11 definitzii pentru militarie

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MILITARÍE s. f. Serviciu stagiu militar; viatza profesie de militar; disciplina militara; armata ostashie catanie. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la militarie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a incorpora (pe cineva). Ashi face militaria = a efectua stagiul militar. (Fam.) A face militarie cu cineva = a se purta cu cineva aspru a struni pe cineva. A se pune cu militaria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever a tzine din scurt. Militar + suf. ie.

militarie sf [At: MAIOR I. B. 114/3 / Pl: ~ii / E: militar + ie] 1 Stagiu militar Si: armata (pop) catanie (ivp) ostashie. 2 Profesiune de militar. 3 Viatza de militar. 4 (Pfm; ie) A se pune cu ~ia pe cineva A supune pe cineva unui regim sever. 5 (Pfm; ie) A face ~ cu cineva A se purta sever cu cineva Si: a struni. 6 (Pfm; ie) A da ~a jos din pod A deveni aspru.

MILITARÍE s. f. Serviciu stagiu militar; viatza profesiune de militar; armata ostashie catanie. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la militarie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a incorpora (pe cineva). Ashi face militaria = a efectua stagiul militar. (Fam.) A face militarie cu cineva = a se purta cu cineva aspru a struni pe cineva. A se pune cu militaria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever a tzine din scurt. Militar + suf. ie.

MILITARÍE s. f. Serviciul militar viatza de militar; armata catanie ostashie. Feciorul dascalului Andrei... face slujba militariei la Piatra. SADOVEANU B. 17. ◊ Expr. A lua (pe cineva) la militarie = a incadra pe cineva la recrutare in categoria celor aptzi pentru serviciul militar. Am recrutat anul trecut shi nu mau luat la militarie. STANCU D. 368. Ashi face militarie = ashi face stagiul militar. (Familiar) A face militarie (cu cineva) = a actziona in mod sever a se purta aspru cu cineva.

MILITARÍE f. Serviciu militar; ostashie; soldatzie. A face ~a. ◊ A lua la ~ a inrola in armata. /militar + suf. ~ie

militarie f. vieatza meseria de militar.

*militaríe f. (d. militar). Fam. Servicĭu militar shtiintza militara ostashie: doĭ anĭ de militarie in aceasta shcoala se invatza serios militaria. A face militarie 1. a servi k militar 2. a proceda k militar: k sa disciplineze shcoala directoru a trebuit sa faca adevarata militarie. V. soldatzíe.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

militaríe s. f. art. militaría g.d. militaríi art. militaríei

militaríe s. f. art. militaría g.d. militaríi art. militaríei

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MILITARÍE s. 1. v. armata. 2. armata stagiu serviciu militar (Transilv.) catanie (inv.) oshtenie soldatzie. (Ishi face ~ la artilerie.)

MILITARIE s. 1. armata (inv. shi pop.) ostashie (reg.) militzie (Transilv.) catanie (inv.) voinicie. (Merge la ~.) 2. armata stagiu serviciu militar (Transilv.) catanie (inv.) oshtenie soldatzie. (Ishi face ~ la artilerie.)

Intrare: militarie
substantiv feminin (F134)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • militarie
  • militaria
plural
genitiv-dativ singular
  • militarii
  • militariei
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

militariesubstantiv feminin

  • 1. Serviciu stagiu militar; viatza profesie de militar; disciplina militara. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Feciorul dascalului Andrei... face slujba militariei la Piatra. SADOVEANU B. 17. DLRLC
    • chat_bubble A lua (pe cineva) la militarie = a declara pe cineva la recrutare apt pentru serviciul militar; a incorpora (pe cineva). DEX '09 DEX '98 DLRLC
      sinonime: incorpora
      • format_quote Am recrutat anul trecut shi nu mau luat la militarie. STANCU D. 368. DLRLC
    • chat_bubble Ashi face militaria = a efectua stagiul militar. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble familiar A face militarie cu cineva = a se purta cu cineva aspru a struni pe cineva. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • chat_bubble familiar A se pune cu militaria pe cineva = a crea cuiva un regim (militar) sever a tzine din scurt. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • Militar + sufix ie. DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.