15 definitzii pentru resursa
din care- explicative (9)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- specializate (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
RESÚRSA resurse s. f. 1. Rezerva sau sursa de mijloace susceptibile de a fi valorificate la un moment dat. ◊ Resurse naturale = totalitatea zacamintelor de minerale shi de minereuri a terenurilor cultivabile shi utilizabile a apelor shi a padurilor de care dispune o tzara. Resurse de (fortze de) munca = totalitatea persoanelor care au varsta shi sunt capabile de munca precum shi a persoanelor in varsta apte de munca lucreaza.[1] 2. Durata de timp in ore de zbor admisa pentru utilizarea normala a unui avion intre doua reparatzii generale sau intre doua revizii. Din fr. ressource.
- Formulare neclara. — gall
resursa sf [At: I. IONESCU F. 3/5 / V: (inv) ~rtza / Pl: ~se (inv) ~suri / E: fr ressource] (Mpl) Rezerva sau sursa de mijloace (materiale sau spirituale) susceptibile de a fi valorificate intro imprejurare data.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
RESÚRSA resurse s. f. 1. Rezerva sau sursa de mijloace susceptibile de a fi valorificate intro imprejurare data. ◊ Resurse naturale = totalitatea zacamintelor de minerale shi de minereuri a terenurilor cultivabile a apelor shi a padurilor de care dispune o tzara. Resurse de (fortze de) munca = totalitatea persoanelor care au varsta shi sunt capabile de munca precum shi a persoanelor in varsta apte de munca care pot fi sau sunt ocupate intro ramura a economiei. 2. Durata de timp in ore de zbor admisa pentru utilizarea normala a unui avion intre doua reparatzii generale sau intre doua revizii. Din fr. ressource.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de RACAI
- actziuni
RESÚRSA resurse s. f. (Mai ales la pl.) Rezerva sau sursa de mijloace posibilitate mijloc (material sau spiritual) susceptibil de a fi valorificat intro imprejurare data; disponibil. Resursele unui popor chemat la viatza prin revolutzie sint nelimitate. CAMIL PETRESCU O. II 620.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
RESÚRSA s.f. 1. (Mai ales la pl.) Rezerve surse de mijloace; posibilitatzi. 2. Evolutzie de redresare a unui avion efectuata dupa un picaj pentru a reveni in zbor orizontal. [< fr. ressource].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
RESÚRSA s. f. 1. (pl.) rezerva (sursa de) mijloace care pot fi valorificate la un moment dat; posibilitate. 2. evolutzie de redresare a unui avion efectuata dupa un picaj pentru a reveni in zbor orizontal. ◊ durata in ore de zbor admisa pentru utilizarea normala a unui avion intre doua reparatzii sau revizii succesive. (< fr. ressource)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
RESÚRSA ~e f. mai ales la pl. Totalitate a surselor sau a rezervelor care pot fi valorificate. ~e materiale. ~e de munca. /<fr. ressourse
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
resursa f. 1. mijloc de a ieshi dintr’o incurcatura; 2. pl. mijloace pecuniare bani: n’are resurse; 3. fortzele unui Stat credit armata: resursele bogate ale tzarii (= fr. ressource).
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*resúrsa f. pl. e (fr. ressource greshit scris ild. ressourse part. fem. d. vfr. ressourdre lat. resúrgere a se inaltza. V. sursa). Mijloc ajutor la care potzĭ recurge la nevoĭe: n’am nicĭ o resursa. Pl. Mijloace bogatziĭ ajutoare: resursele tzariĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
resúrsa s. f. g.d. art. resúrsei; pl. resúrse
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
resúrsa s. f. sursa
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
RESÚRSA s. (mai ales la pl.) v. fond.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
RESURSA s. (FIN.; mai ales la pl.) fond mijloc (inv.) sermaia. (~e baneshti.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
RESURSA1 evolutzie de redresare a unei aeronave la pozitzia de zbor orizontal dupa executarea unui picaj. Redresarea se efectueaza in plan vertical avand o traiectorie de arc de cerc.
RESURSA2 totalitatea mijloacelor existente pentru satisfacerea unor nevoi impuse de activitatea de zbor sau de actziunile militare (materiale efective etc.) Resursa de aviatzie cantitatea de aviatzie pe categorii exprimata in ieshiri unitate/subunitate de care dispune un eshalon operativ pentru desfashurarea unei operatzii intrun anumit interval de timp depinzand de compunerea de lupta (numarul de unitatzi/subunitatzi dintro categorie de aviatzie) intensitatea operatziunilor de lupta durata operatziei shi gradul de asigurare tehnicomateriala a aviatziei. Resursele disponibile pentru o operatzie anumita se repartizeaza de catre comandantul operativ pe misiuni shi unitatzi din primul eshalon in functzie de efortul acestora. Resursa de zbor durata de functzionare admisa unei aeronave cuprinsa intre doua reparatzii capitale astfel k timpul total sa nu depasheasca resursa prescrisa de constructor. La motoarele de aviatzie la timpul efectiv de zbor se adauga timpul de functzionare la sol pentru incalziri incercari shi rulaje.
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
resursa, resursesubstantiv feminin
- 1. Rezerva sau sursa de mijloace susceptibile de a fi valorificate la un moment dat. DEX '09 DLRLC DNsinonime: disponibil posibilitate rezerva sursa
- Resursele unui popor chemat la viatza prin revolutzie sint nelimitate. CAMIL PETRESCU O. II 620. DLRLC
- 1.1. Resurse naturale = totalitatea zacamintelor de minerale shi de minereuri a terenurilor cultivabile shi utilizabile a apelor shi a padurilor de care dispune o tzara. DEX '09
- 1.2. Resurse de (fortze de) munca = totalitatea persoanelor care au varsta shi sunt capabile de munca precum shi a persoanelor in varsta apte de munca. DEX '09
-
- 2. Durata de timp in ore de zbor admisa pentru utilizarea normala a unui avion intre doua reparatzii generale sau intre doua revizii. DEX '09 DEX '98 MDN '00
- 3. Evolutzie de redresare a unui avion efectuata dupa un picaj pentru a reveni in zbor orizontal. DN
etimologie:
- ressource DEX '09 DEX '98 DN