21 de definitzii pentru salvare
din care- explicative (9)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- specializate (2)
- enciclopedice (5)
- argou (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
SALVÁRE salvari s. f. 1. Actziunea de a (se) salva; (concr.) obiect fiintza circumstantza salvatoare. 2. Serviciu medical destinat sa dea primul ajutor accidentatzilor sau bolnavilor care au nevoie de o interventzie medicala urgenta. ♦ Vehicul special amenajat care transporta accidentatzi sau grav bolnavi la o institutzie spitaliceasca de urgentza; ambulantza. V. salva.
SALVÁRE salvari s. f. 1. Actziunea de a (se) salva; (concr.) obiect fiintza circumstantza salvatoare. 2. Serviciu medical destinat sa dea primul ajutor accidentatzilor sau bolnavilor care au nevoie de o interventzie medicala urgenta. ♦ Vehicul special amenajat care transporta accidentatzi sau grav bolnavi la o institutzie spitaliceasca de urgentza; ambulantza. V. salva.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de IoanSoleriu
- actziuni
salvare sf [At: ARISTIA PLUT. 174/4 / Pl: ~vari / E: salva] 1 (Adesea prin largirea sensului shi figurat) Scoatere dintro situatzie critica Si: (asr) mantuintza (ivp) mantuire (inv) selamet. 2 (Spc) Dezrobire (2). 3 (Ccr) Ceea ce salveaza pe cineva sau ceva. 4 (Ila) De ~ Care serveshte pentru a salva. 5 Institutzie medicala care acorda primul ajutor accidentatzilor sau bolnavilor care au nevoie de o interventzie medicala urgenta. 6 Vehicul special care transporta accidentatzi sau bolnavi la un spital (de urgentza) Si: ambulantza (1).
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
SALVÁRE salvari s. f. Actziunea de a (se) salva; (concretizat) mijloc prin care se salveaza. Domnule secretar a venit in sfirshit shi pentru noi o salvare. DEMETRIUS C. 27. K o salvare posibila i licarea numai o mutare subita. REBREANU R. I 241. ◊ Loc. adj. De salvare = care salveaza cu ajutorul caruia se salveaza. O avere frumoasa facuse pe vremuri cu vasul lui de salvare «Union»... Batrinul maltez fusese odinioara groaza societatzilor de salvare. BART E. 30. Deasupra patului intro nisha o scara de fringhie mijloc de salvare in caz de incendiu. id. S. m. 41. ◊ Scindura de salvare = scindura cu ajutorul careia se poate salva un naufragiat. (Fig.) Fata nu intzelegea totul dar vedea k i se intinde o scindura de salvare de catre o mina binevoitoare. BART E. 358. Colac de salvare v. colac (II 1). ♦ Serviciu medical destinat sa dea primul ajutor accidentatzilor sau bolnavilor care au nevoie de ajutor medical urgent. ♦ Vehicul special amenajat care transporta accidentatzii sau bolnavii la o institutzie spitaliceasca.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
SALVÁRE s.f. 1. Actziunea de a (se) salva; (concr.) obiect fiintza circumstantza salvatoare. 2. Serviciu medical care da primul ajutor celor accidentatzi sau bolnavilor in stare foarte grava. ♦ Camioneta mashina special amenajata pentru transportul celor accidentatzi sau bolnavi la un spital de urgentza. [< salva].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
SALVÁRE s. f. 1. actziunea de a (se) salva; fiintza circumstantza salvatoare. 2. serviciu medical care da primul ajutor celor accidentatzi sau bolnavilor. 3. camioneta pentru transportul celor accidentatzi sau bolnavi la un spital de urgentza. (< salva)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
SALVÁRE ~ari f. 1) v. A SALVA. 2) Serviciu medical de urgentza. 3) Mijloc de transport special amenajat care serveshte la acordarea ajutorului medical de urgentza; ambulantza. [G.D. salvarii] /v. a salva
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
salvare f. mantuire.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
* salváre f. (d. a salva). Actziunea de a salva mintuire: salvarea unor naufragiatzĭ. Institutziune medicala de venit in ajutor la accidente: o ambulantza a Salvariĭ. Agentziĭ acesteĭ institutziuni: vina Salvarea.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
dispensárstatzionársalváre s. n. Stabiliment medical cu dispensar statzionar shi statzie de salvare ◊ „[...] avea la dispozitzie o mare cantinarestaurant cu sali de mese in anexele sociale ale halelor camine pentru tineret un club shi un dispensarstatzionarsalvare.” Sc. 21 I 78 p. 1 (din dispensar + statzionar + salvare)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
salváre s. f. g.d. art. salvắrii; pl. salvắri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
salváre s. f. g.d. art. salvarii; pl. salvari
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
SALVÁRE s. 1. v. scapare. 2. v. ambulantza. 3. v. eliberare. 4. v. mantuire.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
SALVARE s. 1. scapare (astazi rar) mintuintza (pop.) izbavire mintuire (inv.) izbava salut selamet. (SHia gasit ~ prin fuga.) 2. (concr.) ambulantza autosanitara sanitara. (A sosit ~ pentru a duce accidentatul la spital.) 3. eliberare liberare scapare scoatere (inv. shi pop.) slobozire (pop.) mintuire (inv.) scapatura. (~ lor din robie.) 4. (BIS.) izbavire mintuire (livr.) redemptziune (inv.) mintuintza mintuitura spaseala spasenie spasire. (~ unui pacatos.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
SALVARE. Subst. Salvare scapare izbavire (pop.) mintuire (pop.) mintuintza (inv.) redemptziune (rar). Supravietzuire. Ieshire (fig.) solutzie. Eliberare dezrobire descatushare slobozire (pop.). Aparare salvgardare (livr.) ocrotire protejare. Ocrotirea sanatatzii; ocrotirea naturii. Echipa de salvare. Colac (centura) de salvare. Salvator izbavitor (pop.) mintuitor mesia; eliberator. Adj. Izbavit (pop.) mintuit (pop.) dezrobit descatushat. Salvator izbavitor (pop.) mintuitor; eliberator dezrobitor. Vb. A (se) salva a scapa a (se) izbavi (pop.) a (se) mintui (pop.); a gasi o salvare (o scapare) a ieshi cu bine (din ceva) a scapa k prin farmec; a scapa k prin urechile acului a scapa din gura lupului a scapa k pe mineca camashii a scapa ieftin a scapa cu fatza curata; a scapa de belea a ieshi la liman. A ramine in viatza a scapa cu viatza a (se) salva de la moarte a supravietzui. A (se) elibera a (se) descatusha (fig.) a (se) dezrobi a slobozi a pune in libertate. A apara a salvgarda (livr.) a ocroti a proteja. Adv. In afara de orice pericol; in sigurantza. V. aparare libertate ocrotire paza sigurantza.
- sursa: DAS (1978)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
VESTA DE SALVARE mijloc de supravietzuire in caz de amerizare putand fi confectzionata din pluta sau din cauciuc (actzionata pneumatic de butelii cu CO2). Vesta de salvare este utilizata shi de parashutishti pentru lansarile pe apa.
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
ARMATA SALVARII (in engl. SALVATION ARMY [səlveíʃn a:mi]) organizatzie fondata la Londra in 1865 cu scopul raspindirii creshtinismului mai ales prin actziuni de caritate. Are o organizare cvasimilitara shi poarta o uniforma caracteristica. Cuprinde c. 3 mil. de persoane din 83 de tzari.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
FRONTUL SALVARII NATZIONALE (F.S.N.) 1. Organism al puterii de stat constituit la Bucureshti in 22 dec. 1989 k urmare a evenimentelor revolutzionare din 1622 dec. avand drept scop „instaurarea democratziei libertatzii shi demnitatzii poporului roman”. Hotarand dizolvarea tuturor structurilor de putere ale fostului regim dictatorial intreaga putere de stat a fost preluata de Consiliul Frontului Salvarii Natzionale (C. f. S. n.) in care au fost desemnatzi provizoriu k membri (fara consultarea prealabila a unora dintre aceshtia) Doina Cornea Ana Blandiana Mircea Dinescu László Tökés Dumitru Mazilu Dan Deshliu general SHtefan Gusha general Victor Stanculescu Aurel Dragosh Munteanu Corneliu Manescu Alexandru Barladeanu Silviu Brucan Petre Roman Ion Caramitru Sergiu Nicolaescu Gelu Voican Voiculescu Dan Martzian capitan Mihai Lupoi Ion Iliescu sh.a. In teritoriu se hotarashte constituirea de consilii judetzene municipale orasheneshti shi comunale ale F.S.N. Platformaprogram a F.S.N. cuprindea deziderate k: abandonarea rolului conducator al unui singur partid shi statornicirea unui sistem democratic pluralist de guvernamant; organizarea de alegeri libere in luna aprilie; separarea puterilor legislativa executiva shi judecatoreasca in stat; elaborarea unei noi Constitutzii; respectarea drepturilor shi libertatzilor minoritatzilor natzionale; restructurarea intregii economii natzionale pe baza criteriilor rentabilitatzii shi eficientzei sh.a. La 26 dec. a fost ales in functzia de preshedinte Ion Iliescu care a numit in calitate de primmin. al Romaniei pana la Alegeri pe Petre Roman. La inceputul anului 1990 societatea romaneasca marcata de cele patru decenii shi jumatate de dictatura comunista a traversat in cateva randuri (12 ian. 23 ian. 2829 ian. 18 febr. 1990 sh.a.) puternice crize politice succesiunea evenimentelor devenind deosebit de rapida shi densa. La 23 ian. C. f. S. n. hotarashte participarea F.S.N. (care in febr. se constituie in partid politic) la alegeri in contextul detzinerii puterii politicolegislative ceea ce a provocat protestul unor partide. Reprezentantzii partidelor politice shi cei ai C. f. S. n. cad de acord asupra constituirii Consiliului Provizoriu de Uniune Natzionala (C.P.U.N.) format prin restructurarea C. f. S. n. shi reprezentare egala cu cate trei membri a partidelor constituite pana la acea data (50% din totalul membrilor C.P.U.N.). 2. Partid politic creat in febr. 1990 la Bucureshti care sa autodefinit „formatziune politica democratica de larga cuprindere sociala ce urmareshte transformarea societatzii romaneshti pe baza valorilor democratziei libertatzii shi demnitatzii”. Preshedinte: Ion Iliescu (din apr. 1990; in urma alegerilor din 20 ami 1990 candidand din partea F.S.N. este ales preshedinte al Romaniei); Petre Roman lider natzional (din mart. 1991) shi preshedinte al F.S.N. (din apr. 1992). In conditziile existentzei in partid a unor acute divergentze privind caile de trecere a Romaniei la economia de piatza shi a instituirii statului de drept F.S.N. se scindeaza in partidele: Frontul Salvarii Natzionale (din mai 1993 Partidul DemocratF.S.N.) shi Frontul Democrat al Salvarii Natzionale (din iul. 1993 Partidul Democratziei Sociale din Romania P.D.S.R.).
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
INITIUM EST SALUTIS NOTITIA PECATI (lat.) recunoashterea greshelii este inceputul salvarii Seneca „Epistulae” 28.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
SALUS POPULI (REIPUBLICAE) SUPREMA LEX ESTO (lat.) salvarea poporului (a republicii) sa fie legea suprema Principiu fundamental de drept public roman.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
UNA SALUS VICTIS: NULLAM SPERARE SALUTEM (lat.) o e singura salvare pentru cei invinshi: sa nu spere in nici o salvare Vergiliu „Eneida” II 354. Indemn adresat de Enea luptatorilor sai in ultima noapte a Troiei spre a le trezi curajul.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare de argou
Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.
a chema salvarea expr. (glum. friz.) a incerca sa opreasca sangele dintro taietura cu creion de alaun.
- sursa: Argou (2007)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F113) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
salvare, salvarisubstantiv feminin
- 1. Actziunea de a (se) salva. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 1.1. Obiect fiintza circumstantza salvatoare. DEX '09 DLRLC DN
- Domnule secretar a venit in sfirshit shi pentru noi o salvare. DEMETRIUS C. 27. DLRLC
- K o salvare posibila i licarea numai o mutare subita. REBREANU R. I 241. DLRLC
-
- 1.2. Scandura de salvare = scandura cu ajutorul careia se poate salva un naufragiat. DLRLC
- Fata nu intzelegea totul dar vedea k i se intinde o scindura de salvare de catre o mina binevoitoare. BART E. 358. DLRLC
-
- De salvare = care salveaza cu ajutorul caruia se salveaza. DLRLC
- O avere frumoasa facuse pe vremuri cu vasul lui de salvare «Union»... Batrinul maltez fusese odinioara groaza societatzilor de salvare. BART E. 30. DLRLC
- Deasupra patului intro nisha o scara de fringhie – mijloc de salvare in caz de incendiu. BART S. M. 41. DLRLC
-
-
- 2. Serviciu medical destinat sa dea primul ajutor accidentatzilor sau bolnavilor care au nevoie de o interventzie medicala urgenta. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 2.1. Vehicul special amenajat care transporta accidentatzi sau grav bolnavi la o institutzie spitaliceasca de urgentza. DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: ambulantza
-
etimologie:
- salva DEX '09 DN