14 definitzii pentru ceapraz

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CEAPRÁZ ceaprazuri s. n. 1. SHiret panglica sau ciucure de matase sau de fir cu care se impodobesc hainele (militare) draperiile tapitzeriile etc. 2. Pozitzia alternativa a dintzilor de ferestrau intro parte shi in alta in afara planului panzei pentru a face mai ushoara taierea materialului. 3. Calcator (III 1 2). Din tc. çapraz.

CEAPRÁZ ceaprazuri s. n. 1. SHiret panglica sau ciucure de matase sau de fir cu care se impodobesc hainele (militare) draperiile tapitzeriile etc. 2. Pozitzia alternativa a dintzilor de ferestrau intro parte shi in alta in afara planului panzei pentru a face mai ushoara taierea materialului. 3. Calcator (III 1 2). Din tc. çapraz.

ceapráz sn [At: (a. 1792) IORGA S. D. VIII 24 / V: ceprág cepreág cepráz cepráza cepreáz / Pl: ~uri / E: tc çapraz] 1 Bordura de matase (sau fir) dar shi de bumbac lana. 23 (TZesatura sau) impletitura cu fire sau ciucuri atarnatzi aplicata pe pernitze perdele haine. 4 (Pex) Galon. 5 (Pex) Ciucure (de fir de matase sau lana. (Pex) Nasture de matase. 7 (Inv; if cepraza) Butoniera. 8 Unealta de lemnar pentru indreptat dintzii ferestraului formata dintro lama de otzel cu crestaturi de marimi diferite pe ambele laturi shi cu maner Si: calcator ceaprazar dintzar zimtzar. 9 Pozitzie alternativa a dintzilor de ferastrau unii intro parte shi altzii in alta in afara planului panzei pentru a face mai ushoara taierea materialului.

CEAPRÁZ ceaprazuri s. n. (Mai ales la pl.) SHiret sau panglica de fir sau de matase colorata cu care se impodobesc hainele shi mai ales uniformele militare. Au coifuri au ceaprazuri au sulitze la ei. COSHBUC P. II 194. Mihnea ambracat chepeneag de catifea roshie cu ceaprazuri shi cu bumbi de aur. ODOBESCU S. I 71. La zile mari domnul imbraca cabanitza care era un fel de contosh cu ceaprazuri de fir shi cu profiruri de samur. GHICA S. 501.

CEAPRÁZ ceaprazuri s. n. SHiret sau panglica de matase sau de fir cu care se impodobesc hainele (militare). Tc. çapraz.

CEAPRÁZ1 ~uri n. Sfoara de matase sau de fir folosita k podoaba pentru obiectele de imbracaminte sau de mobila; shnur; gaitan; brandenburg; firet. /<turc. çapraz

CEAPRÁZ2 ~uri n. 1) Inclinare alternativa a dintzilor ferastraului. 2) Instrument pentru ascutzit ferastraiele; dintzar; zimtzar. /<turc. çapraz

ceapraz n. 1. ciucure de matase bumbac sau lana: cabanitza era un fel de contash cu ceaprazuri de fir GHICA; 2. unealta cu care se indrepteaza dintzii ferastraului. [Turc. ČAPRAZ; pentru sensul 2 cf. ibrishim].

ceapráz n. pl. urĭ (turc. čapraz d. pers. čeprast briu de metal al ĭenicerilor. V. shabraca). Gaitan de ornat uniformele militare (k cele de cavalerie): haĭna cu ceaprazurĭ (la haĭnele femeĭeshtĭ ob. pasmanterie). Instrument de gaurit copitele la potcovit. Sfredel foarte mic (Cov). Instrument de indreptat dintziĭ fĭerastrauluĭ (numit shi ceapráznic in Munt. est shi calcatoare in Mold.). Fĭerastraŭ cu ceapraz (saŭ rostit) cu dintziĭ indreptatzĭ unu intr’o parte shi altu intr’alta k sa taĭe maĭ bine. Mold. vechĭ ceprag pl. e. V. canaf shi galon 1.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

ceapráz (ceapraz) s. n. pl. ceaprázuri

ceapráz s. n. (sil. praz) pl. ceaprázuri

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CEAPRÁZ s. 1. v. firet. 2. (TEHN.) calcator (reg.) ceaprazar dintzar zimtzar. (~ pentru ferastrau.) 3. (TEHN.) apasator calcator. (~ la mashina de cusut.)

CEAPRAZ s. 1. firet (inv. shi reg.) pasmant. (Uniforma cu ~uri.) 2. (TEHN.) calcator (reg.) ceaprazar dintzar zimtzar. (~ pentru ferastrau.) 3. (TEHN.) apasator calcator. (~ la mashina de cusut.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

ceapráz (ceaprázuri) s. n. 1. SHiret panglica galon firet. 2. Marginea incaltzamintei. 3. Calcator zimtzar. Var. cepraz(a) ce(a)prag. Tc. çapraz (Cihac II 559; Miklosich Fremdw. 82; SHeineanu II 123; Meyer 442; Lokotsch 396); cf. ngr. τσαπράζι alb. tšapraz bg. čapraz pol. szabraka de unde germ. Schabracke fr. schabraque. Der. ceprazar (var. ceaprazar ce(a)pragar) s. m. (fabricant sau negustor de ceaprazuri); ceaprazarie s. f. (pravalie in care se vind ceaprazuri; meseria de ceaprazar).

Intrare: ceapraz
  • silabatzie: cea-praz info
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ceapraz
  • ceaprazul
  • ceaprazu‑
plural
  • ceaprazuri
  • ceaprazurile
genitiv-dativ singular
  • ceapraz
  • ceaprazului
plural
  • ceaprazuri
  • ceaprazurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

ceapraz, ceaprazurisubstantiv neutru

  • 1. SHiret panglica sau ciucure de matase sau de fir cu care se impodobesc hainele (militare) draperiile tapitzeriile etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Au coifuri au ceaprazuri au sulitze la ei. COSHBUC P. II 194. DLRLC
    • format_quote Mihnea ambracat chepeneag de catifea roshie cu ceaprazuri shi cu bumbi de aur. ODOBESCU S. I 71. DLRLC
    • format_quote La zile mari domnul imbraca cabanitza care era un fel de contosh cu ceaprazuri de fir shi cu profiruri de samur. GHICA S. 501. DLRLC
  • 2. Pozitzia alternativa a dintzilor de ferestrau intro parte shi in alta in afara planului panzei pentru a face mai ushoara taierea materialului. DEX '98 DEX '09
  • 3. Calcator shi calcator. DEX '09 DEX '98
    sinonime: calcator
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.