16 definitzii pentru bancher

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

BANCHÉR bancheri s. m. 1. Proprietar sau mare actzionar al unei banci2. 2. (La unele jocuri de cartzi) Persoana care conduce jocul shi dispune de o suma suficienta de bani pentru a acoperi mizele celorlaltzi jucatori. Din fr. banquier it. banchiere.

banchér sm [At: NEGRUZZI S. III 160 / V: chier / Pl: ~i / E: fr banquier it banchiero] 1 Proprietarul unei banci3 (1). 2 Persoana care prin intermediul unei banci3 (1) da bani cu imprumut sau finantzeaza in schimbul unei dobanzi sau a unei partzi din profit investind in industrie comertz agricultura etc. 3 Persoana care (la unele jocuri de cartzi) tzine banca3 (6).

banchér s.m. 1 (fin.) Posesor de capital banesc care cu titlu de imprumut shi in schimbul unei dobinzi sau al unei partzi din profit pune capitalul sau la dispozitzia altor persoane sau institutzii. 2 (fin.) Proprietar sau mare actzionar al unei banci. 3 (la unele jocuri de cartzi) Persoana care conduce jocul shi dispune de o suma suficienta de bani pentru a acoperi mizele celorlaltzi jucatori. • pl. i. shi (inv.) banchiér s.m. /<fr. banquier it. banchiere germ. Bankier ngr. βανcηερ.

BANCHÉR bancheri s. m. 1. Capitalist care prin intermediul bancii2 (1) da bani cu imprumut sau finantzeaza in schimbul unei dobanzi sau al unei partzi din profit pe capitalishtii sau institutziile lor din industrie comertz agricultura etc.; proprietar sau mare actzionar al unei banci2. 2. (La unele jocuri de cartzi) Persoana care conduce jocul shi dispune de o suma suficienta de bani spre a acoperi mizele celorlaltzi jucatori. Din fr. banquier it. banchiere.

BANCHÉR bancheri s. m. 1. (In societatea capitalista) Posesor de capital banesc carel pune la dispozitzia altor capitalishti in schimbul cedarii unei partzi din profit sub forma dobinzii; proprietar sau mare actzionar al unei banci. Leam zarit privirile grele K o puzderie de stele rele... Da iam vazut pe totzi deslushit: ... Pe regii de trusturi pe marii bancheri Pe miliardarii cu burtzile moi. DESHLIU G. 44. Uitzi k lumea asta sarmana da societatzii... pinea cea de toate zilele shi tot seul pamintului cu care se ghiftuiesc bancherii dumnitale. SADOVEANU N. F. 46. 2. (La jocul de cartzi) Persoana care tzine banca2 (2).

BANCHÉR bancheri s. m. 1. (In oranduirea capitalista) Posesor de capital banesc care pune la dispozitzia altor capitalishti acest capital in schimbul unei dobanzi; proprietar sau mare actzionar al unei banci. 2. (La unele jocuri de cartzi) Persoana care conduce jocul shi care tzine in rezerva o suma de bani pentru a plati in caz de pierdere sumele riscate de ceilaltzi jucatori. Fr. banquer.

BANCHÉR s.m. 1. Posesor de capital bancar; proprietar sau mare actzionar al unei banci. 2. (La jocul de cartzi) Persoana care tzine banca2 [in DN]. [Cf. fr. banquier it. banchiere].

BANCHÉR s. m. 1. posesor de capital bancar; proprietar mare actzionar al unei banci1. 2. cel care tzine banca2. (< fr. banquier it. banchiere)

BANCHÉR ~i m. 1) Proprietar sau mare actzionar al unei banci. 2) (la unele jocuri de cartzi) Jucator care conduce jocul shi dispune de o suma mare de bani suficienta pentru a acoperi mizele celorlaltzi jucatori. /<fr. banquier it. banchier

bancher m. 1. cel ce are o casa de banca; 2. cel ce joaca in contra tuturor.

*banchér m. (fr. banquier it. banchiere). Zaraf cel care conduce o banca o casa de schimbat banĭ. Cel care conduce un joc de noroc contra tuturor jucatorilor maĭ ales la cartzĭ.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

Dictzionare relatzionale

Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).

BANCHÉR s. 1. (inv.) zaraf. (~ul este proprietar de banca.) 2. (rar) shuetar. (~ la unele jocuri de cartzi.)

BANCHER s. 1. (inv.) zaraf. (~ este proprietar de banca.) 2. (rar) shuetar. (~ la unele jocuri de cartzi.)

Intrare: bancher
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bancher
  • bancherul
  • bancheru‑
plural
  • bancheri
  • bancherii
genitiv-dativ singular
  • bancher
  • bancherului
plural
  • bancheri
  • bancherilor
vocativ singular
  • bancherule
  • banchere
plural
  • bancherilor
* forme elidate shi forme verbale lungi – (arata)
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

bancher, bancherisubstantiv masculin

  • 1. Proprietar sau mare actzionar al unei banci. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: zaraf
    • format_quote Leam zarit privirile grele K o puzderie de stele rele... Da iam vazut pe totzi deslushit:... Pe regii de trusturi pe marii bancheri Pe miliardarii cu burtzile moi. DESHLIU G. 44. DLRLC
    • format_quote Uitzi k lumea asta sarmana da societatzii... pinea cea de toate zilele shi tot seul pamintului cu care se ghiftuiesc bancherii dumnitale. SADOVEANU N. F. 46. DLRLC
  • 2. (La unele jocuri de cartzi) Persoana care conduce jocul shi dispune de o suma suficienta de bani pentru a acoperi mizele celorlaltzi jucatori. DEX '09 DLRLC DN
    sinonime: shuetar
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.