15 definitzii pentru potentzial (adj.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

POTENTZIÁL A (I) potentziali e adj. (II) potentziale s. n. I. Adj. 1. Care are in sine toate conditziile esentziale pentru realizare care exista k posibilitate care exista in mod virtual. ◊ Energie potentziala = energia care o poate dezvolta un corp prin mishcarea sa libera din pozitzia in care se afla pana la un indice de referintza.(Gram.; despre moduri propozitzii etc.) Care prezinta o actziune k posibila fara sa precizeze daca se realizeaza sau nu. II. S. n. 1. Marime fizica a carei variatzie in spatziu shi timp caracterizeaza un camp fizic shi permite determinarea acestuia. Potentzial electric = marime a carei variatzie caracterizeaza campul electric. Potentzial de electrod = diferentza de potentzial dintre un metal shi o solutzie electrolitica in contact cu metalul. Potentzial de ionizare = diferentza de potentzial necesara accelerarii unui electron incat prin ciocnirea cu un atom sau cu o molecula sa provoace ioni zarea acestuia. 2. (Astron.; in sintagma) Potentzial terestru = geopotentzial. 3. (Biol.; in sintagma) Potentzial de inmultzire = capacitate a unor organisme vegetale sau animale de a fi (foarte) prolifice. 4. Capacitate de munca de productzie de actziune; randamentul calitativ shi cantitativ al unei munci;p. ext. fortza putere. [Pr.: tzial] Din fr. potentiel.

potentzial ~a [At: PONI F. 204 / P: ~tzial / Pl: (1315 1719) ~i ~e (112) ~e / E: fr potentiel] 1 sn Marime asociata unui sistem fizic a carei variatzie in spatziu shi timp permite caracterizarea shi determinarea unui camp fizic sau a unei variatzii de energie. 2 sn Functzie asociata unui camp fizic dependenta de coordonatele de pozitzie care serveshte la obtzinerea prin derivare a intensitatzii campului fizic respectiv. 3 sn (Fiz; is) ~ electric Marime a carei variatzie caracterizeaza campul electric. 4 sn (Fiz; Chm; is) ~ de electrod Diferentza de potentzial (1) dintre un metal shi o solutzie electrolitica in contact cu metalul. 5 sn (Fiz; Chm; is) ~ de ionizare Diferentza de potentzial (1) necesara accelerarii unui electron astfel incat prin ciocnirea cu un atom sau cu o molecula sa provoace ionizarea acestuia. 6 sn (Ast; is) ~ terestru Geopotentzial. 7 sn (Blg; is) ~ de inmultzire Capacitate a unor organisme vegetale sau animale de a fi foarte prolifice. 8 sn (Urmat de determinari care arata domeniul felul) Capacitate de munca de productzie de actziune. 9 sn Randament calitativ shi cantitativ al unei munci. 10 sn (Pex) Nivel. 11 sn Fortza. 12 sn (Is) ~ de razboi Capacitate militara a unui stat. 13 a Care are in sine toate conditziile pentru realizare. 14 a Care exista in mod virtual k posibilitate. 15 a (Is) Energie ~a Energie care o poate dezvolta un corp aflat in mishcare libera din pozitzia in care se afla pana la un nivel de referintza. 16 av In mod virtual. 17 a (Grm; d. moduri propozitzii etc.) Care prezinta o actziune k posibila fara sa precizeze daca se realizeaza sau nu. 18 a (Grm; d. moduri propozitzii etc.) Care exprima o posibilitate. 19 a (Rar; d. moduri) Prezumtiv.

POTENTZIÁL A (I) potentziali e adj. (II) potentziale s. n. I. Adj. 1. Care are in sine toate conditziile esentziale pentru realizare care exista k posibilitate care exista in mod virtual. ◊ Energie potentziala = energia care o poate dezvolta un corp prin mishcarea lui din pozitzia in care se afla pana la un indice de referintza. 2. (Gram.; despre moduri propozitzii etc.) Care prezinta o actziune posibila fara sa precizeze daca se realizeaza sau nu. II. S. n. 1. Marime fizica a carei variatzie in spatziu shi timp caracterizeaza un camp fizic shi permite determinarea acestuia. ◊ Potentzial electric = marime a carei variatzie caracterizeaza campul electric. Potentzial de electrod = diferentza de potentzial dintre un metal shi o solutzie electrolitica in contact cu metalul. Potentzial de ionizare = diferentza de potentzial necesara accelerarii unui electron incat prin ciocnirea cu un atom sau cu o molecula sa provoace ionizarea acestuia. 2. (Astron.; in sintagma) Potentzial terestru = geopotentzial. 3. (Biol.; in sintagma) Potentzial de inmultzire = capacitate a unor organisme vegetale sau animale de a fi (foarte) prolifice. 4. Capacitate de munca de productzie de actziune; randamentul calitativ shi cantitativ al unei munci; p. ext. fortza putere. [Pr.: tzial] Din fr. potentiel.

POTENTZIÁL 2 A potentziali e adj. 1. (Fiz.) Care poate dezvolta sau produce un efect. Energie potentziala= capacitate in stare latenta de a dezvolta energie (electrica mecanica etc.). 2. Care poate exista poate deveni sau se poate manifesta. Adversar potentzial..

POTENTZIÁL A adj. 1. A carui fortza este in stare latenta. ♦ Energie potentziala = energie care o poseda un corp capabil de a produce o manifestare energetica. 2. Posibil; presupus posibil. ♦ Propozitzie potentziala = propozitzie care exprima posibilitatea realizarii unei actziuni fara a preciza daca aceasta se realizeaza sau nu. // s.n. 1. (Fiz.) Capacitatea de a produce o manifestare energetica un lucru mecanic. 2. Capacitate de dezvoltare de desfashurare a unei fortze a unei activitatzi; putere. ♦ Potentzial de razboi = capacitatea militara a unui stat. 3. Mod verbal care prezinta actziunea k posibila. [Pron. tzial pl. le luri. / cf. fr. potentiel lat. potentialis].

POTENTZIÁL A I. adj. 1. care exista k posibilitate in mod virtual. ♦ energie ~a = energie care o poseda un corp capabil de a produce o manifestare energetica. ◊ (adv.) in mod virtual presupus posibil. 2. (despre moduri propozitzii etc.) care prezinta o actziune posibila fara a preciza daca aceasta se realizeaza sau nu. II. s. n. 1. capacitate a unui sistem fizic de a produce o manifestare energetica un lucru mecanic. 2. capacitate de dezvoltare de desfashurare a unei activitatzi; nivel; fortza putere. ♦ ~ de razboi = capacitatea militara a unui stat. 3. ~ de inmultzire = capacitatea unor organisme vegetale sau animale de a fi prolifice. (< fr. potentiel)

POTENTZIÁL1 ~a (~i ~e) Care exista in potentza; care contzine toate conditziile esentziale de realizare; virtual. Element ~. Cataclism ~. [Sil. tzial] /<fr. potentiel

potentzial a. care exista in puterea in cauza sa shi nu in fapt. ║ n. mod verbal care exprima posibilitatea.

*potentziál a adj. (lat. potentialis d. potentia putintza putere). Fiz. Care poate dezvolta putere maĭ tirziŭ: energie potentziala. Gram. Care arata posibilitatea conditzionala a actziuniĭ: conjunctivu potentzial latin. S. n. pl. e. Potentzial.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

potentziál1 (tzial) adj. m. pl. potentziáli; f. potentziála pl. potentziále

potentziál adj. m. (sil. tzial) pl. potentziáli; f. sg. potentziála pl. potentziále

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

POTENTZIÁL adj. s. 1. adj. v. posibil. 2. adj. v. latent. 3. s. v. capacitate. 4. s. v. randament.

POTENTZIAL adj. s. 1. adj. posibil probabil virtual. (Cishtigator ~ al unei competitzii.) 2. s. capacitate. (~ de munca.) 3. s. randament. (A crescut ~ productziei.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

POTENTZIÁL A adj. (cf. fr. potentiel lat. potentialis): in sintagmele conjunctiv potentzial enuntziativa potentziala interogativa potentziala mod potentzial shi propozitzie potentziala (v.).

Intrare: potentzial (adj.)
potentzial1 (adj.) adjectiv
  • silabatzie: -tzial info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • potentzial
  • potentzialul
  • potentzialu‑
  • potentziala
  • potentziala
plural
  • potentziali
  • potentzialii
  • potentziale
  • potentzialele
genitiv-dativ singular
  • potentzial
  • potentzialului
  • potentziale
  • potentzialei
plural
  • potentziali
  • potentzialilor
  • potentziale
  • potentzialelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

potentzial, potentzialaadjectiv

  • 1. Care are in sine toate conditziile esentziale pentru realizare care exista k posibilitate care exista in mod virtual. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: posibil
    • format_quote Adversar potentzial.
    • 1.1. A carui fortza este in stare latenta. DN
    • 1.2. fizica Care poate dezvolta sau produce un efect. DLRLC
    • 1.3. Energie potentziala = energia care o poate dezvolta un corp prin mishcarea sa libera din pozitzia in care se afla pana la un indice de referintza. DEX '09 DLRLC DN
  • 2. gramatica (Despre moduri propozitzii etc.) Care prezinta o actziune k posibila fara sa precizeze daca se realizeaza sau nu. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.