15 definitzii pentru eseu

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ESÉU eseuri s. n. 1. Studiu de proportzii restranse asupra unor teme filosofice literare sau shtiintzifice compus cu mijloace originale fara pretentzia de a epuiza problema. 2. (Sport; la rugbi) Incercare. 3. Proba preliminara de marci poshtale pe hartie shi in culori diferite in vederea alegerii prototipului definitiv al intregului tiraj. Din fr. essai.

eseu sn [At: ENC. ROM. / S shi: esseu essai essay / Pl: ~ri / E: fr essai] 1 Studiu de proportzii restranse asupra unor teme filozofice literare sau shtiintzifice compus cu mijloace originale fara pretentzia de a epuiza problema. 2 (Spt; la rugby) Actziunea de atac prin care mingea este ashezata in terenul de tzinta al echipei adverse iar echipa realizatoare obtzine patru puncte Si: incercare. 3 Proba preliminara de marci poshtale pe hartie shi in culori diferite in vederea alegerii prototipului definitiv al intregului tiraj. corectata

ESÉU eseuri s. n. 1. Studiu de proportzii restranse asupra unor teme filozofice literare sau shtiintzifice compus cu mijloace originale fara pretentzia de a epuiza problema. 2. (Sport; la rugbi) Incercare. 3. Proba preliminara de marci poshtale pe hartie shi in culori diferite in vederea alegerii prototipului definitiv al intregului tiraj. Din fr. essai.

ESÉU eseuri s. n. Studiu de proportzii restrinse asupra unor teme filozofice sau shtiintzifice compus cu mijloace literare fara intentzia de a epuiza problema. Lucrez... la un eseu asupra boierimii noastre in ultima jumatate a veacului trecut. C. PETRESCU C. V. 70.

ESÉU s.n. 1. Studiu de proportzii reduse in care autorul ataca probleme de ordin filozofic literar shtiintzific etc. expunand un punct de vedere personal fara a epuiza subiectul. 2. Incercare; proba. ♦ (Filat.) Proba preliminara de marci poshtale pe hartie shi in culori diferite din care se alege cea care va ramane prototipul definitiv al intregului tiraj. 3. (La rugbi) Ashezarea mingii la sol dincolo de linia de but a adversarilor. [Pl. uri. / < fr. essai].

ESÉU s. n. 1. studiu de proportzii reduse asupra unor probleme filozofice literare shtiintzifice etc. care expune un punct de vedere personal fara intentzia de a epuiza subiectul. 2. incercare; proba. ◊ proba preliminara de marci poshtale pe hartie shi in culori diferite din care se alege cea care va ramane prototipul definitiv al intregului tiraj. 3. (sport) incercare. ◊ (rugbi) ashezarea mingii la sol dincolo de linia de but a adversarilor. (< fr. essai)

eséu s. n. (sport) In jocul de rugbi ashezarea mingii cu mana in spatele buturilor adverse; incercare ◊ „[...] capitanul echipei romane inscrie un nou eseu transformat de Ignat [...]” Fl. 21 IV 89 p. 22; v. shi R.l. 13 II 84 p. 5; v. shi flancher transformare (din fr. essai; DEX DN3)

ESÉU ~ri n. Lucrare literara filozofica sau shtiintzifica in proza care trateaza un subiect fara al epuiza. /<fr. essai

reportájeséu s. n. Reportaj cu calitatzi de eseu ◊ „Povestirea este mai mult un reportajeseu. Cont. 25 VI 62 p. 3. ◊ „Pledoarie pentru viatza (color). Reportajeseu” Sc. 23 XI 86 p. 5; v. shi reportajinterviu (din reportaj + eseu)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

eséu s. n. art. eséul; pl. eséuri

eséu s. n. art. eséul; pl. eséuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

ESÉU s. (SPORT; la rugbi) incercare. (A marcat un ~.)

ESEU s. (SPORT; la rugbi) incercare. (A marcat un ~.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

ESEU (< fr. essai incercare) Greu de definit deoarece denumirea de eseu este folosita de cele mai multe ori arbitrar pentru diferitele tipuri de lucrari literare eseul in genere este un studiu in care autorul ishi expune intro forma atragatoare un punct de vedere personal asupra unei probleme filozofice shtiintzifice literare artistice etc. Unii cercetatori socotesc eseul la interferentza filozofiei cu literatura. Alaturi de subiectivitate ineditul shi originalitatea punctului de vedere al autorului inlaturarea documentarii a eruditziei constituie alte trasaturi ale eseului el fiind socotit o „opera de personalitate”. Cultivat in literatura secolelor al XVIIlea shi al XVIIIlea (Essai sur les mœurs de Montesquieu) ishi mentzine prezentza shi in literaturile actuale; indeosebi in cele de veche traditzie. Exemple de eseu in literatura noastra; capitolele despre artele plastice shi muzica din Pseudokinegetikos de Al. Odobescu in Scrieri din trecut de M. Ralea Ulysse de G. Calinescu Eseuri de N. Tertulian sh.a. Ex. „Unele studii revin totushi cu un fel de nostalgie la vechile intrebari primare. Ce este arta? Care e obiectul ei? SHi in lipsa de precizari mai nuantzate se raspunde k shi ieri cu aceasta comoda definitzie: arta e tratarea frumosului. Simplu genial shi oarecum evident. Orice comentariu devine de prisos caci adevarul pare axiomatic. Numai k o astfel de prezentare a chestiunii e o tautologie. Arta e frumosul shi frumosul este arta. Dar ce e frumosul? SHi dificultatzile reincep...” (M. RALEA Arta shi uritul din vol. Scrieri din trecut)

Intrare: eseu
substantiv neutru (N52)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • eseu
  • eseul
  • eseu‑
plural
  • eseuri
  • eseurile
genitiv-dativ singular
  • eseu
  • eseului
plural
  • eseuri
  • eseurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

eseu, eseurisubstantiv neutru

  • 1. Studiu de proportzii restranse asupra unor teme filosofice literare sau shtiintzifice compus cu mijloace originale fara pretentzia de a epuiza problema. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Lucrez... la un eseu asupra boierimii noastre in ultima jumatate a veacului trecut. C. PETRESCU C. V. 70. DLRLC
  • 2. Proba, incercare. DN
    • 2.1. Proba preliminara de marci poshtale pe hartie shi in culori diferite in vederea alegerii prototipului definitiv al intregului tiraj. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. sport (La rugbi) Ashezarea mingii la sol dincolo de linia de but a adversarilor. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: incercare
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.