7 definitzii pentru pistol-mitraliera

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

PISTÓL1 pistoale s. n. 1. Arma de foc de dimensiuni mici manuita cu o singura mana; revolver. ◊ Pistolmitraliera = arma automata ushoara mai scurta decat pushcamitraliera cu bataie mai mica shi mai ushor de manuit; automat. Pistol de semnalizare sau pistolracheta (sau de racheta) = pistol cu ajutorul caruia se trag rachetele de semnalizare. Pistolportbandula = pistol cu tzeava lunga care arunca o bandula purtatoare a unei parame pentru salvarea naufragiatzilor sau o parama de remorca. Pistol de dopuri = jucarie in forma de pistol (1) care incarcata cu dopuri speciale de pluta (cu praf de pushca) produce o pocnitura puternica. Pistol de soc = jucarie rudimentara formata dintro tzeava de soc in care un piston prin comprimarea aerului impinge un dop (de pluta de caltzi etc.) producand o pocnitura; p. rest. betzishorul care impinge dopul. ◊ Expr. Gol (k un) pistol sau imbracat pistol = gol de tot in pielea goala; p. ext. sarac. Sarac (sau golan) pistol = foarte sarac. ♦ P. ext. Focurile gloantzele trase cu pistolul (1). 2. (Sport) denumirea unei probe de tir care se executa cu pistolul (1) prin trageri automate asupra unor tzinte mishcatoare sau prin trageri cu foc asupra unei tzinte fixe. 3. P. anal. (Tehn.) Aparat portativ cu forma apropiata de aceea a unui pistol (1) care serveshte pentru diferite operatzii tehnologice. ◊ Pistol de metalizare (sau de metalizat) = aparat portativ pentru acoperirea suprafetzei unui obiect prin improshcare cu metal topit. Pistol de vopsit (sau de zugravit) = aparat pulverizator pentru vopsirea (sau zugravirea) prin stropire a suprafetzelor. Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudura = aparat de sudura. Din ngr. pistóli germ. Pistol.

PISTÓL2 pistoale s. n. 1. Arma de foc individuala de dimensiuni mici minuita cu o singura mina. revolver. Necunoscutul sa scufundat in umbra numai cind vecinii au sarit tragind focuri de pistoale. SADOVEANU O. VI 385. Din cind in cind cite un pocnet de pistol deshtepta toata valea satului. BUJOR S. 99. Beau voinicii shi se duc Din pistoale troscanind. JARNÍKBIRSEANU288. Cum e turcul shi pistolul se spune despre doua persoane apropiate care se potrivesc una cu alta (mai ales in rau). ♦ Expr. (Rar) Gol (k un) pistol sau imbracat pistol = gol de tot fara nimic pe el. Baiatul ramase adumbrit intrun cringuletz verde caci era gol pistol. ISPIRESCU L. 289. Imi ramasese punga plina de intunerec shi lazile pline de vint casa. imbracata pushca shi eu imbracat pistol. GORJAN H. II 5. ◊ (Ieshit din uz) Pistol mitraliera = arma automata ushoara de lungime mai mica decit a pushtiimitraliera cu bataie mai mica shi mai ushor de minuit. Statea afara sub ploaie cu un pistolmitraliera... atirnat de git. DUMITRIU N. 186. Pistol de semnalizare sau pistolracheta = pistol pentru lansarea rachetelor de semnalizare luminoasa. 2. (In expr.) Pistol de metalizare = aparat pentru improshcarea cu metal topit shi pulverizat a pieselor care trebuie metalizate la suprafatza. Pistol de vopsit (sau pneumatic) = aparat pentru improshcarea unei vopsele cu ajutorul aerului comprimat pe suprafatza care trebuie vopsita. Vopsitorii shpritzuiesc autobusele cu un pistol pneumatic.Pistol de nituit = aparat folosit la nituire. Pistol de sudura = aparat de sudura.

PISTÓL1 ~oále n. 1) Arma de foc mica din care se impushca la distantze mici cu o singura mana. ◊ ~ mitraliera arma de foc automata cu tzeava scurta care bate la distantze mici. ~ racheta (sau de semnalizare) pistol care lanseaza rachete de semnalizare. Gol (k un) ~ a) dezbracat complet; in pielea goala; b) foarte sarac. 2) tehn. Aparat de forma unei astfel de arme folosit pentru efectuarea diferitelor operatzii tehnologice (vopsire nituire sudare etc.). /<ngr. pistóli germ. Pistol

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!pistolmitraliera (desp. mitralie) s. n. pl. pistoalemitraliera

pistólmitraliéra s. n. (sil. tralie)

!pistólmitraliéra (mitralie) s. n. pl. pistoálemitraliére

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

PISTOL s. 1. revolver. 2. pistolmitraliera = automat.

Intrare: pistol-mitraliera
pistol-mitraliera substantiv neutru
  • silabatzie: -mi-tra-li-e-ra info
substantiv neutru compus
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pistol-mitraliera
  • pistolul-mitraliera
plural
  • pistoale-mitraliere
  • pistoalele-mitraliere
genitiv-dativ singular
  • pistol-mitraliera
  • pistolului-mitraliera
plural
  • pistoale-mitraliere
  • pistoalelor-mitraliere
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

pistol-mitraliera, pistoale-mitralieresubstantiv neutru

  • 1. Arma automata ushoara mai scurta decat pushcamitraliera cu bataie mai mica shi mai ushor de manuit. DEX '09
    sinonime: automat

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.