17 definitzii pentru batoza

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BATÓZA batoze s. f. Mashina agricola care desface boabele din spice din pastai din shtiuletzi shi le separa de celelalte partzi ale plantei; mashina de treierat treieratoare. Din fr. batteuse.

BATÓZA batoze s. f. Mashina agricola care desface boabele din spice din pastai din shtiuletzi shi le separa de celelalte partzi ale plantei; mashina de treierat treieratoare. Din fr. batteuse.

batóza sf [At: DA / Pl: ~ze / E: fr batteuse] 1 Mashina agricola care desface boabele din spice pastai sau shtiuletzi shi le separa de restul plantei Si: treieratoare. 2 (Dep) Femeie grasa.

batoza s.f. (agric.) Mashina agricola care desface boabele din spice din pastai de pe shtiuletzii de porumb etc. shi le separa de celelalte partzi ale plantei. • pl. e. /<fr. batteuse.

BATÓZA batoze s. f. Mashina de treierat pusa in mishcare de un tractor de o Iocomobila de un motor electric etc. Batoza duduie la arie shi geme lung... cird are de mestecat snopi plini nedesfacutzi cum trebuie. CAMILAR N. I 312. E cu luareaminte la toate; oriunde ar fi la arat la semanat la batoza el e in frunte. SADOVEANU M. C. 25. Unii cara claile de pe cimp altzii aduna paiele in shira altzii stau sus pe batoze shi hranesc mashina care le smulge snopii din miini cu lacomia furioasa a unei bestii hamesite. VLAHUTZA O. A. 368.

BATÓZA batoze s. f. Mashina de treierat. Dupa fr. batteuse.

BATÓZA s.f. Mashina care executa desfacerea boabelor din spice din pastai sau capsule etc. [< fr. batteuse].

BATÓZA s. f. mashina agricola pentru desfacerea boabelor din spice pastai porumbi etc. (< fr. batteuse)

BATÓZA ~e f. Mashina agricola pentru treieratul cerealelor; treieratoare. [G.D. batozei] /<fr. batteuse

batoza f. mashina de treerat grane sau de sfaramat porumbul de boabe (inlocuind treeratorii cu imblacii). [Romanizare dupa fr. batteuse].

*batóza f. pl. e (fr. batteuse „batatoare”). Mashina de treĭerat treieratoare. Fig. Iron. Femeĭe grasa. Aparat de redus metalele’n foĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

batóza s. f. g.d. art. batózei; pl. batóze

batóza s. f. g.d. art. batózei; pl. batóze

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BATÓZA s. treieratoare (pop.) mashina (Transilv. Ban. shi Olt.) toba. (Duc graul cules la ~.)

BATOZA s. treieratoare (pop.) mashina (Transilv. Ban. shi Olt.) toba. (Duc griul cules la ~.)

Dictzionare etimologice

Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

batóza (batóze) s. f. 1. Treieratoare mecanica. 2. In argou femeie grasana. Fr. batteuse.

Dictzionare specializate

Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.

batóza batoze s.f. 1. Mashina agricola pentru treierat cereale; treieratoare mashina de imblatit (ALRRM 1971: 416). ♦ (top.) La batoza fanatze in Valea Stejarului. 2. (arg.) Femeie grasa. Din fr. batteuse „batatoare; mashina de treierat” (Scriban DEX DER MDA).

Intrare: batoza
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • batoza
  • batoza
plural
  • batoze
  • batozele
genitiv-dativ singular
  • batoze
  • batozei
plural
  • batoze
  • batozelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

batoza, batozesubstantiv feminin

  • 1. Mashina agricola care desface boabele din spice din pastai din shtiuletzi shi le separa de celelalte partzi ale plantei; mashina de treierat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: treieratoare
    • format_quote Batoza duduie la arie shi geme lung... cind are de mestecat snopi plini nedesfacutzi cum trebuie. CAMILAR N. I 312. DLRLC
    • format_quote E cu luareaminte la toate; oriunde ar fi la arat la semanat la batoza el e in frunte. SADOVEANU M. C. 25. DLRLC
    • format_quote Unii cara claile de pe cimp altzii aduna paiele in shira altzii stau sus pe batoze shi hranesc mashina care le smulge snopii din miini cu lacomia furioasa a unei bestii hamesite. VLAHUTZA O. A. 368. DLRLC
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.