14 definitzii pentru diletant

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

DILETÁNT A diletantzi te s. m. shi f. Persoana care manifesta preocupari intrun domeniu al artei al shtiintzei sau al tehnicii fara a avea pregatirea profesionala corespunzatoare; persoana care se ocupa de ceva din afara profesiunii sale numai din placere; amator; (peior.) persoana care nu adanceshte (sau nu are pregatirea shtiintzifica necesara pentru a adanci) problemele profesiunii sale ale unei shtiintze etc. Din fr. dilettante.

DILETÁNT A diletantzi te s. m. shi f. Persoana care manifesta preocupari intrun domeniu al artei al shtiintzei sau al tehnicii fara a avea pregatirea profesionala corespunzatoare; persoana care se ocupa de ceva din afara profesiunii sale numai din placere; amator; (peior.) persoana care nu adanceshte (sau nu are pregatirea shtiintzifica necesara pentru a adanci) problemele profesiunii sale ale unei shtiintze etc. Din fr. dilettante.

DILETÁNT A diletantzi te s. m. shi f. Persoana care manifesta preocupari intrun domeniu al artei al shtiintzei sau al tehnicii fara a avea pregatirea profesionala corespunzatoare; persoana care se ocupa de ceva din afara profesiunii sale numai din placere; amator; (peior.) persoana care nu adanceshte problemele profesiunii sale. Din fr. dilettante.

diletant ~a smf [At: ASACHI M. H. 4/22 / V: (inv) ~lit~ / Pl: ~ntzi ~e / E: fr dilettante] 1 Persoana care manifesta preocupari intrun domeniu al artei al shtiintzei sau al tehnicii fara a avea pregatirea profesionala necesara. 2 Persoana care se preocupa de ceva din afara profesiunii sale numai din placere Si: amator neprofesionist. 3 (Prt) Persoana care nu adanceshte sau nu are pregatirea shtiintzifica pentru a adanci problemele profesiunii sale ale unei shtiintze etc.

DILETÁNT A diletantzi te s. m. shi f. Persoana care se ocupa cu o ramura a artei a shtiintzei sau a tehnicii numai din placere fara a fi profesionist sau specialist; amator; (peiorativ) persoana superficiala care nu adinceshte problemele specialitatzii sale sau care nu are pregatirea shtiintzifica necesara pentru a le adinci. Opera de diletant.Nu vorbeshti k un om de shtiintza vorbeshti k un diletant. BARANGA I. 197. Nu e nici cintaretz nici pictor nici poet... E un diletant mediocritate. CAMIL PETRESCU T. I 95. Avem diletantzi ce se cred shi se zic artishti shi care nu au cea mai slaba idee de arta. ALECSANDRI S. 4. ◊ (Adjectival) Pianistul diletant se intrerupse iritat cu miinile sprijinite pe coapse cu coatele in afara. CAMIL PETRESCU N. 105.

DILETÁNT A s.m. shi f. Amator (pasionat) de arta de shtiintza de tehnica fara pregatire de specialitate; (peior.) om superficial lipsit de pregatire temeinica. [< fr. dilettante cf. it. dilettante care se delecteaza].

DILETÁNT A s. m. f. cel care se ocupa de o shtiintza arta sau tehnica numai din placere fara a fi profesionist ori specialist; amator. ◊ (peior.) cel care indeplineshte o activitate in mod neglijent shi fantezist neavand o pregatire de specialitate satisfacatoare. (< fr. dilettante)

DILETÁNT ~tzi m. Persoana care se ocupa cu ceva (arta shtiintza tehnica) numai din placere fara a poseda cunoshtintze profesionale corespunzatoare. /<fr. dilettante

diletant m. 1. amator pasionat de muzica; 2. cunoscator in literatura sau arta.

* diletánt a adj. (it. dilettante d. dilettare lat. delectare a delecta). Persoana care numaĭ de simple eĭ placere se ocupa de arta orĭ shi de shtiintza fara s’o shtie k un maestru shi fara sa traga folos dintr’asta: diletant in muzica. Fig. Iron. Care nu se ocupa serios de un lucru saŭ nul shtie bine: diletant politic.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

diletánt (amator) s. m. pl. diletántzi

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

DILETANT s. adj. amator neprofesionist. (Pictor ~.)

Intrare: diletant
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • diletant
  • diletantul
  • diletantu‑
plural
  • diletantzi
  • diletantzii
genitiv-dativ singular
  • diletant
  • diletantului
plural
  • diletantzi
  • diletantzilor
vocativ singular
  • diletantule
  • diletante
plural
  • diletantzilor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

diletant, diletantzisubstantiv masculin
diletanta, diletantesubstantiv feminin

  • 1. Persoana care manifesta preocupari intrun domeniu al artei al shtiintzei sau al tehnicii fara a avea pregatirea profesionala corespunzatoare; persoana care se ocupa de ceva din afara profesiunii sale numai din placere. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Opera de diletant. DLRLC
    • format_quote Nu vorbeshti k un om de shtiintza vorbeshti k un diletant. BARANGA I. 197. DLRLC
    • format_quote Nu e nici cintaretz nici pictor nici poet... E un diletant mediocritate. CAMIL PETRESCU T. I 95. DLRLC
    • format_quote Avem diletantzi ce se cred shi se zic artishti shi care nu au cea mai slaba idee de arta. ALECSANDRI S. 4. DLRLC
    • format_quote (shi) adjectival Pianistul diletant se intrerupse iritat cu miinile sprijinite pe coapse cu coatele in afara. CAMIL PETRESCU N. 105. DLRLC
    • 1.1. peiorativ Persoana care nu adanceshte problemele profesiunii sale. DEX '09 DN
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.