12 definitzii pentru concesiune

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CONCESIÚNE concesiuni s. f. Conventzie prin care o persoana (fizica sau juridica) dobandeshte dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului in schimbul unor beneficii care revin acestuia din urma. ♦ Bunurile care formeaza obiectul acestei conventzii. [Pr.: siu] Din fr. concession lat. concessio onis.

CONCESIÚNE concesiuni s. f. Conventzie prin care o persoana (fizica sau juridica) dobandeshte dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului in schimbul unor beneficii care revin acestuia din urma. ♦ Bunurile care formeaza obiectul acestei conventzii. [Pr.: siu] Din fr. concession lat. concessio onis.

concesiune sf [At: MDA ms / P: ~siu~ / Pl: ~i[1] / E: concesie + une] 1 Conventzie prin care o persoana (fizica sau juridica) dobandeshte dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului in schimbul unor beneficii care revin acestuia din urma. 2 Bunurile care fac obiectul acestei conventzii. corectata

  1. In original: Pl: ~nắri cata

CONCESIÚNE concesiuni s. f. Drept de exploatare a unui bun obshtesc acordat de catre un guvern unor persoane particulare (adesea straine); obiectul material (terenuri mine instalatzii de cai ferate etc.) al unei asemenea exploatari ha Bushtenari care se bucura de faima de a fi fost leaganul petrolului contractele de concesiune au expirat. BOGZA A. I. 68. Storsese de la Poarta concesiuni shi despagubiri insemnate in Bosnia. GHICA S. 364. Pronuntzat: siu.

CONCESIÚNE s.f. 1. Drept de a exploata un bun o intreprindere etc. acordat de un stat unui alt stat sau unor intreprinderi straine; (p. ext.) obiectul unei astfel de exploatari. 2. Concesie. [Cf. fr. concession lat. concessio].

CONCESIÚNE s. f. conventzie prin care o persoana fizica sau juridica obtzine dreptul de a exploata anumite servicii publice sau bunuri ale statului; drept de exploatare a unui bun obshtesc a unei intreprinderi etc. acordat de un guvern unor persoane particulare. ◊ obiectul material al unei asemenea exploatari. (<fr. concession lat. concessio)

CONCESIÚNE ~i f. Contract prin care unei persoane (fizice sau juridice) i se acorda dreptul de a exploata diferite servicii publice sau bunuri ale statului. [G.D. concesiunii; Sil. siu] /<fr. concession lat. concessio ~onis

concesi(un)e f. 1. acordarea unui privilegiu: concesiunea ocnelor; 2. cedarea dreptului sau renuntzarea la opiniunea sa (intr’o contestatziune sau discutziune): fami aceasta concesiune; 3. cesiunea unui teren intr’un cimitir.

*concesiúne f. (lat. concéssio ónis. V. purced). Acordarea unuĭ privilegiŭ unuĭ drept: a obtzinea concesiunea unuĭ drum de fer. Lucru acordat intr’o discusiune intr’o contestatziune. SHi ésie.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

concesiúne (drept de exploatare) (siu) s. f. g.d. art. concesiúnii; pl. concesiúni

concesiúne (drept de exploatare) s. f. → cesiune

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CONCESIÚNE s. (JUR.) (inv.) credintza. (Are ~ unei mine.)

CONCESIUNE s. (JUR.) (inv.) credintza. (Are ~ unei mine.)

Intrare: concesiune
concesiune substantiv feminin
  • silabatzie: -si-u-ne info
substantiv feminin (F107)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • concesiune
  • concesiunea
plural
  • concesiuni
  • concesiunile
genitiv-dativ singular
  • concesiuni
  • concesiunii
plural
  • concesiuni
  • concesiunilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

concesiune, concesiunisubstantiv feminin

  • 1. Conventzie prin care o persoana (fizica sau juridica) dobandeshte dreptul de a exploata anumite servicii publice sau anumite bunuri ale statului in schimbul unor beneficii care revin acestuia din urma. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: credintza
    • format_quote La Bushtenari care se bucura de faima de a fi fost leaganul petrolului contractele de concesiune au expirat. BOGZA A. I. 68. DLRLC
    • format_quote Storsese de la Poarta concesiuni shi despagubiri insemnate in Bosnia. GHICA S. 364. DLRLC
    • 1.1. Bunurile care formeaza obiectul acestei conventzii. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 2. Concesie. DN
    sinonime: concesie
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.