12 definitzii pentru stop (s.n.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

STOP interj. (2 3) stopuri s. n. 1. Interj. Stai! Opreshte! ♦ (In telegrame k termen conventzional pentru a marca sfarshitul unei fraze) Punct! 2. S. n. Oprire brusca a mingii a pucului la unele jocuri sportive. 3. S. n. Semafor care regleaza circulatzia la intersectzia strazilor; lampa de semnalizare cu lumina roshieportocalie montata in spatele unui autovehicul care indica franarea acestuia. 4. S. n. (Cin.; in compusele) Stopcadru = efect folosit in cinematografie shi televiziune constand in oprirea mishcarii shi mentzinerea unei imagini statzionare dupa care se reia mishcarea din faza la care a fost oprita. Stopcamera = procedeu de filmare combinata care consta in oprirea brusca a aparatului de filmare shi a personajelor din cadru in efectuarea unor modificari scenice shi reluarea filmarii. Din fr. engl. stop.

stop [At: DUNAREANU CH. 95 / Pl: ~uri / E: eg fr stop] 1 i (Fam) Stai! 2 sn Termen conventzional folosit in telegrafie pentru a marca un punct. 3 sn (Fam) Semafor (care are aprinsa lumina roshie oprind circulatzia in sensul respectiv). 4 sn (Fam; ie) A se lasa (sau a se pune) ~ul A se opri circulatzia intrun sens prin aparitzia luminii roshii la semafor. 5 sn (Fam; ie) A fi pe ~ A fi la ciclu (11). 6 sn Lampa de semnalizare cu lumina roshieportocalie montata in spatele autovehiculelor care se aprinde in momentul actzionarii franelor. 7 sn (Spt) Oprire a mingii (cu piciorul la fotbal) sau a pucului (cu crosa de hochei). 8 sn (Cig; ic) ~cadru Element de tehnica cinematografica constand in oprirea momentana a mishcarii imaginii pentru a se instala pe un cadru. 9 sn (Cig; ic) ~camera Procedeu de filmare combinata care consta in oprirea brusca a aparatului de filmat shi a personajelor din cadru efectuarea unor modificari scenice shi reluarea filmarii.

STOP interj. (2 3) stopuri s. n. 1. Interj. Stai! Opreshte! ♦ (In telegrame k termen conventzional pentru a marca sfarshitul unei fraze) Punct! 2. S. n. Oprire brusca a mingii a pucului la unele jocuri sportive. 3. S. n. Semafor care regleaza circulatzia la intretaierea strazilor; lampa din spate a unui autovehicul care se aprinde cand autovehiculul franeaza. 4. S. n. (Cin.; in compusele) Stopcadru = efect folosit in cinematografie shi televiziune constand in oprirea mishcarii shi mentzinerea unei imagini statzionare dupa care se reia mishcarea din faza la care a fost oprita. Stopcamera = procedeu de filmare combinata care consta in oprirea brusca a aparatului de filmare shi a personajelor din cadru in efectuarea unor modificari scenice shi reluarea filmarii. Din fr. engl. stop.

STOP interj. (In terminologia navala sportiva etc.) Stai! opreshte! Se auzi zbirniind telegraful de la mashina. Stop!... Inapoi toata viteza! BART S. M. 53. Apropiatzi de mal prin vijiitul luncii deosebiram deodata umbra unui shlep. «Stop!» racni gardianul. SHi un marinar intinse cangea shi o infipse in coasta shlepului. DUNAREANU CH. 95. ♦ Termen conventzional folosit in telegrame pentru a marca sfirshitul unei fraze; punct. ♦ (Substantivat n.) Semafor care regleaza circulatzia la intretaierea strazilor. O strada inca una... un stop cu lumina roshie. BOGZA A. I. 217. ♦ Lampa din spate a unui autovehicul care se aprinde cind se frineaza.

STOP interj. Stai opreshte! // s.n. 1. Semafor pentru reglarea circulatziei folosit la intretaierile strazilor. ♦ Panou care impune in mod obligatoriu oprirea la intersectzie. ♦ Lampa de semnalizare montata la partea din spate a unui autovehicul shi care se aprinde cand se actzioneaza franele acestuia. 2. Oprirea mingii (cu piciorul la fotbal) shi a pucului (la hochei). 3. Termen folosit in telegrafie pentru separarea frazelor in locul punctului. 4. (Med.) Stop cardiac = oprirea temporara a inimii k urmare a lipsei oxigenului necesar; stop respirator = oprirea temporara a respiratziei datorita intoxicarii cu gaze cu medicamente electrocutarii etc. 5. (Cinem.) Stopcadru = efect constand in oprirea momentana a mishcarii persistentza imaginii statice shi reluarea mishcarii la faza la care a fost oprita; stopcamera = procedeu de filmare combinata care consta in oprirea brusca a aparatului de filmare shi a personajelor din cadru efectuarea unor modificari scenice shi reluarea filmarii. [< fr. engl. stop].

STOP I. interj. 1. stai! opreshte! 2. (in telegrafie pentru separarea frazelor) punct! II. s. n. 1. semafor pentru reglarea circulatziei rutiere; panou care impune in mod obligatoriu oprirea la intersectzie. ♦ lampa de semnalizare montata la partea din spate a unui autovehicul care se aprinde cand sunt actzionate franele acestuia. 2. oprirea balonului la fotbal shi la hochei. ♦ (tenis) minge trimisa scurt langa fileu cand adversarul se afla plasat pe fundul terenului. 3. stop cardiac = oprirea temporara a inimii k urmare a lipsei oxigenului necesar; stop respirator = oprirea temporara a respiratziei datorita intoxicarii cu gaze cu medicamente electrocutarii etc. 4. stopcadru = imagine asupra careia se opreshte momentan aparatul de filmat; stopcamera = procedeu de filmare combinata constand in oprirea brusca a aparatului de filmat shi a personajelor din cadru efectuarea unor modificari scenice shi realuarea filmarii. 5. unghi format de frunte shi linia botului care poate caracteriza o rasa de animale. (< fr. engl. stop)

STOP2 ~uri n. 1) Semafor pentru reglarea circulatziei la intersectzia strazilor. 2) Far mic (de obicei roshu) montat in partea de dinapoi a unui autovehicul pentru a semnaliza franarea. 3) sport Oprire brusca a mingii sau a pucului. /<fr. engl. stop

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

STOP s. interj. 1. s. autostop semafor (rar) semnalizator. (~ pentru circulatzia rutiera.) 2. interj. opreshte! stai! 3. interj. ajunge! atat! basta! destul! gata! ispraveshte! inceteaza! punct! sfarsheshte! stai! termina! (reg.) halt! (fam. shi peior.) ho!

STOP s. interj. 1. s. autostop semafor (rar) semnalizator. (~ pentru circulatzia rutiera.) 2. interj. ajunge! atit! basta! destul! gata! ispraveshte! inceteaza! punct! sfirsheshte! stai! termina! (reg.) halt! (fam. shi peior.) ho!

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a fi pe roshu / pe stop expr. (eufem. d. femei) a fi la menstruatzie / la ciclu.

Intrare: stop (s.n.)
stop1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • stop
  • stopul
  • stopu‑
plural
  • stopuri
  • stopurile
genitiv-dativ singular
  • stop
  • stopului
plural
  • stopuri
  • stopurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

stop, stopurisubstantiv neutru

  • 1. Oprire brusca a mingii a pucului la unele jocuri sportive. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.1. (La tenis) Minge trimisa scurt langa fileu cand adversarul se afla plasat pe fundul terenului. MDN '00
  • 2. Semafor care regleaza circulatzia la intersectzia strazilor. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote O strada inca una... un stop cu lumina roshie. BOGZA A. I. 217. DLRLC
  • 3. Lampa de semnalizare montata la partea din spate a unui autovehicul shi care se aprinde cand se actzioneaza franele acestuia. DEX '09 DLRLC DN
  • 4. Panou care impune in mod obligatoriu oprirea la intersectzie. DN
  • 5. medicina Stop cardiac = oprirea temporara a inimii k urmare a lipsei oxigenului necesar. DN
  • 6. medicina Stop respirator = oprirea temporara a respiratziei datorita intoxicarii cu gaze cu medicamente electrocutarii etc. DN
  • 7. Unghi format de frunte shi linia botului care poate caracteriza o rasa de animale. MDN '00
  • chat_bubble cinema; cinematografie compus (numai) singular Stopcamera = procedeu de filmare combinata care consta in oprirea brusca a aparatului de filmare shi a personajelor din cadru in efectuarea unor modificari scenice shi reluarea filmarii. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.