15 definitzii pentru colonie (teritoriu, grup)
din care- explicative (9)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- enciclopedice (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
COLONÍE1 colonii s. f. 1. (In Antichitate) Cetate sau orash intemeiat in scopuri comerciale sau strategice de fenicieni de greci sau de alte popoare pe teritorii straine. ♦ Orash intemeiat de romani in tzinuturile cucerite avand rol economic administrativ shi militar. 2. Teritoriu ocupat shi administrat de o natziune straina shi care este dependent de aceasta pe plan politic economic cultural etc. 3. Grup compact de persoane (de aceeashi origine) ashezat intro tzara sau intro regiune a unei tzari shi care provine din imigrare sau din stramutare. 4. Grup de copii trimishi la odihna in statziuni climaterice sau balneare; p. ext. loc unde este gazduit acest grup. 5. Grup de indivizi din aceeashi specie care traiesc in comun. Colonie de corali. ◊ Colonie microbiana = grup de bacterii rezultat din diviziunea succesiva a unuia sau a catorva germeni. Din fr. colonie lat. colonia.
coloníe1 sf [At: BALCESCU M. V. 6 / Pl: ~ii / E: fr colonie lat colonia] 12 (Ant) Cetate sau orash intemeiat in scopuri comerciale sau strategice de fenicieni de greci sau de alte popoare pe teritorii straine. 3 Orash intemeiat de romani in teritoriile cucerite avand rol economic administrativ shi militar. 45 TZara (sau regiune) lipsita de independentza politica shi economica dependenta politicadministrativ shi exploatata de un statmetropola. 6 Comunitate apartzinand unei natzionalitatzi care sa stabilit intro tzara straina shi mentzine intre membrii sai legaturi stranse. 7 Ashezare de imigrantzi. 8 Grup de persoane stramutate dintro regiune in alta (din cauza razboiului sau benevol). 9 (Fig) Grup de animale din aceeashi specie care traiesc in acelashi loc. 10 Grup de copii trimishi la odihna in statziuni climaterice sau balneare. 11 Loc unde este gazduit acest grup de copii. 12 Ashezare de indivizi condamnatzi la munca fortzata. 13 Baraci destinate muncitorilor dintro uzina sau de pe un shantier. 14 Muncitorii care locuiesc intro colonie (13). 15 ~ microbiana Grup de bacterii aflat in cultura pe medii solide vizibil cu ochiul liber derivat dintrun germen unic sau dintrun numar redus de germeni care sau inmultzit pe loc.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
COLONÍE1 colonii s. f. 1. (In antichitate) Cetate sau orash intemeiat in scopuri comerciale sau strategice de fenicieni de greci sau de alte popoare pe teritorii straine. ♦ Orash intemeiat de romani in tzinuturile cucerite avand rol economic administrativ shi militar. 2. Teritoriu ocupat shi administrat de o natziune straina shi care este dependent de aceasta pe plan politic economic cultural etc. 3. Grup compact de persoane (de aceeashi origine) ashezat intro tzara sau intro regiune a unei tzari shi care provine din imigrare sau din stramutare. 4. Grup de copii trimishi la odihna in statziuni climaterice sau balneare; loc unde este gazduit acest grup de copii. 5. Grup de animale din aceeashi specie care duce viatza in comun. Colonie de corali. ◊ Colonie microbiana = grup de bacterii aflat in cultura pe medii sociale vizibil cu ochiul liber derivat dintrun germen unic sau dintrun numar redus de germeni care sau inmultzit pe loc. Din fr. colonie lat. colonia.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de hai
- actziuni
COLONÍE2 colonii s. f. 1. (In antichitate) Cetate sau orash intemeiat de fenicieni de greci etc. pe teritoriu strain cu scopuri comerciale shi care pierzind cu timpul legaturile de dependentza cu metropola putea deveni orash de sine statator; cetate sau orash construit de romani in tzarile cucerite shi avind un rol economic administrativ shi militar. ♦ (La romani) Ashezare fundata din interes public situata intrun loc fixat prin lege shi condusa de o lege speciala; grup de cetatzeni organizatzi shi autorizatzi de statul roman sa ocupe (total sau partzial) o ashezare cu teritoriul ei sau sa fundeze un orash nou pe un teritoriu cucerit. 2. Regiune sau tzara (de obicei inapoiata) cucerita de un stat expansionist pentru obtzinerea de materii prime ieftine pentru desfacerea la pretzuri ridicate a produselor fabricate shi pentru exportul de capital (exploatarea luind un caracter deosebit de accentuat in faza imperialista a capitalismului). Uriasha creshtere a mishcarii de eliberare natzionala in colonii semicolonii shi tzarile dependente impiedica in mare masura realizarea planurilor criminale ale atzitzatorilor la razboi. CONTEMPORANUL S. II 1951 nr. 268 1/2. 3. (Urmat de determinari aratind natzionalitatea sau locul de origine) Grup de persoane provenind din alta regiune a tzarii sau mai ales din alta tzara imigrate sau stramutate (izolat sau in mase compacte) din locul de origine shi mentzinind intre ele o oarecare coeziune. Colonia armeana din Bucureshti. 4. Grup de copii trimishi sau aflatzi in mod organizat la odihna in statziuni climaterice sau balneare. Colonia raionului 1 Mai pleaca la Predeal. 5. (Uneori urmat de determinari aratind componentza) Grup de animale de acelashi fel ducind viatza in colectivitate. Colonie de corali. ▭ Intro zi a dat de o colonie de maimutze cu blana roshie. BART E. 278.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
COLONÍE1 s.f. 1. (Ant.) Cetate sau orash intemeiat de o alta cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei tzari straine cu scopuri comerciale. 2. TZara (regiune) lipsita de independentza politica shi economica dependenta politicadministrativ de un stat metropola capitalist. 3. Grup comunitate apartzinand unei natzionalitatzi care sa stabilit intro tzara straina shi mentzine intre membrii sai legaturi stranse. 4. Grup de copii trimishi la odihna intro statziune balneoclimaterica. 5. (Biol.) Grupare de indivizi din aceeashi specie care duc viatza in comun. [Gen. iei. / cf. fr. colonie it. lat. colonia].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
COLONÍE1 s. f. 1. (ant.) cetateorash intemeiata de o alta cetate sau de un alt stat pe teritoriul unei tzari straine cu scopuri comerciale. 2. teritoriu tzara lipsita de independentza politica shi economica sub dominatzia unui stat imperialist (metropola); posesiune (2). 3. grup de persoane de aceeashi cetatzenie sau natzionalitate stabilit intro tzara straina. 4. grup de copii trimishi la odihna intro statziune balneoclimaterica. 5. grup de animale superioare sau de plante unicelulare din aceeashi specie care duc viatza in comun. (<fr. colonie lat. colonia)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
COLONÍE ~i f. 1) (la fenicieni shi la grecii antici) Cetate sau orash intemeiat in scopuri militare sau comerciale pe un teritoriu strain. 2) TZara de obicei slab dezvoltata aflata sub dominatzia politica shi economica a altui stat. 3) Grup compact de persoane de aceeashi natzionalitate care locuiesc intro tzara straina sau in alt orash. 4) Ashezamant pentru reeducarea prin munca. ~ de copii. 5) Grup de animale din aceeashi specie care traiesc in comun. ~ de corali. [Art. colonia; G.D. coloniei; Sil. nie] /<fr. colonie lat. colonia
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
colonie f. 1. reunire de oameni cari parasesc tzara lor shi se duc de s’asheaza intr’alta tzara unde cultiva pamantul; fig. colonii de lumi pierdute EM.; 2. tzara locuita de o colonie; 3. totzi supushii straini dintr’un orash: colonia franceza din Bucureshti; 4. ashezamant fundat de o natziune intr’o tzara straina mai ales intr’o alta parte a lumii. Cele trei mari puteri coloniale sunt: Anglia Frantza shi Olanda. Coloniile engleze au o populatziune de 220 mil. loc cu 20 mil. kmp. shi fac cu Anglia un comertz de 4½ miliarde; coloniile franceze se ridica la vr’o 30 mil. loc. pe o suprafatza de 18 mil. kmp. shi comertzul lor cu Frantza e d’aproape 1½ miliard; coloniile olandeze au 28 mil. loc. 2 mil. kmp. shi fac cu Olanda un comertz de 200 milioane.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
*colónie f. (lat. colónia d. colónus colon). Populatziune care ĭese dintr’o tzara shi se stabileshte in alta. TZara locuita de acea populatziune (k Algeria fatza de Francia). Populatziunea straina dintr’un orash orĭ dintr’o tzara: colonia romaneasca din Paris. Colonie de microbĭ loc napadit de microbĭ. Ob. coloníe (dupa fr. colonie) dar numaĭ colónie parfumu numit „apa de Colonia” (fr. eau de Cologne).
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
coloníe1 (teritoriu grup) s. f. art. colonía g.d. art. coloníei; pl. coloníi art. coloníile
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
coloníe (teritoriu grup) s. f. art. colonía g.d. art. coloníei; pl. coloníi art. coloníile
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
COLONÍE s. posesiune (inv.) slobozie. (O ~ spaniola din America.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
COLONIE s. posesiune (inv.) slobozie. (O ~ spaniola din America.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare enciclopedice
Definitzii enciclopedice
RAZBOIUL DE INDEPENDENTZA A COLONIILOR SPANIOLE DIN AMERICA (18101826) razboi de eliberare purtat de coloniile spaniole din America impotriva metropolei. In cursul razboiului care a evidentziat calitatzile militare ale lui Simón Bolívar (conducatorul armatelor populare din nordul Americii de Sud) shi ale lui José de San Martin (conducatorul armatelor populare din sudul Americii de Sud) intreg terit. Americii Latine (cu exceptzia Cubei shi Puerto Ricoului) a fost eliberat de sub dominatzia spaniola constituinduse actualele state latinoamericane. Brazilia care era colonie portugheza na participat la acest razboi; ea shia proclamat independentza in 1822.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
RAZBOIUL PENTRU INDEPENDENTZA COLONIILOR ENGLEZE DIN AMERICA DE NORD (17751783) razboi de eliberare purtat de cele 13 colonii engleze din America de Nord impotriva metropolei care impiedica dezvoltarea lor economica shi politica. La 4 iul. 1776 reprezentantzii coloniilor au adoptat „Declaratzia de independentza” care a proclamat crearea Republicii Statelor Unite ale Americii primul stat independent de pe continentul american. Armata S.U.A. shi detashamente de voluntari au repurtat sub conducerea lui George Washington o serie de victorii asupra armatelor engleze dintre care cele mai insemnate au fost la Saratoga (1777) shi Yorktown (1781). Infranta Anglia a fost nevoita sa recunoasca in 1783 independentza S.U.A.
- sursa: DE (1993-2009)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F134) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
colonie, coloniisubstantiv feminin
- 1. (In Antichitate) Cetate sau orash intemeiat in scopuri comerciale sau strategice de fenicieni de greci sau de alte popoare pe teritorii straine. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 1.1. Orash intemeiat de romani in tzinuturile cucerite avand rol economic administrativ shi militar. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- 1.2. (La romani) Ashezare fundata din interes public situata intrun loc fixat prin lege shi condusa de o lege speciala; grup de cetatzeni organizatzi shi autorizatzi de statul roman sa ocupe (total sau partzial) o ashezare cu teritoriul ei sau sa fundeze un orash nou pe un teritoriu cucerit. DLRLC
-
- 2. Teritoriu ocupat shi administrat de o natziune straina shi care este dependent de aceasta pe plan politic economic cultural etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Uriasha creshtere a mishcarii de eliberare natzionala in colonii semicolonii shi tzarile dependente impiedica in mare masura realizarea planurilor criminale ale atzitzatorilor la razboi. CONTEMPORANUL S. II 1951 nr. 268 1/2. DLRLC
-
- 3. Grup compact de persoane (de aceeashi origine) ashezat intro tzara sau intro regiune a unei tzari shi care provine din imigrare sau din stramutare. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Colonia armeana din Bucureshti. DLRLC
-
- 4. Grup de copii trimishi la odihna in statziuni climaterice sau balneare. DEX '09 DLRLC DN
- Colonia raionului 1 Mai pleaca la Predeal. DLRLC
- 4.1. Loc unde este gazduit acest grup. DEX '09
-
- 5. Grup de indivizi din aceeashi specie care traiesc in comun. DEX '09 DLRLC DN
- Colonie de corali. DEX '09 DLRLC
- Intro zi a dat de o colonie de maimutze cu blana roshie. BART E. 278. DLRLC
- 5.1. Colonie microbiana = grup de bacterii rezultat din diviziunea succesiva a unuia sau a catorva germeni. DEX '09
-
etimologie:
- colonie DEX '09 DEX '98 DN
- colonia DEX '09 DEX '98 DN