15 definitzii pentru complex (s.n.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

COMPLÉX A complecshi xe adj. s. n. 1. Adj. Format din mai multe partzi; care intruneshte in sine mai multe laturi sau elemente diferite. ♦ (Mat.) Numar complex = numar alcatuit prin insumarea unui numar real cu un numar imaginar. 2. S. n. Intreg unitate formata din mai multe partzi din mai multe elemente diferite; sistem care intruneshte in sine mai multe laturi care imbratzisheaza mai multe domenii; combinare asociere intrun tot a mai multor fenomene stari de lucruri etc. ♦ Ansamblu de constructzii de unitatzi industriale comerciale etc. cu functzii deosebite grupate teritorial care alcatuiesc un tot unitar servind aceluiashi scop. ◊ Complex sportiv = baza sportiva special amenajata pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 3. S. n. Ansamblu de tendintze amintiri etc. (inconshtiente) formate in copilarie pe baza anumitor relatzii familiale shi sociale care determina comportarea ulterioara a persoanei. ◊ Complex de inferioritate = sentiment de neincredere in fortzele proprii care se formeaza de obicei in copilarie uneori in legatura cu o deficientza fizica sau psihica. (Psih.) Complexul lui Oedip = atashament erotic al copilului fatza de parintele de sex opus. Din fr. complexe lat. complexus.

compléx ~a [At: HASDEU I. C. VIII / Pl: (12) ~écshi ~e (35) ~uri (67) ~e / E: fr complexe lat complexus] 1 a Format din mai multe partzi sau elemente. 2 a (Mat; is) Numar ~ Numar alcatuit prin insumarea unui numar real cu un numar imaginar. 3 sn Ansamblu de constructzii (de unitatzi industriale sau comerciale etc.) cu functzii deosebite grupate teritorial care alcatuiesc un tot unitar servind aceluiashi scop. 4 sn (Is) ~ sportiv Baza sportiva special amenajata pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 5 sn Ansamblu de tendintze inconshtiente formate in copilarie pe baza anumitor relatzii familiale shi sociale care determina comportarea ulterioara a persoanei. 6 sn (Is) ~ de inferioritate Sentiment de neincredere in fortzele proprii care se formeaza de obicei in copilarie uneori in legatura cu o deficientza fizica sau psihica. 7 sn (Psh; is) ~ul lui Oedip Atashament erotic al copilului fatza de parintele de sex opus.

COMPLÉX1 complexe s. n. Intreg unitate formata din mai multe partzi din mai multe elemente; sistem care intruneshte in sine mai multe laturi care imbratzisheaza mai multe domenii; combinare asociere intrun tot a mai multor fenomene stari de lucruri etc. Un element important al complexului de masuri cerute de introducerea shi aplicarea sistemului de agricultura cu ierburi. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 335 4/4. Multzi se intreaba... cum este posibila o reglementare a unui complex atit de uriash? SAHIA U.R.S.S. 71. ◊ Complexul sportiv de stat «Gata pentru munca shi apararea Republicii Populare Romine» (G.M.A.) = sistem complet de educatzie fizica legat organic de creshterea nivelului ideologic care cuprinde o serie de probe sportive variate asigurind oamenilor muncii o pregatire fizica multilaterala pentru munca de inalta productivitate shi pentru apararea patriei.

COMPLÉX s.n. 1. Intreg unitate compusa din mai multe elemente sau partzi. ♦ (Constr.) Imbracaminte de etanshare formata din mai multe straturi izolate. ◊ (Geol.) Complex de strate = succesiune de strate diferite din punct de vedere litologic. 2. (Med.) Idei latente amintiri refulate care provoaca tulburari neurocerebrale. ◊ Complex de inferioritate = stare psihica in care cineva se simte inferior persecutat. [Pl. exe. / < fr. complexus].

COMPLÉX A I. adj. format din mai multe partzi; care intruneshte mai multe idei elemente unitatzi etc. ◊ (mat.) numar ~ = numar format prin insumarea unui numar real cu unul imaginar. II. s. n. 1. intreg format din mai multe elemente. 2. ansamblu de unitatzi (comerciale industriale sportive). 3. (constr.) imbracaminte de etanshare din mai multe straturi izolate. 4. (med.) ansamblu de reprezentari shi amintiri cu o puternica valoare sau semnificatzie afectiva. ♦ ~ de inferioritate = sentiment de neincredere in fortzele proprii. (< fr. complexe lat. complexus)

compléx s. n. Ansamblu de unitatzi (comerciale sportive industriale) grupate teritorial ◊ „In orashul Campia Turzii se va construi un complex de alimentatzie publica cu braserie restaurant cofetarie.” Sc. 18 XI 78 p. 5 ♦ complex turistic v. cramarestaurant (1976) ♦ complex de vaci shi pasari v. crescatoringrijitor (din fr. complexe; PR 1950; DN DN3 alte sensuri DEX)

COMPLÉX2 ~e n. 1) Unitate economica care reuneshte mai multe intreprinderi cu activitate de productzie interdependenta; combinat. ◊ ~ agroindustrial unitate agricola care se ocupa cu producerea shi prelucrarea industriala a materiei prime. 2) Ansamblu de constructzii reunite in functzie de utilitatea lor. ~ turistic. ~ sportiv. 3) Ansamblu de sentimente de tendintze shi de stari de spirit inconshtiente formate in copilarie care conditzioneaza comportamentul ulterior al unei persoane. ◊ A avea ~e a fi timid. Fara ~e care actzioneaza in mod firesc; fara ezitare. ~ de inferioritate sentiment de neincredere in fortzele proprii. ~ul Edip atashament erotic fatza de un parinte de sex opus. /<fr. complexe lat. complexus

complex a. 1. ce contzine mai multe partzi mai multe elemente: omul e o fiintza complexa; 2. Gram. subiect modificat de un termen adaogat; 3. Aritm. numar compus din unitatzi de specii diferite: 3 stanjeni 5 palme 7 degete shi 9 linii. ║ n. complexitate.

*compléx a adj. (lat. complexus. V. perplex). Care cuprinde maĭ multe lucrurĭ: ideĭe complexa. Gram. Care e modificat de un complement: subĭect complex. Aritm. Numar complex compus din unitatzĭ de diferite speciĭ. S. n. pl. e shi urĭ. Complexitate.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

compléx2 (tendintza de comportare) s. n. pl. compléxe

compléx3(constructzie) s. n. pl. compléxuri

compléx s.n. pl. (tendintze de comportare) compléxe / (constr.) compléxuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

COMPLÉX adj. s. 1. adj. multilateral plurivalent polivalent (livr.) plural (rar) plurilateral polilateral. (Aspecte ~ ale unei probleme.) 2. s. multitudine. (Un ~ de factori.)

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

COMPLÉX A (< fr. lat.) adj. s. n. I. Adj. Format din mai multe partzi; care intruneshte in sine mai multe laturi sau elemente diferite. ♦ (MAT.) Numar c. = pereche de numere reale; pentru numerele complexe operatziile de adunare shi inmultzire se definesc astfel: (ab) + (cd) = (a+c b+d); (ab) • (cd) = (acbd ad+bc). N.c. (01) se numeshte unitate imaginara shi se noteaza cu i. Forma algebrica a n.c. (ab) este a+b • i. Numerele b • i se numesc imaginare ∏. s. n. 1. Intreg format din mai multe partzi din mai multe elemente diferite; combinare asociere intrun tot a mai multor fenomene stari de lucru. ♦ (CHIM.) Combinatzie complexa.Complecshi π = combinatzii complexe ale unor metale tranzitzionale (fier cupru argint paladiu platina etc.) cu hidrocarburi; au importantza teoretica pentru studiul legaturilor chimice. ♦ Ansamblu de constructzii de unitatzi industriale sau comerciale etc. cu functzii deosebite grupate teritorial care alcatuiesc un tot unitar servind aceluiashi scop (ex. c. shcolar c. pentru industrializarea lemnului c. comercial). ◊ C. zootehnic = sistem de exploatare format din mai multe adaposturi pentru animale in care procesele de munca (hranire intretzinere muls asigurarea conditziilor de microclimat) sint mecanizate sau automatizate. C. mai cuprinde silozuri finare magazii etc. precum shi terenul necesar asigurarii bazei furajere. C. de lansare = cosmodrom. ♦ C. sportiv = baza sportiva special amenajata pentru practicarea mai multor ramuri de sport. 2. (In psihanaliza) Ansamblu de tendintze inconshtiente formate in copilarie pe baza anumitor relatzii familiale shi sociale care determina comportarea ulterioara a persoanei. C. de inferioritate = termen introdus de A. Adler pentru a desemna sentimentul de neincredere in fortzele proprii format in copilarie uneori in legatura cu o deficientza fizica sau psihica. shi care trezeshte tendintza de compensare. C. lui Oedip = disponibilitate afectiva de atashare excesiva a copilului fatza de parintele de sex opus shi de aversiune fatza de parintele de acelashi sex considerat k rival. 3. (MED.) C. primar = unitate morfopatologica intilnita in tuberculoza pulmonara shi care cuprinde leziunea de inoculare adenopatia shi limfagita. 4. (PEDOL.) C. adsorbativ al solului = ansamblu de compushi din sol cu suprafatza activa capabili sa manifeste fenomenul de adsorbtzie. Se compune din substantze minerale organice shi organominerale ce provin din dezagregarea rociimame shi consecutiv actziunii microorganismelor asupra materiilor organice din sol. 5. C. fizicogeografic totalitatea elementelor shi fenomenelor fizicogeografice de pe un terit. legate intre ele prin relatzii reciproce shi care dau specificul peisajului geografic al unitatzii respective.

Intrare: complex (s.n.)
complex3 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • complex
  • complexul
  • complexu‑
plural
  • complexuri
  • complexurile
genitiv-dativ singular
  • complex
  • complexului
plural
  • complexuri
  • complexurilor
vocativ singular
plural
complex2 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • complex
  • complexul
  • complexu‑
plural
  • complexe
  • complexele
genitiv-dativ singular
  • complex
  • complexului
plural
  • complexe
  • complexelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

complex, complexuri / complex, complexesubstantiv neutru

  • 1. Intreg unitate formata din mai multe partzi din mai multe elemente diferite; sistem care intruneshte in sine mai multe laturi care imbratzisheaza mai multe domenii; combinare asociere intrun tot a mai multor fenomene stari de lucruri etc. DEX '09 DN
    • 1.1. Ansamblu de constructzii de unitatzi industriale comerciale etc. cu functzii deosebite grupate teritorial care alcatuiesc un tot unitar servind aceluiashi scop. DEX '09 MDN '00
      • 1.1.1. Complex sportiv = baza sportiva special amenajata pentru practicarea mai multor ramuri de sport. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. constructzii Imbracaminte de etanshare formata din mai multe straturi izolate. DN
      • 1.2.1. geologie Complex de strate = succesiune de strate diferite din punct de vedere litologic. DN
  • 2. Ansamblu de tendintze amintiri etc. (inconshtiente) formate in copilarie pe baza anumitor relatzii familiale shi sociale care determina comportarea ulterioara a persoanei. DEX '09
    • diferentziere medicina Idei latente amintiri refulate care provoaca tulburari neurocerebrale. DN
    • 2.1. Complex de inferioritate = sentiment de neincredere in fortzele proprii care se formeaza de obicei in copilarie uneori in legatura cu o deficientza fizica sau psihica. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.2. psihologie Complexul lui Oedip = atashament erotic al copilului fatza de parintele de sex opus. DEX '09 DEX '98
  • comentariu Forma de plural folosita pentru sensul (1.) este complexuri iar pentru sensul (2.) este complexe. DOOM 2
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.