14 definitzii pentru bursa (fin.)

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BURSA2 burse s. f. Piatza publica organizata shi specializata unde se tranzactzioneaza valori mobiliare anumite marfuri shi valute. ◊ Bursa de valori = piatza specializata in operatzii de vanzarecumparare a valorilor mobiliare. ◊ Expr. A juca la bursa = a cumpara shi a revinde efecte de bursa2 cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcarii sau scaderii pretzului lor. ♦ Bursa neagra = comertz clandestin. Bursa muncii = institutzie care inregistreaza cererile de lucru shi mijloceshte angajarile. Din fr. bourse.

bursa2 sf [At: IORGA C. I. I 33 / Pl: ~se / E: fr bourse] 1 (Ecn) Institutzie in care se negociaza hartii de valoare shi valuta shi unde se desfashoara tranzactzii de marfuri. 2 (Ie) A juca la ~a A cumpara shi a revinde efecte de bursa2 (1) pentru a realiza un venit in urma urcarii sau scaderii lor. 3 (Is) ~sa neagra Comertz clandestin. 4 (Is) ~sa muncii Institutzie care inregistreaza cererile de lucru shi ofera locuri de munca.

BÚRSA2 burse s. f. Institutzie unde se negociaza hartii de valoare shi valute straine sau unde se desfashoara tranzactzii de marfuri. ◊ Expr. A juca la bursa = a cumpara shi a revinde efecte de bursa2 cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcarii sau scaderii pretzului lor. ♦ Bursa neagra = comertz clandestin. Bursa muncii = institutzie care inregistreaza cererile de lucru shi mijloceshte angajarile. Din fr. bourse.

BÚRSA2 burse s. f. 1. (In tzarile capitaliste) Institutzie unde se negociaza rente de stat actziuni valute straine efecte comerciale sau marfuri foarte cautate. Bursa de comertz. Bursa de marfuri. Bursa de valori.A juca la bursa = a cumpara shi a vinde efecte cotate la bursa cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcarii sau scaderii pretzului acelor efecte. Joc de bursa = negotz cu efecte de bursa. ◊ Expr. Bursa neagra = comertz clandestin. 2. (In unele tzari capitaliste; numai in expr.) Bursa muncii = institutzie birou care inregistreaza ofertele de munca ale shomerilor shi mijloceshte angajarea lor. E acolo un fel de bursa a muncii. PAS Z. I 136.

BÚRSA2 burse s. f. (In tzarile capitaliste) Institutzie unde se negociaza rente de stat actziuni valute straine efecte comerciale sau marfuri foarte cautate. ◊ Expr. A juca la bursa = a cumpara shi a vinde efecte de bursa cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcarii sau scaderii pretzului lor. Bursa neagra = comertz clandestin. Fr. bourse.

BÚRSA2 s.f. Institutzie unde se negociaza rente de stat actziuni marfuri cautate foarte mult etc. ◊ Bursa neagra = comertz clandestin; bursa muncii = institutzie unde se inregistreaza cererile de lucru ale shomerilor pentru a mijloci angajarea. [< fr. bourse cf. Van der Burse proprietarul casei in care se adunau negustorii venetzieni la Bruges in sec. XVI].

BÚRSA2 s. f. 1. piatza capitalista care functzioneaza permanent. 2. unitate specifica economiei de piatza unde se negociaza shi se incheie tranzactzii privind marfuri valori mobiliare valute shi devize asigurari etc. ♦ ~ neagra = comertz clandestin piatza ilicita; a muncii = institutzie unde se inregistreaza cererile de lucru ale shomerilor; ~ de valori = bursa unde se negociaza titluri de valori. (< fr. bourse)

BÚRSA2 ~e f. 1) Reuniune periodica a unor persoane pentru a negocia hartii de valoare shi valute straine sau pentru a incheia tranzactzii de marfuri. 2) Institutzie unde au loc asemenea reuniuni. * ~ neagra comertz clandestin. ~a muncii institutzie care inregistreaza shomerii shi mijloceshte angajarea lor la lucru. [G.D. bursei] /<fr. bourse

bursa f. 1. pensiune platita de Stat pentru intretzinerea unui elev intr’un ashezamant de instructziune; 2. locul unde se aduna bancherii agentzii de schimb etc. spre a vorbi de afaceri financiare: palatul Bursei.

*búrsa f. pl. e (fr. bourse it. borsa d. lat. byrsa pop. bursa d. vgr. býrsa pele punga de pele. V. Birja). Stipendiŭ pensiune platita de stat orĭ de un particular p. intretzinerea unuĭ elev orĭ unuĭ student. Suma de 500 leĭ vechĭ in Turcia (V. punga). Loc unde se fac operatziunĭ financiare asupra valorilor publice obligatziunilor actziunilor sh.a. (numit pop. pin porturĭ shi borsa dupa it. borsa shi turc. borsa k shi soma ild. suma). In vechime zarafiĭ ishi ashezaŭ mesele pe pĭetzele publice ale marilor orashe. La Ierusalim Hristos vazanduĭ facind schimb chear in tinda biseriĭ ĭa alungat batinduĭ cu funia uda. Burse cu intzelesu de astazĭ nu exista de cit din seculu 16. Primu orash care a avut bursa a fost Bruges (Belgia) unde un negustor invita la casa luĭ k sa incheĭe afacerĭ. K semn de recunoashtere a caseĭ pusese la intrare o punga (lat. bursa) sculptata pe o peatra. Apoĭ s’aŭ infiintzat burse la Anvers Lyon Tuluza Roma sh.a. Cea dintiĭ cladire de bursa publica a fost inaugurata de regina Elisabeta la Londra in 1571.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

búrsa s. f. g.d. art. búrsei; pl. búrse

búrsa (alocatzie baneasca institutzie) s. f. g.d. art. búrsei; pl. búrse

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

búrsa (búrse) s. f. 1. Institutzie unde se negociaza hirtii de valoare tranzactzii de marfuri. 2. Alocatzie baneasca lunara. Fr. bourse. Der. bursier s. m.; debursa vb. din fr. débourser; ramburs s. n. din vb. urmator; rambursa vb. din fr. rambourser.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

BÚRSA2 (< fr.) s. f. Piatza shi institutzie unde se negociaza hirtii de valoare. ♦ B. comerciala = locul unde se coteaza in mod oficial piatza bunurilor shi serviciilor: marfuri asigurari frahte (navluri) etc. ♦ B. de valori = piatza specializata in operatziuni de vinzarecumparare a valorilor mobiliare. Acest fel de piatza permite statului colectivitatzilor intreprinderilor publice sau private sa obtzina profituri necesare unor noi investitzii. ♦ Expr. a juca la b. = a cumpara shi a revinde la bursa cu scopul speculativ de a obtzine cishtiguri din diferentza de pretz ce sar ivi prin schimbarea favorabila a cursului. ♦ B. neagra = comertz clandestin. ♦ Bursa muncii = (in unele tzari) institutzie care inregistreaza cererile de lucru shi mijloceshte angajarile.

Intrare: bursa (fin.)
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bursa
  • bursa
plural
  • burse
  • bursele
genitiv-dativ singular
  • burse
  • bursei
plural
  • burse
  • burselor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

bursa, bursesubstantiv feminin

  • 1. Piatza publica organizata shi specializata unde se tranzactzioneaza valori mobiliare anumite marfuri shi valute. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Bursa de comertz. Bursa de marfuri. Bursa de valori. DLRLC
    • 1.1. Bursa de valori = piatza specializata in operatzii de vanzarecumparare a valorilor mobiliare. DEX '09 MDN '00
    • chat_bubble A juca la bursa = a cumpara shi a revinde efecte de bursa cu scopul de a realiza un venit de pe urma urcarii sau scaderii pretzului lor. DEX '09 DLRLC
    • chat_bubble Joc de bursa = negotz cu efecte de bursa. DLRLC
    • chat_bubble Bursa neagra = comertz clandestin. DEX '09 DLRLC DN
    • chat_bubble Bursa muncii = institutzie care inregistreaza cererile de lucru shi mijloceshte angajarile. DEX '09 DLRLC DN
      • format_quote E acolo un fel de bursa a muncii. PAS Z. I 136. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.