16 definitzii pentru ad-hoc / ad hoc

din care

Dictzionare explicative

Explica cele mai intalnite sensuri ale cuvintelor.

ADHÓC adv. Anume pentru acest scop de circumstantza. ◊ (Adjectival; in expr.) Divan (sau adunare) adhoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care sau intrunit in 1857 (la Iashi shi la Bucureshti) shi au cerut unirea TZarilor Romane. Din lat. ad hoc.

adhóc [At: CREANGA A. 152 / E: lat adhoc] 1 av Anume pentru acest scop. 2 a (Is) Divan (sau adunare) ~ Fiecare dintre cele doua adunari speciale care sau intrunit in 1857 (la Iashi shi Bucureshti) shi au cerut unirea TZarilor Romane.

ADHÓC adv. Anume pentru acest scop de circumstantza. ◊ (Adjectival; in expr.) Divan (sau adunare) adhoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care sau intrunit in 1857 (la Iashi shi la Bucureshti) shi au cerut unirea tzarilor romaneshti. Din lat. ad hoc.

ADHÓC adv. Anume pentru acest scop de circumstantza. Pretext inventat adhoc. ◊ (Adjectival in expr.) Divanul adhoc v. divan.

ADHÓC adv. Anume pentru acest scop de circumstantza. ◊ (Adjectival; in expr.) Divanul adhoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care sau intrunit in 1857 (la Iashi shi la Bucureshti) shi au cerut unirea tzarilor romaneshti. Lat. lit. ad hoc.

ADHÓC adv. Pentru aceasta pentru un anumit scop. [< lat. ad hoc pentru aceasta].

ADHÓC adv. adj. pentru un anume scop. (< lat. ad hoc pentru aceasta)

ADHÓC adv. Anume pentru acest scop. Adunare ~. /Cuv. lat.

ad hoc adv. intr’adins pentru un scop determinat; Divanurile ad hoc conferintzele deschise in 1857 la Bucureshti shi la Iashi cu scopul anumit de a arata puterilor europene dorintzele poporului roman.

Dictzionare morfologice

Indica formele flexionare ale cuvintelor (conjugari, declinari).

!adhoc (lat.) adj. invar. adv. (divanuri ~ a se reuni ~)

adhóc (divan ~) / (lat.) ad hoc adj. invar. adv.

Dictzionare enciclopedice

Definitzii enciclopedice

Adhoc (lat. „Pentru aceasta” „creat pentru un anume scop”). De aceea adunarile tzinute in Muntenia shi Moldova in anul 1857 cu scopul de a cere unirea tzarilor romane au fost denumite „divanuri adhoc”. Grigore Alexandrescu foloseshte expresia in poezia sa O profesiune de credintza: „…am cuvinte sa cred k la Divanul Adhoc Bine lumii o sa fac shi rol nobil o sa joc”. Cuvintele „adhoc” se intrebuintzeaza shi in vorbirea curenta. Bunaoara cind cineva nascoceshte un motiv pentru a se eschiva de la o treaba sau pentru ashi sustzine o parere se poate spune k e un pretext sau un argument inventat adhoc. De acest intzeles al expresiei se serveshte Vlahutza cind scrie: „…tziai injghebat o logica de ocazie un sistem adhoc de a gindi”. IST.

ADUNARI ADHOC organe cu caracter consultativ in Moldova shi in TZara Romaneasca alcatuite din reprezentantzi aleshi ai tuturor claselor shi categoriilor sociale convocate la Iashi shi Bucureshti la 22 sept. / 4 oct. respectiv 30 sept. / 12 oct. 1857. Au hotarit: autonomia shi neutralitatea celor doua Principate unirea lor intrun singur stat cu numele de Romania numirea k domn a unui printz strain dintro familie domnitoare din Europa guvern reprezentativ shi constitutzional garantarea colectiva a celor shapte puteri. Numite shi Divanuri adhoc.

Intrare: ad-hoc / ad hoc
ad-hoc adverb
compus
Surse flexiune: DOR
  • ad-hoc
compus
  • ad hoc
info
Aceste definitzii sunt compilate de echipa dexonline. Definitziile originale se afla pe fila definitzii. Putetzi reordona filele pe pagina de preferintze.
arata:

ad-hocadverb
ad hocadverb, adjectiv invariabil

  • 1. Anume pentru acest scop de circumstantza. DEX '09 DEX '98 DLRLC MDA2 DN
    • format_quote Pretext inventat adhoc. DLRLC
    • chat_bubble (shi) adjectival Divan (sau adunare) adhoc = fiecare dintre cele doua adunari speciale care sau intrunit in 1857 (la Iashi shi la Bucureshti) shi au cerut unirea TZarilor Romane. DEX '09 DEX '98 DLRM MDA2
etimologie:

info Lista completa de definitzii se afla pe fila definitzii.