16 definitzii pentru mina (subteran, parte a creionului)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MÍNA1 mine s. f. 1. Loc subteran cu zacaminte de substantze minerale utile; complex de lucrari de instalatzii in subteran shi la suprafatza destinate exploatarii cu ajutorul putzurilor shi galeriilor a unui zacamant de substantze minerale utile; subteran baie2. ♦ Fig. Rezervor nesecat (de bogatzie). 2. Arma exploziva folosita la distrugerea unor obiective terestre sau acvatice. 3. Bucata subtzire cilindrica sau prismatica din grafit sau din alt material folosita la confectzionarea creioanelor. Din fr. mine germ. Mine.

mina1 sf [At: VIRNAV L. 13877 / Pl: ~ne shi (ivr) ~nuri / E: fr mine ger Mine] 1 (Urmat de determinari aratand felul natura) Loc subteran cu zacaminte de substantze minerale utile Si: (irg) baie ocna (inv) madem (4) miniera (1). 2 Ansamblu de galerii shi constructzii de suprafatza amenajate cu lucrari shi instalatzii pentru extragerea unor substantze minerale utile. Si: (Irg) ocna baie (inv) madem (5) miniera (2). 3 (Rar) Galerie sapata pentru aruncarea in aer a unei intarituri a dushmanului. 4 Dispozitiv astfel construit inca sa explodeze la atingere sau la comanda pentru a distruge un obstacol un obiectiv inamic. 5 Vergea de grafit utilizata la confectzionarea creioanelor.

MÍNA1 mine s. f. 1. Loc subteran cu zacaminte de substantze minerale utile; complex de lucrari de instalatzii in subteran shi la suprafatza destinate exploatarii cu ajutorul putzurilor shi galeriilor a unui zacamant de substantze minerale utile; subteran baie2. ♦ Fig. Izvor nesecat (de bogatzie). 2. Arma exploziva care se ashaza pe pamant sau in pamant in apa etc. shi care explodeaza la atingere sau la comanda. 3. Bucata subtzire cilindrica sau prismatica de grafit sau din alt material folosita la confectzionarea creioanelor. Din fr. mine germ. Mine.

MÍNA1 mine s. f. 1. Loc subteran amenajat cu diferite lucrari shi instalatzii care permit accesul la zacamintele de minerale utile shi fac posibila exploatarea acestora. Noi bine shtim k azi din mina Cei ce primesc caldura shi lumina Ai noshtri sint shi tot ce noi vom face E pentruo viatza noua pentru pace. BENIUC S. 7. In minele adinci ale Muntzilor Apuseni se vede perfect tot ce sa petrecut atunci. Aurul lichid shi fierbinte sa strecurat printre stinci. BOGZA A. I. 121. Mai inainte aceste mine de sare prezentau un aspect inspaimintator. BOLINTINEANU O. 432. ♦ Ansamblul lucrarilor constructziilor shi instalatziilor de la suprafatza shi din subteran ale unei exploatari miniere. ♦ Bogatzie mare izvor nesecat. SHtiintza lui France este o mina de consideratzii de apropieri de comparatzii care dau o mai mare fortza creatziei sale. IBRAILEANU S. 280. 2. Arma exploziva compusa dintro incarcatura de exploziv shi un dispozitiv de aprindere care se ashaza pe pamint in pamint sau sub apa shi explodeaza la atingere sau la comanda (prin actziunea unui dispozitiv special). Tirnacopul pila mina mushca stinca cundirjire. MACEDONSKI O. I 231. Gestul acesta fu k izbucnirea unei mine. NEGRUZZI S. I 6. 3. (Adesea determinat prin «de creion») Vergea cilindrica sau prismatica subtzire facuta din grafit plombagina sau dintro alta substantza care poate lasa o urma pe hirtie sau pe alte materiale. Mina de grafit. Mina colorata.

MÍNA1 s.f. 1. Loc subteran special amenajat de unde se extrag minerale. ♦ Ansamblul lucrarilor subterane care permite exploatarea unor zacaminte. ♦ (Fig.) Mare bogatzie (ascunsa). 2. Cilindru subtzire de grafit etc. din interiorul creioanelor. 3. Arma alcatuita dintro incarcatura de exploziv shi un dispozitiv de aprindere care explodeaza prin lovire sau la comanda. [< fr. mine it. mina germ. Mine].

MÍNA1 s. f. 1. loc subteran special amenajat de unde se extrag minerale. 2. galerie sapata in frunzele sau in scoartza unei plante de catre insecte. 3. (fig.) mare bogatzie (ascunsa). 4. cilindru subtzire de grafit etc. din interiorul creioanelor sau pixurilor. 5. mijloc de lupta alcatuit dintro incarcatura de exploziv shi un dispozitiv de aprindere care explodeaza prin lovire sau la comanda. (< fr. mine germ. Mine)

MÍNA1 ~e f. 1) Subteran de unde se exploateaza zacaminte minerale. 2) Ansamblu de lucrari shi de instalatzii ce tzin de extragerea zacamintelor minerale. 3) Parte centrala de grafit sau de alt material a unui creion. 4) fig. Sursa inepuizabila (de bogatzie). 5) Arma exploziva al carei dispozitiv poate exploda in pamant sau in apa. Camp de ~e. [G.D. minei] /<fr. mine germ. Mine

mina f. 1. loc sub pamant de unde se extrag minerale combustibile: o mina de aur de carbuni; 2. fig. izvor abundant: o mina de observatziuni; 3. cavitate subterana ce se umple cu o substantza explozibila.

1) *mína f. pl. e (fr. mine subst. verbal d. miner a mina a submina). Teren in fundu pamintuluĭ de unde se scot metale carbunĭ petre sh. a.: mina de aur de fer de carbunĭ de pamint de diamant. Sapatura (shantz galerie putz) p. a scoate metale saŭ minerale. Sapatura facuta supt pamint p. a pune materiĭ explozive care sa arunce in aer ceĭa ce e deasupra. Fig. Loc de unde potzĭ lua tot cetzĭ trebuĭe: aceasta moshie e o mina de aur aceasta carte e o adevarata mina de informatziunĭ. Mina plutitoare mashina plutitoare facuta sa explodeze cind va fi cĭocnita de un vas.

mínapilót s. f. (tehn.) Mina care serveshte k baza de experimentare ◊ „Au fost atacate shi lucrari de baza la o minapilot. Aici se va experimenta shi stabili tehnologia unui nou procedeu de extractzie a sarii.” R.l. 13 X 66 p. 1. ◊ „Sa intocmit shi este in curs de aplicare un program de cercetari miniere constand din deschiderea unei minepilot unde se vor experimenta tehnologiile de extractzie adecvate pentru exploatarea straturilor groase.” Sc. 23 II 74 p. 1 //din mina + pilot//

mínashcoála s. f. (tehn.) Mina in care lucreaza elevi sau studentzi mineri ◊ „Pe langa Grupul shcolar minier de la Motru jud. Gorj a fost construita o minashcoala care a fost dotata shi amenajata dupa cele mai noi tehnologii ale acestui bazin minier cu mecanisme in functziune inclusiv un complex mecanizat de avansare taiere shi sustzinere.” R.l. 13 VI 73 p. 2. ◊ „Mina Herja draga noastra minashcoala lucreaza din plin.” V. stud. 26 XII 73 p. 12; v. shi R.l. 9 IV 80 p. 2 (din mina + shcoala)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

mína2 (subteran parte a creionului moneda) s. f. g.d. art. mínei; pl. míne

mína (loc subteran fizionomie moneda greceasca) s. f. g.d. art. mínei; pl. míne

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MÍNA s. 1. ocna subteran (inv. shi reg.) baie (inv.) madem miniera. (Au intrat in ~.) 2. (inv. shi reg.) rudarie (prin Ban.) cauna. (~ de aur.)

MINA s. 1. ocna subteran (inv. shi reg.) baie (inv.) madem miniera. (Au intrat in ~.) 2. (inv. shi reg.) rudarie (prin Ban.) cauna. (~ de aur.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

mína (míne) s. f. Sursa filon zacamint. Fr. mine. Este omonim cu mina s. f. (aparentza aspect prezentza fatza) din fr. mine. Der. miner s. m. din fr. mineur; mina vb. din fr. miner.

Intrare: mina (subteran, parte a creionului)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • mina
  • mina
plural
  • mine
  • minele
genitiv-dativ singular
  • mine
  • minei
plural
  • mine
  • minelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

mina, minesubstantiv feminin

  • 1. Loc subteran cu zacaminte de substantze minerale utile; complex de lucrari de instalatzii in subteran shi la suprafatza destinate exploatarii cu ajutorul putzurilor shi galeriilor a unui zacamant de substantze minerale utile; baie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Noi bine shtim k azi din mina Cei ce primesc caldura shi lumina Ai noshtri sint shi tot ce noi vom face E pentruo viatza noua pentru pace. BENIUC S. 7. DLRLC
    • format_quote In minele adinci ale Muntzilor Apuseni se vede perfect tot ce sa petrecut atunci. Aurul lichid shi fierbinte sa strecurat printre stinci. BOGZA A. I. 121. DLRLC
    • format_quote Mai inainte aceste mine de sare prezentau un aspect inspaimintator. BOLINTINEANU O. 432. DLRLC
    • 1.1. figurat Rezervor nesecat (de bogatzie). DEX '09 DLRLC DN
      sinonime: bogatzie
      • format_quote SHtiintza lui France este o mina de consideratzii de apropieri de comparatzii care dau o mai mare fortza creatziei sale. IBRAILEANU S. 280. DLRLC
  • 2. Galerie sapata in frunzele sau in scoartza unei plante de catre insecte. MDN '00
  • 3. Arma exploziva folosita la distrugerea unor obiective terestre sau acvatice. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Tirnacopul pila mina mushca stinca cundirjire. MACEDONSKI O. I 231. DLRLC
    • format_quote Gestul acesta fu k izbucnirea unei mine. NEGRUZZI S. I 6. DLRLC
  • 4. Bucata subtzire cilindrica sau prismatica din grafit sau din alt material folosita la confectzionarea creioanelor. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Mina de grafit. Mina colorata. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.