30 de definitzii pentru mondial

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MONDIÁL A mondiali e adj. Care apartzine lumii intregi privitor la lumea intreaga; raspandit cunoscut in toata lumea; care antreneaza shi intereseaza lumea intreaga. ♦ La care participa intreaga lume (sau majoritatea tzarilor). [Pr.: dial] Din fr. mondial.

mondial ~a a [At: ALEXI W. / P: ~dial / Pl: ~i ~e / E: fr mondial] 1 Care se refera la intreaga lume. 23 Care (intereseaza sau) antreneaza intreaga lume. 4 Care apartzine intregii lumi. 56 Care are caracter (internatzional sau) universal.

MONDIÁL A mondiali e adj. Care apartzine lumii intregi privitor la lumea intreaga; raspandit cunoscut in toata lumea; care antreneaza shi intereseaza lumea intreaga. ♦ La care participa intreaga lume (sau majoritatea tzarilor). [Pr.: dial] Din fr. mondial.[1]

  1. K s. f. mondiala = Competitzie la care participa (aproape) toate tzarile — LauraGellner

MONDIÁL A mondiali e adj. Care e raspindit cunoscut in toata lumea; care apartzine lumii intregi; care angajeaza toata lumea. V. universal. Firme mari cu renume mondial. SAHIA N. 100. ◊ Piatza mondiala v. piatza. Razboi mondial v. razboi. Pronuntzat: dial.

MONDIÁL A adj. Care intereseaza care priveshte intreaga lume; raspandit cunoscut in toata lumea. ♦ (shi s.f.) (Competitzie) la care participa (aproape) toate tzarile. [Pron. dial. / < fr. mondial].

MONDIÁL A adj. care se refera la intreaga lume; raspandit cunoscut in toata lumea. ◊ (shi s. n.) cu caracter internatzional. (< fr. mondial)

MONDIÁL ~a (~i ~e) Care tzine de lumea intreaga; propriu lumii intregi. [Sil. dial] /<fr. mondial[1]

  1. K s.f. mondiala = Competitzie la care participa (aproape) toate tzarile — LauraGellner

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

mondiál (dial) adj. m. pl. mondiáli; f. mondiála pl. mondiále

mondiál adj. m. (sil. dial) pl. mondiáli; f. sg. mondiála pl. mondiále

Consiliul Mondial al Partizanilor Pacii

Federatzia Mondiala a Tineretului Democrat (F.M.T.D.)

Federatzia Sindicala Mondiala (F.S.M.)

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MONDIÁL adj. universal. (Dorim o pace ~.)[1]

  1. K s.f. mondiala = Competitzie la care participa (aproape) toate tzarile — LauraGellner

MONDIAL adj. universal. (Dorim o pace ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

RECORD MONDIAL ABSOLUT SHI DEFINITIV performantza sportiva care nu mai poate fi depashita o data atinsa ci doar egalata. In parashutism proba de precizia aterizarii valoarea sa este de 000 m.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

MONDIAL grup romanesc poprock. Constituit in 1966 (Gabriel Dragan Radu Stoica Filip Merca Gabriel Litvin Romeo Vanica Dragosh Vasiliu Florin Dumitru) se dizolva in 1979. Piese celebre pe texte clasice: „Romantza fara ecou” „Primavara” „Atat de frageda” etc. In 1997 ia nashtere fundatzia „Mondial” care organizeaza festivalul „Iubire bibelou de portzelan”.

Federatzia mondiala a budishtilor (World Fellowship of Buddhists) organizatzie budista cu sediul la Colombo capitala republicii Sri Lanka avand drept scop reunirea sufleteasca a tuturor tzarilor budiste.

World Fellowship of Buddhists v. Federatzia mondiala a budishtilor.

BANCA INTERNATZIONALA PENTRU RECONSTRUCTZIE SHI DEZVOLTARE / BANCA MONDIALA (B.I.R.D. / B.M.; in engl.: Internatzional Bank for Reconstruction and Development / World Bank I.B.R.D. / W.B.) agentzie specializata guvernamentala (din 1947) in cadrul sistemului O.N.U. cu sediul la Washington (S.U.A.) creata la 27 dec. 1945 in urma Conferintzei de la Bretton Woods din 22 iul. 1944 (ishi incepe activitatea la 25 iun. 1946) in scopul acordarii de imprumuturi din fonduri proprii sau recuperate de pe piatza de capital tzarilor in curs de dezvoltare pentru finantzarea unor proiect economice precum shi al asistentzei tehnice necesare. Sprijina nevoile de dezvoltare umana shi sociala pe termen lung asigura imprumuturi financiare directe furnizand suport in perioadele de criza in general populatziei din zonele subdezvoltate foloseshte parghii financiare pentru a promova politicicheie shi reforme institutzionale sprijina capitalul privat creand un climat favorabil investitziilor asigura suport financiar pentru bunurile de larg consum indispensabile supravietzuirii populatziei in tzarile sarace. Cuprinde un ansamblu de trei institutzii bancare asociate: Corporatzia Financiara Internatzionala (C.F.I.; in engl.: Internatzional Finance Corporation I.F.C.) fondata in 1956 175 membri Asociatzia Internatzionala pentru Dezvoltare (A.I.D.; in engl.: International Development Association I.D.A.) fondata in 1960 162 membri Agentzia pentru Garantarea Investitziilor Multilaterale (A.G.I.M.; in engl.: Multilateral Investment Guarantee Agency M.I.G.A.) fondata in 1988 154 de membri toate trei cu sediul la Washington. Romania este membru B.I.R.D. / B.M. din 9 dec. 1972.

BANCA MONDIALA (Banque Mondiale / World Bank) ansamblu de trei institutzii bancare specializate ale O.N.U. care acorda asistentza tehnica shi financiara tzarilor in curs de dezvoltare: Banca Internatzionala pentru Reconstructzie shi Dezvoltare Asociatzia Internatzionala pentru Dezvoltare Societatea Financiara Internatzionala.

CONSILIUL MONDIAL AL PACII organizatzie internatzionala neguvernamentala cu sediul la Viena creata in 1949 la Congresul Mondial al Partizanilor Pacii (ishi incepe activitatea in 1950) in scopul unitatzii de actziune a tuturor fortzelor care lupta pentru pace.

FEDERATZIA MONDIALA A ASOCIATZIILOR PENTRU NATZIUNILE UNITE organizatzie internatzionala neguvernamentala. Infiintzata in 1946 cu sediul la Geneva.

FEDERATZIA MONDIALA A ORASHELOR INFRATZITE (F.M.O.I.) organizatzie internatzionala neguvernamentala cu sediul la Paris creata in 1957 in scopul stabilirii relatziilor de colaborare shi prietenie intre locuitorii unor orashe din tzari diferite.

FEDERATZIA SINDICALA MONDIALA (F. S. m.) organizatzie internatzionala neguvernamentala cu sediul la Praga creata in 1945 in vederea imbunatatzirii conditziilor de viatza shi de lucru ale muncitorilor de pretutindeni.

ORGANIZATZIA METEOROLOGICA MONDIALA (O.M.M.; in engl.: World Meteorological Organization W.M.O.). Creata in 1873 k organizatzie neguvernamentala; agentzie specializata guvernamentala (din 1951) in cadrul sistemului O.N.U. cu sediul la Geneva (Elvetzia) creata in 1947 (ishi incepe activitatea in 1951) in scopul stabilirii unei colaborari pe baze mondiale in domeniul operatziilor shi serviciilor meteorologice difuzarii de informatzii meteorologice incurajarii cercetarilor shtiintzifice shi aplicarii meteorologiei in diverse domenii. O.M.M. are 185 membri (2002) printre care shi Romania (din 1947).

ORGANIZATZIA MONDIALA A COMERTZULUI (O.M.C. in engl.: World Trade Organisation W.T.O.) organizatzie interguvernamentala cu sediul la Geneva (Elvetzia) creata la 1 ian. 1995 k succesoare a G.A.T.T. (Acordul General pentru Tarife shi Comertz) in scopul constituirii unui forum pentru negocieri comerciale multilaterale revizuirii politicilor comerciale natzionale extinderii colaborarii cu alte institutzii internatzionale (in special cu F.M.I. shi Banca Mondiala) pentru a realiza o mai mare coerentza in politica economica globala promovarii liberalizarii schimburilor comerciale. Deshi nu este o organizatzie specializata a O.N.U. are de fapt stranse raporturi cu aceasta.

ORGANIZATZIA MONDIALA A SANATATZII (O.M.S.; in engl.: World Health Organization W.H.O.) agentzie specializata guvernamentala (din 15 nov. 1947) in cadrul sistemului O.N.U. cu sediul la Geneva (Elvetzia) creata la 22 iul. 1946 (ishi incepe activitatea la 21 iul. 1948) in scopul coordonarii activitatzilor internatzionale cu caracter sanitar al cercetarilor farmaceutice organizarii schimbului de informatzii in domeniul sanatatzii asigurarii asistentzei tehnice pentru tzarile in curs de dezvoltare shi eradicarea bolilor epidemice shi endemice. O.M.S. are 191 membri (2002) printre care shi Romania (din 8 iun. 1948).

ORGANIZATZIA MONDIALA DE TURISM (O.M.T.; in engl.: World Tourism Organisation W.T.O.) organizatzie internatzionala interguvernamentala creata in 1974 cu sediul la Madrid (Spania) in scopul coordonarii activitatzii organizatziilor natzionale de turism imbunatatzirii calatoriilor turistice in shi intre statele membre. Are 139 de state shi teritorii autonome (2001) shi peste 350 membri afiliatzi ce reprezinta guverne locale asociatzii shi companii private din turism inclusiv aeriene grupuri hoteliere shi turoperatori.

ORGANIZATZIA MONDIALA PENTRU PROTECTZIA PROPRIETATZII INTELECTUALE (O.M.P.I.; in engl.: World Intellectual Property Organization W.I.P.O.) agentzie specializata guvernamentala in cadrul sistemului O.N.U. cu sediul la Geneva (Elvetzia) creata in 1967 (ishi incepe activitatea in 1970) in scopul facilitarii cooperarii statelor pentru punerea in aplicare a acordurilor internatzionale in vigoare privind proprietatea intelectuala. Practic reuneshte Uniunea internatzionala pentru Protectzia Proprietatzii Industriale (creata in 1883 prin Conventzia de la Paris) shi Uniunea Internatzionala pentru Protectzia Operelor Literare shi Artistice (creata in 1886 prin Conventzia de la Berna). O.M.P.I. are 177 tzari membre (2002) printre care shi Romania (din 1968).

PROGRAMUL ALIMENTAR MONDIAL (P.A.M.; in engl.: World Food Programme W.F.P.) organ subsidiar al Adunarii Generale a O.N.U. shi al F.A.O. de asistentza multilaterala cu sediul la Roma creat in 1961 (ishi incepe activitatea in 1963) in scopul de a ajuta cu alimente tzarile in curs de dezvoltare statele victime ale unor catastrofe naturale sau dupa conflicte civile shi militare. Resursele P.A.M. provin din contributzii voluntare ale statelor membre ale O.N.U. SHI F.A.O.

Intrare: mondial
mondial adjectiv
  • silabatzie: mon-dial info
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mondial
  • mondialul
  • mondialu‑
  • mondiala
  • mondiala
plural
  • mondiali
  • mondialii
  • mondiale
  • mondialele
genitiv-dativ singular
  • mondial
  • mondialului
  • mondiale
  • mondialei
plural
  • mondiali
  • mondialilor
  • mondiale
  • mondialelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

mondial, mondialaadjectiv

  • 1. Care apartzine lumii intregi privitor la lumea intreaga; raspandit cunoscut in toata lumea; care antreneaza shi intereseaza lumea intreaga. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: universal
    • format_quote Firme mari cu renume mondial. SAHIA N. 100. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.