13 definitzii pentru calcator (obiect)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

CALCATÓR OÁRE calcatori oare s. m. s. f. s. n. I. S. m. shi f. 1. Meseriash care calca haine sau rufarie (intrun atelier de confectzii intro spalatorie etc.). 2. (Rar) Persoana care calca o lege o dispozitzie etc. ♦ Pradator hotz. II. S. f. 1. Scandura care olarul framanta lutul cu picioarele. 2. Vas in care se calca (II 1) strugurii. 3. Instalatzie speciala la gardurile pescareshti care permite trecerea peshtelui intrun singur sens sau circulatzia barcilor in ambele sensuri fara k peshtele sa iasa. III. S. n. 1. Mecanism la mashinile de cusut care apasa pe placa mashinii materialul ce se lucreaza pentru a putea fi fixat shi deplasat mai ushor; apasator ceapraz. 2. Unealta formata dintro lama de otzel plana sau indoita cu crestaturi pe una sau pe ambele muchii prevazuta cu maner shi folosita de lemnari la rostuirea dintzilor panzelor de fierastrau; ceapraz. 3. Panza sau pernitza care se calca (III) haine rufarie etc. Calca + suf. ator.

calcator ~oare [At: CORESI PS. 62 / Pl: ~i ~oare / E: calca + ator] 12 smf a (Inv) Invingator. 34 smf a (Inv) (Persoana) care incalca un juramant o lege o porunca etc. Si: apostat sperjur. 56 smf a (Persoana) care navaleshte (pustiind pradand jefuind). 7 sf Loc care calca toata lumea (poteca pod etc.) 8 sn Vas in care se tescuiesc strugurii cu picioarele. 9 sn Talpa scaunoaiei care calca (1) olarul. 10 sf (Reg; mpl) Iepele razboiului de tzesut care se apasa cu piciorul spre a schimba rostul. 11 sf Scandura care olarul calca (1) lutul cu picioarele panal face k ceara. 12 sf (Reg; lpl) Curelele de la scandurile shelei Si: tragatori. 13 sf Parte care serveshte la incheierea unei case. 14 sf Dintzarul cu care se calca (31) dintzii ferastraului. 15 sn Fier de calcat. 16 sm Persoana care calca (27) hainele. 17 sn Calcatorie (2). 1819 sf Instalatzie practicata in gardurile pescareshti pentru a permite trecerea peshtelui din mare in liman sau din balta in obor fie pentru a permite circulatzia barcilor prin garduri fara k sa iasa peshtele.

CALCATÓR OÁRE calcatori oare subst. I. S. m. shi f. 1. Meseriash care calca haine sau rufarie intrun atelier de confectzii intro spalatorie etc. 2. (Rar) Persoana care calca o lege o dispozitzie etc. ♦ Pradator hotz. II. S. f. 1. Scandura care olarul framanta lutul cu picioarele. 2. Vas in care se calca (II 1) strugurii. 3. Instalatzie speciala la gardurile pescareshti care permite trecerea peshtelui intrun singur sens sau circulatzia barcilor in ambele sensuri fara k peshtele sa iasa. III. S. n. 1. Mecanism la mashinile de cusut care apasa pe placa mashinii materialul ce se lucreaza pentru a putea fi fixat shi deplasat mai ushor; apasator ceapraz. 2. Unealta formata dintro lama de otzel plana sau indoita cu crestaturi pe una sau pe ambele muchii prevazuta cu maner shi folosita de lemnari la rostuirea dintzilor panzelor de ferastrau; ceapraz. 3. Panza sau pernitza care se calca (III) haine rufarie etc. Calca + suf. ator.

CALCATÓR1 calcatoare s. n. Pinza sau pernitza care se calca haine rufarie etc.

CALCATÓR1 calcatoare s. n. Panza sau pernitza care se calca haine rufarie etc. Din calca + suf. tor.

CALCATÓR1 ~oáre n. 1) Pernitza care se calca hainele. 2) Pedala la stative care se apasa pentru a schimba itzele. 3) Mecanism la mashinile de cusut care apasa pe placa mashinii materialul ce se lucreaza pentru a putea fi fixat shi deplasat mai ushor. /a calca + suf. ~ator

calcatór oáre adj. Care calca. S. n. pl. oare. Scaunashu razboĭuluĭ de tzesut. Lin de calcat strugurĭ. S. f. pl. orĭ. Mold. Ceapraz (p. dintziĭ ferastrauluĭ).

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

calcatór2 (unealta mecanism) s. n. pl. calcatoáre

calcatór (unealta mecanism) s. n. pl. calcatoáre

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

CALCATÓR s. (TEHN.) 1. apasator ceapraz. (~ la mashina de cusut.) 2. ceapraz (reg.) ceaprazar zimtzar. (~ pentru dintzii panzei de ferastrau.) 3. talpa (pop.) talpiga. (~ la scaunul dogarului.)

CALCATÓR s. v. iapa pedala schimbator talpig.

CALCATOR s. (TEHN.) 1. apasator ceapraz. (~ la mashina de cusut.) 2. ceapraz (reg.) ceaprazar zimtzar. (~ pentru dintzii pinzei de ferastrau.) 3. talpa (pop.) talpiga. (~ la scaunul dogarului.)

calcator s. v. IAPA. PEDALA. SCHIMBATOR. TALPIG.

Intrare: calcator (obiect)
calcator2 (s.n.) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • calcator
  • calcatorul
  • calcatoru‑
plural
  • calcatoare
  • calcatoarele
genitiv-dativ singular
  • calcator
  • calcatorului
plural
  • calcatoare
  • calcatoarelor
vocativ singular
plural
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

calcator, calcatoaresubstantiv neutru

  • 1. Mecanism la mashinile de cusut care apasa pe placa mashinii materialul ce se lucreaza pentru a putea fi fixat shi deplasat mai ushor. DEX '09 DEX '98
  • 2. Unealta formata dintro lama de otzel plana sau indoita cu crestaturi pe una sau pe ambele muchii prevazuta cu maner shi folosita de lemnari la rostuirea dintzilor panzelor de fierastrau. DEX '09
    sinonime: ceapraz
  • 3. Panza sau pernitza care se calca haine rufarie etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:
  • Calca + sufix ator. DEX '98 DEX '09

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.