24 de definitzii pentru poc

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

POC interj. Cuvant care reda un sunet (infundat) produs de lovirea cu (sau de) un obiect tare de o izbitura de descarcarea unei arme de ceva care plesneshte sau crapa de bataile (repetate) in usha etc. Onomatopee.

POC interj. Cuvant care reda un sunet (infundat) produs de lovirea cu (sau de) un obiect tare de o izbitura de descarcarea unei arme de ceva care plesneshte sau crapa de bataile (repetate) in usha etc. Onomatopee.

poc1 i [At: DRAGHICI R. 74/5 / V: ~a (reg) poac / E: fo] (Are; icr alte interjectzii) Cuvant care reda un: 1 Zgomot infundat produs de lovirea cu sau de un obiect tare. 2 Zgomot produs de o izbitura (puternica). 3 Zgomot produs de descarcarea unei arme de foc. 4 Zgomot produs de ceva care cade cu putere. 5 Zgomot produs de ceva care plesneshte sau crapa. 6 Zgomot produs de bataile repetate la usha.

poc2 sn [At: PACALA M. R. 265 / V: ~a sf pauca sf / Pl: ~uri / E: mg pók] (Trs) Boala la cai care consta din umflaturi foarte dure la picioare.

poc3 s [At: L. COSTIN GR. BAN. II 153 / Pl: nct / E: nct] (Reg) Nuia.

poc4 sn [At: ALR II/I MN 18 6932/310 / Pl: ~uri / E: cf pocumpar] 1 (Reg) Favorit pe obraz. 2 (Pex) Musca.

POC interj. Onomatopee care reda un sunet (infundat) produs de lovirea cu (sau de) un obiect tare de o izbitura de o descarcatura de arma de ceva ce plesneshte sau crapa de bataile (repetate) in usha etc. V. boc trosc pleosc. Ajung in padure opresc carul; poc! poc! trosc! se aude in toate partzile shi cind cel dintii copac a cazut la pamint... sarunca asuprai shil urca in car. SEVASTOS N. 82. Sloboade pushca shi face poc! RETEGANUL P. III 14. Nici una nici doua poc cu maiul in capul tilharului. SHEZ. III 23.

POC interj. (se foloseshte pentru a reda zgomotul produs de lovirea a doua obiecte tari de o impushcatura etc.). /Onomat.

poc! int. exprima sgomotul ce face un corp cand loveshte pe altul sau cand crapa: poc! cu maciuca. [Onomatopee].

poc interj. care arata sunetu cĭocanuluĭ de fer care loveshte in metal huĭetu uneĭ pocniturĭ de pushca a uneĭ loviturĭ in capu cuĭva sh. a. V. pac boc cĭoc pleosc trosc.

tzocinpoc si [At: MINDRESCU I. G. 98 / V: tzocunpoc (S shi: tzocunpoc) tzocumpoc tzoacinpoac tzacinpac tzeacunpac (S shi: tzeacunpac) / E: ger (mit) Sack und Pack mg cakompakk] 1 (Reg; Ilav) Cu ~ Cu toate lucrurile care le are cineva. 2 (Pex; ial) Cu totul. 3 (Arg; ie) A fi agatzat cu ~ A fi prins asupra faptului.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

POC interj. 1. pac! (~! se aude o arma de foc.) 2. boc! (~! se aude in poarta.)

POC interj. 1. pac! (~! se aude o arma de foc.) 2. boc! (~! se aude in poarta.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

poc interj. Imita zgomotul produs de o lovitura sau de un trosnet. Creatzie expresiva cf. boc cioc toc. Der. pocni (var. pocai pocani megl. pucanés) vb. (a plesni a trosni; a face explozie; a lovi) cu suf. expresiv ni k boc(a)ni cioc(a)ni tocani (dupa Miklosich Slaw. Elem. 42; Cihac II 269; Byhan 327 shi Tiktin din sl. poknati „a se rupe” cf. slov. pôkniti sb. rut. puknuti rus. puknutĭ; dar legatura pare intimplatoare); pocneala s. f. (plesnire trosnet); pocnet s. n. (explozie detonare; trosnire); pocnit s. n. (trosnet piriit); pocnitoare s. f. (shfichi; petarda); pocanitoare s. f. (un fel de morishca); pocanea s. f. (titirez hadarau la moara); pocnitura s. f. (lovitura).

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

poc1 pócuri s.n. (reg.) boala a cailor manifestata prin umflaturi la picioare.

poc2 pócuri s.n. (reg.) nuia.

poc3 pócuri s.n. (reg.) favorit (pe obraz).

poc pocuri (poac) s.n. (reg.) Pachet colet; pacla. Din germ. Pack „pachet” it. pacco „pachet” magh. pakk (MDA).

Intrare: poc
interjectzie (I10)
Surse flexiune: DOR
  • poc
  • silabatzie: pau-k info
substantiv feminin (F4)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pauca
  • pauca
plural
  • pauce
  • paucele
genitiv-dativ singular
  • pauce
  • paucei
plural
  • pauce
  • paucelor
vocativ singular
plural
poac
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
poca
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

pocinterjectzie

  • 1. Cuvant care reda un sunet (infundat) produs de lovirea cu (sau de) un obiect tare de o izbitura de descarcarea unei arme de ceva care plesneshte sau crapa de bataile (repetate) in usha etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: boc pac
    • format_quote Ajung in padure opresc carul; poc! poc! trosc! se aude in toate partzile shi cind cel dintii copac a cazut la pamint... sarunca asuprai shil urca in car. SEVASTOS N. 82. DLRLC
    • format_quote Sloboade pushca shi face poc! RETEGANUL P. III 14. DLRLC
    • format_quote Nici una nici doua poc cu maiul in capul tilharului. SHEZ. III 23. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.