16 definitzii pentru realiza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

REALIZÁ realizez vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la indeplinire a face sa devina real; a atinge (un scop) a infaptui. 2. Spec. A crea a plasmui (o opera de arta). ♦ Refl. (Despre o persoana mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin a se desavarshi ashi pune in valoare capacitatea de creatzie. 3. A obtzine a dobandi a cashtiga (ceva); a incasa pretzurile (la marfurile vandute). 4. Ashi face o idee precisa despre... a reushi sa intzeleaga sa patrunda intzelesul unui lucru. [Pr.: rea] Din fr. réaliser.

realiza [At: I. GOLESCU C. / P: rea~ / S shi: ~isa / Pzi: ~zez (nob): 3 realiza / E: fr réaliser] 1 vt A aduce (ceva) la indeplinire Si: a indeplini a infaptui (inv) a obarshi. 2 vt A face sa devina real (2). 34 vrt A (se) materializa. 5 vt A obtzine ceva. 6 vt (Spc) A crea o opera de arta. 7 vt (Rar; ie) Ashi ~ viatza A reushi in viatza. 8 vr (D. o persoana mai ales d. un artist) A se dezvolta pe deplin din punct de vedere profesional. 9 vr (D. o persoana mai ales d. un artist) Ashi pune in valoare capacitatea de creatzie. 10 vt A reushi sa patrunda intzelesul unui lucru. 11 vt Ashi face idee precisa despre... 12 vt (Rar) A transforma in bani. 13 vt A incasa pretzurile (la marfurile vandute).

REALIZÁ realizez vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la indeplinire a face sa devina real; a atinge (un scop) a infaptui. 2. Spec. A crea a plasmui o opera de arta. ♦ Refl. (Despre o persoana mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin a se desavarshi ashi pune in valoare capacitatea de creatzie. 3. A obtzine a dobandi a cashtiga (ceva); a incasa pretzurile (la marfurile vandute). 4. Ashi face o idee precisa despre... a reushi sa intzeleaga sa patrunda intzelesul unui lucru. [Pr.: rea] Din fr. réaliser.

REALIZÁ realizez vb. I. Tranz. 1. A aduce (ceva) la indeplinire a face (k ceva) sa devina real; a infaptui a indeplini. Sub conducerea partidului nostru sa realizam scopul maretz pentru care au luptat shi au cazut sute shi mii din cei mai buni fii ai poporului nostru societatea socialista. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 175. In curs de doi ani principele nostru realiza visul domnilor celor mai mari. HASDEU I. V. 49. ◊ Absol. Dar nu e capabil sa treaca la fapte sa realizeze. SADOVEANU E. 237. ◊ Refl. Deci mi se schimba shi mie starea shi dorintza mea se va realiza. SADOVEANU P. M. 155. Vointzele tzi se realizeaza dupa gindirea ta. EMINESCU N. 54. 2. (Cu privire la idei sau opere artistice) A crea a plasmui a intruchipa a infaptui. Eroii sint mai mult k nishte pretexte pentru a putea pune in joc toate sentimentele omeneshti shi cine se amanuntzeshte prea mult in ai descrie nu realizeaza o poema. MACEDONSKI O. IV 92. ♦ Refl. (Despre o persoana mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin a se forma a se desavirshi; ashi pune in valoare posibilitatzile de creatzie. SHi un cap k asta priveshte pe Danton pleaca din lume fara sa se realizeze. CAMIL PETRESCU T. II 620. Sami gasesc o posibilitate de existentza prin scris shi sa ma realizez. C. PETRESCU C. V. 149. 3. A obtzine a dobindi a cishtiga ceva (k rezultat al unui schimb sau al unei vinzari). (Refl. pas.) Indulcitzi de cishtigurile ce se realizeaza cu arendashia nu pot sa se lase de a fi shi fermieri! I. IONESCU D. 216.

REALIZÁ vb. I. tr. 1. A infaptui a face ceva. 2. A crea a plasmui; a desavarshi; a intruchipa. ♦ refl. A se dezvolta deplin a se desavarshi; ashi pune in valoare capacitatzile creatoare. 3. A obtzine a cashtiga (ceva). [< fr. réaliser].

REALIZÁ vb. I. tr. 1. a infaptui a face ceva; ashi indeplini obligatziile planul etc. 2. a crea a elabora; a desavarshi; a intruchipa. 3. a obtzine a cashtiga (ceva). 4. ashi da bine seama a reushi sa intzeleaga. II. refl. a se dezvolta deplin a se desavarshi; ashi pune in valoare capacitatzile creatoare. (< fr. réaliser /I 4/ engl. realize)

realizá vb. I ♦ 1. A lucra a infaptui a efectua ◊ „Un grup de cercetatori francezi shia propus construirea unui orash in miniatura in care toate elementele sa fie realizate pe baza de materiale plastice.” Sc. 3 XII 66 p. 4. ◊ „La noi sa organizat o retzea oncologica shi prin intermediul ei se realizeaza depistarea precoce a celor bolnavi.” Fl. 2 VIII 79 p. 9; v. shi constructziimontaj recuplare.2. A produce a fabrica a confectziona ◊ „La fabrica de incaltzaminte shi mase plastice «Victoria» din Timishoara se realizeaza un variat sortiment de produse.” R.l. 7 XII 66 p. 1; v. shi afishpanou corelatron metrol piesa gigant relotin rotisor terilena (1960) termocontractabil.3. A alcatui a elabora ◊ „Emisiune concurs realizata de Redactzia pentru tineret.” Pr.R.TV 410 VII 71 p. 7; v. shi fotodocumentar pneumoencefalografie.4. A stabili ◊ „La Opera din Bucureshti comuniunea dintre public shi scena se realizeaza inca de la primele arii.” Cont. 10 XII 65 p. 7. ♦ 5. A publica ◊ „Se va edita un ghid al orashului Bucureshti shi se vor realiza materiale de popularizare a obiectivelor importante din acest punct de vedere.” I.B. 18 X 66 p. 3. ♦ 6. A duce la capat a duce la bun sfarshit ◊ „Propunandune tema acestei anchete am banuit de la inceput dificultatzile de a o realiza: vastitatea inepuizabila a aspectelor concrete.” Sc. 30 XII 65 p. 7. ♦ 7. A lua v. reportajinterviu (1974). ♦ 8. A picta ◊ „La Londra la galeriile Sotheby’s Picasso a inregistrat [...] un succes personal natura moarta: «Sticla de vin» realizata in 1925 a fost adjudecata de un cumparator elvetzian pentru o jumatate de milion lire sterline.” R.l. 5 VII 79 p. 6. ♦ 9. A concepe a imagina v. sitografie (1975). ♦ 10. A scrie v. reportajancheta (1972). ♦ 11. A intzelege ◊ „Nu pot sa realizez ce inseamna cu adevarat aproape 500 de milioane de copii care sufera de foame.” Fl. 25 I 77 p. 9. ◊ „Abia noaptea in tacerea hotelului putem realiza locul inalt shi incomparabil care lam cercetat.” R.lit. 10 V 79 p. 24. ◊ Realizam k actzionasera cu bunacredintza shi nu intzelegeam de ce erau redushi la tacere.” Fl. 2 VIII 79 p. 9 (din fr. réaliser; sensul 11 calchiat shi in fr. dupa engl. to realize; Fl. Dimitrescu in RRL 4/75 p. 333336 C. Lupu in SCL 6/82 p. 504; DN DEX DN3 unele sensuri)

A REALIZÁ ~éz tranz. 1) (planuri idei obligatzii etc.) A face sa devina real; a duce la indeplinire; a transforma in fapt; a infaptui; a executa. 2) (lucrari opere etc.) A produce in urma unui efort sustzinut; a crea; a plasmui. [Sil. rea] /<fr. réaliser

A SE REALIZÁ ma ~éz intranz. (in special despre artishti) Ashi pune in valoare capacitatea aptitudinile; a se implini. [Sil. rea] /<fr. réaliser

realizà v. 1. a da realitate sau fiintza: omul realizeaza abstractziunile mintzii; 2. a face: a realiza beneficii mari; 3. a deveni real a se implini: visul sau s’a realizat.

*realizéz v. tr. (fr. ráliser). Fac real implinesc execut: atzĭ realiza dorintzele. Adun string ma aleg cu: a realiza cishtigurĭ averĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

realizá (a ~) (rea) vb. ind. prez. 3 realizeáza

realizá vb. (sil. rea) ind. prez. 1 sg. realizéz 3 sg. shi pl. realizeáza

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

REALIZÁ vb. 1. v. executa. 2. a efectua a executa a face a implini a indeplini a infaptui a savarshi (inv. shi pop.) a plini. (Am ~ tot ce miai dat.) 3. a infaptui (pop.) a ispravi. (Ce ai ~?) 4. a efectua a executa a face a fauri a infaptui a savarshi. (A ~ o lucrare durabíla.) 5. v. crea. 6. v. desavarshi. 7. a se desavarshi. (Sa ~ k poet.) 8. v. alcatui. 9. v. concretiza. 10. v. turna. 11. v. obtzine. 12. v. aduce. 13. v. inventa. 14. v. ajunge. 15. v. infaptui. 16. v. fauri. 17. a se infaptui a se produce. (Cand sa ~ Unirea?) 18. v. repurta. 19. v. stabili. 20. a obtzine (pop.) a cunoashte a vedea. (Au ~ unele progrese.) 21. a implini a indeplini a satisface (inv.) a plini (rar fig.) a satura. (Ia ~ dorintza.) 22. a se implini a se indeplini a se infaptui (pop.) a se intampla (inv. shi reg.) a se plini. (Prorocirea lui sa ~.) 23. v. adeveri.

REALIZA vb. 1. a executa a face (pop. shi fam.) a meshteri a meshterui. (~ tot felul de nimicuri.) 2. a efectua a executa a face a implini a indeplini a infaptui a savirshi (inv. shi pop.) a plini. (Am ~ tot ce miai dat.) 3. a infaptui (pop.) a ispravi. (Ce ai ~ ?) 4. a efectua a executa a face a fauri a infaptui a savirshi. (A ~ o lucrare durabila.) 5. a alcatui a compune a crea a elabora a intocmi a redacta a scrie (inv.) a izvodi a redija a tocmi. (A ~ o opera valoroasa.) 6. a desavirshi a implini a indeplini a infaptui. (SHia ~ opera.) 7. a se desavirshi. (Sa ~ k poet.) 8. a alcatui a concepe a intocmi a plasmui (fig.) a urzi. (~ o colectzie de folclor.) 9. a (se) concretiza a (se) incarna a (se) intruchipa a (se) intrupa a (se) materializa (rar) a (se) sensibiliza. (Iata cum sa ~ acest element.) 10. a produce a turna. (A ~ un nou film.) 11. a obtzine a scoate. (Au ~ o recolta bogata.) 12. a aduce a crea a produce. (A ~ mari beneficii.) 13. a afla a concepe a crea a descoperi a elabora a face a gasi a gindi a imagina a inventa a nascoci a planui a plasmui a proiecta a scorni (inv. shi pop.) a izvodi (pop.) a iscodi a inchipui (reg.) a tocmi (inv.) a unelti (fig.) a nashte a urzi a zamisli. (A ~ un nou sistem de...) 14. a(shi) ajunge a(shi) atinge a(shi) indeplini a(shi) infaptui. (SHia ~ scopul.) 15. a indeplini a infaptui (inv. shi reg.) a sfirshi (inv.) a obirshi. (SHia ~ misiunea.) 16. a crea a fauri a infaptui a intemeia. (A ~ un stat natzional unitar.) 17. a se infaptui a se produce. (Cind sa ~ Unirea?) 18. a cishtiga a cuceri a dobindi a obtzine a repurta (Transilv.) a mirui (inv.) a purta. (A ~ o frumoasa victorie biruintza.) 19. a obtzine a stabili. (A ~ un nou record atletic.) 20. a obtzine (pop.) a cunoashte a vedea. (Au ~ unele progrese.) 21. a implini a indeplini a satisface (inv.) a plini (rar fig.) a satura. (Ia ~ dorintza.) 22. a se implini a se indeplini a se infaptui (pop.) a se intimpla (inv. shi reg.) a se plini. (Prorocirea lui sa ~.) 23. a se adeveri a se confirma a se implini a se indeplini. (Previziunile lui sau ~ intocmai.)

Intrare: realiza
  • silabatzie: re-a- info
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
  • realiza
  • realizare
  • realizat
  • realizatu‑
  • realizand
  • realizandu‑
singular plural
  • realizeaza
  • realizatzi
numarul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult k perfect
singular I (eu)
  • realizez
(sa)
  • realizez
  • realizam
  • realizai
  • realizasem
a II-a (tu)
  • realizezi
(sa)
  • realizezi
  • realizai
  • realizashi
  • realizaseshi
a III-a (el, ea)
  • realizeaza
(sa)
  • realizeze
  • realiza
  • realiza
  • realizase
plural I (noi)
  • realizam
(sa)
  • realizam
  • realizam
  • realizaram
  • realizaseram
  • realizasem
a II-a (voi)
  • realizatzi
(sa)
  • realizatzi
  • realizatzi
  • realizaratzi
  • realizaseratzi
  • realizasetzi
a III-a (ei, ele)
  • realizeaza
(sa)
  • realizeze
  • realizau
  • realizara
  • realizasera
* forma nerecomandata sau greshita – (arata)
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

realiza, realizezverb

  • 1. A aduce (ceva) la indeplinire a face sa devina real; a atinge (un scop). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Sub conducerea partidului nostru sa realizam scopul maretz pentru care au luptat shi au cazut sute shi mii din cei mai buni fii ai poporului nostru – societatea socialista. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 175. DLRLC
    • format_quote In curs de doi ani principele nostru realiza visul domnilor celor mai mari. HASDEU I. V. 49. DLRLC
    • format_quote (shi) absolut Dar nu e capabil sa treaca la fapte sa realizeze. SADOVEANU E. 237. DLRLC
    • format_quote reflexiv Deci mi se schimba shi mie starea shi dorintza mea se va realiza. SADOVEANU P. M. 155. DLRLC
    • format_quote reflexiv Vointzele tzi se realizeaza dupa gindirea ta. EMINESCU N. 54. DLRLC
  • 2. prin specializare A crea a plasmui (o opera de arta). DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Eroii sint mai mult k nishte pretexte pentru a putea pune in joc toate sentimentele omeneshti shi cine se amanuntzeshte prea mult in ai descrie nu realizeaza o poema. MACEDONSKI O. IV 92. DLRLC
    • 2.1. reflexiv (Despre o persoana mai ales despre un artist) A se dezvolta pe deplin a se desavarshi ashi pune in valoare capacitatea de creatzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: desavarshi
      • format_quote SHi un cap k asta – priveshte pe Danton – pleaca din lume fara sa se realizeze. CAMIL PETRESCU T. II 620. DLRLC
      • format_quote Sami gasesc o posibilitate de existentza prin scris shi sa ma realizez. C. PETRESCU C. V. 149. DLRLC
  • 3. A obtzine a dobandi a cashtiga (ceva); a incasa pretzurile (la marfurile vandute). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote reflexiv pasiv Indulcitzi de cishtigurile ce se realizeaza cu arendashia nu pot sa se lase de a fi shi fermieri! I. IONESCU D. 216. DLRLC
  • 4. Ashi face o idee precisa despre... a reushi sa intzeleaga sa patrunda intzelesul unui lucru. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.