10 definitzii pentru epurare

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

EPURÁRE epurari s. f. Actziunea de a epura; epuratzie curatzire purificare. ◊ Epurarea apei = operatzie de indepartare din apele potabile industriale de canal etc. a substantzelor care le fac improprii anumitor intrebuintzari. V. epura.

EPURÁRE epurari s. f. Actziunea de a epura; epuratzie curatzire purificare. ◊ Epurarea apei = operatzie de indepartare din apele potabile industriale de canal etc. a substantzelor care le fac improprii anumitor intrebuintzari. V. epura.

epurare sf [At: DL / Pl: ~rari / E: epura] 1 Operatzie de indepartare a substantzelor sau a corpurilor nefolositoare dintro solutzie dintrun amestec etc. Si: curatzare epuratzie purificare. 2 (Is) ~a apei Operatzie de indepartare din apele potabile industriale de canal etc. a substantzelor care le fac improprii anumitor intrebuintzari. 3 (In regimul comunist) Eliminare a persoanelor considerate necorespunzatoare sau ostile din partid dintro institutzie dintro organizatzie. 4 (In regimul comunist) Indepartare dintro biblioteca a volumelor a publicatziilor considerate necorespunzatoare sau periculoase din punct de vedere ideologic.

EPURÁRE epurari s. f. Actziunea de a epura. 1. Operatzie de indepartare a substantzelor sau a corpurilor nefolositoare sau daunatoare dintro solutzie etc. 2. Indepartarea elementelor necorespunzatoare nedemne daunatoare sau dushmanoase dintro institutzie o intreprindere etc. ♦ Indepartare din fondul unei biblioteci a cartzilor daunatoare sau necorespunzatoare din punct de vedere shtiintzific.

EPURÁRE s.f. Actziunea de a se epura shi rezultatul ei; curatzire purificare epuratzie. [< epura].

epuráre s. f. Indepartare dintrun post din cauze socialpolitice ◊ „Epurare mascata. In prezent in organigrama guvernului exista 424 posturi. Recent au fost desfiintzate un numar de 128 de posturi epurarea fiind mascata sub pretextul reducerii cheltuielilor bugetare.” R.l. 8 IX 93 p. 3. ◊ „Modelul «marilor epurari» staliniste de la sfarshitul deceniului 4 la obsedat pe Nicolae Ceaushescu [...]” Sf.pol. 7/93 p. 19. ◊ „Stoparea epurarilor pe criterii politice” Ev.z. 27 I 97 p. 4 (formal din fr. épuration; DEX alte sensuri; semnificatzia este mai veche dictzionarele iau dat insa alte sensuri unele potrivite ideologiei comuniste)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

epuráre s. f. g.d. art. epurắrii; pl. epurắri

epuráre s. f. g.d. art. epurarii; pl. epurari

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

EPURÁRE s. (TEHN.) epuratzie purificare (rar) purificatzie. (Statzie de ~ a apei.)

EPURARE s. (TEHN.) epuratzie purificare (rar) purificatzie. (Statzie de ~ a apei.)

Intrare: epurare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • epurare
  • epurarea
plural
  • epurari
  • epurarile
genitiv-dativ singular
  • epurari
  • epurarii
plural
  • epurari
  • epurarilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

epurare, epurarisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a epura. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Epurarea apei = operatzie de indepartare din apele potabile industriale de canal etc. a substantzelor care le fac improprii anumitor intrebuintzari. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. Indepartare din fondul unei biblioteci a cartzilor daunatoare sau necorespunzatoare din punct de vedere shtiintzific. DLRLC
etimologie:
  • vezi epura DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.