26 de definitzii pentru iezer

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

IÉZER iezere s. n. Lac adanc (de munte). Din sl. jezerŭ.

IÉZER iezere s. n. Lac adanc (de munte). Din sl. jezerŭ.

iezer sn [At: PSALT. SCH. 380/10 / V: iazar iaz~ iazar[1] ~zar ~zar / Pl: ~e / E: vsl ѥєзєро] 1 Lac adanc. 2 Golf de mare. 3 Lac de munte. 4 Iaz. 5 Balta. 6 Heleshteu. 7 Ghiol. 8 (Reg) Loc adanc intro apa unde nu se poate ajunge la fund. 9 (Reg) Loc mocirlos. 10 (Reg; is) Drum de ~ Drum mai jos decat gradinile sau ogoarele.

  1. Mai probabil iazar de vreme ce toate celelalte variante au accentul pe prima silaba. — cata

IÉZER iezere s. n. Lac adinc (mai ales la munte). Suprafatza lanului era mai intunecata dar frunzele de dedesubt straluceau de un verde puternic viu straveziu k o apa strapunsa de lumina o apa de iezer plina de straluciri shi de umbre fugare. DUMITRIU N. I. 10. Pe fereastra deschisa de linga mine se zarea k un tablou in rama o parte din luciul iezerului. SADOVEANU N. F. 143. Pai aci putzin mai la vale e un iezer in munte shi pescuim shi noi mrene shi tzipari. DELAVRANCEA O. II 263.

IÉZER ~e n. Lac adanc situat intre muntzi. /<sl. jezeru

ĭézer n. pl. e (vsl. bg. ĭézero rus. ézero ózero lac). Munt. Rar. Lac balta. Vechĭ shi ĭázer (bg. ĭázar) shi ézer. V. ĭaz.

iazar[1] sn vz iezer

  1. Mai probabil iazar de vreme ce toate celelalte variante au accentul pe prima silaba. — cata

iazer m. lac de munte ochiu de mare. [Slav. IEZERO lac].

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

iézer s. n. (sil. ie) pl. iézere

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

IÉZER s. (GEOGR.) (pop.) tau. (~ este un lac adanc de munte.)

IEZER s. (GEOGR.) (pop.) tau. (~ este un lac adinc de munte.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

iézer e s.n. Lac adanc de munte. Tau. Ochi de mare („cum il numeshte poporul”; Morariu 1937). Iezerul lac glaciar in Mtzii Rodnei pe versantul nordic al vf. Pietrosul Mare la 1.825 m. Din sl. jezerǔ.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

IEZER masiv muntos situat in SE Mtzilor Fagarash intre Dambovitza shi Rau Doamnei alcatuit din shisturi cristaline. Alt. max.: 2.473 m (vf. Roshu). In N se leaga de Mtzii Fagarash printro culme joasa shi ingusta (MezeaOtic). Pashuni alpine. Caldari glaciare. Cunoscut shi sub numele de IezerPapusha. Rezervatzie naturala complexa (300 ha) unde cresc bujorul de munte sau smirdarul (planta ocrotita) zambrul (relicta glaciara) piciorulcocoshului de munte cimbrishorul de munte sh.a.

Antonie de la Iezerul sfant preacuvios n. intrun sat de munte din jud. Valcea cunoscut k unul din marii sihashtrii ai Carpatzilor. Monah la schitul Iezerul din jud. Valcea in 1690 sa retras intro peshtera mica aproape de schit langa care a sapat in stanca o bisericutza lucrand singur cu dalta shi ciocanul timp de trei ani sfintzita de episcopul Ilarion al Ramnicului. Aici a dus o aspra viatza de schimnic traind in post shi neincetata rugaciune. Credincioshii din partzile locului shi din Transilvania care veneau sai ceara sfaturi il numeau „sfantul Antonie sihastrul”. A murit dupa 28 de ani de sihastrie fiind inmormantat in gropnitza sapata de el in piatra de langa bisericutza. A fost canonizat la 20 iunie 1992 shi este sarbatorit la 23 noiembrie.

Iezerul schit in satul Cheia orashul Olaneshti jud. Valcea. A fost intemeiat in sec. 15 shi refacut de Mircea Ciobanul shi doamna Chiajna in 1568. Bis. sa a fost innoita shi zugravita in 1715 de Nicolae din Teiush. Aici a trait in a doua jumatate a sec. 17 sf. Antonie de la Iezerul.

IEZERU CAHULULUI liman fluviatil in bazinul inferior al Dunarii (Basarabia) in N bratzului Chilia; 103 km2. Lungime: 13 km; latzime: 611 km. Ad. max.: 7 m. La ape mari comunica cu Dunarea. Langa I. C. oastea Modovei condusa de IoanVoda cel Viteaz a fost infranta in iun. 1574 de armata otomana din cauza tradarii marii boierimi precum shi a timpului nefavorabil (ploi persistente) care a facut k artileria moldoveana sa nu poata fi folosita.

IEZERU MARE lac glaciar in Mtzii Cindrel sub. vf. Cindrel la 1.920 m alt.; 34 ha. Ad. max.: 1330 m. Rezervatzie naturala.

Intrare: iezer
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • iezer
  • iezerul
  • iezeru‑
plural
  • iezere
  • iezerele
genitiv-dativ singular
  • iezer
  • iezerului
plural
  • iezere
  • iezerelor
vocativ singular
plural
iazar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
iazar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
iazer
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
iezar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
iezar
Nu exista informatzii despre paradigma acestui cuvant.
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

iezer, iezeresubstantiv neutru

  • 1. Lac adanc (de munte). DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: tau diminutive: iezarel
    • format_quote Suprafatza lanului era mai intunecata dar frunzele de dedesubt straluceau de un verde puternic viu straveziu k o apa strapunsa de lumina o apa de iezer plina de straluciri shi de umbre fugare. DUMITRIU N. I. 10. DLRLC
    • format_quote Pe fereastra deschisa de linga mine se zarea k un tablou in rama o parte din luciul iezerului. SADOVEANU N. F. 143. DLRLC
    • format_quote Pai aci putzin mai la vale e un iezer in munte shi pescuim shi noi mrene shi tzipari. DELAVRANCEA O. II 263. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.