19 definitzii pentru contact

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CONTÁCT contacte s. n. 1. Atingere directa nemijlocita intre doua corpuri doua fortze doua energii etc. ◊ Expr. In contact cu... = in nemijlocita apropiere de... in legatura stransa cu... ♦ (Concr.) Piesa care serveshte la stabilirea unui contact (1). ◊ Contact electric = legatura electrica intre doua piese sau elemente conductoare realizata prin atingere. 2. Apropiere intre oameni; relatzie legatura comunicare. ♦ Persoana de legatura. ♦ (SHi in sintagma contact sexual) Raport sexual. ◊ Expr. A lua contact (cu cineva) = a) a stabili o legatura (cu cineva); b) (Mil.) a ajunge in imediata apropiere a inamicului shi a incepe ostilitatzile. Din fr. contact lat. contactus.

contact sn [At: MAIORESCU D. I. 113 / Pl: ~e / E: fr contact lat contactus] 1 Atingere directa nemijlocita intre doua corpuri fortze energii. 2 (Ie) In ~ cu... in imediata apropiere de... 3 (Iae) In stransa legatura cu... 4 (Ccr) Piesa care serveshte la stabilirea unei legaturi. 5 (Is) ~ electric Legatura electrica realizata prin atingerea a doua piese sau elemente conductoare. 6 Apropiere intre oameni Si: legatura relatzie. 7 (Ie) A lua ~ (cu cineva) A stabili o legatura cu cineva. 8 (Mil; iae) A ajunge in imediata apropiere a inamicului shi a incepe primele lupte.

CONTÁCT contacte s. n. 1. Atingere directa nemijlocita intre doua corpuri doua fortze doua energii etc. ◊ Expr. In contact cu... = in nemijlocita apropiere de... in legatura stransa cu... ♦ (Concr.) Piesa care serveshte la stabilirea unui contact (1). ◊ Contact electric = legatura electrica intre doua piese sau elemente conductoare realizata prin atingere. 2. Apropiere intre oameni; relatzie legatura. ◊ Expr. A lua contact (cu cineva) = a) a stabili o legatura cu (cineva); b) (Mil.) a ajunge in imediata apropiere a inamicului shi a incepe primele lupte. Din fr. contact lat. contactus.

CONTÁCT contacte s. n. (Adesea precedat de prep. «in» sau construit cu «a lua»«a stabili» « a pune in» «a intra in») 1. Atingere nemijlocita intre doua corpuri doua fortze doua energii. Contact electric.Expr.In contact cu... = in nemijlocita apropiere de... in legatura strinsa cu... In contact cu oamenii de shtiintza... ◊ (Concretizat) Piesa care serveshte la stabilirea unui curent electric. Scoate contactul din priza. 2. Apropiere intre oameni (in cadrul unei sfere de activitate); relatzie legatura. Infaptuirea liniei politice nu este posibila fara munca de masa fara mobilizarea masei fara contact viu shi permanent cu masa. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 35. ◊ Expr. A lua contact (cu cineva) = a stabili (cu cineva) o legatura strinsa apropiata; (Mil.) a ajunge in imediata apropiere a inamicului a incepe primele lupte. Avangarzile au luat contact cu dushmanul.Plutonierul se intorsese tocmai dintro patrulare mai lunga facuta prin partzile dinspre Bojdeanca shi Lehliu. Luase contact cu posturile de militzie de pe acolo. V. ROM. decembrie 1951 171. Prin toate orashele... in primul rind am luat contact cu scriitorii bolshevici. SAHIA U.R.S.S. 187.

CONTÁCT s.n. 1. Atingere legatura intre doua corpuri intre doua fortze etc. ♦ Piesa care foloseshte la deschiderea shi inchiderea unui circuit electric. 2. Apropiere intre oameni; legatura relatzie. ◊ A lua contact (cu cineva) = a ajunge in imediata apropiere a cuiva. [Pl. te turi. / < fr. contact cf. lat. contactus].

CONTÁCT s. n. 1. atingere nemijlocita intre doua corpuri piese organe de mashini fortze etc. ◊ piesa la deschiderea shi inchiderea unui circuit electric. 2. apropiere intre oameni; legatura relatzie. ♦ a lua ~ (cu cineva) = a ajunge in imediata apropiere a cuiva. (< fr. contact lat. contactus)

CONTÁCT ~e n. 1) Pozitzie a unor corpuri care se ating. 2) Conexiune intre doua conductoare de curent. 3) Piesa care serveshte la realizarea acestei conexiuni. 4) Relatzie intre persoane. /<fr. contact lat. contactus

contact n. 1. starea a doua corpuri ce se ating; 2. fig. legatura frecventare: contactul lumii.

*contáct n. pl. e shi urĭ. (lat. contactus d. contingere a atinge. V. ating contaminez tact tangenta contingent). Atingere: ceara in contact cu focu se topeshte. Fig. Relatziune cunoshtiintza: contactu cu omu bun te face bun.

lentíla de contáct sint. s. (med.) ◊ Lentilele de contact care se aplica direct pe globul ocular incep sa cashtige teren in detrimentul clasicilor ochelari.” Sc. 6 V 78 p. 6 (din fr. lentille de contact; cf. engl. contact lens; CD; DM; DEXS)

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CONTÁCT s. 1. atingere. (La primul ~ cu...) 2. legatura raport relatzie. (A stabili un ~ cu cineva.)

CONTACT s. 1. atingere. (La primul ~ cu...) 2. legatura raport relatzie. (A stabili un ~ cu cineva.)

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. barbatzi cu o femeie) a aterizat la punct fix a bate untul ashi baga cuponul in fabrica a o baga a baga magarun grajd / salamun traista a baga pe ala micu’ la serviciu a baga pe moshun beci a baga ratonul la veveritza a buli a cadea la ashternut a calari a calca a ciocani a cobzari a cordi a se culca a curatza coshul a io da a da cosor a da (pe cineva) cu craciin sus a da cu lipici / cu sacaz a da cu osul a da dea dura a da gaura a se da hutza a se da in barci / ghioc a o da in bijboc / vata a da la buci / pipi a da la vasle ai da cuiva pilaf a descanta a escalada a face a face hutzahutza a formata a frige a fute a gauri a injecta a io infige a impunge cu cornu’ a incaleca a inshuruba a intinde a intzepa a lovi in creasta (pe cineva) a lua a lua (pe cineva) in toroipan a marli a naviga in stramtoarea Dardanele a parli a pompa a poseda a pritoci a io propti (cuiva) a io pune a pune dop a io pune in ghioc a io pune (cuiva) intre mustatzi a pune toroipanul (pe cineva) a rade a rasturna cu rotzilen sus a razui prapurele (cuiva) a regula a remaia ochiul a sari coarda a scapara ai tabaci (cuiva) pielea ai sparge (cuiva) ghiocul a tavali a tivi a trage un clei a trage (cuiva) clopote a trage in cosor / in tzeapa ai trage (cuiva) la poarta a trage pe facaletz a o trage sub coada (cuiva) a trage un tighel a trece Gibraltarul a trosni a umple a vaccina.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. femei cu un barbat) a bate untul a bubui banana a se buli a cadea la ashternut a se ciocani a se cobzari a se cordi a se culca a se da dea dura a se da hutza a se da in barci ashi da in coapse a o da la umplut ashi da lana la scarmanat a se da umpluta a face a face hutzahutza a se formata a se frige a se fute a se injecta a se intinde a juca popice a lua masuri shi greutatzi a o lua in buci a o lua intre picioare a o lua sub coada a se parli a pica la ashternut a se poshti a se priponi in facaletz a se pune capra a se regula a remaia ochiul a sari coarda a scapara a sta a sta closhca a zgudui laptzii cuiva.

A AVEA UN CONTACT SEXUAL (d. homosexuali) a se arde in bulan / cretz / semering a se buli a face braga / contorul a intra prin dos / prin spate a se pune capra a rupe fundul (cuiva) a o trage la cercul maro.

CONTACT SEXUAL aspirina saracului astupush babardeala buleala cariceala calareala calarit ciocan ciocaneala ciocaneanu ciocanescu ciocanitura ciocanoiu clei cobzareala cordeala darac descantec doctorie Falk shi Aftalion flux shi reflux frecush frichifrichi futai futing gimnastica de dormitor hopahopa injectzie jbantz masaj maciuci moriceala numar nunta (d. femei) plata in natura remaiere scarpinat sex sparcait tavaleala trosneala tzeapa una mica vaccinare vitamina P.

Intrare: contact
contact1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contact
  • contactul
  • contactu‑
plural
  • contacte
  • contactele
genitiv-dativ singular
  • contact
  • contactului
plural
  • contacte
  • contactelor
vocativ singular
plural
contact2 (pl -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contact
  • contactul
  • contactu‑
plural
  • contacturi
  • contacturile
genitiv-dativ singular
  • contact
  • contactului
plural
  • contacturi
  • contacturilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

contact, contactesubstantiv neutru

  • 1. Atingere directa nemijlocita intre doua corpuri doua fortze doua energii etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: atingere
    • format_quote Contact electric. DLRLC
    • 1.1. concretizat Piesa care serveshte la stabilirea unui contact. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Scoate contactul din priza. DLRLC
      • 1.1.1. Contact electric = legatura electrica intre doua piese sau elemente conductoare realizata prin atingere. DEX '09 DEX '98
    • chat_bubble In contact cu... = in nemijlocita apropiere de... in legatura stransa cu... DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote In contact cu oamenii de shtiintza... DLRLC
  • 2. Apropiere intre oameni. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Infaptuirea liniei politice nu este posibila fara munca de masa fara mobilizarea masei fara contact viu shi permanent cu masa. GHEORGHIUDEJ ART. CUV. 35. DLRLC
    • 2.1. Persoana de legatura. DEX '09
    • chat_bubble (in) sintagma (Contact sexual) Raport sexual. DEX '09
    • chat_bubble A lua contact (cu cineva) = a stabili o legatura (cu cineva). DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote Plutonierul se intorsese tocmai dintro patrulare mai lunga facuta prin partzile dinspre Bojdeanca shi Lehliu. Luase contact cu posturile de militzie de pe acolo. V. ROM. decembrie 1951 171. DLRLC
      • format_quote Prin toate orashele... in primul rind am luat contact cu scriitorii bolshevici. SAHIA U.R.S.S. 187. DLRLC
    • chat_bubble (termen) militar A lua contact (cu cineva) = a ajunge in imediata apropiere a inamicului shi a incepe ostilitatzile. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Avangarzile au luat contact cu dushmanul. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.