16 definitzii pentru angajament
din care- explicative (11)
- morfologice (3)
- relatzionale (2)
Dictzionare explicative
Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.
ANGAJAMÉNT angajamente s. n. 1. Promisiune de a realiza ceva. 2. Angajare a cuiva intrun loc de munca; (concr.) contract prin care o persoana ishi pune serviciile sale la dispozitzia unei alte persoane sau a unei institutzii shi care prevede conditziile de angajare. 3. (La hochei sau la baschet) Punere a pucului sau a mingii in joc. Din fr. engagement.
angajamént sn [At: ALECSANDRI T. 1429 / V: (rar) mant (pl manturi) / Pl: ~e / E: fr engagement] 1 Legamant (verbal sau scris). 2 Obligatzie (verbala sau scrisa). 3 (Ie) A(shi) lua ~ (de a... sa) A se lega. 4 (Iae) A(shi) lua o obligatzie. 5 (Spt) Punerea in joc a mingii sau a pucului.
- sursa: MDA2 (2010)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ANGAJAMÉNT angajamente s. n. 1. Promisiune fagaduiala de a realiza ceva. 2. Angajare a cuiva intrun loc de munca; (concr.) contract prin care o persoana ishi pune serviciile sale la dispozitzia unei alte persoane sau a unei institutzii shi care prevede conditziile de angajare. 3. (La hochei sau la baschet) Punere a pucului sau a mingii in joc. Din fr. engagement.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adaugata de ana_zecheru
- actziuni
ANGAJAMÉNT angajamente s. n. 1. (De obicei in legatura cu verbele «a lua» «a tzine» «a respecta» etc.) Obligatzie luata din proprie initziativa de a duce ceva la bun sfirshit sau de a realiza ceva inainte de termen (uneori pentru a cinsti un eveniment de seama). Noi muncitorii ne luam angajamentul sa va dam tot ajutorul cu munca noastra k sa ne indeplinim impreuna sarcina de a intari shi a duce cit mai departe regimul nostru democrat. CALUGARU O. P. 99. Fiene permis a ne pune citeva intrebari la care luam angajamentul a raspunde cu ratzionamente necontestate. MACEDONSKI O. IV 85. 2. Angajare a cuiva intrun loc de munca; (concretizat) contract care prevede conditziile de angajare. A semnat un angajament la un teatru din provincie. ◊ Sondorii shi mecanicii au intrat in slujba noilor proprietari de sonde... La inceput sondorii au fost bucuratzi de orice fel de angajament. Ei nu shtiau k sondele la care aveau sa lucreze erau mai mult o aventura. BORZA A. I. 71.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adaugata de blaurb.
- actziuni
ANGAJAMÉNT angajamente s. n. 1. Obligatzie de a realiza ceva luata din proprie initziativa. 2. Angajare a cuiva intrun loc de munca; (concr.) contract care prevede conditziile de angajare. Dupa fr. engagement.
- sursa: DLRM (1958)
- adaugata de lgall
- actziuni
ANGAJAMÉNT s.n. 1. Obligatzie luata de cineva din proprie initziativa de a face ceva; promisiune solemna. ◊ (Ec.) Angajament de plata = obligatzie asumata in scris de o intreprindere fatza de banca la contractarea unui credit cu privire la utilizarea shi rambursarea creditului respectiv. 2. Punerea pucului sau a mingii in joc (la hochei shi baschet). [< fr. engagement].
- sursa: DN (1986)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
ANGAJAMÉNT s. n. 1. obligatzie luata de cineva din proprie initziativa; promisiune solemna. ◊ obligatzie asumata in scris de o intreprindere fatza de banca. 2. angajare a cuiva intrun loc de munca. 3. punere a pucului sau a mingii in joc. (< fr. engagement)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adaugata de raduborza
- actziuni
ANGAJAMÉNT ~e n. 1) Obligatzie luata de cineva pentru efectuarea unui lucru. 2) Angajare a cuiva la un loc de munca. 3) Contract de munca. 4) (la hochei shi la baschet) Punere a pucului sau a mingii in joc. /<fr. engagement
- sursa: NODEX (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
angajament n. 1. fapta de a (se) angaja; 2. promisiune prin care cineva se angajaza.
- sursa: SHaineanu, ed. VI (1929)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
*angajamént n. pl. e (fr. angagement). Promisiune de a primi: angajament formal. Angajare voluntara in armata. Incaĭerare hartza: angajament de cavalerie.
- sursa: Scriban (1939)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
contráctangajamént s. n. Contract cu functzie de angajament ◊ „Extinderea acordului global pe baza de contractangajament; executarea de imbracamintzi asfaltice ushoare la 15 km de drumuri peste prevederile de plan.” R.l. 26 I 71 p. 5 (din contract + angajament)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizata de Editura Logos
- adaugata de raduborza
- actziuni
Dictzionare morfologice
Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).
angajamént s. n. pl. angajaménte
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adaugata de raduborza
- actziuni
angajamént s. n. pl. angajaménte
- sursa: Ortografic (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
angajament te.
- sursa: IVO-III (1941)
- adaugata de Ladislau Strifler
- actziuni
Dictzionare relatzionale
Indica relatzii intre cuvinte (sinonime, antonime).
ANGAJAMÉNT s. 1. asigurare cuvant fagaduiala fagaduintza legamant promisiune vorba (astazi rar) parola (inv. shi reg.) juruita (reg.) fagada (Transilv.) tagadash (Mold.) juruintza (inv.) promitere sfatuit (turcism inv.) bacalam. (SHia tzinut ~ul.) 2. indatorire obligatzie sarcina (pop.) legatura. (Ce ~e ai?)
- sursa: Sinonime (2002)
- adaugata de siveco
- actziuni
ANGAJAMENT s. 1. asigurare cuvint fagaduiala fagaduintza legamint promisiune vorba (astazi rar) parola (inv. shi reg.) juruita (reg.) fagada (Transilv.) fagadash (Mold.) juruintza (inv.) promitere sfatuit (turcism inv.) bacalim. (SHia tzinut ~.) 2. indatorire obligatzie sarcina (pop.) legatura. (Ce ~e ai?)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adaugata de LauraGellner
- actziuni
substantiv neutru (N1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
angajament, angajamentesubstantiv neutru
- 1. Promisiune de a realiza ceva. DEX '09 DLRLC DNsinonime: obligatzie promisiune
- Noi muncitorii ne luam angajamentul sa va dam tot ajutorul cu munca noastra k sa ne indeplinim impreuna sarcina de a intari shi a duce cit mai departe regimul nostru democrat. CALUGARU O. P. 99. DLRLC
- Fiene permis a ne pune citeva intrebari la care luam angajamentul a raspunde cu ratzionamente necontestate. MACEDONSKI O. IV 85. DLRLC
- 1.1. Angajament de plata = obligatzie asumata in scris de o intreprindere fatza de banca la contractarea unui credit cu privire la utilizarea shi rambursarea creditului respectiv. DN
-
- 2. Angajare a cuiva intrun loc de munca. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDN '00sinonime: angajare
- Sondorii shi mecanicii au intrat in slujba noilor proprietari de sonde... La inceput sondorii au fost bucuratzi de orice fel de angajament. Ei nu shtiau k sondele la care aveau sa lucreze erau mai mult o aventura. BORZA A. I. 71. DLRLC
- 2.1. Contract prin care o persoana ishi pune serviciile sale la dispozitzia unei alte persoane sau a unei institutzii shi care prevede conditziile de angajare. DEX '09 DEX '98 DLRLC
- A semnat un angajament la un teatru din provincie. DLRLC
-
-
- 3. (La hochei sau la baschet) Punere a pucului sau a mingii in joc. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:
- engagement DEX '09 DEX '98 DN