12 definitzii pentru binishor

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BINISHÓR adv. Diminutiv al lui bine. ♦ Cu bagare de seama; fara graba cu calm. ◊ Expr. SHezi binishor! = fii cuminte! astamparate! ♦ Cu blandetze prietenos. ◊ Expr. (Substantivat) (A lua pe cineva sau a o lua) cu binishorul = (a proceda) cu blandetze cu rabdare cu tact. Bine + suf. ishor.

BINISHÓR adv. Diminutiv al lui bine. ♦ Cu bagare de seama; fara graba cu calm. ◊ Expr. SHezi binishor! = fii cuminte! astamparate! ♦ Cu blandetze prietenos. ◊ Expr. (Substantivat) (A lua pe cineva sau a o lua) cu binishorul = (a proceda) cu blandetze cu rabdare cu tact. Bine + suf. ishor.

binishor [At: PRAV. MOLD. 90 / V: (Mol) ~nesh~ / E: bine + ishor] 1 av Destul de bine. 2 av Aproape de tot. 3 av Cu (oarecare) bagare de seama Si: frumushel. 4 av Cu calm. 5 av Fara graba. 6 av Pe nesimtzite. 7 av (Ie) SHezi ~ Astamparate! 8 av Cu blandetze. 9 sm (Ie) A lua pe cineva (sau a o lua) cu ~ul A proceda cu calm shi tact. 10 av (Rar; k determinant al unui adverb k „inainte” „dupa” etc.) Destul de mult.

BINISHÓR adv. 1. Diminutiv al lui bine. Se afumase destul de binishor. PAS L. I 40. 2. Cu bagare de seama cu luareaminte. Binishor in virful picioarelor stapinindushi rasuflarea se apropie de zid. DELAVRANCEA la TDRG. Se scula binishor... shi se duse acasa. ISPIRESCU L. 54. Rastoarna albinele frumushel din palarie in bushtihan il intoarce binishor cu gura in jos. CREANGA P. 238. ◊ (Uneori repetat) Jupin Hagiul o shterse binishorbinishor shi se facu nevazut. DELAVRANCEA H. T. 14. ◊ Expr. SHezi binishor! = shezi cuminte! astimparate! Vorba cintecului; Fugi deacolo vinan coace! SHezi binishor numi da pace! CREANGA P. 276. 3. Blind prietenos. Cauta shi vorbeshte tot binishor cu dinsul shi mergi incet pe diurn! SBIERA P. 41. ◊ (Substantivat in expr.) (A lua pe cineva sau a o lua) cu binishorul = (a proceda) cu blindetze cu vorbe bune cu binele. Spera de asemeni k tot cu binishorul o so convinga... sa rupa citziva gologani de la ciorap. G. M. ZAMFIRESCU SF. M. N. I 186. Prefectul shi procurorul se detera mai aproape de ei sho luara cu binishorul singurul mijloc de a se intzelege cu dinshii. VLAHUTZA O. A. 157. Imparateasa il lua cu binishorul shil mai domoli olecutza. ISPIRESCU L. 121. Mau luat ei cu binishorul’shi mau dus iar la shcoala. CREANGA A. 7.

BINISHÓR adv. 1. Diminutiv al lui bine1. 2. Cu bagare de seama. ◊ Expr. SHezi binishor! = fii cuminte! astamparate! 3. Cu blandetze prietenos. ◊ (Substantivat in expr.) (A lua pe cineva sau a o lua) cu binishorul = (a proceda) cu blandetze cu binele.

BINISHÓR1 adv. (diminutiv de la bine) 1) Destul de bine; satisfacator. A se simtzi ~. 2) Cum se cuvine; cum trebuie. ◊ SHezi ~ stai cum trebuie; fii cuminte. /bine + suf. ~ishor

BINISHÓR2 n.: A lua cu ~ul (pe cineva) a trata cu blandetze; a lua cu binele. /bine + suf. ~ishor

binishor adv. 1. destul de bine mediocru; 2. incet cu luareaminte: umbla binishor. ║ n. bunatate: cu binishorul.

binishór adv. Destul de bine mediocru incet cu atentziune: a umbla binishor cu un lucru. Cu binishoru: cu bunatate: copiiĭ trebuĭe sa fie luatzĭ cu binishoru.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BINISHÓR adv. agale alene domol incet incetinel incetishor lin linishtit ushurel (pop. shi fam.) iavash (pop.) catinel rara (reg.) mereu (prin Transilv.) catingan. (Merge ~.)

BINISHOR adv. agale alene domol incet incetinel incetishor lin linishtit ushurel (pop. shi fam.) iavash (pop.) catinel rara (reg.) mereu (prin Transilv.) citingan. (Merge ~.)

Intrare: binishor
binishor adverb
adverb (I8)
Surse flexiune: DOR
  • binishor
binishorul
locutziune, expresie, compus (I5)
  • binishorul
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

binishoradverb

  • 1. Diminutiv al lui bine. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: satisfacator
    • format_quote Se afumase destul de binishor. PAS L. I 40. DLRLC
    • 1.1. Cu bagare de seama; fara graba cu calm. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Binishor in virful picioarelor stapinindushi rasuflarea se apropie de zid. DELAVRANCEA la TDRG. DLRLC
      • format_quote Se scula binishor... shi se duse acasa. ISPIRESCU L. 54. DLRLC
      • format_quote Rastoarna albinele frumushel din palarie in bushtihan il intoarce binishor cu gura in jos. CREANGA P. 238. DLRLC
      • format_quote uneori repetat Jupin Hagiul o shterse binishorbinishor shi se facu nevazut. DELAVRANCEA H. T. 14. DLRLC
      • chat_bubble SHezi binishor! = fii cuminte! astamparate! DEX '09 DEX '98 DLRLC
        • format_quote Vorba cintecului: Fugi deacolo vinancoace! SHezi binishor numi da pace! CREANGA P. 276. DLRLC
    • 1.2. Cu blandetze. DEX '09 DLRLC
      • format_quote Cauta shi vorbeshte tot binishor cu dinsul shi mergi incet pe drum! SBIERA P. 41. DLRLC
      • chat_bubble (shi) substantivat (A lua pe cineva sau a o lua) cu binishorul = (a proceda) cu blandetze cu rabdare cu tact. DEX '09 DEX '98 DLRLC
        • format_quote Spera de asemeni k tot cu binishorul o so convinga... sa rupa citziva gologani de la ciorap. G. M. ZAMFIRESCU SF. M. N. I 186. DLRLC
        • format_quote Prefectul shi procurorul se detera mai aproape de ei sho luara cu binishorul singurul mijloc de a se intzelege cu dinshii. VLAHUTZA O. A. 157. DLRLC
        • format_quote Imparateasa il lua cu binishorul shil mai domoli olecutza. ISPIRESCU L. 121. DLRLC
        • format_quote Mau luat ei cu binishorul shi mau dus iar la shcoala. CREANGA A. 7. DLRLC
  • comentariu expresie Forma flexionara: binishorul. DEX '09
etimologie:
  • Bine + sufix ishor. DEX '09 DEX '98

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.