15 definitzii pentru novice (s.m.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

NOVÍCE novici ce s. m. shi f. adj. 1. S. m. shi f. Persoana care abia a inceput sa invetze ceva sau care a inceput de curand sa activeze intrun domeniu; incepator. 2. Adj. Care nu are experientza vietzii. 3. S. m. shi f. Persoana care a intrat de curand intro manastire shi are de facut un stagiu pana la calugarie. 4. S. m. shi f. Spec. Marinar care face ucenicie. Din fr. novice.

novice [At: CODRUDRAGUSHANU C. 98 / V: (inv) ~iciu ~itz sm / Pl: ~ici ~ice / E: lat novicius fr novice it novizio] 1 smf Persoana care a inceput de curand sa activeze intrun anumit domeniu Si: incepator. 2 smf Persoana care nu are inca experientza pricepere Si: incepator. 3 smf Persoana care a inceput de curand sa invetze ceva. 4 a Care nu are experientza vietzii Si: candid inocent nevinovat. 5 smf (Spc) Persoana care a intrat de curand intro manastire shi trebuie sa faca un anumit stagiu pentru a se calugari. 6 sm (Spc) Marinar care face ucenicie.

NOVÍCE novici ce s. m. shi f. 1. Persoana care abia a inceput sa invetze ceva sau care a inceput de curand sa activeze intrun domeniu; incepator. ♦ (Adjectival) Care nu are experientza vietzii. 2. Persoana care a intrat de curand intro manastire shi are de facut un stagiu pana la calugarie. 3. Spec. Marinar care face ucenicie. Din fr. novice.

NOVÍCE novici e s. m. shi f. 1. Persoana care abia a inceput sa invetze ceva; incepator. V. ucenic neofit. K totzi novicii la comanda capitanul da ordine complete. CAMIL PETRESCU U. N. 317. Cirmaciul ofteaza Matrozii melancolic cinta... Novicii in port se coboara Spre ris shi petrecere zboara. MACEDONSKI O. I 153. ♦ (Adjectival) Cu suflet curat nevinovat candid inocent. Dupa aceasta veni una inca copila inca novice: timida shi sperioasa. BOLINTINEANU O. 391. 2. Persoana care a intrat intro manastire shi are de facut un stagiu pina la calugarire.

NOVÍCE s.m. shi f. 1. Persoana intrata de curand intro manastire spre a se calugari. 2. Incepator neexperimentat (intro profesiune intrun meshteshug etc.). [Cf. fr. novice it. novizio lat. novicius].

NOVÍCE s. m. f. 1. cel intrat de curand intro manastire spre a se calugari. 2. incepator intrun domeniu oarecare. (< fr. novice lat. novicius)

novice m. 1. cel ce a intrat de curand intr’o manastire; 2. ucenic de matelot. ║ a. care e putzin exersat: orator novice.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!novíce adj. m. s. m. pl. novíci; adj. f. s. f. sg. shi pl. novíce

novice adj. m. shi f. novici m. pl. novice f. pl.

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

NOVÍCE s. v. debutant incepator.

Intrare: novice (s.m.)
substantiv masculin (M51)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • novice
  • novicele
plural
  • novici
  • novicii
genitiv-dativ singular
  • novice
  • novicelui
plural
  • novici
  • novicilor
vocativ singular
  • novice
plural
  • novicilor
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

novice, novicisubstantiv masculin
novice, novicesubstantiv feminin

  • 1. Persoana care abia a inceput sa invetze ceva sau care a inceput de curand sa activeze intrun domeniu. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote K totzi novicii la comanda capitanul da ordine complete. CAMIL PETRESCU U. N. 317. DLRLC
    • format_quote Cirmaciul ofteaza Matrozii melancolic cinta... Novicii in port se coboara Spre ris shi petrecere zboara. MACEDONSKI O. I 153. DLRLC
  • 2. Persoana care a intrat de curand intro manastire shi are de facut un stagiu pana la calugarie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. prin specializare Marinar care face ucenicie. DEX '98 DEX '09
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.