21 de definitzii pentru hac (rafuiala, leafa)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

HAC1 (2) hacuri s. n. 1. (In expr.) Ai veni (cuiva sau la ceva) de hac = a gasi modalitatea sistemul de a invinge de a face inofensiv pe cineva sau ceva care supara ori provoaca nemultzumiri. 2. (Inv.) Salariu leafa. Din tc. hak.

hac1 sn [At: N. COSTIN ap. LET. II 28/23 / Pl: (rar) ~uri / E: tc hak] 1 (Mol; ivp) Rasplata. 2 (Mol; ivp) Simbrie. 3 (Ivp; ie) Ai veni cuiva de (sau la) ~ A rasplati pe cineva dupa merit. 4 (Iae) A sili pe cineva sa se dea invins. 5 (Iae) A o scoate la cap cu cineva (mai puternic). 6 (Pex; iae) A omori pe cineva. 7 (D. boala; iae) A birui. 8 (D. foame; iae) A potoli. 9 (Inv; ie) A da de (sau peste) hac A gasi un adversar mai puternic. 10 (Inv; ie) A fi (cuiva) ~ul Al pune la respect. 1112 (Inv) (Ani de) serviciu. 13 Cheltuieli ale gospodariei.

hac2 sn [At: NEGRUZZI S. II 227 / Pl: ~uri / E: pn hak „carlig”] (Inv) Cui de fier pe talpa ghetelor sau la potcoave pentru a nu aluneca iarna.

hac4 sn [At: BUGNARIU N. ap. DA ms / Pl: ~uri / E: nct] 1 Asemanare. 2 Pereche.

HAC1 (2) hacuri s. n. 1. (In expr.) Ai veni (cuiva sau la ceva) de hac = a gasi modalitatea sistemul de a invinge de a face inofensiv pe cineva sau ceva care supara care provoaca nemultzumiri. 2. (Inv.) Salariu leafa. Din tc. hak.

HAC1 s. n. sg. 1. (Numai in expr.) A veni (cuiva sau la ceva) de hac = a inlatura o piedica a invinge pe cineva sau ceva intro rafuiala finala a reushi sa dobori sa nimiceshti; a gasi ac de cojocul cuiva. La groapa prietenii au tras cu pistoalele in aer... in semn de juramint cai vor veni de hac lui Victor Talianu. PAS Z. I 31. Vom putea veni de hac shi spinului celuia. CREANGA P. 213. Sa ne facem munte shi punte shi sai venim de hac ispravnicului! ALECSANDRI T. 217. 2. (Invechit) Plata leafa simbrie. Are satzi fie bine; i avea k hac 500 de lei proshti pe an. CONTEMPORANUL IV 391.

HAC1 n.: Ai veni (sau ai da) cuiva de ~ a gasi mijlocul de a pedepsi pe cineva care cauzeaza neplaceri; a pune pe cineva la punct. /<turc. hak

HAC s.n. 1. (Mold.) Rasplata. De are shi vre[a] imparatul sa asheze pace cu nemtzii ... noi avem a cere hacul singelui nostru shi a parintzilor noshtri N. COSTIN. Nohaii ce vor lacui pre acel loc a Moldovei sashi dea ushurul shi hacul pamintului. PSEUDOAMIRAS. 2. (TZR) In expr. A veni la hac = a pune la respect a pedepsi. Pentru k sa le vie la hac au trimis la Racotz[i] cu rugaciune de vine shi SHtefanVoda cu oshti sai taie sai omoare. R. POPESCU. Etimologie: tc. hak.

hac n. 1. Mold. simbrie: ei aveau k hac cinci sute lei proshti pe an; 2. fig. rafueala; a veni cuiva de hac a se rafui cu cineva a scoate la capat a dovedi pe cineva: nelegiuitului i vine de hac necredinciosul PANN; cu capra tziai pus in card? capra tzia venit de hac CR. [Turc. HAK suma datorita].

1) hac n. pl. urĭ (turc. [d. ar.] hakk adevar dreptate socoteala suma datorita datoriĭ; ngr. hákí alb. bg. hak leafa). Mold. Vechĭ. Ceĭa ce se datoreshte plata in natura leafa simbrie: a da a lua atzĭ primi hacu. Timp servit: k o sluga ce shĭa primit hacu (Con. 149). Cheltuĭelĭ de gospodarie. Azĭ. Fam. A veni de hac (cuĭva saŭ unuĭ lucru) al invinge al da gata. Vechĭ shi a veni la hac cuĭva al invinge; a da peste hac a o patzi.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

hac2 (salariu cui) (inv. reg.) s. n. pl. hácuri

hac (salariu cui) s. n. pl. hácuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

HAC s. v. leafa remuneratzie retributzie salariu.

hac s. v. LEAFA. REMUNERATZIE. RETRIBUTZIE. SALARIU.

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

hac (hácuri) s. n. Retributzie remuneratzie rasplata salariu leafa. Mr. hache. Tc. hakk „drept” (SHeineanu II 193; Meyer 145; Ronzevalle 81) cf. ngr. χάϰι alb. hak sb. bg. hak (Berneker 383). Sec. XVIII inv. astazi se foloseshte numai in expresia ai veni de hac cf. ngr. λέου ἔνα χάϰϰ. Din rom. provine rut. hak (Berneker 383).

hac (hácuri) s. n. (Trans.) Surcele vreascuri. Germ. Hack(holtz). Cf. hacui.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

hac3 hácuri s.n. (reg.; mai ales la pl.) vreascuri tarshi ramuri taiate craci daramate surcele.

hac4 hácuri s.n. (reg.) chip putintza modru; asemanare pereche.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a veni de hac (cuiva) expr. 1. a invinge (pe cineva) a face inofensiv (pe cineva). 2. a omori (pe cineva).

Intrare: hac (rafuiala, leafa)
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hac
  • hacul
  • hacu‑
plural
  • hacuri
  • hacurile
genitiv-dativ singular
  • hac
  • hacului
plural
  • hacuri
  • hacurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

hac, hacurisubstantiv neutru

  • 1. invechit Leafa, plata, remuneratzie, retributzie, salariu, simbrie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Are satzi fie bine; i avea k hac 500 de lei proshti pe an. CONTEMPORANUL IV 391. DLRLC
  • chat_bubble (numai) singular Ai veni (cuiva sau la ceva) de hac = a gasi modalitatea sistemul de a invinge de a face inofensiv pe cineva sau ceva care supara ori provoaca nemultzumiri. DEX '09 DLRLC
    • format_quote La groapa prietenii au tras cu pistoalele in aer... in semn de juramint cai vor veni de hac lui Victor Talianu. PAS Z. I 31. DLRLC
    • format_quote Vom putea veni de hac shi spinului celuia. CREANGA P. 213. DLRLC
    • format_quote Sa ne facem munte shi punte shi sai venim de hac ispravnicului! ALECSANDRI T. 217. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.