemplum fr. exemple].

EXÉMPLU s. n. 1. actziune care poate servi de model; pilda. ◊ persoana care intruneshte toate calitatzile pentru a putea fi imitata; model. 2. caz fapt cu anumite caractere tipice simptomatice care este citat pentru a lamuri a sprijini o idee o demonstratzie etc. ♦ de ~ = de pilda bunaoara. 3. pedeapsa; intamplare care poate servi k invatzatura de minte. (< fr. exemple lat. exemplum)

EXÉMPLU ~e n. 1) Obiect care serveshte drept orientare pentru reproducere sau pentru imitatzie; fason; mostra; model. ◊ A da (sau a fi) ~ a da sau a servi drept model de urmat. 2) Fapt concret care ilustreaza o teza; pilda. 3) Model ideal care intruneshte caracterele esentziale ale unui grup de obiecte sau fenomene similare; tip. /<fr. exemple lat. exemplum

exemplu n. 1. pilda ceeace poate servi de model poate fi imitat: exemplu bun rau; 2. fapt ce poate da o idee despre ceva: istoria contzine exemple de tot ce se poate intampla; 3. text citat spre a sprijini o regula: exemplu de gramatica.

*exémplu n. pl. e (lat. exemplum). Model izvod forma dupa care trebuĭe sa reproducĭ alta: exemplu bun raŭ. Pilda fapt care poate da o proba de ceva: lam pedepsit k sa fie exemplu altora istoria contzine exemple de tot ce se poate intimpla. Text citat in sprijinu uneĭ regule maĭ ales in gramatica. De exemplu k proba: In apa traĭesc shi mamifere. De exemplu balena. Ob. egz (dupa fr.).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

+exemplu (de ~) [x pron. gz] loc. adv.

exémplu [x pron. gz] s. n. art. exémplul; pl. exémple

exémplu s. n. [x pron. gz] art. exémplul; pl. exémple

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

EXÉMPLU s. 1. model pilda (inv.) chip mostra paradigma pilduire (inv. fig.) oglinda. (A da ceva k ~; e un ~ de corectitudine.) 2. v. mostra. 3. v. exemplificare.

EXEMPLU s. 1. model pilda (inv.) chip mostra paradigma pilduire (inv. fig.) oglinda. (A da ceva k ~.) 2. model mostra proba specimen tip. (Iata mai jos citeva ~ de...) 3. exemplificare ilustrare. (Sint necesare cit mai multe ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

exemplu (lat. exemplum „proba prin comparatzie ori prin similitudine”) figura care reprezinta o specie de argument shi anume evocarea in spatziul unui singur enuntz a unui fapt istoric sau admis k atare util pentru a convinge (P): 1. comparatzie pentru evidentzierea deosebirii sau opozitziei: „Marcellus a restituit siracuzanilor dushmanilor noshtri operele de arta; Verres lea rapit aliatzilor noshtri.” (Cicero; Q. vol. II p. 72); 2. similitudine: „Saturninus a fost asasinat pe buna dreptate k shi Grachii.” ( Q. vol. II p. 72). • E. e bine folosit shi atunci cand argumenteaza de la mai mare la mai mic (a) sau de la mai mic la mai mare (b): a) „Au fost daramate cetatzi din cauza incalcarii drepturilor casatoriei; ce pedeapsa merita un adulter?”; b) „Nishte cantaretzi din flaut cand au plecat din Roma au fost rechematzi in mod oficial; cu atat mai mult trebuie rechematzi din exil conducatorii de seama ai statului shi care au binemeritat de la Republica daca au fost alungatzi din invidie.” ( Q. V vol. II p. 73). • E. nu are efect retoric daca nui folosit k materie a similitudinii shi opozitziei invelishul figurat al ratzionamentului oratoric. E. imbracat in similitudine sau contrast poate fi un argument in pledarea cauzei.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

Intrare: exemplu
exemplu1 (pl. -e) substantiv neutru
  • pronuntzie: egzemplu
substantiv neutru (N37)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • exemplu
  • exemplul
  • exemplu‑
plural
  • exemple
  • exemplele
genitiv-dativ singular
  • exemplu
  • exemplului
plural
  • exemple
  • exemplelor
vocativ singular
plural
exemplu2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N39)
Surse flexiune: DN
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • exemplu
  • exemplul
  • exemplu‑
plural
  • exempluri
  • exemplurile
genitiv-dativ singular
  • exemplu
  • exemplului
plural
  • exempluri
  • exemplurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

exemplu, exemplesubstantiv neutru

  • 1. Ceea ce serveshte drept model ceea ce serveshte pentru a ilustra ceva; persoana care prin calitatzile sale poate servi drept model. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Marele exemplu insufletzitor al construirii unei vietzi noi minunate in tzarile lagarului socialismului exercita o inriurire imensa asupra celor mai largi mase populare din lumea intreaga shi stirneshte admiratzia lor sincera. SCINTEIA 1953 nr. 2623. DLRLC
    • chat_bubble A da (sau a fi) exemplu = a se purta astfel incat sa trezeasca shi in altzii dorintza de al imita a constitui un model demn de urmat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote A fi exemplu de respectare a legalitatzii populare a nu ingadui nimanui nici un fel de abuz sau incalcare a legilor statului shi hotaririlor guvernului – constituie datoria de capetenie a organelor de stat. SCINTEIA 1953 nr. 2630. DLRLC
      • format_quote [Miron Costin] a cinstit shtiintza shi a dat frumosul exemplu in acele triste timpuri pierzindushi viatza pentru binele omenirii. BALCESCU O. I 183. DLRLC
    • chat_bubble A da de (sau k) exemplu = a atrage atentzia asupra unor persoane a unor lucruri etc. pentru a indemna pe altzii sa le imite. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble A urma exemplul (cuiva) sau a lua (pe cineva sau ceva) de (sau drept) exemplu = a imita (pe cineva sau ceva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: imita
  • 2. Caz sau fapt tipic care intruneshte caracteristicile unei categorii intregi citat pentru a lamuri a sprijini o idee o demonstratzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Putem gasi exemple din care se arata clar k zbuciumul luptelor politice a ajutat mult pe unii poetzi k poetzi. CARAGIALE O. III 282. DLRLC
  • 3. Pedeapsa; intamplare care poate servi k invatzatura de minte k pilda. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.