14 definitzii pentru incapacitate

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

INCAPACITÁTE s. f. Lipsa de capacitate imposibilitate de a face ceva; p. ext. nepricepere. ♦ Stare situatzie a unei persoane care nu are capacitatea legala de a se bucura de anumite drepturi. Din fr. incapacité.

incapacitate sf [At: HAMANGIU C. C. 98 / Pl: ~tatzi / E: fr incapacité] 1 Lipsa a uneia sau a mai multor capacitatzi. 2 Neputintza de a face ceva. 3 (Pex) Nepricepere. 4 (Jur; spc) Situatzie in care se afla cineva care nu are capacitatea legala de a se bucura de anumite drepturi.

INCAPACITÁTE s. f. Lipsa de capacitate neputintza de a face ceva; p. ext. nepricepere. ♦ Stare situatzie a unei persoane care nu are capacitatea legala de a se bucura de anumite drepturi. Din fr. incapacité.

INCAPACITÁTE s. f. Lipsa de capacitate neputintza de a face ceva; p. ext. lipsa de aptitudini de pregatire de indeminare; nepricepere nedestoinicie. Infatzishind in roman pe unul din nobilii cei mai buni Turgheniev pare ashi fi propus a arata incapacitatea aristocratzilor k patura sociala conducatoare. SADOVEANU E. 239. ◊ Incapacitate de munca = neputintza de a munci (din cauza unei boli sau a unui accident). Cetatzenii Republicii Populare Romine au dreptul la asigurare materiala la batrinetze in caz de boala sau incapacitate de munca. CONST. R.P.R. 37. ♦ (Jur.) Starea unei persoane care nu are capacitatea legala de ashi asuma sau a exercita (fara incuviintzare) anumite drepturi sau obligatzii.

INCAPACITÁTE s.f. Lipsa de capacitate neputintza de a face ceva; (p. ext.) nepregatire nepricepere. ♦ Situatzia celui incapabil. [Cf. fr. incapacité].

INCAPACITÁTE s. f. lipsa de capacitate de pricepere de competentza; (p. ext.) nepregatire; stangacie. (< fr. incapacité)

INCAPACITÁTE f. 1) Lipsa de capacitate; inaptitudine. 2) Neputintza de a se folosi de unele drepturi legale. [G.D. incapacitatzii] /<fr. incapacité

incapacitate f. 1. lipsa de capacitate; 2. starea unei persoane care legea o priveaza de unele drepturi.

*incapacitáte f. (d. capacitate; fr. acité. Lipsa de capacitate prostie. Jur. Starea uneĭ persoane lipsite de oarecare drepturĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

incapacitáte s. f. g.d. art. incapacitắtzii

incapacitáte s. f. g.d. art. incapacitatzii

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

INCAPACITÁTE s. 1. v. inaptitudine. 2. v. neputintza. 3. neputintza slabiciune (rar) impotentza (pop.) becisnicie netrebnicie nevolnicie (reg.) nevoioshetura (inv.) nemernicie. (~ unui bolnav.) 4. incompetentza necompetentza nepregatire nepricepere (fig.) slabiciune. (~ unui profesor.)

INCAPACITATE s. 1. inaptitudine. (~ cuiva pentru...) 2. neputintza. (~ de a face ceva.) 3. neputintza slabiciune (rar) impotentza (pop.) becisnicie netrebnicie nevolnicie (reg.) nevoioshetura (inv.) nemernicie. (~ unui bolnav.) 4. incompetentza necompetentza nepregatire nepricepere (fig.) slabiciune. (~ unui profesor.)

Intrare: incapacitate
substantiv feminin (F117)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • incapacitate
  • incapacitatea
plural
genitiv-dativ singular
  • incapacitatzi
  • incapacitatzii
plural
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

incapacitatesubstantiv feminin

  • 1. Lipsa de capacitate imposibilitate de a face ceva. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: inaptitudine antonime: capacitate
    • format_quote Infatzishind in roman pe unul din nobilii cei mai buni Turgheniev pare ashi fi propus a arata incapacitatea aristocratzilor k patura sociala conducatoare. SADOVEANU E. 239. DLRLC
    • 1.1. Incapacitate de munca = neputintza de a munci (din cauza unei boli sau a unui accident). DLRLC
      • format_quote Cetatzenii Republicii Populare Romine au dreptul la asigurare materiala la batrinetze in caz de boala sau incapacitate de munca. CONST. R.P.R. 37. DLRLC
    • 1.2. prin extensiune Nedestoinicie, nepregatire, nepricepere, stangacie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.3. Stare situatzie a unei persoane care nu are capacitatea legala de a se bucura de anumite drepturi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.