15 definiții pentru așternut (s.n.)
din care- explicative (8)
- morfologice (2)
- relaționale (2)
- specializate (1)
- argou (2)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
AȘTERNÚT, așternuturi, s. n. Faptul de a (se) așterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregătește patul (sau locul) pentru dormit; rufărie de pat; pat astfel pregătit. ◊ Expr. A cădea (sau a pica) la așternut = (la ghicitul în cărți) a prevesti venirea cuiva (străin) în casă. ♦ (Concr.) Culcuș (pentru animale). ♦ (Tipogr.) Înveliș de materiale elastice cu care se acoperă cilindrul preselor de tipar. – V. așterne.
așternut1 sn [At: PSALT. SCH. 14/11 / Pl: ~uri / E: așterne] (Îvr) 1-12 Așternere (1-3, 8, 12-13, 15-20). 13 Lucruri împrăștiate pe jos Si: (îvr) așternătură (13). 14 Obiecte întinse pe drum pentru a călca cineva în picioare Si: (îvr) așternătură (14). 15 (Pex) Preș. 16 Obiecte care se pun pe pat pentru a dormi pe ele sau în ele Si: (îvr) așternătură (16). 17 (Pex) Pat. 18 Materiale puse în culcușul animalelor pe timp de iarnă Si: (îvr) așternătură (18). 19 (Pex) Culcuș. 20 (Spc) învelitoare pentru pat Si: (îvr) așternătură (20). 21 (Înv; tip) Coli de hârtie pe care se face potrivirea la mașină. 22 (Pesc) Pari de fier cu care se fixează gardurile de baraj. 23 (Pesc) Lanț de fier.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
AȘTERNÚT, așternuturi, s. n. Faptul de a (se) așterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregătește patul (sau locul) pentru dormit; rufărie de pat; pat astfel pregătit. ◊ Expr. A cădea (sau a pica) la așternut = (la ghicitul în cărți) a prevesti venirea cuiva (străin) în casă. ♦ (Concr.) Culcuș (pentru animale). – V. așterne.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de cata
- acțiuni
AȘTERNÚT, așternuturi, s. n. 1. Totalitatea obiectelor cu care se pregătește patul (sau locul) pentru dormit (rufe de pat, plapumă etc.); pat astfel pregătit. Mătușă Anghelină, i-a zis tata... să gătești așternutul pentru cumnatul nostru. SADOVEANU, N. F. 16. Vreau să-mi pun sub așternut Busuioc și mintă. TOMA, C. V. 94. Din acestea cată vînătorii să-și întocmească culcuș și cină, dacă cumva n-au avut grijă a-și aduce așternut și merinde în căruțe. ODOBESCU, S. III 18. Cum a venit împăratul de la vînătoare și s-a pus în așternut, hîrca i-a și trimis laptele. CREANGĂ, P. 97. ◊ Culcuș (făcut din paie, din mușchi etc.) pentru animale. ◊ Fig. Strat. [Mirele] a pus să se aștearnă, pe drumul de la biserică la castel, praf de zahăr. Mult zahăr. Un așternut gros de aproape un metru. PAS, L. I 121. 2. (Regional) Cergă, țol, covor țărănesc. Blană lungă, moale. Cu samur în poale Și un așternut Cu aur țesut. ALECSANDRI, P. P. 121. 3. Îmbrăcăminte de hîrtie, de carton sau de cauciuc a cilindrului și a fundamentului de presiune la mașinile de tipar.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
AȘTERNÚT, așternuturi, s. n. 1. Faptul de a (se) așterne; (concr.) totalitatea obiectelor cu care se pregătește patul (sau locul) pentru dormit; pat astfel pregătit. ♦ Culcuș pentru animale. Așternut de paie. 2. (Reg.) Țol, covor; cergă.
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
AȘTERNÚT ~uri n. 1) v. A AȘTERNE și A SE AȘTERNE. 2) Totalitate de obiecte (pernă, plapumă, cearșaf etc.) cu care se pregătește patul (locul) pentru culcare. 3) Pat pregătit pentru culcare. 4) Culcuș din paie, gunoaie etc. pentru animale. /v. a așterne
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
așternut a. acoperit. ║ n. 1. tot ce se întinde pentru dormit, patul cu tot ce-l acopere; 2. un fel de țesătură țărănească pentru pat.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
așternút n., pl. urĭ, în vest e. Acțiunea de a așterne adese-orĭ: am întîrziat cu așternutu. Ceĭa ce se așterne pe pat p. culcare. Un fel de țesătură românească întrebuințată ca macat.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
așternút s. n., pl. așternúturi
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
așternút s. n., pl. așternúturi
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
AȘTERNÚT s. 1. (rar) pânză, (înv. și reg.) strat. (A pus ~ul pe pat.) 2. v. pat.
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
AȘTERNUT s. 1. (rar) pînză, (înv. și reg.) strat. (I-a pus ~ pe pat.) 2. culcuș, pat, (înv. și reg.) sălaș. (S-a așezat în ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare specializate
Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.
AȘTERNUT. Subst. Așternut; lenjerie de pat, rufărie de pat, albituri, schimburi, primeneli; cazarmament. Saltea, salteluță (dim.), păier (reg.), dricală (reg.), mindir (reg.), străjac (reg.). Cearșaf, lepedeu (reg.), prostire (reg.). Pernă, perniță (dim.), pernioară (pop.), pernișoară (pop.), pernuță, pui (de pernă), puișor, căpătîi. Față de pernă. Pătură, păturică (dim.), cergă, țol (pop.), țoluț (dim., pop.), țolică (reg.), țolinc (reg.), strai (reg.), scovergă (rar), pocladă (reg.), poneavă (reg.), velință, scoarță, lăicer (reg.), cuvertură, învelitoare (pop.), macat, segedea (înv.), șterghină (reg.), mindir (reg.). Plapumă, plăpumioară (dim.), plăpumiță, plăpumea (pop.), pilotă (reg.), ogheal (reg.); dună (reg.). Față de plapumă. Vb. A face (a așterne) patul, a așterne; a schimba patul; a strînge patul. A (se) acoperi, a (se) înveli, a (se) astruca (înv. și reg.), a pune peste, a (se) învălui, a întinde. V. îmbrăcăminte, țesătură.
- sursa: DAS (1978)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
Dicționare de argou
Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.
așternut, așternuturi, s. n. mâncare consumată înaintea băuturii
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
a pica la așternut expr. (d. femei) a avea un raport sexual cu un bărbat.
- sursa: Argou (2007)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
substantiv neutru (N24) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
așternut, așternuturisubstantiv neutru
- 1. Faptul de a (se) așterne. DEX '09 DEX '98
- 1.1. Totalitatea obiectelor cu care se pregătește patul (sau locul) pentru dormit; rufărie de pat; pat astfel pregătit. DEX '09 DLRLC
- Mătușă Anghelină, i-a zis tata... să gătești așternutul pentru cumnatul nostru. SADOVEANU, N. F. 16. DLRLC
- Vreau să-mi pun sub așternut Busuioc și mintă. TOMA, C. V. 94. DLRLC
- Din acestea cată vînătorii să-și întocmească culcuș și cină, dacă cumva n-au avut grijă a-și aduce așternut și merinde în căruțe. ODOBESCU, S. III 18. DLRLC
- Cum a venit împăratul de la vînătoare și s-a pus în așternut, hîrca i-a și trimis laptele. CREANGĂ, P. 97. DLRLC
-
- 1.2. Culcuș (pentru animale). DEX '09 DEX '98 DLRLCsinonime: culcuș
- 1.3. Strat. DLRLCsinonime: strat
- [Mirele] a pus să se aștearnă, pe drumul de la biserică la castel, praf de zahăr. Mult zahăr. Un așternut gros de aproape un metru. PAS, L. I 121. DLRLC
-
- A cădea (sau a pica) la așternut = (la ghicitul în cărți) a prevesti venirea cuiva (străin) în casă. DEX '09 DEX '98
-
-
- Blană lungă, moale, Cu samur în poale Și un așternut Cu aur țesut. ALECSANDRI, P. P. 121. DLRLC
-
- 3. Înveliș de materiale elastice cu care se acoperă cilindrul preselor de tipar. DEX '09 DLRLC
etimologie:
- așterne DEX '98 DEX '09