16 definitzii pentru clisheu

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CLISHÉU clishee s. n. 1. Imagine fotografica negativa (pe pelicula de film sau pe sticla) obtzinuta in camera obscura shi dupa care se face reproducerea fotografica; p. ext. placa sau film fotografic impresionat developat shi fixat. 2. (Tipogr.) Plansha de metal de lemn etc. care sa reprodus sau sa gravat o imagine spre a fi imprimata. 3. Fig. Formula stilistica expresie etc. banalizata din cauza repetarii excesive; shablon. Din fr. cliché.

CLISHÉU clishee s. n. 1. Imagine fotografica negativa (pe pelicula de film sau pe sticla) obtzinuta in camera obscura shi dupa care se face reproducerea fotografica; p. ext. placa sau film fotografic impresionat developat shi fixat. 2. (Tipogr.) Plansha de metal de lemn etc. care sa reprodus sau sa gravat o imagine spre a fi imprimata. 3. Fig. Formula stilistica expresie etc. banalizata din cauza repetarii excesive; shablon. Din fr. cliché.

clishéu sn [At: GHEREA ST. CR. III 62 / Pl: ~ee ~ri / E: fr cliché] 1 Imagine fotografica negativa (pe pelicula de film sau pe sticla) obtzinuta in camera obscura dupa care se face reproducerea fotografica. 23 (Pex) Placa sau film fotografic impresionat developat shi fixat. 4 (Tip) Plansha de lemn metal etc. care sa gravat sau sa reprodus o imagine spre a fi imprimata. 5 (Fig) Formula stilistica expresie etc. banalizata din cauza repetarii excesive Si: shablon.

CLISHÉU clishee s. n. 1. Imagine fotografica negativa (pe pelicula de film sau pe sticla) obtzinuta in camera obscura shi dupa care se face reproducerea fotografica; p. ext. placa sau film fotografic impresionat developat shi fixat. 2. (Tipogr.) Plansha de metal sau de lemn care sa reprodus sau sa sapat in relief o imagine spre a fi imprimata. 3. Fig. Fraza stereotipa banala spusa de toata lumea in imprejurari analoage. Acelashi clisheu pentru oricine. V. PETRESCU C. V. 258. Cind frazele [esteticianului metafizic] se tiparesc atunci oricine vede k nus decit un clisheu menit... sa impiedice libera dezvoltare a analizei. GHEREA ST. CR. III 62.

CLISHÉU s.n. 1. Placa (film) fotografica impresionata de lumina care constituie proba negativa a unei fotografii. 2. Plansha care contzine copia unui text sau a unei figuri shi care serveshte pentru imprimare. 3. (Fig.) Fraza banala expresie stereotipa folosita in anumite ocazii; tema motiv viziune estetica uzata in urma unei frecvente intrebuintzari; shablon. [Pl. shee (pron. shee). / < fr. cliché].

CLISHÉU s. n. 1. placa (film) fotografica impresionata de lumina proba negativa a unei fotografii. 2. plansha copia unui text a unei figuri pentru imprimare. 3. (fig.) fraza banala expresie stereotipa; shablon. (< fr. cliché)

CLISHÉU ~e n. 1) Imagine fotografica negativa. 2) tipogr. Placa care sa reprodus un relief sau sa gravat o imagine pentru a fi imprimata. ~ de zinc. 3) fig. Expresie stereotipa shi banala utilizata frecvent; shablon. /<fr. cliché

clisheu n. 1. plansha tipografica cu caractere imobile; 2. proba fotografica fixata pe o placa de sticla; 3. fig. fraza dea gata ce se repeta (= fr. cliché).

*clishéŭ n. pl. ee saŭ eĭe (fr. cliché). Placa tipografica obtzinuta pin clishaj placa sterotipa. Pĭesa de metal (saŭ shi de lemn) care e gravata o figura shi care pin impresiune reproduce acea figura. Proba negativa (obtzinuta pin camera obscura) la fotografie. Fig. Loc comun banalitate repetata: a vorbi dupa clisheu demagogic. V. pareatca tipic.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

clishéu s. n. art. clishéul; pl. clishée

clishéu s. n. art. clishéul; pl. clishée

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CLISHÉU s. (LIT.) loc comun (fig.) shablon tipar. (Un scriitor care foloseshte multe ~ee.)

CLISHEU s. (LIT.) loc comun (fig.) sablon tipar. (Un scriitor care foloseshte multe ~.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

clishéu (clishée) s. n. 1. Imagine fotografica negativa. 2. Expresie banalizata shablon. Fr. cliché. Der. clisha vb.

Dictzionare de argou

Explica doar sensurile argotice ale cuvintelor.

clisheu clishee s. n. (glum.) trup de femeie.

Intrare: clisheu
substantiv neutru (N43)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • clisheu
  • clisheul
  • clisheu‑
plural
  • clishee
  • clisheele
genitiv-dativ singular
  • clisheu
  • clisheului
plural
  • clishee
  • clisheelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

clisheu, clisheesubstantiv neutru

  • 1. Imagine fotografica negativa (pe pelicula de film sau pe sticla) obtzinuta in camera obscura shi dupa care se face reproducerea fotografica. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. prin extensiune Placa sau film fotografic impresionat developat shi fixat. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. tipografie Plansha de metal de lemn etc. care sa reprodus sau sa gravat o imagine spre a fi imprimata. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. figurat Formula stilistica expresie etc. banalizata din cauza repetarii excesive. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: shablon
    • format_quote Acelashi clisheu pentru oricine. V. PETRESCU C. V. 258. DLRLC
    • format_quote Cind frazele [esteticianului metafizic] se tiparesc atunci oricine vede k nus decit un clisheu menit... sa impiedice libera dezvoltare a analizei. GHEREA ST. CR. III 62. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.