14 definitzii pentru convorbire

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CONVORBÍRE convorbiri s. f. Actziunea de a convorbi; conversatzie discutzie. ◊ Convorbire telefonica = comunicatzie bilaterala realizata prin intermediul unei instalatzii telefonice. V. convorbi.

CONVORBÍRE convorbiri s. f. Actziunea de a convorbi; conversatzie discutzie. ◊ Convorbire telefonica = comunicatzie bilaterala realizata prin intermediul unei instalatzii telefonice. V. convorbi.

convorbire sf [At: ALEXANDRESCU M. 189 / Pl: ~ri / E: convorbi] 1 Conversatzie (1). 2 (Is) ~ telefonica Discutzie prin intermediul telefonului.

CONVORBÍRE convorbiri s. f. Conversatzie discutzie. Dupa o convorbire atit de prozaica... am sfirshit prin a ride. NEGRUZZI S. I 68.

CONVORBÍRE s.f. Actziunea de a convorbi; discutzie conversatzie. ◊ Convorbire telefonica = discutzie realizata prin intermediul telefonului. [< convorbi].

CONVORBÍRE s. f. discutzie conversatzie. ♦ ~ telefonica = discutzie prin telefon. (< convorbi)

CONVORBÍRE ~i f. Schimb de vorbe sau de idei pe cale orala; discutzie; conversatzie; dialog. ~ aprinsa.~ telefonica comunicatzie bilaterala prin telefon. [Art. convorbirea; G.D. convorbirii; Sil. bire] /v. a convorbi

convorbírefúlger s. f. Discutzie rapida ◊ „In pauza de masa aveau loc convorbirifulger. Sc. 23 X 65 p. 1 (din convorbire + fulger)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

convorbíre s. f. g.d. art. convorbírii; pl. convorbíri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CONVORBIRE s. conversatzie dialog discutzie (livr.) colocviu (pop. shi fam.) sfat vorba (Ban.) turvin (inv.) voroava (inv. in Transilv.) beseada (turcism inv.) musaferea (fam.) parola shueta. (O ~ prieteneasca.)

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

CONVORBIRE. Subst. Convorbire discutzie discutare conversatzie dialog schimb de pareri; dezbatere deliberare deliberatzie (inv.) colocviu. Congres; consfatuire; conferintza; simpozion; masa rotunda; interviu. Tratative negocieri consultatzii. Controversa polemica disputa contradictzie. Taifas taifet (inv.) taclale (fam.) cozerie (livr.) shueta parola (inv.). Intrebare; raspuns replica. Monolog interior. Interlocutor. Negociator. Consultant. Cozeur. Adj. Consultativ. Dialogat; colocvial; polemic disputat; controversat. Vb. A conversa a vorbi a convorbi (rar) a discuta a dialoga (rar) a purta o discutzie a purta (a sustzine) un dialog a face un schimb de pareri (opinii). A dezbate a delibera a controversa (rar) a polemiza. A trata a duce tratative a negocia. A intreba a pune intrebari; a raspunde a da un raspuns. A se sfatui a se consulta a se consfatui a sta la sfat a convorbi (inv.) a se intretzine a sta de vorba a schimba o vorba; a sta de taina a sta la taclale a sta la taifas a sta la o parola a sta la o shueta a sta la un pahar de vorba a pune tzara la cale. A se apuca de poveshti a se ashterne la vorba a se pune la taifas a se prinde cu cineva la vorba a intra in vorba; a se pune in vorba cu cineva. V. destainuire limbutzie sfat sociabilitate vorbire.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

CONVORBIRI LITERARE 1. Revista fondata de Societatea „Junimea”. A aparut cu o periodicitate variabila intre 1867 shi 1944 la Iashi shi (din 1885) la Bucureshti. Directori: Iacob Negruzzi Simion Mehedintzi Al. TzigaraSamurcash I.E. Toroutziu. Dominata de personalitatea lui Titu Maiorescu a exercitat o puternica influentza modernizatoare asupra culturii shi societatzii romaneshti. 2. Revista literara editata de Uniunea Scriitorilor din Romania. Apare lunar la Iashi din 1970.

Intrare: convorbire
convorbire substantiv feminin
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • convorbire
  • convorbirea
plural
  • convorbiri
  • convorbirile
genitiv-dativ singular
  • convorbiri
  • convorbirii
plural
  • convorbiri
  • convorbirilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

convorbire, convorbirisubstantiv feminin

  • 1. Actziunea de a convorbi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Dupa o convorbire atit de prozaica... am sfirshit prin a ride. NEGRUZZI S. I 68. DLRLC
    • 1.1. Convorbire telefonica = comunicatzie bilaterala realizata prin intermediul unei instalatzii telefonice. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:
  • vezi convorbi DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.