15 definitzii pentru reactor

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

REACTÓR reactoare s. n. 1. Aparat in care se executa o reactzie chimica. 2. (In sintagma) Reactor nuclear = instalatzie complexa in care se realizeaza fisiunea nucleelor elementelor grele printro reactzie in lantz controlata cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. 3. Aparat industrial sau de laborator in care se produce o reactzie chimica. 4. Bobina electrica sau condensator electric folosite k sisteme fizice care prezinta in principiu reactantza intrun circuit electric; bobina cu reactantza. 5. Motor termic in care se foloseshte transformarea energiei chimice a combustibilului in energia cinetica a jetului de fluid evacuat sub presiune in mediul ambiant pentru a se obtzine propulsia unui vehicul in sens opus ejectziei fluidului. [Pr.: reac] Din fr. réacteur.

reactor sn [At: DM / P: reac~ / Pl: ~oare / E: fr réacteur] 1 Aparat industrial sau de laborator in care se realizeaza o reactzie chimica. 2 (Is) ~ nuclear Instalatzie complexa in care se realizeaza fisiunea nucleelor atomice ale elementelor grele radioactive printro reactzie in lantz controlata cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. 3 Motor termic in care se foloseshte transformarea energiei chimice a combustibilului in energia cinetica a jetului de fluid evacuat sub presiune in mediul ambiant pentru a se obtzine propulsia unui vehicul in sens opus ejectziei fluidului. 4 Bobina electrica cu reactantza mult mai mare decat rezistentza ei electrica utilizata in instalatziile electrice pentru limitarea curentzilor de scurtcircuit.

REACTÓR reactoare s. n. 1. Aparat propulsor cu o camera de ardere la care propulsia se realizeaza prin interactziunea mecanica dintre gazele rezultate din actziunea arderii unui combustibil in aceasta camera shi peretzii recipientului prin care se evacueaza aceste gaze. 2. (In sintagma) Reactor nuclear = instalatzie complexa in care se realizeaza fisiunea nucleelor elementelor grele printro reactzie in lantz controlata cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. 3. Aparat industrial sau de laborator in care se produce o reactzie chimica. 4. Bobina electrica sau condensator electric folosite k sisteme fizice care prezinta in principiu reactantza intrun circuit electric; bobina cu reactantza. [Pr.: reac] Din fr. réacteur.

REACTÓR reactoare s. n. (Tehn.) 1. Aparat propulsor cu o camera de ardere la care propulsia se realizeaza prin interactziunea mecanica a gazelor rezultate din arderea unui combustibil in aceasta camera shi peretzii recipientului prin care se evacueaza aceste gaze. 2. Aparat de laborator sau industrial in care se produce o reactzie chimica. 3. Bobina electrica sau condensator electric folosite k sisteme fizice care prezinta in principiu reactantza intrun circuit electric. Pronuntzat: reac.

REACTÓR s.n. 1. Aparat propulsor care foloseshte fortza de reactzie a gazelor de ardere pentru a deplasa vehiculul care este montat. 2. Dispozitiv pentru producerea unei reactzii nucleare prin bombardarea cu neutroni a unor anumite elemente; pila atomica. [Pron. reac pl. oare (s.m.) ori. / cf. fr. réacteur germ. Reaktor].

REACTÓR s. n. 1. parte a unei instalatzii in care se efectueaza o reactzie chimica. 2. aparat propulsor care foloseshte fortza de reactzie a gazelor de ardere pentru a deplasa vehiculul care este montat. 3. instalatzie complexa pentru producerea de reactzii nucleare prin bombardarea cu neutroni a unor elemente radioactive; pila atomica. 4. bobina condensator care prezinta reactantza intrun circuit. (< fr. réacteur)

REACTÓR ~oáre n. 1) tehn. Motor propulsor instalat pe un vehicul (mai ales pe un avion) care foloseshte fortza de reactzie a gazelor de ardere. 2) Aparat sau instalatzie in care se produce o reactzie chimica sau un proces biologic. ◊ ~ nuclear instalatzie pentru producerea dirijata a reactziilor nucleare in lantz. /<fr. réacteur

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!reactor (desp. reac) s. n. / s. m. pl. n. reactoare / m. reactori

reactór (reac) s. n. pl. reactoáre

reactór s. n. (sil. reac) pl. reactoáre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

REACTÓR s. (FIZ.) 1. bobina cu reactantza. 2. reactor atomic v. reactor nuclear; reactor catalitic = coloana de sinteza; reactor nuclear = pila atomica reactor atomic.

REACTOR NUCLEAR s. (FIZ.) pila atomica.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

REACTOR motor cu reactzie (v.).

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

REACTÓR (< fr.) s. n. 1. (CHIM.) Aparat industrial sau de laborator in care se efectueaza reactzii chimice (catalitice sau necatalitice) in scopul obtzinerii anumitor substantze. R. constituie partea principala a unei instalatzii chimice. Exista r. in care materiile prime se introduc o singura data la inceput iar dupa terminarea reactziei se scot produsele finite (r. discontinuu) sau in care se introduc materiile prime shi se scot produsele finite in mod continuu (r. continuu). Dupa natura procesului chimic se deosebesc r. termice electrochimice biochimice shi fotochimice iar dupa fazele prezente in proces se deosebesc r. in care fazele reactante sunt gaze (gazgaz) lichide (lichidlichid omogen sau neomogen) solide shi gaz (gazsolid) etc. (ex. r. pentru oxidarea amoniacului in amestec cu oxigen shi vapori de apa r. pentru nitrarea benzenului etc.) 2. (AV.) Motor termic folosit pentru asigurarea propulsiei unor vehicule (de obicei avioane) in interiorul caruia are loc transformarea energiei chimice a combustibilului in energia cinetica a unui curent de fluid (jet de gaze de ardere) in scopul producerii fortzei de propulsie (care apare datorita efectului de reactziune provocat de gazele de ardere de viteza mare). R. la care aerul necesar arderii combustibilului este introdus in camera de ardere sub presiune de catre un compresor (axial sau centrifugal) antrenat de o turbina cu gaze se numesc turboreactoare. Principalele elemente componente ale unui turboreactor sunt: difuzorul (care are rolul de a frana curentul de aer atmosferic la intrarea in motor) compresorul camera de ardere turbina cu gaze shi efuzorul (in care are loc destinderea gazelor evacuate din turbina). In prezent turboreactoarele cu compresor centrifugal sunt prevazute cu camere de ardere individuale iar cele cu compresor axial au camere de ardere inelare (camere bloc). R. care echipeaza avioanele cu viteze de zbor supersonice pot fi construite fara compresor comprimarea aerului necesar arderii facanduse in difuzor (datorita vitezei foarte mari cu care aerul atmosferic intra intra in motor). R. fara compresor pot fi: statoreactoare cand aerul shi gazele de ardere circula in curent continuu in interiorul motorului shi pulsoreactoare in care circulatzia gazelor este intermitenta (pulsatorie); r. fara compresor pot functziona numai dupa ce avioanele care sunt montate au fost lansate in zbor prin alte mijloace (rachete catapulte etc.). Sin. motor cu reactzie. 3. (ELT.) Bobina electrica cu reactantza mult mai mare decat rezistentza ei electrica utilizata in instalatziile electrice pentru limitarea curentzilor de scurtcircuit.

REACTOR NUCLEAR s. n. (FIZ.) Instalatzie complexa in care se realizeaza fisiunea nucleelor elementelor grele printro reactzie in lantz controlata. Functzionarea unui r.n. se bazeaza pe faptul k fisiunea unui nucleu atomic provocata de actziunea unui neutron este insotzita de eliberarea altor 23 neutroni precum shi de degajarea unei insemnate cantitatzi de energie (indeosebi k energie cinetica a fragmentelor de fisiune shi a neutronilor emishi) care in final apare sub forma de caldura. Fiecare nou neutron poate provoca la randul lui fisiunea unui alt nucleu shi astfel numarul neutronilor k shi cel al fisiunilor poate creshte in avalansha procesul dobandind un caracter de reactzie in lantz autointretzinuta. Din punctul de vedere al vitezei neutronilor care realizeaza fisiunile r.n. se impart in: r. termice in care viteza predominanta corespunde practic unei situatzii de echilibru termic al neutronilor cu materialele din zona activa; r. epitermice in care aproape jumatate din fisiuni se datoresc neutronilor cu viteze superioare celor de agitatzie termica; r. intermediare in care majoritatea fisiunilor sunt produse de neutroni ale caror viteze sunt superioare celor de agitatzie termica shi inferioare celor cu care neutronii sunt eliberatzi in procesele de fisiune; r. rapide in care fisiunile sunt infaptuite de neutronii ale caror viteze nu difera mult de cele cu care ei sunt emishi prin fisiune. Partea cea mai importanta a r.n. este regiunea unde se desfashoara reactziile de fisiune numita zona activa. Aici se afla materialul fisionabil sau combustiblul nuclear care poate fi: uraniu natural uraniu imbogatzit cu izotopul U{235} plutoniu etc. shi moderatorul care are rolul de a incetini neutronii rapizi shi care poate fi: apa obishnuita apa grea grafit etc. In r.n. de tip eterogen combustibilul nuclear este dispus sub forma de elemente distincte (de obicei bare) inconjurat de moderator iar in r.n. de tip omogen combustibilul shi moderatorul formeaza un amestec intim sub forma unei solutzii sau a unei suspensii. Proportzia de moderator raportata la cantitatea de combustibil depinde de felul r.n. fiind mai mare la r.n. termice shi foarte mica (sau lipsind complet) la r.n. rapide. Zona activa este inconjurata de un reflector care are rolul de a reduce prin imprashtiere elastica scaparile de neutroni in afara zonei active. Pentru reglarea puterii r.n. este prevazut cu cateva bare de control (sau de reglaj) care pot fi introduse mai mult sau mai putzin in zona activa shi care fiind facute din materiale puternic absorbante actzioneaza asupra cantitatzii de neutroni liberi shi implicit asupra intensitatzii reactziei globale. Alte bare de acelashi tip numite bare de sigurantza au rolul de a opri automat functzionarea r.n. in caz de avarie. Caldura produsa in zona activa este preluata shi transferata in afara r.n. prin intermediul unui agent de racire care poate transporta energia termica pana la un schimbator de caldura sau direct la un turbogenerator (in cazul unor tipuri de r.n. energetice) ori la un turn de racire (in cazul r.n. de cercetare). Drept agentzi de racire se folosesc: apa apa grea gaze (ex. bioxid de carbon) metale topite (ex. sodiu) substantze organice (ex. difenil) etc. Uneori agentul de racire se confunda cu moderatorul (de exemplu la r.n. cu apa). O componenta importanta a r.n. este recipientul care impiedica substantzele radioactive sa iasa in afara zonei active shi care uneori este shi vas de presiune pentru agentul de racire. Pentru evitarea iradierii personalului cu radiatziile nocive foarte intense care se formeaza in zona activa precum shi pentru evitarea contaminarii aparaturii shi echipamentului auxiliar recipientul r.n. este inconjurat de un zid gros dintrun material absorbant (de obicei beton special). R.n. este prevazut cu un tablou de comanda care contzine comenzile dispozitivelor de reglaj precum shi instrumentele de masura shi de inregistrare pentru temperatura shi presiunea din zona activa fluxul de neutroni pozitziile barelor de control shi ale celor de sigurantza etc. Se construiesc r.n. pentru diferite scopuri: a) r. de cercetare care ofera posibilitatea utilizarii fluxurilor intense de neutroni shi de radiatzii gamma shi care uneori poate shi folosit shi pentru producerea izotopilor radioactivi; b) r. energetic care este destinat productziei de energie termica shi care poate fi statzionar (montat intro centrala electronucleara) sau mobil (montat pe nave de suprafatza pe submarine etc.); c) r. reproducator care transforma un material putzin fisionabil (ex. U238)sau nefisionabil (ex. Th232) intrun combustibil nuclear mult mai eficient (in Pu239 respectiv U233) in vederea utilizarii ulterioare a acestuia intrun r.n. energetic. Primul r.n. a fost construit la Chicago (S.U.A.) in 1942 de catre E. Fermi; era un r.n. eterogen cu grafit moderator de putere practic nula. In prezent puterea r.n. k shi diversitatea de tipuri este in continua creshtere; cele mai mari r.n. au puteri de ordinul sutelor de megawatzi. In Romania a fost dat in functziune in 1954 un r.n. de cercetare de tip eterogen care functzioneaza cu uraniu imbogatzit (10% U235) avand k moderator apa obishnuita; sa construit la Cernavoda o centrala atomoelectrica in colaborare cu Canada pe baza conceptului r.n. de tip CANDU (Canadian Deuterium Uranium). Centrala atomoelectrica functzioneaza cu uraniu natural shi utilizeaza apa grea k moderator shi k agent de racire. Primul grup energetic (din cele 5 preconizate) are o putere instalata de 700 MW shi a fost inaugurata oficial la 17 apr. 1996 (productzia de energie electrica a inceput in nov. acelashi an).

Intrare: reactor
reactor1 (pl. -e) substantiv neutru
  • silabatzie: re-ac-tor info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • reactor
  • reactorul
  • reactoru‑
plural
  • reactoare
  • reactoarele
genitiv-dativ singular
  • reactor
  • reactorului
plural
  • reactoare
  • reactoarelor
vocativ singular
plural
reactor2 (pl. -i) substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • reactor
  • reactorul
  • reactoru‑
plural
  • reactori
  • reactorii
genitiv-dativ singular
  • reactor
  • reactorului
plural
  • reactori
  • reactorilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

reactor, reactoaresubstantiv neutru

  • 1. Aparat in care se executa o reactzie chimica. DEX '09 MDN '00
  • 2. Aparat industrial sau de laborator in care se produce o reactzie chimica. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 3. Bobina electrica sau condensator electric folosite k sisteme fizice care prezinta in principiu reactantza intrun circuit electric; bobina cu reactantza. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00
  • 4. Motor termic in care se foloseshte transformarea energiei chimice a combustibilului in energia cinetica a jetului de fluid evacuat sub presiune in mediul ambiant pentru a se obtzine propulsia unui vehicul in sens opus ejectziei fluidului. DEX '09
    • diferentziere Aparat propulsor cu o camera de ardere la care propulsia se realizeaza prin interactziunea mecanica dintre gazele rezultate din actziunea arderii unui combustibil in aceasta camera shi peretzii recipientului prin care se evacueaza aceste gaze. DEX '98 DLRLC DN
  • chat_bubble (in) sintagma Reactor nuclear = instalatzie complexa in care se realizeaza fisiunea nucleelor elementelor grele printro reactzie in lantz controlata cu scopul de a permite utilizarea energiei degajate. DEX '09 DEX '98
    • diferentziere Dispozitiv pentru producerea unei reactzii nucleare prin bombardarea cu neutroni a unor anumite elemente; pila atomica. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.