19 definitzii pentru prima (premiu, muz.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PRÍMA1 prime s. f. 1. Suma de bani acordata cuiva peste salariul de baza k recompensa pentru calitatea deosebita a muncii depuse; premiu (acordat in sistemul de salarizare). ♦ Prima de export = suma de bani sau scutire de taxe de impozite acordata unor exportatori shi intreprinzatori pentru a le spori interesul shi capacitatea de concurentza. Prima de asigurare = suma de bani care asiguratul o plateshte (periodic) celui care asigura pentru asumarea riscului. Prima de economie = suma platita deponentzilor de catre unele case de economii peste nivelul ratei dobanzii. 2. (Muz.) Cel mai mic interval posibil format intre doua trepte de aceeashi inaltzime prin repetarea notei date. Din fr. prime.

prima2 sfs [At: CORESI ap. DHLR II 261 / E: lat prima] 12 (Ivr; iljv) De(a) ~ma din ~ma (Care este) de la inceput Si: dintai. 34 (Reg; iljv) In ~ (Care a fost facut) inainte de vreme Si: prematur. 56 (Reg; iljv) Din (sau in) ~ (Care sa facut) de timpuriu Si: devreme. 78 (Iuz; ial) (Care este) inainte de toate Si: intai.

prima1 sf [At: CR (1833) 2142/15 / V: (reg) prim / Pl: ~me / E: fr prime] 1 Recompensa in bani sau obiecte acordata cuiva peste salariul de baza pentru calitatea deosebita a muncii depuse. 2 (Frr; ie) A face ~ A se bucura de consideratzie deosebita Si: a pretzui a valora. 3 (Is) ~ de asigurare Suma de bani care asiguratul o plateshte celui care asigura pentru asumarea riscului Si: (inv) premiu. 4 (Is) ~ de export Suma de bani sau scutire de taxe de impozite acordata k stimulent unor exportatori pentru exportarea anumitor marfuri. 5 Spor adaugat la retributzie persoanelor care muncesc in conditzii cu un anumit grad de periclitate. 6 (Ivr) Pretz de cost al unei marfi. 7 (Is) ~ de economie Suma platita deponentzilor de catre unele case de economii peste nivelul ratei dobanzii. 8 (Muz) Cel mai mic interval posibil intre doua trepte de aceeashi inaltzime prin repetarea notei date Si: (inv) prim3 (9). 9 (Spt) Prima pozitzie la scrima Si: garda.

PRÍMA1 prime s. f. 1. Suma de bani acordata cuiva peste salariul de baza k recompensa pentru calitatea deosebita a muncii depuse; premiu (acordat in sistemul de salarizare). ◊ Prima de export = suma de bani sau scutire de taxe de impozite acordata k stimulent unor exportatori pentru exportarea anumitor marfuri. Prima de asigurare = suma de bani care asiguratul o plateshte (periodic) celui care asigura pentru asumarea riscului. Prima de economie = Suma platita deponentzilor de catre unele case de economii peste nivelul ratei dobanzii. 2. (Muz.) Cel mai mic interval posibil format intre doua trepte de aceeashi inaltzime prin repetarea notei date. Din fr. prime.

PRÍMA1 prime s. f. Retributzie suplimentara acordata cuiva k recompensa pentru contributzia lui la creshterea calitatzii shi cantitatzii productziei. ♦ Supliment de salariu care se acorda salariatzilor unei intreprinderi capitaliste la incheierea bilantzului sau in alte imprejurari.

PRÍMA1 s.f. Retributzie suplimentara acordata cuiva pentru indeplinirea exemplara sau depashirea unor conditzii de calitate shi de cantitate privind productzia. ♦ Suma care se plateshte initzial sau periodic unei institutzii de asigurare. [< fr. prime cf. lat. praemium].

PRÍMA2 s.f. (Sport) Prima pozitzie sau garda la scrima. [< fr. prime].

PRÍMA3 s.f. (Muz.) Interval de o singura treapta (format din doua sunete avand aceeashi denumire); prima treapta de la o treapta data (repetarea aceluiashi sunet). [< fr. prime cf. lat. prima].

PRÍMA s. f. 1. suma care se plateshte initzial sau periodic de catre asigurat societatzii de asigurare (asiguratorului) pentru asigurarea unor marfuri persoane sau bunuri. 2. recompensa acordata de stat pentru incurajarea unei activitatzi comerciale sau industriale. ♦ ~ de export = prima in bani sau sub forma unor scutiri de taxe shi impozite acordata de stat exportatorilor pentru incurajarea exportului anumitor marfuri. 3. retributzie suplimentara acordata cuiva pentru indeplinirea exemplara sau depashirea unor conditzii de calitate shi cantitate privind productzia. 4. prima pozitzie sau garda la scrima. 5. (muz.) cel mai mic interval intre doua trepte de aceeashi inaltzime. ◊ treapta intai de la o treapta data. (< fr. prime)

PRÍMA ~e f. 1) Recompensa (mai ales in bani) acordata cuiva pentru succese deosebite sau realizari remarcabile intrun domeniu de activitate; premiu. 2) Suma alocata cuiva cu titlu de ajutor de recompensa sau pentru incurajare intro activitate. 3): ~ de asigurare suma ce trebuie so plateasca asiguratul asiguratorului. /<fr. prime

prima f. 1. suma platita pe fiecare an unei societatzi de asigurare; 2. suma acordata k incurajare; 3. dar facut clientzilor sau abonatzilor.

1) *príma f. pl. e (fr. prime d. engl. premium pron. primiön care e latĭnu praemium premiŭ). Barb. Premiŭ recompensa acordata pentru incurajare uneĭ societatzĭ unuĭ abonat unuĭ client orĭ altora.

2) príma f. pl. e. Prima infirmiera intr’un spital.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

príma s. f. g.d. art. prímei; pl. príme

príma (retributzie baneasca panglica) s. f. g.d. art. prímei; pl. príme

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PRÍMA s. 1. (in sistemul de retribuire) premiu. 2. prima de asigurare = (ieshit din uz) rata de asigurare (inv.) premiu.

PRIMA s. 1. (in sistemul de retribuire) premiu. 2. prima de asigurare = (ieshit din uz) rata de asigurare (inv.) premiu.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

prima (< lat. primus „cea dintai”) 1. Cel mai mic interval* posibil in muzica format intre doua trepte* de aceeashi inaltzime* adica format prin repetarea notei date (v. unison). P. se noteaza cu cifra 1 shi poate fi de doua feluri: p. perfecta shi p. marita avand o marime de 1 semiton* cromatic. Se noteaza 1 + 2. 2. Treapta* intaia la o treapta data la un sunet dat. 3. Vocea (2) cea mai acuta a unei categorii de instr. sau a vocilor (1) umane care executa partea uneori cea mai importanta a tzesaturii muzicale (soprana p. tenor p. vl. p. fl. p. etc.).

Intrare: prima (premiu, muz.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prima
  • prima
plural
  • prime
  • primele
genitiv-dativ singular
  • prime
  • primei
plural
  • prime
  • primelor
vocativ singular
plural
prim4 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prim
  • primul
plural
  • prime
  • primele
genitiv-dativ singular
  • prim
  • primului
plural
  • prime
  • primelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

prima, primesubstantiv feminin

  • 1. Suma de bani acordata cuiva peste salariul de baza k recompensa pentru calitatea deosebita a muncii depuse; premiu (acordat in sistemul de salarizare). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: premiu
    • 1.1. Prima de export = suma de bani sau scutire de taxe de impozite acordata unor exportatori shi intreprinzatori pentru a le spori interesul shi capacitatea de concurentza. DEX '09 MDN '00
    • 1.2. Prima de asigurare = suma de bani care asiguratul o plateshte (periodic) celui care asigura pentru asumarea riscului. DEX '09 DN
    • 1.3. Prima de economie = suma platita deponentzilor de catre unele case de economii peste nivelul ratei dobanzii. DEX '09
  • 2. muzica Cel mai mic interval posibil format intre doua trepte de aceeashi inaltzime prin repetarea notei date. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Treapta intai de la o treapta data. MDN '00
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.