10 definitzii pentru des (pref.)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
DES1 (Inaintea vocalelor shi consoanelor sonore in forma dez) Element de compunere cu sens privativ care serveshte la formarea unor substantive a unor adjective shi a unor verbe. [Var.: dez dis] Lat. dis fr. des.
DES1 pref. (Inaintea vocalelor shi a consoanelor sonore in forma dez). Element de compunere cu sens privativ care serveshte la formarea unor verbe k: dezaproba dezlipi desface etc. a unor adjective k: desfrinat dezumflat etc. shi a unor substantive k: dezrobire dezgropare etc. Varianta: dez pref.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DES /DE /DEZ pref. „desfacere” „negatzie” „intrare patrundere”. (< fr. dés dé cf. lat. dis)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
1) des shi (est) dis (lat. dis) pref. privativ in cuv. vechĭ: dezbrac desham desprind dezvirtesc. Dis se intrebuintzeaza shi in cuv. noŭa literare k: dispun dispar. V. de shi dez.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
DEZ v. des1.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de IoanSoleriu
- actziuni
DIS v. des1.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de gudovan
- actziuni
DEZ pref. v. des.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
DEZ elem. des.
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
dez prefix privativ k shi des dar uzitat inainte de b d l m n r shi v: dezbin dezdoĭesc dezleg dezmortzesc deznod dezrobesc dezvatz. In cuv. moderne k dezaprob dezinfectez care incep cu vocala poate fi considerat k venind d. fr. dés. V. dis.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
des Pref. care intra in compunerea a numeroase cuvinte de orice provenientza (lat. desface; sl. despagubi; fr. descentraliza; etc.) pentru a indica o actziune contrarie celei indicate de cuvintul primitiv. Lat. dĭs cf. it. dis fr. dés sp. des. Pref. verbal inca activ. Nu se mentzioneaza in continuare decit cuvintele la care este de presupus k respectiva compunere cu dis este anterioara rom.; in celelalte cazuri cf. cuvintul de baza. Modern se scrie dez inainte de b d l m n r v. Utilitatea acestei inovatzii pare discutabila iar diferentza de pronuntzare a pref. de ex. in descompunere shi in desbate este de nesesizat pentru majoritatea vorbitorilor rom. Este evident pe de alta parte k timbrul Z nu este propriu cons. in discutzie ci introdus de cea urmatoare shi k grafii k dezlipi sau dezvoltat nu sint transcrieri mai fidele decit deslipi sau desvoltat.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
desprefix
- 1. Element de compunere cu sens privativ care serveshte la formarea unor substantive a unor adjective shi a unor verbe. DEX '98 DLRLC
- comentariu Inaintea vocalelor shi consoanelor sonore se foloseshte forma dez. DEX '98 DLRLC
etimologie:
- dis DEX '98
- des DEX '98