18 definitzii pentru vizita

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

VÍZITA vizite s. f. 1. Intrevedere cu caracter prietenesc sau de curtoazie la domiciliul unei persoane. ♦ Carte de vizita = bucata mica de carton dreptunghiulara care este scris numele unei persoane profesia shi titlurile sale adresa etc. shi care titularul o inmaneaza sau o trimite unor cunoscutzi cu diverse prilejuri. ◊ Expr. A fi in vizita cu cineva = a avea relatzii de prietenie cu cineva ashi face vizite reciproc. 2. Oficiu prestat de medicul care se deplaseaza la domiciliul unui bolnav sau care primeshte un pacient pentru consultatzie. ♦ Consultatzie medicala la patul bolnavului internat sau la domiciliul acestuia. ◊ Vizita medicala = control medical (periodic) facut salariatzilor elevilor etc. 3. Deplasare la fatza locului intro localitate intro regiune la un obiectiv cu scopul de a le cunoashte de a le controla etc. Din fr. visite.

vizita1 sf [At: IST. AM. 24r/15 / A shi: ~zita /V: (reg) vez~ (ivr) ~zeta (nob) vizit sn / E: fr visite] 1 Deplasare (acasa) la cineva (din prietenie din curtoazie din obligatzie etc.) cu scopul unei intrevederi Si: vizitare (1) (reg) vindig vindiug Vz vindic (3). 2 Primire (acasa) a cuiva (oferindui ospitalitate gazduire) Si: (reg) vindig vindiug Vz vindic (4). 3 Intrevedere care are loc cu prilejul deplasarii la cineva sau al primirii cuiva Si: (reg) vindig vindiug Vz vindic (5). 4 Interval de timp in care are loc o vizita (3) Si: (reg) vindig vindiug Vz vindic (6). 5 (Is) Carte (sau inv carta) de ~ Bucata mica de carton dreptunghiulara care este scris numele unei persoane profesiunea titlurile adresa etc. shi care poate fi inmanata sau trimisa (cunoscutzilor). 6 (Ics) Carte de ~ Joc a carui dezlegare consta in obtzinerea unui nume a unui proverb a unui titlu de carte etc. prin anagramarea literelor dintrun nume dat. 7 (Ie) A fi in ~ (cu cineva) A avea relatzii de prietenie cu cineva. 8 (Iae) A se vizita reciproc. 910 (Pm) Vizitator (12). 11 Serviciu prestat de un medic care se deplaseaza la domiciliul bolnavului sau care primeshte un bolnav in cabinetul sau pentru consultatzie. 12 Deplasare zilnica facuta de medici insotzitzi de personalul auxiliar in saloanele unui spital la patul bolnavilor. 13 (Pex) Examen medical. 14 (Is) ~ medicala Control medical periodic obligatoriu in anumite sectoare de activitate. 15 (Mun; is) ~ de mana Examen medical fara raze „X”. 16 Deplasare (in grup) intro tzara intro localitate la un obiectiv cultural sau turistic etc. cu scopul de a cunoashte de a se informa de a se relaxa etc. Si: vizitare (3) (inv) vizitatzie (3). 17 Interval de timp in care are loc o vizita1 (16) Si: vizitare (4) (inv) vizitatzie (4). 18 (Is) ~ oficiala Deplasare efectuata de o persoana sau de un grup de persoane (cu functzii de conducere) in scopul realizarii unor acorduri politice economice culturale etc. 19 Inspectzie efectuata prin deplasare la fatza locului Si: vizitare (7) (ivr) vizitatzie (6) vizitarisire. 20 Operatzie de verificare pe timp de razboi a documentatziei a incarcaturii etc. unui vas strain suspectat de incalcarea dreptului internatzional.

vizita s.f. 1 Faptul de a merge la cineva in scopul unei intrevederi cu caracter prietenesc de curtoazie sau oficial. Ai putea sami faci cite o vizita in internat (AGAR.). ◊ Carte de vizita v. carte. Vizita armeneasca v. armenesc. ◊ Expr. A fi in vizita cu cineva = a avea relatzii de prietenie cu cineva ashi face vizite reciproce. A intoarce vizita v. intoarce. 2 (med.) Consultatzie facuta de medic in institutzii specializate sau la domiciliul bolnavului. Am intzeles k doctorul shia aminat vizita pe a doua zi (SADOV.). ◊ Vizita medicala = control medical (periodic) facut salariatzilor elevilor etc. ♦ Control (medical shi sanitar) facut de medici insotzitzi de personalul auxiliar in saloanele unui spital la patul bolnavilor. 3 Deplasare la fatza locului la un obiectiv intro localitate intro regiune cu scopul de a le cunoashte de a le controla etc. Vizita la Mitropolie fu discutata la coltzul unei strade (D. ZAMF.). • pl. e. /<fr. visite it. visita; cf. germ. Visite.

VÍZITA vizite s. f. 1. Faptul de a merge la cineva in scopul unei intrevederi cu caracter prietenesc oficial sau de curtoazie. ◊ Carte de vizita = bucata mica de carton dreptunghiulara care este scris numele unei persoane profesiunea shi titlurile sale adresa etc. shi care titularul o inmaneaza sau o trimite unor cunoscutzi cu diverse prilejuri. ◊ Expr. A fi in vizita cu cineva = a avea relatzii de prietenie cu cineva ashi face vizite reciproc. 2. Oficiu prestat de medicul care se deplaseaza la domiciliul unui bolnav sau care primeshte un pacient pentru consultatzie. ♦ Deplasare zilnica facuta in saloanele unui spital la patul bolnavilor de catre medici insotzitzi de personalul auxiliar. ◊ Vizita medicala = control medical (periodic) facut salariatzilor elevilor etc. 3. Deplasare la fatza locului intro localitate intro regiune la un obiectiv cu scopul de a le cunoashte de a le controla etc. Din fr. visite.

VÍZITA2 vizite s. f. 1. Faptul de a se duce acasa la cineva in scopul unei intrevederi cu caracter prietenesc sau cu caracter de curtoazie. Noi sintem ocupatzi. Navem timp de vizite... de petreceri. BARANGA I. 210. Se tzin de vizite. SADOVEANU B. 193. ◊ (In constructzie cu verbele «a se duce» «a merge» etc. urmate de prep. «in» sau cu verbele «a face» shi «a primi») Intro buna zi ma hotarii sai fac o vizita. SADOVEANU E. 126. Totzi ofitzerii in tzinuta de ceremonie mergem in vizita oficiala la guvernator. BART S. M. 21. Mam dus sa fac o vizita confratelui shi amicului meu Tomitza de ziua lui. CARAGIALE O. II 339. Nu fac nici primesc vizite. NEGRUZZI S. I 199. Carte de vizita v. carte (II 2). ◊ Expr. A fi in vizita cu cineva = a avea relatzii de prietenie cu cineva ashi face vizite reciproce. 2. Oficiu prestat de medicul care se deplaseaza la domiciliul unui bolnav sau il primeshte pe acesta la dinsul pentru consultatzie. Canutza nu mai fluiera. A platit vizita doctorului. A plecat cu nevastasa. CARAGIALE O. 329. ♦ Rond zilnic facut in saloanele unui spital de medicii respectivi insotzitzi de personalul auxiliar. Vizita medicala (sau vizita doctorului) = control medical periodic facut salariatzilor unei institutzii elevilor unei shcoli etc. In una din diminetzi se prezenta shi el la vizita doctorului. BUJOR S. 42.

VÍZITA s.f. 1. Faptul de a merge in casa cuiva din politetze din obligatzie etc. pentru al vedea. ◊ Carte de vizita = a) bucata de carton care este scris numele unei persoane si informatzii privind adresa telefonul etc ale acesteia; b) joc a carui dezlegare se obtzine prin anagramarea literelor din numele dat spre a se obtzine un alt nume un proverb un titlu de carte etc.; a fi in vizita cu cineva = ashi face vizite reciproc; a avea relatzii particulare cu cineva. 2. Fiecare deplasare a medicului in casa unui bolnav pentru al consulta sau in saloanele unui spital pentru a examina bolnavii shi a cerceta starea sanatatzii lor. 3. Deplasare a unui colectiv la un muzeu la o intreprindere etc. [< fr. visite it. visita].

VÍZITA s. f. 1. faptul de a merge in casa cuiva din politetze din obligatzie etc. pentru al vedea. ♦ carte de ~ = a) bucata de carton care este scris numele cuiva; b) problema enigmistica a carei dezlegare se obtzine prin anagramarea literelor din numele dat spre a se obtzine un alt nume un proverb un titlu de carte etc. 2. deplasare a medicului la domiciliul unui bolnav pentru al consulta sau in saloanele unui spital pentru a examina bolnavii. ♦ ~ medicala = control medical periodic care se face elevilor soldatzilor muncitorilor etc. 3. deplasare a unui colectiv la o expozitzie la un muzeu intro regiune etc. spre a le cunoashte. (< fr. visite)

VÍZITA ~e f. Faptul de a merge in casa cuiva din politetze obligatzie etc. 2) Consultatzie medicala acordata (de un medic) prin prezentarea la spital sau la domiciliul unui bolnav. ◊ Carte de ~ bucata mica de carton de forma dreptunghiulara care sunt scrise numele shi datele unei persoane. /<fr. visite

vizita f. 1. actziunea de a vizita; 2. cercetare inspectziune minutzioasa: 3. se zice de venirea medicului la un bolnav.

*vízita f. pl. e (fr. visite it. visita). Actziunea de a vizita k musafir k prieten: a te duce la cineva in vizita aĭ face o vizita. Actziunea de a vizita k medic orĭ k inspector: medicu ĭa facut o vizita bolnavu s’a prezentat la vizita capitanu portuluĭ a facut o vizita corabiiĭ. Fam. Vizita armeneasca vizita foarte lunga. Carta de vizita. V. carta.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

vízita s. f. g.d. art. vízitei; pl. vízite

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

VÍZITA s. 1. (rar) ospetzie (inv. shi reg.) vedere (turcism inv.) musaferea (fam. adesea peior.) musafirlac. (A se duce in ~ la...) 2. (MED.) control. (~ medicala.)

VIZITA s. 1. (rar) ospetzie (inv. shi reg.) vedere (turcism inv.) musaferea (fam. adesea peior.) musafirlic. (A se duce in ~ la...) 2. (MED.) control. (~ medicala.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

VIZITA. Subst. Vizita musafirlic (inv.); vizitare. Vizita oficiala; vizita de prietenie; vizita protocolara; vizita de curtoazie; vizita de lucru. Invitare invitatzie. Primire receptzie. Ospitalitate ospetzie. Carte de vizita. Prezentare introducere. Vizitator (rar) invitat musafir oaspete ospecior (dim. rar); ospetzime (rar). Amfitrion amfitrioana gazda. Adj. Ospitalier ospatarnic (reg.) ospatos (inv.) primitor bucuros de oaspetzi (oaspete). Vb. A vizita a se duce in vizita a face cuiva o vizita a veni in vizita; a fi in vizita la cineva. A invita. A primi vizite. A fi bucuros de oaspetzi (oaspete). A intimpina a primi. V. sociabilitate sosire.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

zi de vizita expr. (inv.) zi in care prostituatele se prezentau la controlul medical obligatoriu.

Intrare: vizita
vizita1 (v'izita) substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vizita
  • vizita
plural
  • vizite
  • vizitele
genitiv-dativ singular
  • vizite
  • vizitei
plural
  • vizite
  • vizitelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

vizita, vizitesubstantiv feminin

  • 1. Intrevedere cu caracter prietenesc sau de curtoazie la domiciliul unei persoane. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Noi sintem ocupatzi. Navem timp de vizite... de petreceri. BARANGA I. 210. DLRLC
    • format_quote Se tzin de vizite. SADOVEANU B. 193. DLRLC
    • format_quote Intro buna zi ma hotarii sai fac o vizita. SADOVEANU E. 126. DLRLC
    • format_quote Totzi ofitzerii in tzinuta de ceremonie mergem in vizita oficiala la guvernator. BART S. M. 21. DLRLC
    • format_quote Mam dus sa fac o vizita confratelui shi amicului meu Tomitza de ziua lui. CARAGIALE O. II 339. DLRLC
    • format_quote Nu fac nici primesc vizite. NEGRUZZI S. I 199. DLRLC
    • 1.1. Carte (4.2.) de vizita = bucata mica de carton dreptunghiulara care este scris numele unei persoane profesia shi titlurile sale adresa etc. shi care titularul o inmaneaza sau o trimite unor cunoscutzi cu diverse prilejuri. DEX '09 DLRLC
    • 1.2. Carte de vizita = joc a carui dezlegare se obtzine prin anagramarea literelor din numele dat spre a se obtzine un alt nume un proverb un titlu de carte etc. DN
    • chat_bubble A fi in vizita cu cineva = a avea relatzii de prietenie cu cineva ashi face vizite reciproc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Oficiu prestat de medicul care se deplaseaza la domiciliul unui bolnav sau care primeshte un pacient pentru consultatzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Canutza nu mai fluiera. A platit vizita doctorului. A plecat cu nevastasa. CARAGIALE O. 329. DLRLC
    • 2.1. Consultatzie medicala la patul bolnavului internat sau la domiciliul acestuia. DEX '09 DLRLC
    • 2.2. Vizita medicala = control medical (periodic) facut salariatzilor elevilor etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
      • format_quote In una din diminetzi se prezenta shi el la vizita doctorului. BUJOR S. 42. DLRLC
  • 3. Deplasare la fatza locului intro localitate intro regiune la un obiectiv cu scopul de a le cunoashte de a le controla etc. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.