13 definitzii pentru omor
din care- explicative (7)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- specializate (1)
- enciclopedice (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
OMÓR omoruri s. n. Faptul de a omori; luarea vietzii cuiva; crima omucidere asasinat. ♦ (Jur.) Infractziune care consta in uciderea unei persoane. ♦ Macel. Din omori (derivat regresiv).
OMÓR omoruri s. n. Faptul de a omori; luarea vietzii cuiva; crima omucidere asasinat. ♦ (Jur.) Infractziune care consta in uciderea unei persoane. ♦ Macel. Din omori (derivat regresiv).
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de oprocopiuc
- actziuni
omor sn [At: VARLAAM C. 380 / V: (ivr) um~ / Pl: ~uri shi (ivr) ~oare / E: pvb omori] 1 Asasinat. 2 Ucidere in masa Si: macel. 3 (Rar) Moarte. 4 (Inv) Epidemie. 5 (Inv) Mortalitate.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
OMÓR omoruri s. n. Faptul de a omori; luarea vietzii cuiva (in mod criminal); asasinat omucidere crima. Se ridica shi le spuse in citeva cuvinte k acela care lipsea plecase in noaptea omorului. DUMITRIU N. 246. Iar tu de omor Sa nu le spui lor. ALECSANDRI P. P. 2. ♦ Ucidere in masa macel. Sa incetezi cu omorul sa nu mai vad capete taiete. NEGRUZZI S. I 147. Navaleshte din nou asupra turcilor facindule mare omor. BALCESCU O. I 199. Astfel e atunci omorul cit ostashul inceteaza Obosit shi riga singur cu putzini scapa fugind. ALEXANDRESCU M. 22.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
OMÓR ~uri n. 1) v. A OMORI. 2) jur. Infractziune constand in lipsirea de viatza a unei persoane; ucidere. /v. a omori
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
omor n. moarte violenta.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
1) omór n. pl. urĭ (d. omor 2). Vechĭ (shi umor). Moarte: mare omor de cĭuma. Azĭ. Ucidere: ucigash pedepsit pentru omor. V. asasinat.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
1) umór V. omor 1 shi 2.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
omór s. m. pl. omóruri
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
omór s. n. pl. omóruri
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
OMÓR s. v. crima.
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
OMOR s. asasinat crima moarte omorire omucidere ucidere (livr.) homicid (inv.) deshugubina omucid singi ucigatura.
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
OMOR. Subst. Omor omorire omucidere homicid ucidere ucis (rar) asasinare asasinat crima; suprimare lichidare (arg.) rapunere (pop.); macel macelarire hecatomba (fig.) masacrare masacru casapire carnaj (frantzuzism) ciopirtzeala (fig.) ciopirtzire (fig.) decimare decimatzie exterminare exterminatziune (rar); pogrom genocid. Executzie. Impushcare; spinzurare spinzurat spinzuratoare; strangulare strangulatzie sugrumare jugulare (rar) gituire; decapitare decapitatzie; ghilotinare; injunghiere imolatzie (rar); spintecare; otravire otravit (rar); crucificare rastignire; ardere pe rug; tragere pe roata; lapidare (livr.) lapidatzie (livr.). Deicid (rar livr.); feticid; fratricid; infanticid pruncucidere; matricid; paricid patricid (rar); regicid; uxoricid. Sinucidere suicid (livr.); harachiri. Omorit. Spinzurat. Otravit. Omoritor omucigash (rar) homicid ucigash asasin criminal macelar (fig.); progromist. Calau casap (reg.) gealat (inv.) gide (pop.) hoher (reg.). Sinucigash. Adj. Omorit rapus (pop.); macelarit casapit masacrat exterminat suprimat. Spinzurat; sugrumat; decapitat; otravit; rastignit; ars pe rug; tras pe roata. Ucigash criminal homicid; omoritor ucigator spintecator. Deicid (rar livr.) fratricid; pruncucigash; matricid; regicid. Vb. A omori a ucide a asasina a face (a comite) o crima; a suprima a lichida (arg.) a achita (arg.) a rapune (pop.) a trimite pe lumea cealalta a face moarte de om a face cuiva de petrecanie (fam.) a trece pe cineva prin ascutzishul fierului (sabiei) a da cuiva la cap a face cuiva de cap ai pune cuiva capul sub picior a face (pe cineva) taritze a varsa singe ai zbura cuiva capul (creierii) a lua (ai ridica ai rapune) (cuiva) zilele a taia zilele (cuiva) a trece prin foc shi sabie a se scalda in singe a se adapa cu singe ai scurta (ai taia ai inchide) (cuiva) cararea (cararile) a face capatul cuiva al face (pe cineva) in doua (in patru) ai face (cuiva) felul ai lua (cuiva) mirul a pune (pe cineva) pe copca a prapadi (pe cineva) ai da (cuiva) otpustul a lua duhul (cuiva) ai minca cuiva paosul a pune la pastrama ai lua (a taia a curma) (cuiva) piuitul (rar) a scoate (pe cineva) din viatza (dintre cei vii) a baga (pe cineva) in mormint a scurta (pe cineva) cu o palma (de un cap) ai face (cuiva) seama; a macelari a imola (rar) a masacra a casapi a ciopirtzi (fig.) a secera (fig.) a decima. A executa; a impushca; a spinzura; a strangula a sugruma a jugula (rar) a gitui a sugusha (inv.); a decapita; a ghilotina; a injunghia a spinteca a pumnala (rar); a otravi; a crucifica a rastigni; a arde pe rug; a trage pe roata; a lapida (livr.). A fi asasin a avea (a fi) cu miinile patate de singe ashi baga miinile in singe a fi omul singelui a fi iubitor (dornic setos) de singe. A se sinucide a se ucide (rar) ashi pune capat zilelor ashi lua viatza ashi face seama; a se impushca; a se spinzura; a se strangula a se sugruma a se gitui a se otravi. V. inexistentza moarte neindurare neomenie pedeapsa rautate.
- sursa: DAS (1978)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
OMÓR (< omori) s. n. Faptul de a omori. ♦ (Dr.) Infractziune contra vietzii savarshita in urmatoarele imprejurari: cu premeditare; din interes material; asupra sotzului sau a unei rude apropiate; profitand de starea de neputintza a victimei; prin mijloace ce pun in pericol viatza mai multor persoane; pentru a se sustrage de la o urmarire; pentru a ascunde sau a inlesni alta infractziune. ◊ O. deosebit de grav = infractziune contra vietzii savarshita in urmatoarele imprejurari: prin cruzime; asupra mai multor persoane; de cineva care a mai savarshit un o.; pentru a ascunde savarshirea unei talharii; asupra unei femei gravide; asupra unui politzist jandarm militar sau magistrat. ♦ Ucidere in masa; macel.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
omor, omorurisubstantiv neutru
- 1. Faptul de a omori; luarea vietzii cuiva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Se ridica shi le spuse in citeva cuvinte k acela care lipsea plecase in noaptea omorului. DUMITRIU N. 246. DLRLC
- Iar tu de omor Sa nu le spui lor. ALECSANDRI P. P. 2. DLRLC
- 1.1. Infractziune care consta in uciderea unei persoane. DEX '09 DEX '98
- 1.2. Ucidere in masa. DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: macel
- Sa incetezi cu omorul sa nu mai vad capete taiete. NEGRUZZI S. I 147. DLRLC
- Navaleshte din nou asupra turcilor facindule mare omor. BALCESCU O. I 199. DLRLC
- Astfel e atunci omorul cit ostashul inceteaza Obosit shi riga singur cu putzini scapa fugind. ALEXANDRESCU M. 22. DLRLC
-
-
etimologie:
- omori DEX '09 DEX '98