17 definitzii pentru medalion

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

MEDALIÓN medalioane s. n. 1. Bijuterie de forma rotunda sau ovala care incadreaza sau inchide intre doua capace o fotografie o pictura o shuvitza de par etc. shi care se poarta de obicei la gat. ♦ Rama ovala sau rotunda in care este fixata o fotografie sau un tablou; p. ext. fotografie sau tablou fixat intro astfel de rama. 2. Element decorativ de forma circulara sau ovala folosit in arhitectura mobilier etc. shi cuprinzand un basorelief o inscriptzie un portret etc. 3. Scriere literara in proza de mici dimensiuni pe o anumita tema in care sunt schitzate trasaturile fundamentale ale vietzii shi operei unei personalitatzi adesea urmata de exemplificari din opera acesteia. [Pr.: lion] Din fr. médaillon (dupa medalie). Cf. it. medaglione.

MEDALIÓN medalioane s. n. 1. Bijuterie de forma rotunda sau ovala care incadreaza sau inchide intre doua capace o fotografie o pictura o shuvitza de par etc. shi care se poarta de obicei la gat. ♦ Rama ovala sau rotunda in care este fixata o fotografie sau un tablou; p. ext. fotografie sau tablou fixat intro astfel de rama. 2. Element decorativ de forma circulara sau ovala folosit in arhitectura mobilier etc. shi cuprinzand un basorelief o inscriptzie un portret etc. 3. Scriere literara in proza de mici dimensiuni pe o anumita tema in care sunt schitzate trasaturile fundamentale ale vietzii shi operei unei personalitatzi adesea urmata de exemplificari din opera acesteia. [Pr.: lion] Din fr. médaillon (dupa medalie). Cf. it. medaglione.

medalion sn [At: NEGULICI / P: ~lion / V: (reg) midagl~ mid~ / Pl: ~oane / E: fr médaillon (dupa medalie) it medaglione] 1 (Inv) Medalie de mari dimensiuni. 2 Obiect de podoaba de forma rotunda sau ovala uneori format din doua capace care se inchid ce incadreaza o fotografie o pictura un basorelief etc. shi care se poarta la gat. 3 Rama ovala sau rotunda in care e fixata o fotografie sau un tablou. 4 (Pex) Fotografie sau tablou care este fixat intrun medalion (3). 5 Ornament arhitectonic de forma rotunda sau ovala in cadrul caruia este pictat sau sculptat capul unui personaj ori un motiv decorativ oarecare. 6 Scurta expunere pe o anumita tema literara sau muzicala urmata de obicei de exemplificari din opera unui scriitor a unui muzician etc.

MEDALIÓN medalioane s. n. 1. Obiect de podoaba de forma ovala sau rotunda in interiorul caruia se pastreaza o fotografie sau alta amintire shi care se poarta atirnat la git mai ales de catre femei. Lua in mina toate medalioanele le deschise. DUMITRIU N. 85. La git purta un lantz de aur cu medalion. CAMIL PETRESCU O. I 347. ♦ Ornament de forma rotunda sau ovala in interiorul caruia este pictat sau sculptat in basorelief un. motiv decorativ. 2. Fotografie tablou de forma ovala sau rotunda. Imi defileaza pe dinainte... Matei Basarab shi Vasile Lupu cu caciuli in medalioane toata istoria pina la sfirshitul cartzii. SAHIA N. 49. 3. (Arhit.) Ornament de forma rotunda sau ovala cuprinzind un basorelief sau o inscriptzie. Opt statue de marmora frigiana viorie cu intreite frize cu timpane shi cu medalioane sculptate. ODOBESCU S. III 71. Pronuntzat: lion.

MEDALIÓN s.n. 1. Bijuterie ovala sau rotunda in care se pastreaza o fotografie sau o mica amintire shi care se poarta de obicei la gat. 2. Fotografie sau tablou de forma ovala sau rotunda. 3. Ornament rotund sau oval care cuprinde un basorelief o inscriptzie. ♦ Motiv in forma de romb care se aplica in mijlocul unei tzesaturi. 4. Preparat culinar de forma rotunda sau ovala. 5. Scurta scriere literara in proza articol critic in care se schitzeaza portretul unei personalitatzi. ♦ Spectacol emisiune etc. dedicata evocarii unui compozitor sau unui scriitor. [Pron. lion. / < fr. médaillon cf. it. medaglione].

MEDALIÓN s. n. 1. bijuterie ovala sau rotunda in care se pastreaza o fotografie o mica amintire (care se poarta la gat). 2. ornament rotund sau oval de fatzada sau de mobilier care cuprinde un basorelief o inscriptzie. ◊ motiv in forma de romb care se aplica in mijlocul unei tzesaturi. 3. preparat culinar de forma rotunda sau ovala. 4. scurta scriere literara in proza articol critic in care se schitzeaza portretul unei personalitatzi. ◊ spectacol emisiune dedicata evocarii unui scriitor muzician etc. (< it. medaglione fr. médaillon)

MEDALIÓN ~oáne n. Bijuterie de forma rotunda sau ovala in care se include o fotografie sau o shuvitza de par a unei persoane scumpe shi care se pastreaza de obicei la gat. [Sil. lion] /<fr. médallion

medalion n. 1. medalie mare; 2. bijuterie ovala in care se inchide un portret par etc.; 3. bassorelief de forma rotunda.

*medalión n. pl. oane (fr. *médaillon d. it. medaglione augm. d. medaglia medalie; sp. medallon pg. medalhao). Gĭuvaĭer care se inchide shi se deschide care poate avea in el un chip shi care se poarta de femeĭ la git.

discmedalión s. n. Disc reprezentativ pentru un cantaretz ◊ „Acum se pregateshte un discmedalion ce va inregistra piesele sale de succes.” Sapt. 14 XI 69 p. 3. ◊ „Pe A. M. nu lam gasit inca pe un discmedalion (care il vom avea totushi in acest an)” Sapt. 21 IV 72 p. 13 (din disc + medalion)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

medalión (lion) s. n. pl. medalioáne

medalión s. n. (sil. lion) pl. medalioáne

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

MEDALIÓN s. (inv.) left. (Purta la gat un ~.)

MEDALION s. (inv.) left. (Purta la git un ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

MEDALIÓN s.n. In gastronomie felie de forma rotunda sau ovala de carne (mushchi sau mushchiuletz de vitzel sau de porc) de piept de pasare de peshte de crustacee sau de ficat de gasca.

MEDALION (< ital. medaglione din medaglia medalie) Scurta scriere literara in proza deseori sub forma de articol aparut cu prilejul unei aniversari in care sint infatzishate portretul trasaturile shi sensurile fundamentale ale vietzii shi activitatzii unei personalitatzi. Medalionul se caracterizeaza prin conciziune shi putere de evocare datorita unui lirism difuz (Evocari de M. Sadoveanu Oameni cari au fost de N. Iorga sh.a.). Ex. Ziua lui Mihai Viteazul in 1916 „Astazi e ziua lui a celui care a facut k neamul nostru sa traiasca o clipa de suprema fericire dupa care a urmat lovitura perfida pierderea cishtigului glorios al unei cinstite biruintze sfirshitul lui in mijlocul tradarii shi batjocurilor unui inamic ignobil insultele care au cazut asupra mormintului indata uitat. Lam admirat shi iubit totdeauna intrucit o asha de inalta admiratzie poate lasa loc shi pentru iubirea care desigur io datoram. Dar nu shtiu daca lam shi intzeles cum trebuie.” (N. IORGA Oameni cari au fost)

Intrare: medalion
  • silabatzie: -li-on info
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • medalion
  • medalionul
  • medalionu‑
plural
  • medalioane
  • medalioanele
genitiv-dativ singular
  • medalion
  • medalionului
plural
  • medalioane
  • medalioanelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

medalion, medalioanesubstantiv neutru

  • 1. Bijuterie de forma rotunda sau ovala care incadreaza sau inchide intre doua capace o fotografie o pictura o shuvitza de par etc. shi care se poarta de obicei la gat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: left
    • format_quote Lua in mina toate medalioanele le deschise. DUMITRIU N. 85. DLRLC
    • format_quote La git purta un lantz de aur cu medalion. CAMIL PETRESCU O. I 347. DLRLC
    • 1.1. Rama ovala sau rotunda in care este fixata o fotografie sau un tablou. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • 1.1.1. prin extensiune Fotografie sau tablou fixat intro astfel de rama. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
        • format_quote Imi defileaza pe dinainte... Matei Basarab shi Vasile Lupu cu caciuli in medalioane – toata istoria pina la sfirshitul cartzii. SAHIA N. 49. DLRLC
  • 2. Element decorativ de forma circulara sau ovala folosit in arhitectura mobilier etc. shi cuprinzand un basorelief o inscriptzie un portret etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Opt statue de marmora frigiana viorie cu intreite frize cu timpane shi cu medalioane sculptate. ODOBESCU S. III 71. DLRLC
    • 2.1. Motiv in forma de romb care se aplica in mijlocul unei tzesaturi. DN
  • 3. Preparat culinar de forma rotunda sau ovala. DN
  • 4. Scriere literara in proza de mici dimensiuni pe o anumita tema in care sunt schitzate trasaturile fundamentale ale vietzii shi operei unei personalitatzi adesea urmata de exemplificari din opera acesteia. DEX '09 DEX '98 DN
    • 4.1. Spectacol emisiune etc. dedicata evocarii unui compozitor sau unui scriitor. DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.