11 definitzii pentru segmentare

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

SEGMENTÁRE segmentari s. f. 1. Faptul de a segmenta. ♦ Diviziune a celuleiou sau a zigotului in celule din ce in ce mai mici care se asociaza intre ele shi formeaza foitzele embrionare; segmentatzie. 2. (Fon.) Operatzie de izolare a unui segment dintro secventza sonora pentru studiul lui auditiv eliminanduse astfel influentza contextului. V. segmenta.

segmentare sf [At: DL / Pl: ~tari / E: segmenta] 1 Descompunere a unui ansamblu format din elemente costitutive reperabile in segmente (5) Si: despartzire divizare fragmentare imbucatatzire impartzire (rar) segmentatzie (1). 2 (Lin) Decupare a lantzului vorbirii in unitatzi distincte luand in consideratzie elemente identice care apar in contexte diferite sau elemente diferite care apar in contexte identice Si: (rar) segmentatzie (2). 3 Divizare in segmente (7) Si: (rar) segmentatzie (3). 4 (Spc) Proces de divizare succesiva a oului (fecundat) care duce la formarea embrionului Si: segmentatzie (4).

SEGMENTÁRE segmentari s. f. 1. Faptul de a segmenta. ♦ Diviziune a celuleiou sau a zigotului in celule din ce in ce mai mici care se asociaza intre ele shi formeaza foitzele embrionare; segmentatzie. 2. (Fon.) Operatzie de izolare a unui segment dintro secventza sonora pentru studiul lui auditiv eliminanduse astfel influentza contextului. V. segmenta.

SEGMENTÁRE segmentari s. f. Faptul de a segmenta.

SEGMENTÁRE s.f. Actziunea de a (se) segmenta shi rezultatul ei; segmentatzie. ♦ Fragmentarea corpului unor animale a unor organe in bucatzi. ♦ Procesul de fractzionare a oului fecundat care duce la formarea embrionului. [< segmenta].

SEGMENTÁRE s. f. 1. actziunea de a (se) segmenta; segmentatzie. 2. (biol.) fragmentare a corpului unor animale a unor organe in bucatzi. 3. proces de fractzionare a oului fecundat care duce la formarea embrionului. 4. (lingv.) izolare a unui segment dintro secventza sonora pentru studiul auditiv in afara contextului. (< segmenta)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

segmentáre s. f. g.d. art. segmentắrii; pl. segmentắri

segmentáre s. f. g.d. art. segmentarii; pl. segmentari

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

SEGMENTÁRE s. 1. (BIOL.) segmentatzie. (~ oului fecundat.) 2. (BIOL.) metamerie segmentatzie. (~ea viermilor anelizi.) 3. v. impartzire.

SEGMENTARE s. 1. (BIOL.) segmentatzie. (~ oului fecundat.) 2. dividere divizare diviziune fractzionare fragmentare imbucatatzire impartzire sectzionare taiat taiere (rar) segmentatzie. (~ unui intreg.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

SEGMENTÁRE segmentari s. f. ~ 3. (Auto) Operatzia de inlocuire a segmentzilor uzatzi de pe pistoanele unui motor sau compresor cu altzii noi adecvatzi cotei de reparatzie.

Intrare: segmentare
segmentare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • segmentare
  • segmentarea
plural
  • segmentari
  • segmentarile
genitiv-dativ singular
  • segmentari
  • segmentarii
plural
  • segmentari
  • segmentarilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

segmentare, segmentarisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a segmenta. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: impartzire
    • 1.1. Diviziune a celuleiou sau a zigotului in celule din ce in ce mai mici care se asociaza intre ele shi formeaza foitzele embrionare. DEX '09 DEX '98 DN
  • 2. fonetica; fonologie Operatzie de izolare a unui segment dintro secventza sonora pentru studiul lui auditiv eliminanduse astfel influentza contextului. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:
  • vezi segmenta DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.