19 definitzii pentru post (slujba)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

POST2 posturi s. n. 1. Functzie slujba. ◊ Loc. adv. La post sau la postul meu (ori tau etc.) = prezent la datorie pentru indeplinirea obligatziilor (de serviciu). 2. Loc unde se gaseshte o formatzie militara (restransa) care executa un ordin; p. ext. formatzia militara respectiva. ♦ Unitate de politzie sau jandarmerie care mentzine ordinea intro localitate rurala; p. ext. local unde functzioneaza unitatea respectiva. ♦ Loc unde sta santinela sau plantonul in timpul serviciului de garda; p. ext. serviciul de garda al santinelei; (rar) santinela. ♦ Loc unde sta un agent de circulatzie. 3. Instalatzie utilata cu aparatura necesara pentru executarea anumitor operatzii tehnice. Post telefonic. ♦ Loc special amenajat in care se desfashoara o activitate practica sau care il ocupa o persoana in timpul efectuarii unei asemenea activitatzi. Post de observatzie.Post de mishcare = loc pentru deservirea circulatziei trenurilor. Post (sanitar) de (prim) ajutor = ansamblul incaperilor al mijloacelor tehnicosanitare shi al personalului sanitar organizat pentru a da primele ingrijiri medicale. 4. Categorie in care sunt inscrise intro evidentza contabila sume de bani materiale etc.; rubrica corespunzatoare dintrun registru de contabilitate. Din fr. poste.

post1 sn [At: (a. 1819) URICARIUL I 127 / V: (inv) ~a sf / Pl: ~uri / E: fr poste ger Posten] 1 Loc de munca intro anumita ierarhie administrativa ocupat de cineva numit de obicei prin decizia unei autoritatzi superioare Si: functzie slujba. 2 (Fam; ie) A fi pe ~ de... A executa in mod temporar in locul altcuiva rolul de... 3 (Ilav) La ~ (sau la ~ul meu al tau etc.) Prezent la datorie pentru indeplinirea obligatziilor de serviciu. 4 (Inv) Autoritate publica reprezentata printro persoana care indeplineshte anumite functzii administrative. 5 Loc in care se gaseshte un planton o santinela in timpul serviciului de garda. 6 (Pex) Serviciu de garda al santinelei. 7 (Rar) Santinela. 89 (Loc unde se gaseshte o) formatzie militara restransa care executa unele operatzii. 10 Unitate de politzishti sau jandarmi in trecut de militzieni insarcinata cu mentzinerea ordinii publice intro localitate rurala. 11 (Pex) Local unde functzioneaza o unitate de politzie. 12 Loc unde sta un politzist in trecut un sergent de strada insarcinat cu supravegherea circulatziei pe strazi cu paza unei cladiri etc. 13 (Udp „de”) Instalatzie fixa sau mobila care cuprinde aparatele necesare pentru efectuarea anumitor operatzii tehnice. 14 (Pex) Loc spatziu special amenajat pentru desfashurarea unei activitatzi tehnice. 15 (Pex) Loc care il ocupa in mod obishnuit cineva intrun ansamblu intrun loc in care se desfashoara o anumita activitate. 16 (Is) ~ de mishcare Loc pentru deservirea circulatziei trenurilor. 17 (Is) ~ (sanitar) de (prim) ajutor Ansamblu al incaperilor al mijloacelor tehnicosanitare shi al personalului sanitar organizat cu scopul de a da primele ingrijiri persoanelor accidentate shi bolnavilor. 18 (Spc) Ansamblu al aparatelor sau dispozitivelor necesare transmiterii unor emisiuni de radio sau de televiziune. 19 (Pex) Loc de unde se transmit emisiuni de radio sau de televiziune. 20 Categorie in care sunt introduse intro evidentza contabila sume de bani materiale etc. 21 Element de activ sau pasiv inscris intrun bilantz care reprezinta soldul unuia sau mai multor conturi. 22 Rubrica corespunzatoare dintrun registru de contabilitate.

POST2 posturi s. n. 1. Functzie slujba. ◊ Loc. adv. La post sau la postul meu (ori tau etc.) = prezent la datorie pentru indeplinirea obligatziilor (de serviciu). 2. Loc unde se gaseshte o formatzie militara (restransa) care executa un ordin; p. ext. formatzia militara respectiva. ♦ Unitate de politzishti sau jandarmi (in trecut de militzieni) insarcinata cu mentzinerea ordinii publice intro localitate rurala; p. ext. local unde functzioneaza unitatea respectiva. ♦ Loc unde sta santinela in timpul serviciului de garda; p. ext. serviciul de garda al santinelei; (rar) santinela. ♦ Loc unde sta un politzist insarcinat cu supravegherea circulatziei pe strazi. 3. Instalatzie utilata cu aparatura necesara pentru executarea anumitor operatzii tehnice. Post telefonic. ♦ Loc special amenajat in care se desfashoara o activitate practica sau care il ocupa o persoana in timpul efectuarii unei asemenea activitatzi. Post de observatzie.Post de mishcare = loc pentru deservirea circulatziei trenurilor. Post (sanitar) de (prim) ajutor = ansamblul incaperilor al mijloacelor tehnicosanitare shi al personalului sanitar organizat cu scopul de a da primele ingrijiri persoanelor accidentate sau bolnavilor. 4. Categorie in care sunt inscrise intro evidentza contabila sume de bani materiale etc.; rubrica corespunzatoare dintrun registru de contabilitate. Din fr. poste.

POST2 posturi s. n. 1. Functzie slujba. A doua zi shia luat postul in primire. SAHIA N. 109. Aflind k postul de director al noului teatru comunal din Iashi nu este pina acum ocupat imi permit a va oferi pentru acest post serviciile mele. CARAGIALE O. VII 481. Boierii se bucurau de o schimbare ce le da nadejde k vor pute ocupa iarashi posturi k sa adune noua avutzii din sudoarea tzaranului. NEGRUZZI S. I 150. ◊ Loc. adj. shi adv. La post (sau la postul lui lor etc.) = prezent la datorie pentru indeplinirea obligatziilor de serviciu. Tipografii la postul lor Ciocanesc supravegheaza numara Pregatesc cuvintului aripi de zbor. DRAGOMIR P. 11. 2. Locul unde se gaseshte o formatzie militara insarcinata cu executarea unor operatzii militare; p. ext. formatzia militara respectiva. Gasira un post al regimentului de roshiori. DUMITRIU N. 122. Aproape de transheea lor Vom face aci un post inaintat. CAMIL PETRESCU V. 37. ◊ (Urmat de determinari indicind felul natura scopul etc.) Ajunse asudat la postul de observatzie ascuns chiar in prima linie de transhee. REBREANU P. S. 83. Intrun minut totzi vinatorii se impartzira pe la posturile lor de pinda. BOLINTINEANU O. 329. ♦ Unitate de militzieni (in trecut de jandarmi) insarcinata cu mentzinerea ordinii publice intro comuna rurala; p. ext. localul unde functzioneaza unitatea respectiva. La postul de militzie nul gasira pe shef care era plecat in alt sat. DUMITRIU N. 153. Mai tirziu ar fi putut ajunge sheful unui post frumos imbracat in uniforma mai mare peste tot satul. BOGZA C. O. 273. Toata lumea din sat adunata in fatza postului de jandarmi cerea cu indirjire shefului de post eliberarea din arest a sfatuitorului ei Gheorghe a Paraschivei. BUJOR S. 156. ♦ Locul unde sta santinela in timpul serviciului de garda; p. ext. serviciul de garda al santinelei; (rar) santinela insashi. Cind eram in post taceam ore ce ore zile intregi. Asha era consemnul. SAHIA N. 56. Grupuri de soldatzi inarmatzi alergau zoritzi din toate partzile. Posturile se indoiau pe la gherete. VLAHUTZA O. A. I 149. ♦ Locul unde sta un militzian insarcinat cu supravegherea circulatziei pe strazi. ♦ Punct sau element situat la (mare) distantza de centrul de care depinde. Dupa vegetatzia orientala shi infatzisharea solului insula aceasta apare k o prelungire a Asiei un post inaintat al vechiului continent. BART S. M. 48. 3. Instalatzie cuprinzind aparatele necesare pentru executarea unor anumite operatzii tehnice. Post telefonic.Totzi ofitzerii ishi luara locurile obishnuite pe punte. Secundul trecu la postul de manevra al ancorei. BART E. 131. ♦ Loc in care se desfashoara o activitate (in special tehnica) sau care il ocupa o persoana in timpul efectuarii unei operatzii. Post de observatzie. ♦ Loc care il ocupa o piesa sau un dispozitiv de fixare sau de prelucrare la o mashina combinata. 4. Categorie in care sint introduse intro evidentza contabila sume de bani materiale etc.; rubrica corespunzatoare dintrun registru de contabilitate.

POST s.n. 1. Functzie slujba. ♦ Loc in care se exercita o anumita activitate. 2. Loc in care se afla o unitate militara pentru executarea anumitor operatzii. ♦ Loc unde sta sentinela in timpul garzii. 3. Instalatzie cuprinzand aparatele necesare pentru executarea anumitor operatzii tehnice. 4. Categorie in care sunt introduse intro evidentza contabila sume de bani materiale etc. [Cf. fr. poste it. posto].

POST2 s. n. 1. loc in care se exercita o anumita activitate; functzie slujba. 2. loc in care se gaseshte un planton o santinela (in timpul garzii) o unitate militara pentru executarea anumitor operatzii. 3. instalatzie cuprinzand aparatura necesara pentru executarea anumitor operatzii tehnice. ♦ ~ sanitar (sau de prim ajutor) = ansamblu de incaperi mijloace tehnicosanitare shi personal calificat pentru acordarea primelor ingrijiri accidentatzilor shi bolnavilor. 4. categorie in care sunt introduse intro evidentza contabila sume de bani materiale etc. (< fr. poste)

POST1 ~uri n. 1) Loc special de unde se poate supraveghea sau pazi un obiect. ~ de observatzie. A fi la ~. 2) Persoana sau grup de persoane puse intrun anumit loc sa pazeasca sau sa supravegheze pe cineva sau ceva. A schimba ~ul. 3) (in trecut) Unitate de jandarmi avand insarcinarea sa mentzina ordinea intro comuna (rurala). 4) Activitate de raspundere care o indeplineshte cineva permanent intro institutzie intreprindere sau organizatzie in schimbul unui salariu; functzie. ~ de preshedinte. ~ de shef de sectzie. 5) Loc special amenajat unde se desfashoara o anumita activitate. ~ de radio. ~ sanitar. /<fr. poste

POST3: ~fáctum In urma savarshirii faptului; dupa ce a avut loc fapta. /Cuv. lat.

post n. 1. locul unde soldatul a fost pus de sheful sau: a dezertat dela postul sau; 2. corp de garda shi soldatzii cel formeaza: un mic post k de 130 soldatzi turci OD.; 3. fig. functziune oarecare: post bine platit. [Rus. POSTŬ (din fr. poste (m.)].

2) *post n. pl. urĭ (fr. poste d. it. posto care vine d. lat. pósitus postus pus; d. fr. vine germ. posten shi rus. post de unde vine rom. post „functziune”. V. pozitziune). Locu unde un soldat saŭ alt om e pus k sa pazeasca orĭ sa lupte: a muri la post. Soldatziĭ pushĭ de paza undeva: un post de 40 de soldatzĭ. Fig. Functziune: a ocupa un post inalt.

POST FÉSTUM loc. adv. prea tarziu. (< lat. post festum dupa sarbatoare)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

post (adm. mil. tehn. bis.) s. n. pl. pósturi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

POST s. functzie serviciu slujba (inv. shi reg.) poslushanie (reg.) servit (prin Mold.) breasla (inv.) cin huzmet mansup (inv. in Transilv.) tistie tisturie. (Avea un ~ modest.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

post (pósturi) s. n. Functzie slujba. Fr. poste in sens militar prin intermediul rus. post. Este dubletul lui poshta s. f. (halta pentru a schimba caii de voiaj; calatorie cu diligentza; casa pentru odihna calatorilor shi schimbul cailor shi al diligentzei; distantza de la o statzie la alta care se socotea cam de 10 km; diligentza poshtalion; institutzie pentru distribuirea corespondentzei; poshtash; Mold. alica; distractzie constind in a pune o hirtie aprinsa intre degetele de la picioare ale unei persoane adormite) cuvint cu care ar putea proveni din fr. poste sau din it. posta prin intermediul rus. pocta (Cihac II 281; Sanzewitsch 207; Tiktin) din mag. posta (Gáldi Dict. 152) sau mai probabil din ngr. πόστα cf. sb. cr. ceh. pošta pol. poczta. Der. poshtal adj. din fr. postal; poshtalion s. m. din fr. postillon cf. rus. počtalion; poshtalion s. n. (diligentza); poshtar (var. poshtash) s. m. (factor poshtal); postrestant s. n. din fr. posterestante.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

POST spatziu prevazut de regula cu instalatzii shi aparatura necesara indeplinirii unor activitatzi tactice tehnice sau de control pe linie de zbor. Postul de observare aeriana este amenajat pe langa punctul de comanda al unei unitatzi in care observatorul aerian este dotat cu plansheta cu cerc azimutal shi executa observarea spatziului aerian pentru a descoperi tzintele aeriene shi transmiterea datelor privind directzia inaltzimea shi viteza de zbor compunerea shi natura tzintei actziunile executate. Postul radiotehnic este constituit dintro subunitate din trupele radiotehnice destinata cercetarii circulare a spatziului aerian in puncte anume stabilite shi pentru asigurarea de radiolocatzie a zborurilor aviatziei de vanatoare shi a trupelor de rachete antiaeriene.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a prinde posturi straine expr. a vorbi aiurea a trancani fara noima.

Intrare: post (slujba)
post1 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • post
  • postul
  • postu‑
plural
  • posturi
  • posturile
genitiv-dativ singular
  • post
  • postului
plural
  • posturi
  • posturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

post, posturisubstantiv neutru

  • 1. Functzie, slujba. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote A doua zi shia luat postul in primire. SAHIA N. 109. DLRLC
    • format_quote Aflind k postul de director al noului teatru comunal din Iashi nu este pina acum ocupat imi permit a va oferi pentru acest post serviciile mele. CARAGIALE O. VII 481. DLRLC
    • format_quote Boierii se bucurau de o schimbare ce le da nadejde k vor pute ocupa iarashi posturi k sa adune noua avutzii din sudoarea tzaranului. NEGRUZZI S. I 150. DLRLC
    • chat_bubble locutziune adverbiala La post sau la postul meu (ori tau etc.) = prezent la datorie pentru indeplinirea obligatziilor (de serviciu). DEX '09 DLRLC
      • format_quote Tipografii la postul lor Ciocanesc supravegheaza numara Pregatesc cuvintului aripi de zbor. DRAGOMIR P. 11. DLRLC
  • 2. Loc unde se gaseshte o formatzie militara (restransa) care executa un ordin. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Aproape de transheea lor Vom face aci un post inaintat. CAMIL PETRESCU V. 37. DLRLC
    • format_quote Ajunse asudat la postul de observatzie ascuns chiar in prima linie de transhee. REBREANU P. S. 83. DLRLC
    • format_quote Intrun minut totzi vinatorii se impartzira pe la posturile lor de pinda. BOLINTINEANU O. 329. DLRLC
    • 2.1. prin extensiune Formatzia militara respectiva. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Gasira un post al regimentului de roshiori. DUMITRIU N. 122. DLRLC
    • 2.2. Unitate de politzie sau jandarmerie care mentzine ordinea intro localitate rurala. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Mai tirziu ar fi putut ajunge sheful unui post frumos imbracat in uniforma mai mare peste tot satul. BOGZA C. O. 273. DLRLC
      • format_quote Toata lumea din sat adunata in fatza postului de jandarmi cerea cu indirjire shefului de post eliberarea din arest a sfatuitorului ei Gheorghe a Paraschivei. BUJOR S. 156. DLRLC
      • 2.2.1. prin extensiune Local unde functzioneaza unitatea respectiva. DEX '09 DLRLC
        • format_quote La postul de militzie nul gasira pe shef care era plecat in alt sat. DUMITRIU N. 153. DLRLC
    • 2.3. Loc unde sta santinela sau plantonul in timpul serviciului de garda. DEX '09 DLRLC DN
      • 2.3.1. prin extensiune Serviciul de garda al santinelei. DEX '09 DLRLC
        • format_quote Cind eram in post taceam ore ce ore zile intregi. Asha era consemnul. SAHIA N. 56. DLRLC
        • 2.3.1.1. rar Santinela. DEX '09 DLRLC
          sinonime: santinela
          • format_quote Grupuri de soldatzi inarmatzi alergau zoritzi din toate partzile. Posturile se indoiau pe la gherete. VLAHUTZA O. A. I 149. DLRLC
    • 2.4. Loc unde sta un agent de circulatzie. DEX '09 DLRLC
    • 2.5. Punct sau element situat la (mare) distantza de centrul de care depinde. DLRLC
      • format_quote Dupa vegetatzia orientala shi infatzisharea solului insula aceasta apare k o prelungire a Asiei un post inaintat al vechiului continent. BART S. M. 48. DLRLC
  • 3. Instalatzie utilata cu aparatura necesara pentru executarea anumitor operatzii tehnice. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Post telefonic. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Totzi ofitzerii ishi luara locurile obishnuite pe punte. Secundul trecu la postul de manevra al ancorei. BART E. 131. DLRLC
    • 3.1. Loc special amenajat in care se desfashoara o activitate practica sau care il ocupa o persoana in timpul efectuarii unei asemenea activitatzi. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Post de observatzie. DEX '09 DLRLC
      • 3.1.1. Post de mishcare = loc pentru deservirea circulatziei trenurilor. DEX '09
      • 3.1.2. Post (sanitar) de (prim) ajutor = ansamblul incaperilor al mijloacelor tehnicosanitare shi al personalului sanitar organizat pentru a da primele ingrijiri medicale. DEX '09 MDN '00
    • 3.2. Loc care il ocupa o piesa sau un dispozitiv de fixare sau de prelucrare la o mashina combinata. DLRLC
  • 4. Categorie in care sunt inscrise intro evidentza contabila sume de bani materiale etc.; rubrica corespunzatoare dintrun registru de contabilitate. DEX '09 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.