22 de definitzii pentru viitor (adj.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

VIITÓR OÁRE (I) viitori oare adj. (II 1) s. n. (II 2) viitoruri s. n. I. Adj. Care va veni care va fi va exista va aparea dupa momentul de fatza; proiectat intro perioada care va veni. ◊ Viatza viitoare = (in conceptziile religioase) viatza care ar continua shi dupa moarte intro lume de apoi. (Gram.) Timpul viitor (shi substantivat n.) = timp verbal care exprima o actziune ulterioara momentului vorbirii. II. S. n. 1. Timpul care urmeaza prezentului; viitorime. ◊ Loc. adv. Pe (sau in) viitor = de acum inainte. 2. Situatzie stare care urmeaza sa existe; perspectiva. ◊ Loc. adj. (Plin) de viitor sau cu viitor = cu perspective frumoase de dezvoltare. ◊ Expr. A avea viitor = a avea shanse de succes intro actziune; al ashtepta o cariera plina de succes. [Pr.: vii] Veni + suf. tor.

viitor1 ~oare [At: CORESI EV. 95 / P: vii~ / V: (inv) venit~ venitoriu ~iu viet~ / Pl: ~i ~oare a (inv) ~uri sn / E: veni + itor] 1 a (Inv) Care se deplaseaza apropiinduse de cineva sau de ceva. 2 a (Inv) Care soseshte undeva sau la cineva. 3 a (Inv) Care soseshte pentru un timp limitat (in vizita) undeva sau la cineva. 4 a (Ioc prezent2 sau trecut2) Care va exista sau care se va produce dupa timpul prezent sau dupa epoca la care se refera vorbitorul in cursul unui interval de timp neprecizat. 5 a (In credintza creshtina; d. viatza lume vreme etc.) Care urmeaza sa se desfashoare sa existe in cadrul eternitatzii divine dupa judecata lui Dumnezeu. 6 a (Pgn) Care exista dupa moarte. 7 a (Is) Judecata (cea) ~oare sau ~oarea judecata Judecata suprema la care Dumnezeu cheama la sfarshitul lumii pe totzi oamenii vii shi mortzi pentru a le hotari fericirea sau osanda veshnica. 8 a Care se va produce imediat dupa timpul prezent conform unei anumite periodicitatzi Si: urmator. 9 a (D. persoane denumite prin pozitzia lor sociala sau profesionala; preceda de obicei cuvantul determinat) Care urmeaza sa fie numit recunoscut consacrat k atare. 10 a (D. persoane denumite prin pozitzia lor sociala sau profesionala; preceda de obicei cuvantul determinat) Care urmeaza sa se gaseasca intro anumita situatzie sau sa indeplineasca un anumit rol. 11 sn a (Grm; shis timp ~) (Timp verbal) care exprima o actziune ulterioara momentului vorbirii. 1213 sf (Inv) Venire (12). 14 sn (inv) sf (Ioc prezent2 sau trecut2) Perioada de timp variabila care urmeaza prezentului2 Si: (inv) viitorie (1) viitorime (2). 15 sn (inv) sf Evenimente care se vor petrece in viitor (14) Si: (inv) viitorie (2) viitorime (3). 16 sn (Ila) De ~ Care se va realiza se va produce etc. intro perioada de timp ulterioara momentului prezent. 17 sn (Ilav) Pe (sau in pentru) ~ De acum inainte. 18 sn Viitorime (1). 19 sn Situatzie a unei persoane a unei comunitatzi etc. care urmeaza sa existe de acum inainte sau care va aparea la un moment dat Si: perspectiva (inv) viitorime (4). 20 sn Ceea ce poate ajunge cineva sau ceva in viitor1 (14) Si: (inv) viitorime (5). 21 sn (Ila) (Plin) de (mare) ~ sau cu ~ (mare) Care are toate conditziile pentru a ajunge pe treapta cea mai inalta a unei ierarhii (sociale politice profesionale). 22 sn (Ial) Cu perspective mari de a se dezvolta. 23 sn (Ila) Fara ~ Care nu are perspective de a se dezvolta. 2425 sn (Ie) A (nu) avea ~ A (nu) avea shanse de succes intro actziune. 2627 sn (Iae) A (nu) avea perspective de a progresa de a se dezvolta.

viitor oare adj. s.n. I adj. 1 (raportat la „prezent” sau „trecut”) Care va veni care va fi va exista va aparea sau care se va produce se va desfashura se va realiza etc. dupa momentul de fatza sau dupa epoca la care se refera vorbitorul in cursul unui interval de timp neprecizat; care este proiectat intro perioada ce va veni. Omul aren el numai shir fiintza altor oameni trecutzi shi viitori (EMIN.). ♦ Care va sosi va avea loc se va produce imediat dupa momentul timpul prezent conform unei anumite periodicitatzi. In duminica viitoare stapine sa mergem in sat la hora (CR.). ♦ (relig.; despre viatza lume vreme etc.) Care urmeaza sa se desfashoare sa existe in cadrul eternitatzii dupa Judecata de Apoi; gener. care exista dupa moarte. Eu nu cred in creatzie nu cred in Dumnezeu nu cred in suflet shi viatza viitoare (AGAR.). 2 (despre persoane denumite prin pozitzia lor sociala profesionala etc.; preceda de obicei cuvintul determinat) Care urmeaza sa fie numit ales recunoscut consfintzit consacrat k atare; care urmeaza sa indeplineasca un anumit rol. Ieshi pe jos impreuna cu viitorul sau director de cabinet (CAL.). 3 (gram.) Timpul viitor (shi subst. n.) = timp verbal care exprima o actziune ce se va petrece intrun moment ulterior celui in care se vorbeshte. Viitor anterior v. anterior. 4 (inv.) Care vine soseshte ajunge undeva sau la cineva. 5 (inv.) Care se deplaseaza apropiinduse de cineva sau de ceva. Era acum viitor spre hotarele TZarei Romaneshti cu oshti grele (BALC.). II s.n. 1 (raportat la „prezent” sau „trecut”) Perioada de timp variabila care urmeaza prezentului; totalitatea evenimentelor imprejurarilor etc. din aceasta perioada de timp; viitorime. Ce va putea sa fie intrun viitor indepartat se va vedea (K. PETR.). ◊ Loc.adv. Pe (sau in) viitor = de acum inainte. Nici nu putea fi vorba de iubire intre ei Nici acum nici mai ales in viitor (VIN.). 2 Situatzie stare care urmeaza sa existe sa se produca etc.; perspectiva. Graba lui de ashi asigura viitorul fusese nimerita (XEN.). ◊ Loc.adj. (Plin) de viitor sau cu viitor = a) care se va realiza se va produce etc. intro perioada de timp care urmeaza momentului prezent. Seara statea tolanit... shi facea zeci de planuri de viitor (REBR.); b) cu (mari) perspective de realizare. Oameni in urcare shi de viitor (M. I. CAR.). Fara viitor = care nu are perspective de a progresa de a se dezvolta de a avansa etc. ◊ Expr. A avea viitor = a) (despre oameni sau despre proiecte idei etc.) a avea shanse de succes; b) (despre oameni) al ashtepta o cariera stralucita. • pl. ori oare (inv.) uri. shi viitoriu oare venitor oare adj. s.n. /veni + tor.

VIITÓR OÁRE viitori oare adj. s. n. I. Adj. Care va veni care va fi va exista va aparea dupa momentul de fatza; proiectat intro perioada care va veni. ◊ Viatza viitoare = (in conceptziile religioase) viatza care ar continua shi dupa moarte intro lume de apoi. (Gram.) Timpul viitor (shi substantivat n.) = timp verbal care exprima o actziune ulterioara momentului vorbirii. II. S. n. 1. Timpul care urmeaza prezentului; viitorime. ◊ Loc. adv. Pe (sau in) viitor = de acum inainte. 2. Situatzie stare care urmeaza sa existe; perspectiva. ◊ Loc. adj. (Plin) de viitor sau cu viitor = cu perspective frumoase de dezvoltare. ◊ Expr. A avea viitor = a avea shanse de succes intro actziune; al ashtepta o cariera plina de succes. [Pr.: vii] Veni + suf. tor.

VIITÓR2 OÁRE viitori oare adj. 1. Care va veni de aici inainte care urmeaza prezentului care va fi va exista va aparea intrun timp mai indepartat. Lua hotarire nestramutata a tzinea feciorii shi viitoarele nurori pe linga sine. CREANGA P. 3. Aceasta ochire ne va da intzelegerea revolutziilor ei de fatza shi a revolutziilor ei viitoare. BALCESCU O. II 11. Cine imi va spune Ceo sa aduca ziua shi anul viitor? ALEXANDRESCU P. 77. ◊ (In conceptzia religioasa) Viatza viitoare = viatza spirituala care se presupune k ar continua dupa moarte. Itzi rasplatesc imi zise in viatza viitoare O dami junetzea ta. EMINESCU O. IV 15. Data viitoare v. data1. (Gram.) Timp viitor (shi substantivat n.) = timp verbal care exprima o actziune ulterioara momentului vorbirii. ◊ (Substantivat f. pl.) Ele nencetat lucreaza... pentru o pregatire intru cele viitoare. CONACHI P. 280. 2. (Invechit) Care vine care e in drum spre... Pathori... era acum viitor spre hotarele TZarii Romineshti cu oshti grele. BALCESCU O. II 102.

VIITÓR1 viitoáre (viitóri viitoáre) Care tzine de perioade ce urmeaza sa vina; care va urma dupa prezent. Anul viitor. Generatziile viitoare.Viatza viitoare viatza care ar urma dupa moarte in lumea de apoi. Timp viitor timp verbal care exprima o actziune sau o stare ce urmeaza sa se realizeze dupa momentul vorbirii. [Sil. vii] /a veni + suf. ~tor

viitor a. care va veni (vorbind de timp) care va fi: anul viitor. ║ n. 1. timp viitor: viitorul shi trecut; 2. Gram. timp ce indica o stare sau o actziune viitoare.

1) viitór oáre adj. (din venitor k viind fatza de venind). Care va veni urmator: anu viitor viitoru director. S. n. pl. oare. Timpu viitor: trecutu prezentu shi viitoru. Gram. O forma verbala care arata timpu viitor k: voĭ veni oĭ veni am sa vin o sa viŭ. S. f. pl. orĭ. Viitura apa venita mare (Munt. est). In viitor in timpu viitor: se va intimpla intr’un viitor apropiat. Pe viitor pe (saŭ pentru) timpu viitor: pe viitor sa fitzĭ maĭ prudentzĭ. V. fiitor.

venitor oare adj. s.n. v. viitor.

viitoriu oare s.n. adj. v. viitor.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

viitór1 (vii) adj. m. pl. viitóri; f. sg. shi pl. viitoáre

viitór adj. m. pl. viitóri; f. sg. shi pl. viitoáre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

VIITÓR adj. s. 1. adj. (inv.) venitor. (Generatziile ~oare.) 2. s. v. perspectiva. 3. s. posteritate viitorime (inv.) viitorie. (~ul va aprecia eforturile noastre.)

VIITOR adj. s. 1. adj. (inv.) venitor. (Generatziile ~.) 2. s. posteritate viitorime (inv.) viitorie. (~ va aprecia eforturile noastre.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

VIITOR. Subst. Viitor viitorie (inv.) viitorime (inv.) zilele ce vin vremurile viitoare posterioritate. Viitorul apropiat (imediat); viitorul indepartat viitorul anterior (gram.). Eventualitate probabilitate posibilitate; perspectiva (fig.); prognoza. Destin soarta. Posteritate viitorime descendentzi urmashi generatziile viitoare. SHtiintza viitorului viitorologie futurologie. Viitorolog viitorist futurolog. Prezicerea viitorului. Adj. Viitor; de viitor cu viitor de perspectiva; in perspectiva. Posterior ulterior. Posibil probabil eventual. Vb. A urma a se intimpla in viitor. A avea viitor a avea perspectiva. Adv. In (pe) viitor deacum inainte in curind nu peste mult timp azimiine miine minezi (reg.); poimiine; raspoimiine; de acum inainte de miine in ziua urmatoare; in perspectiva. V. posterioritate prezicerea viitorului timp urmash.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

DACIA VIITOARE publicatzie bilunara editata la Paris (1/13 febr.1/13 apr. 1883) shi apoi la Bruxelles (15/27 apr.15/27 aug. 1883) de studentzii romani din Paris. A militat pentru desavarshirea unitatzii politice a romanilor.

ROMANIA VIITOARE revista editata de catre revolutzionarii romani pashoptishti aflatzi in exil (N. Balcescu SHt. Golescu Gh. Magheru C.A. Rosetti I. Voinescu II sh.a.). A aparut un singur numar la Paris la 1 nov. 1850 (este datat insa 20 sept.).

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

data aviatoare expr. (glum.) data viitoare.

Intrare: viitor (adj.)
viitor1 (adj.) adjectiv
  • silabatzie: vi-i-tor info
adjectiv (A66)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • viitor
  • viitorul
  • viitoru‑
  • viitoare
  • viitoarea
plural
  • viitori
  • viitorii
  • viitoare
  • viitoarele
genitiv-dativ singular
  • viitor
  • viitorului
  • viitoare
  • viitoarei
plural
  • viitori
  • viitorilor
  • viitoare
  • viitoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

viitor, viitoareadjectiv

  • 1. Care va veni care va fi va exista va aparea dupa momentul de fatza; proiectat intro perioada care va veni. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
    sinonime: venitor antonime: trecut
    • format_quote Lua hotarire nestramutata a tzinea feciorii shi viitoarele nurori pe linga sine. CREANGA P. 3. DLRLC
    • format_quote Aceasta ochire ne va da intzelegerea revolutziilor ei de fatza shi a revolutziilor ei viitoare. BALCESCU O. II 11. DLRLC
    • format_quote Cine imi va spune Ceo sa aduca ziua shi anul viitor? ALEXANDRESCU P. 77. DLRLC
    • format_quote (shi) substantivat feminin (la) plural Ele nencetat lucreaza... pentru o pregatire intru cele viitoare. CONACHI P. 280.
    • 1.1. Viatza viitoare = (in conceptziile religioase) viatza care ar continua shi dupa moarte intro lume de apoi. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
      • format_quote Itzi rasplatesc imi zise in viatza viitoare O dami junetzea ta. EMINESCU O. IV 15. DLRLC
    • 1.2. Data (?) viitoare (?). DLRLC
    • 1.3. gramatica (shi) substantivat neutru Timpul viitor = timp verbal care exprima o actziune ulterioara momentului vorbirii. DEX '09 DLRLC NODEX
  • 2. invechit Care vine care e in drum spre... DLRLC
    • format_quote Bathori... era acum viitor spre hotarele TZarii Romineshti cu oshti grele. BALCESCU O. II 102. DLRLC
etimologie:
  • Veni + sufix tor. DEX '09 DEX '98 NODEX

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.