18 definiții pentru depozit
din care- explicative (13)
- morfologice (3)
- relaționale (2)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
DEPÓZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc.; magazie. ♦ Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară. ◊ Loc. adv. În depozit = în păstrare. ♦ Depozit legal = fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. 3. Acumulare sedimentară de materiale provenite din dezagregarea rocilor sau de resturi ale organismelor pe fundul unui bazin acvatic ori pe uscat; sediment. – Din lat. depositum (cu unele sensuri după fr. dépôt).
depózit sn [At: PRAVILA (1814), 56/11 / Pl: ~e / E: lat depositum] 1 Ceea ce se depune spre păstrare. 2 (Îs) ~ legal Fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografi și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. 3 (Mpl) Bani sau hârtii de valoare depuse spre păstrare la o instituție bancară. 4 Loc, clădire în care sunt depuse (spre păstrare sau spre vânzare) materiale de construcții, mărfuri etc. Si: magazie. 5 Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. 6 (Îlav) În ~ În păstrare. 7 Strat format prin suplimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
DEPÓZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc., magazie. ♦ Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară. ◊ Loc. adv. În depozit = în păstrare. ♦ Depozit legal = fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. 3. Strat format prin sedimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid; sediment. – Din lat. depositum (cu unele sensuri după fr. dépôt).
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de RACAI
- acțiuni
DEPÓZIT, depozite, s. n. 1. Loc, clădire în care sînt depuse spre păstrare materiale de construcție, mărfuri, efecte militare etc.; magazie. Podul magaziilor destul de înalt... slujea ca depozit pentru mărfuri. V. ROM. noiembrie 1953, 14. Depozitele de muniții... la dracu! rosti Vatamanu. CAMILAR, N. I 427. Tovarășul Praida este la depozitul de hîrtie. CAMIL PETRESCU, T. I 183. ♦ Formațiune militară în spatele frontului, care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. De dumneavoastră, domnule plotonier-major Omu, îmi scrie depozitul de la Tulcea că sînteți decedat. SADOVEANU, P. M. 103. 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hîrtii de valoare depuse la o instituție bancară. Oricum, se va retrage din guvern, cu un depozit de cîteva milioane la o bancă elvețiană. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 223. ◊ Loc. adv. În depozit = în păstrare. Dacă... în astă sară, n-oi scoate aceste hîrtii ce mi-au făgăduit că le-or ține în depozit, mîni... la termin sînt perdut! NEGRUZZI, S. III 160. ♦ Depozit legal = exemplarele din fiecare lucrare tipărită, pe care tipografiile și editurile sînt obligate prin lege să le trimită Camerei Cărții din R.P.R., care le repartizează bibliotecilor publice mari. 3. Strat format prin sedimentarea substanțelor solide dizolvate sau aflate în suspensie într-un lichid; sediment.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
DEPÓZIT s.n. 1. Loc, construcție unde se depun anumite materiale. ♦ (Mil.) Subunitate a formațiilor de spate care aprovizionează trupa cu materiale, muniții etc. 2. Ceea ce este depus spre păstrare (bani, valori, bijuterii etc.). ♦ (Iluzionism) Manipulare prin care se depune pe ascuns un obiect în servantă, trapă sau buzunărașe. 3. (Geol.) Rezultatul unei depuneri; sediment. [< lat. depositum, cf. it. deposito].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
DEPÓZIT s. n. 1. loc, construcție unde se depun anumite materiale. ◊ formațiune militară care aprovizionează trupa cu materiale, muniții etc. 2. valori materiale sau bănești depuse spre păstrare și fructificare. 3. acumulare de materiale provenite din dezagregarea rocilor, din depuneri aluvionare sau maritime; sediment. 4. totalitatea vestigiilor de cultură materială care caracterizează un strat arheologic. (< lat. depositum, /2/ după fr. dépot)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
DEPÓZIT ~e n. 1) Loc sau construcție special amenajată pentru păstrarea mărfurilor, obiectelor de valoare, diferitelor materiale etc.; magazie. 2) Totalitate a materialelor, obiectelor etc. depuse pentru păstrare într-o astfel de construcție. 3) Contract prin care o persoană se obligă în mod dezinteresat și gratuit să păstreze pentru un timp oarecare un lucru al altei persoane. 4) geol. Strat de material sedimentar. /<lat. depositum
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
depozit n. 1. obiect depus, încredințat cuiva; 2. locul unde lucrurile sunt depuse; 3. depou; 4. sediment lăsat de un lichid.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
*depózit n., pl. e (lat. de-pósitum, lucru depus, d. de-pónere, a depune; it. depósito, fr. dépôt. V. impozit). Lucru depus în păstrarea cuĭva. Amanet. Sediment, drojdie: în acest lichid s’a format un depozit. Zăcămînt. Cerc (bĭuroŭ), loc unde se adună tineriĭ ca să fie scrutațĭ: depozitele de recrutare-s cîte unu în fiecare capitală de județ. Loc unde-s arhivele unuĭ regiment, unuĭ corp de armată, uneĭ rețele de cale ferată orĭ ale alteĭ autoritățĭ. Med. Buboĭ, abces; tumoare. – Barb. depoŭ, pl. urĭ (după fr.).
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
cámeră-depózit s. f. Cameră utilizată ca depozit ◊ „Unitățile vor dispune de încăperi spațioase pentru receptură și laborator, camere-depozit etc., toate dotate cu mobilier și aparatură modernă.” I.B. 18 X 65 p. 1 (din cameră + depozit)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
depózit-magazín s. n. Depozit cu rol de magazin ◊ „Crearea de depozite de circulație (nu de stocaj). Este vorba de depozite-magazin de tipul celor din București ale Întreprinderii de difuzare a materialelor sportive.” I.B. 10 XII 66 p. 2. ◊ „Pentru o mai bună prezentare și desfacere a mobilei, în acest an s-au deschis 5 depozite-magazin pe lângă întreprinderile producătoare din țară.” R.l. 27 XII 76 p. 5 (din depozit + magazin)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
gestionár-depózit s. m. Gestionar de depozit ◊ „În sectorul de aprovizionare – total 30 de lucrători auxiliari, din care: 8 gestionari-depozite, 10 manipulanți de materii prime ș.a.” Sc. 27 VII 77 p. 1 (din gestionar [de] depozit)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
magazín-depózit s. n. ◊ „La Buzău au fost organizate recent patru expoziții de mobilă cu vânzare, din care cea mai mare suprafață, de 500 m.p., o deține magazinul-depozit din cartierul Simileasca.” R.l. 12 X 77 p. 5. ◊ „În zona centrală sau în centrele comerciale pentru mai multe ansambluri de locuințe de la orașe se vor construi magazine-depozite de mobilă.” R.l. 4 I 78 p. 1 (din magazin + depozit)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
depózit s. n., pl. depózite
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
depózit s. n., pl. depózite
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
depozit, -te.
- sursa: IVO-III (1941)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
DEPÓZIT s. 1. magazie. 2. v. sediment.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
DEPOZIT s. 1. magazie, (înv.) abaldă, magaza, magazin. (~ de mărfuri.) 2. (GEOL.) depunere, sediment. (Un ~ de calcar.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
substantiv neutru (N1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
depozit, depozitesubstantiv neutru
- 1. Loc, clădire în care se păstrează materiale de construcție, mărfuri etc. DEX '09 DLRLC DNsinonime: magazie
- Podul magaziilor destul de înalt... slujea ca depozit pentru mărfuri. V. ROM. noiembrie 1953, 14. DLRLC
- Depozitele de muniții... la dracu! rosti Vatamanu. CAMILAR, N. I 427. DLRLC
- Tovarășul Praida este la depozitul de hîrtie. CAMIL PETRESCU, T. I 183. DLRLC
- 1.1. Formație militară care aprovizionează unitățile armatei cu materiale, muniții etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- De dumneavoastră, domnule plotonier-major Omu, îmi scrie depozitul de la Tulcea că sînteți decedat. SADOVEANU, P. M. 103. DLRLC
-
-
- 2. Ceea ce se depune spre păstrare; (în special) bani sau hârtii de valoare depuse în păstrare la o instituție bancară. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Oricum, se va retrage din guvern, cu un depozit de cîteva milioane la o bancă elvețiană. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. I 223. DLRLC
- 2.1. Depozit legal = fond de cărți constituit prin predarea obligatorie de către tipografii și edituri a unui număr de exemplare din fiecare volum tipărit marilor biblioteci publice din țară. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 2.2. (Iluzionism) Manipulare prin care se depune pe ascuns un obiect în servantă, trapă sau buzunărașe. DN
- În depozit = în păstrare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- Dacă... în astă sară, n-oi scoate aceste hîrtii ce mi-au făgăduit că le-or ține în depozit, mîni... la termin sînt perdut! NEGRUZZI, S. III 160. DLRLC
-
-
- 3. Acumulare sedimentară de materiale provenite din dezagregarea rocilor sau de resturi ale organismelor pe fundul unui bazin acvatic ori pe uscat. DEX '09 DLRLC DNsinonime: sediment
- 4. Totalitatea vestigiilor de cultură materială care caracterizează un strat arheologic. MDN '00
etimologie:
- depositum (cu unele sensuri după limba franceză dépôt). DEX '09 DEX '98 DN