19 definitzii pentru bagheta
din care- explicative (13)
- morfologice (2)
- relatzionale (2)
- etimologice (1)
- specializate (1)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
BAGHETA baghete s. f. 1. Bastonash subtzire de lemn os metal etc. cu care dirijorii conduc orchestra sau corul; fig. maiestria dirijorului. ◊ Expr. Sub bagheta = sub conducerea dirijorala. ♦ Betzishor de lovit instrumentele muzicale de percutzie. ♦ Vergeaua de lemn a arcushului. 2. (SHi in sintagma bagheta magica) Nuielusha vrajita cu care se fac minuni in poveshti; betzishorul scamatorilor. 3. Vergea de sticla de lemn etc. cu diverse intrebuintzari tehnice. 4. Ajur sau dunga ornamentala la ciorapi. Din fr. baguette.
baghéta sf [At: HOGASH M. N. 47 / Pl: ~te / E: fr baguette] 1 Betzishor subtzire (mai mult sau mai putzin lung) shi flexibil Si: (inv) nuielutza vergea vargutza vergelusha. 2 (Is) magica Nuielusha vrajita cu care in basme se fac minuni. 3 (Ias) Betzishor care prestidigitatorii il tzin in mana pretinzand k le atribuie puterea de a face scamatorii. 4 (Is) de prospectziune Nuielusha in forma de V care o folosesc solomonarii pentru a descoperi in pamant apa sau anumite zacaminte miniere. 5 Betzishor de lemn metal etc. cu care dirijorii bat masura shi conduc orchestra sau corul. 6 (Fig) Talentul unui dirijor. 7 (Ilav) Sub ta Sub conducerea dirijorala. 8 Betzishor de forma variata cu care sunt lovite membranele corzile sau lamele unor instrumente. 9 Batz de lemn care sta intins parul arcushului. 10 (Mil; rar) Vergea de metal intrebuintzata la curatzirea shi la incarcarea armelor de foc. 11 Piesa tehnica cilindrica subtzire care indeplineshte o functzie bine determinata la diverse mecanisme sau aparate. 12 (Aht) Ornament din lemn var sau ipsos cu sectziune semicirculara neteda sau cu perle ashezat la extremitatea superioara a peretzilor unei incaperi sau la marginea superioara a tapetelor ce acopera peretzii unei incaperi. 1314 (Ajur sau) dunga ornamentala la ciorapi pe partea exterioara a gleznelor. 15 Paine alba din aluat special lunga shi subtzire cu miez putzin. corectata
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
baghéta s.f. I 1 Betzishor subtzire de lungime variabila flexibil; nuielusha vargutza. 2 (in poveshti) Nuielusha vrajita cu care se fac minuni. ◆ Analog. Betzishorul folosit de prestidigitatori in executarea scamatoriilor. II (muz.) 1 Vargutza bastonash subtzire de lemn de os de material plastic etc. folosit de dirijor pentru a bate masura shi pentru a conduce orchestra sau corul. ◇ Expr. Sub bagheta... = sub conducerea dirijorala. ◆ Sinec. Dirijorul unei orchestre simfonice. Orchestra a fost condusa de o bagheta celebra. ◆ Fig. Modul de interpretare maiestria talentul unui dirijor. 2 Betzishor de forma variata cu care sint lovite membranele coardele sau lamele unor instrumente muzicale. 3 Vergea de lemn care sta intins parul arcushului. III 1 (tehn.) Vergea de metal de sticla de lemn etc. cu variate intrebuintzari tehnice. ◆ Tija metalica sau piesa cilindrica subtzire indeplinind o anumita functzie intrun sistem tehnic. 2 (constr. arhit.) Mulura mica cu sectziune semicirculara neteda sau decorata de culoare diferita de cea a mulurii principale plasata la extremitatea superioara a peretzilor unei incaperi sau la marginea superioara a tapetelor ce acopera peretzii unei incaperi. 3 Element ornamental ashezat lateral pe o pagina de carte de catalog etc. 4 (text.) Ajur sau dunga ornamentala la ciorapi pe partea exterioara a gleznelor. 5 (culin.) Piine alba lunga shi subtzire preparata dintrun aluat special specific patiseriei franceze. 6 Bagheta de prospectziune = nuielusha in forma de V care o folosesc solomonarii pentru a descoperi in pamint apa sau anumite zacaminte miniere. 7 (milit.; inv.) Vergea subtzire de metal intrebuintzata la curatzarea shi la incarcarea armelor de foc. • pl. e. /<fr. baguette; cf. it. bacchetta.
- sursa: DEXI (2007)
- adaugata de Anca Alexandru
- actziuni
BAGHÉTA baghete s. f. 1. Vargutza de lemn os metal etc. cu care dirijorii conduc orchestra sau corul; fig. maiestria dirijorului. ◊ Expr. Sub bagheta = sub conducerea dirijorala. ◊ Betzishor de lovit instrumentele muzicale de percutzie. ◊ Vergeaua de lemn a arcushului. 2. (SHi in sintagma bagheta magica) Nuielusha vrajita cu care se fac minuni in poveshti; betzishorul scamatorilor. 3. Piesa tehnica in forma de cilindru subtzire din diverse mecanisme sau aparate. 4. Ajur sau dunga ornamentala la ciorapi. Din fr. baguette.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de paula
- actziuni
BAGHÉTA baghete s. f. 1. Betzishor subtzire; nuielusha vargutza. Cu o mina... cerca sa vineze cu o bagheta fina de abanos fluturii din aer. HOGASH M. N. 47. ◊ Bagheta magica = betzishorul de care se servesc scamatorii in operatziile lor. La un semn al baghetei sale magice [scamatorul] facea sa apara... doi porumbei albi. SAHIA N. 66. ♦ Varga ushoara shi nu prea lunga cu care dirijorii de cor shi (mai ales) de orchestra bat masura shi conduc executzia ansamblului muzical; fig. priceperea talentul dirijorului. Cintecul urca pe culmile intensitatzii in urmarirea atenta a zborului repezit al baghetei dirijorului. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 348 4/1. ♦ Betzishor de forme variate cu care se lovesc membranele coardele sau lamele unor instrumente muzicale (toba mica tzambalul etc.). ♦ Vergeaua de lemn care sta intins parul arcushului. Nume generic dat unor piese cilindrice subtziri din organismul unei mashini.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
BAGHÉTA baghete s. f. 1. Betzishor subtzire; nuielusha vargutza. ◊ Bagheta magica = betzishorul de care se slujesc scamatorii in operatziile lor. ♦ Varga ushoara shi nu prea lunga cu care dirijorii conduc executzia unui ansamblu muzical; fig. talentul maiestria dirijorului. ♦ Betzishor de forme variate cu care se lovesc membranele coardele sau lamele unor instrumente muzicale. ♦ Vergea de lemn care sta intins parul arcushului. ♦ Dunga de ajur sau de culoare diferita care impodobeshte uneori ciorapii pe partea exterioara a gleznelor. 2. Nume dat unor piese cilindrice subtziri care fac parte din diverse mecanisme sau aparate. Fr. baguette.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
BAGHÉTA s.f. 1. Betzishor; vergea nuielusha. ♦ Betzishor folosit de dirijori pentru conducerea unei orchestre a unui cor etc.; (fig.) modul de interpretare talentul unui dirijor. ♦ Betzishor de diferite dimensiuni cu care se lovesc membranele coardele sau lamele unor instrumente muzicale. ♦ Corpul principal al arcushului. ♦ Dunga colorata care impodobeshte uneori ciorapii pe partea exterioara a gleznelor. 2. Piesa cilindrica subtzire a unui mecanism sau a unei mashini. 3. Mulura mica cu sectziune semicirculara neteda sau decorata de culoare diferita de cea a mulurii principale cu care se decoreaza un element arhitectonic. 4. (Poligr.) Element ornamental ashezat lateral pe o pagina de carte etc. [< fr. baguette cf. it. bacchetta].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
BAGHÉTA s. f. 1. betzishor; nuielusha. ◊ vergea subtzire folosita de dirijori; (fig.) modul de interpretare talentul unui dirijor. ◊ batz de lemn sau de metal servind la punerea in vibratzie a unor instrumente de percutzie. 2. partea de lemn a arcushului. 3. dunga colorata care impodobeshte uneori ciorapii pe partea exterioara. 4. piesa cilindrica subtzire a unui mecanism a unei mashini. 5. mulura mica cu sectziunea semicirculara neteda sau decorata de culoare diferita de cea a mulurii principale cu care se decoreaza un element arhitectonic. 6. element ornamental ashezat lateral pe o pagina de carte de catalog etc. 7. paine lunga shi subtzire. (< fr. baguette)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
baghéta s. f. (alim.) Paine lunga shi subtzire de tip francez ◊ „[...] de catva timp incoace batardele shi baghetele (variante de paine) au devenit de nemancat [...]” R.l. 11 VIII 92 p. 1. ◊ „Cumparam doar o bagheta putzina branza shi nishte vin care le mancam in camera.” ◊ „22” 40/95 p. 16. ◊ „Produse frantzuzeshti baghete.” D. 205/96 p.12 (din fr. baguette; DEX DN3 alt sens)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
BAGHÉTA ~e f. Vergea mica subtzire shi flexibila (cu diferite intrebuintzari). ◊ ~a arcushului vergea care este intins parul arcushului. ~ele tobosharului fiecare dintre cele doua bastonashe cu care se bate toba mica shi triangul. ~a dirijorului betzishor subtzire shi ushor cu care dirijorii conduc un ansamblu muzical. ~ magica betzishor de care se serveshte iluzionistul. Sub ~a (cuiva) sub conducerea dirijorala (a cuiva). /<fr. baguette
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
bagheta f. 1. betzishor subtzire shi mladios; 2. varga vrajitorului (= fr. baguette).
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*baghéta f. pl. e (fr. baguette d. it. bacchetta care vine d. lat. baculus baston. V. bacil). Barb. Vargutza nuĭelusha nuĭa.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
BAGHÉTA baghete s. f. 1. Vergea subtzire pentru dirijat orchestra sau corul. 2. (In sintagma) Bagheta magica = nuielusha vrajita cu care se fac minuni in poveshti; betzishorul scamatorilor. Din fr. baguette < it. bacchetta < bacchio „baston”.
- sursa: DEX-shcolar (2008)
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
baghéta s. f. g.d. art. baghétei; pl. baghéte
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
baghéta s. f. pl. baghéte
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
BAGHÉTA s. betzishor (rar) varga. (~ dirijorului.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
BAGHETA s. (rar) varga. (~ dirijorului.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
Dictzionare etimologice
Explica etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.
baghéta (baghéte) s. f. Varga vargutza. Fr. baguette.
- sursa: DER (1958-1966)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
Dictzionare specializate
Explica intzelesuri specializate ale cuvintelor.
bagheta 1. Partea de lemn a arcushului* dea lungul careia este intins parul. 2. Batz de lemn sau de metal ce serveshte la punerea in vibratzie a unor instr. de percutzie* shi variaza k forma in functzie de instr. sau de efectul sonor dorit. B. sunt de obicei din lemn mai bombate shi rotunjite la una din extremitatzi cu capul invelit in piele in pasla etc. 3. Vergea subtzire din lemn fildesh aluminiu sau plastic cu o lungime variind intre 15 shi 30 cm ce serveshte dirijorului la tactare* la conducerea orch. in general. Reprezentand o „prelungire” a bratzului dirijorului b. contribuie la o mai mare exactitate ritmica a intrarilor (2) a expresivitatzii in executzie. B. a inlocuit arcushul primului violonist sau sulul de hartie (shtima*) al clavecinistului (instrumentishti ce fusesera pana in sec. 19 conducatorii ansamblului). V. dirijat; orchestra.
- sursa: DTM (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
substantiv feminin (F1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
bagheta, baghetesubstantiv feminin
- 1. Bastonash subtzire de lemn os metal etc. cu care dirijorii conduc orchestra sau corul. DEX '09 DLRLC DN
- Cintecul urca pe culmile intensitatzii in urmarirea atenta a zborului repezit al baghetei dirijorului. CONTEMPORANUL S. II 1953 nr. 348 4/1. DLRLC
- 1.1. Maiestria dirijorului. DEX '09 DLRLC DN
- 1.2. Betzishor de lovit instrumentele muzicale de percutzie. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- 1.3. Vergeaua de lemn a arcushului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
- Sub bagheta = sub conducerea dirijorala. DEX '09 DEX '98 NODEX
-
-
- Cu o mina... cerca sa vineze cu o bagheta fina de abanos fluturii din aer. HOGASH M. N. 47. DLRLC
-
- 3. Vergea de sticla de lemn etc. cu diverse intrebuintzari tehnice. DEX '09
- 3.1. Nume generic dat unor piese cilindrice subtziri din organismul unei mashini. DLRLC DN
-
- 4. Ajur sau dunga ornamentala la ciorapi. DEX '09 DEX '98 DLRM DN
- 5. Mulura mica cu sectziune semicirculara neteda sau decorata de culoare diferita de cea a mulurii principale cu care se decoreaza un element arhitectonic. DN
- 6. Element ornamental ashezat lateral pe o pagina de carte etc. DN
- 7. Paine lunga shi subtzire. MDN '00
- Bagheta magica = nuielusha vrajita cu care se fac minuni in poveshti; betzishorul scamatorilor. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
- La un semn al baghetei sale magice [scamatorul] facea sa apara... doi porumbei albi. SAHIA N. 66. DLRLC
-
etimologie:
- baguette DEX '09 DEX '98 DLRM
- bachetta DN