15 definitzii pentru lectura

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

LECTÚRA lecturi s. f. Faptul de a citi; citit1 citire. ◊ Sala de lectura = incapere amenajata pe langa o biblioteca in care publicul poate citi cartzi reviste etc. Lectura particulara = cartzile citite de un elev in afara manualelor. ♦ (Inform.) Culegere a informatziilor inregistrate in memoria calculatoarelor electronice. Din fr. lecture lat. lectura.

lectura sf [At: VOINESCU II M. 45/2 / Pl: ~ri / E: fr lecture lat lectura] 1 Parcurgere a unui text scris sau tiparit pentru a lua cunoshtintza de contzinutul lui. 2 (Is) Sala de ~ Incapere amenajata intro biblioteca in care publicul poate citi cartzi reviste etc. 3 (Inv; is) Cabinet de ~ Loc in care se puteau citi sau se puteau lua cu imprumut cartzi reviste etc. 4 (Inv; ias) Societate literara. 5 Carte scriere opera etc. citita. 6 (Is) ~ particulara (sau inv privata) Opere citite de un elev in afara ariei curiculare. 7 (Lpl) Cartzi scrieri opere etc. citite de cineva in mod obishnuit sau cu predilectzie. 8 Cultura a unei persoane rezultata din lectura (1). 9 Invatzare a cititului. 10 Carte de citire. 11 Citire cu voce tare a unui text in fatza altor persoane. 12 (Ilv) A da ~ (la ceva) sau a face ~ra A citi un text cu voce tare. 13 (Is) Comitet de ~ Organ in structura organizatorica a unui teatru caruia i revine sarcina stabilirii repertoriului. 14 Citire a unui proiect de lege in parlament. 15 Descifrare a unui text scris. 16 Lectzie. 17 Interpretare.

LECTÚRA lecturi s. f. Faptul de a citi1; citit citire. ◊ Sala de lectura = incapere amenajata pe langa o biblioteca in care publicul poate citi cartzi reviste etc. Lectura particulara = cartzile citite de un elev in afara manualelor. Din fr. lecture lat. lectura.

LECTÚRA lecturi s. f. Citit citire. In scopul stimularii interesului shi gustului pentru lectura al oamenilor muncii activishtii culturali au inceput sa organizeze numeroase recenzii asupra unor cartzi. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 350 1/1. Alecsandri poate rezista victorios lecturii atunci cind shtim sa alegem. SADOVEANU E. 60. ◊ Sala de lectura = incapere special amenajata pe linga o biblioteca in care se citesc cartzi reviste etc. O serie de cluburi inzestrate cu sali de festivitatzi sali de lectura de shah cabinete tehnice etc. duc sub indrumarea comitetelor sindicale o activitate culturala shi artistica bogata shi atractiva. SCINTEIA 1953 nr. 2698. Biblioteca Lenin este instalata in doua imobile... in care se afla numeroase sali de lectura. STANCU U.R.S.S. 28. Lectura particulara = cartzile citite de un elev in afara manualelor shi lecturilor obligatorii. ◊ Expr. A face lectura = a citi. A da lectura (la ceva) sau (invechit) a face lectura (unui text) = a citi ceva cu voce tare. Fami lectura celor trei bilete. NEGRUZZI S. III 53. ♦ Text care se citeshte bucata citita.

LECTÚRA s.f. Faptul de a citi; citit citire. ♦ Text bucata de citit. [< fr. lecture].

LECTÚRA s. f. 1. faptul de a citi; citit citire. ◊ text bucata de citit. 2. culegerea informatziilor inregistrate in memoria unui calculator electronic. (< fr. lecture)

lectúra s. f. 1974 (tehn.) Prima faza in reproducerea sunetelor/imaginilor inregistrate v. videocaseta

LECTÚRA ~i f. Ceea ce este citit; citire; citit. ◊ Sala de ~ incapere special amenajata in care se pot citi cartzi din diferite domenii. ~ particulara literatura citita de o persoana in afara materiei de invatzamant. /<lat. lectura fr. lecture

*lectúra f. pl. ĭ (mlat. lectura). Citire actziunea de a citi: pin lectura ma distrez. Ceĭa ce se citeshte: o lectura folositoare. Arta de a citi: aĭ invatza pe copiĭ lectura.

spectácollectúra s. n. Spectacol care consta din lectura artistica a unui text literar ◊ „Ideea organizarii unui ciclu de spectacolelectura la Teatrul Mic sa nascut din necesitatea de a confrunta cu publicul o seama de texte dramatice care deocamdata nu intra in repertoriul curent al acestei institutzii.” I.B. 16 IX 66 p. 1. ◊ „Saptamana Teatrului «Nottara» din programul caruia spicuim: avanpremiera de luni cu spectacolullectura «Oratoriu pentru Dimitrie Cantemir».” Cont. 8 II 74 p. 4; v. shi 23 IV 65 p. 4 R.l. 1 I 67 p. 2 Cont. 10 II 67 p. 4 I.B. 10 IV 74 p. 2 Sc. 29 XI 75 p. 4 (din spectacol + lectura)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

lectúra s. f. g.d. art. lectúrii; pl. lectúri

lectúra s. f. g.d. art. lectúrii; pl. lectúri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

LECTURA s. citire citit parcurgere (inv.) citanie. (~ unui text.)

Intrare: lectura
substantiv feminin (F43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • lectura
  • lectura
plural
  • lecturi
  • lecturile
genitiv-dativ singular
  • lecturi
  • lecturii
plural
  • lecturi
  • lecturilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

lectura, lecturisubstantiv feminin

  • 1. Faptul de a citi; citit. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote In scopul stimularii interesului shi gustului pentru lectura al oamenilor muncii activishtii culturali au inceput sa organizeze numeroase recenzii asupra unor cartzi. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 350 1/1. DLRLC
    • format_quote Alecsandri poate rezista victorios lecturii atunci cind shtim sa alegem. SADOVEANU E. 60. DLRLC
    • 1.1. Sala de lectura = incapere amenajata pe langa o biblioteca in care publicul poate citi cartzi reviste etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote O serie de cluburi inzestrate cu sali de festivitatzi sali de lectura de shah cabinete tehnice etc. duc sub indrumarea comitetelor sindicale o activitate culturala shi artistica bogata shi atractiva. SCINTEIA 1953 nr. 2698. DLRLC
      • format_quote Biblioteca Lenin este instalata in doua imobile... in care se afla numeroase sali de lectura. STANCU U.R.S.S. 28. DLRLC
    • 1.2. Lectura particulara = cartzile citite de un elev in afara manualelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.3. Text care se citeshte bucata citita. DLRLC DN
    • 1.4. informatica Culegere a informatziilor inregistrate in memoria calculatoarelor electronice. DEX '09 MDN '00
    • chat_bubble A face lectura = citi. DLRLC
      sinonime: citi
    • chat_bubble A da lectura (la ceva) sau (invechit) a face lectura (unui text) = a citi ceva cu voce tare. DLRLC
      • format_quote Fami lectura celor trei bilete. NEGRUZZI S. III 53. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.